Regeringsuppdrag om översyn avfallsskatten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Grönt ljus för trasiga strumpor i soppåsen
 
 
Regeringen har beslutat om flera förändringar av avfallslagstiftningen. Bland annat förenklas textilinsamlingen, kraven kring fastighetsnära insamling förtydligas och producenterna tvingas ta emot utsorterade förpackningar gratis.

Detta är det första av flera reformpaket, baserade på utredningen om ökad materialåtervinning som presenterades i februari. Här ingår bland annat: 
  • Enhetliga krav på och undantag från fastighetsnära insamling av restavfall, livsmedels- eller köksavfall och förpackningsavfall införs. 
  • Ökad servicegrad för insamlingen av annat avfall genom att till exempel använda mobila återvinningscentraler. 
  • Verksamheter som i samband med en yrkesmässig sortering av restavfall får en avfallsström, som till övervägande del består av förpackningsavfall, ska få lämna avfallet kostnadsfritt till en producentansvarsorganisation. Samtidigt ges Naturvårdsverket i uppdrag att utreda om det ska vara kostnadsfritt eller inte på sikt. 
  • Krav på ytterligare industriell sortering av förpackningsavfall och skrymmande avfall för att främja materialåtervinning om det är miljömässigt motiverat.  
  • Ett förtydligande om vilket textilavfall som ska samlas in separat. Förändringar gäller från 1 oktober.  
  • Ett förtydligande om att utsortering av bygg- och rivningsavfall ska göras på den plats där avfallet uppkom. 
  • Målet om förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall införs i avfallsförordningen och Naturvårdsverket får ett tydligare uppföljningsansvar av målet. 
  • Ett uppdrag till Naturvårdsverket om att lämna förslag om hur insamlingen av förpackningsavfall kan samordnas med insamlingen av annat avfall och fördelning av kostnader mellan aktörer. 
– Det är flera mycket välkomna förändringar som regeringen nu beslutat om. Att viss trasig textil får läggas i restavfallet underlättar för både kommuner och ideella aktörer, eftersom det idag saknas kapacitet att återvinna det, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. 
 
 
Regeringsuppdrag om översyn avfallsskatten
 
Regeringen har gett Skatteverket och Naturvårdsverket i uppdrag att se över om avfallsskatten i sin nuvarande utformning på ett verkningsfullt och samhällsekonomiskt effektivt sätt styr enligt avfallshierarkin och bidrar till omställningen till en cirkulär ekonomi.

Läs mer
Kan Erikshjälpen lämna textilavfall gratis till oss?
 
I ett brev till kommunerna vädjar Erikshjälpen om att de ska få lämna textilavfall gratis vid återvinningscentralerna. Avfall Sverige lämnar på sin hemsida generella kommentarer till Erikshjälpens förfrågan.

Läs svaret – bara för inloggade medlemmar
Nya regler kring miljöfarlig verksamhet
 
Den 1 augusti 2025 träder nya regler om miljöbedömningar i kraft, som berör många avfallsverksamheter. Bland annat ska tillsynsmyndigheten bedöma om verksamheten kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Läs mer – bara för inloggade medlemmar
Textilen lyftes i Almedalen
 
Avfallsfrågorna hade förstås sin givna plats även vid årets gotländska politikervecka. Avfall Sverige efterlyste konkreta åtgärder för att få ordning på det kaos som idag präglar insamlingen av textilavfall: ett skyndsamt infört producentansvar samt möjlighet att hänvisa smutsig och trasig textil till restavfallet.

Läs mer
Ny vägledning kring byggplast
 
Naturvårdsverket har kompletterat sin vägledning för bygg- och rivningsavfall kring hantering av plastavfall. Så många plastfraktioner som möjligt bör sorteras ut, men fraktioner bör väljas för att möjliggöra materialflöden för produktion av återvunnen råvara med efterfrågad kvalitet.

Läs mer
 
Råd om bioavfall stryks
 
Avfall Sverige välkomnar en uppdatering av Naturvårdsverkets vägledning och har inte några invändningar om upphävande av de allmänna råden om metoder för yrkesmässig lagring, rötning och kompostering av avfall.

Läs hela remissvaret
Bättre konkurrens
 
Avfall Sverige avstyrker utredningens förslag och särskilt förslaget om ett nytt konkurrensverktyg. Den reglering som finns är tillräcklig för att kontrollera och beivra eventuell konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

Läs hela remissvaret
Enklare prövning
 
Avfall Sverige anser att förslagen om en mer samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövnings-process i stort sett är positiva, men flera förslag innebär en ökad administrativ regelbörda för både verksamheter och myndigheter.

Läs hela remissvaret
Galet om invasiva arter
 
Kommunerna måste kunna hantera invasiva främmande arter när de blivit avfall utan särskilt tillstånd, och lämpligt avfall måste kunna deponeras, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar till klimat- och näringslivsdepartementet.

Läs hela remissvaret
 
 
     Avfall Sverige i media
 
 
Krav på regeringen: Mjukare sorteringskrav för textilavfall
 
"Det som har fläckar eller är muggigt och äckligt, som inte går att materialåtervinna, måste kunna sorteras ut i hemmet och skickas direkt med restavfallet till förbränning", säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i Sydsvenskan
 
Avfall Sveriges vd kräver att Humana i Vilnius agerar
 
-– Jag hoppas att man skyndsamt hanterar det här, säger Tony Clark, ang bristande arbetsmiljö vid Humanas textilsortering i Vilnius.
Läs hela artikeln i Sydsvenskan
 
Textillagen ifrågasätts – avfallsbranschen vill se undantag
 
– Det är det undantaget vi arbetar för. Så fungerar det i Norge och Danmark, så tycker vi rimligen att det kunde göra i Sverige också, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige, om att tillfälligt kunna slänga trasiga kläder i restavfallet.
Lyssna på hela inslaget på Sveriges Radio
 
Trots ny lag skickas kläder till förbränning
 
– Kommunerna hade bara ett år på sig att bygga upp system för utsortering och insamling. Då tycker jag att man ändå har lyckats hyfsat bra, säger Tony Clark.
Läs hela artikeln i Sydsvenskan
 
Kommunerna drunknar i dina kläder
 
”Vi vill se fyra saker. Det första är ett tillfälligt undantag för att kunna lägga textil som inte går att återvinna eller återbruka i restavfallet. Det andra är att vi vill ha ett prodansvar som fungerar, och det vill vi ha skyndsamt. - - - Det tredje är att vi vill se investeringar i sortering och återvinning. Och det sista; vi behöver se på volymerna, på vår konsumtion”, säger Tony Clark, vd för AVS.
Lyssna på hela inslaget i Sydsvenskans podd.
 
Hej Sven, måste jag sortera mina sopor?
 
”Jag tror generellt att det är bättre med morötter än piskor. Det skulle bli en ganska stor upprorsstämning om vi började straffbelägga bristande sortering”, säger Sven Lundgren, chefsjurist på Avfall Sverige.
Lyssna på hela inslaget i Sysavs podd
 
 
Vässa dina kunskaper
 







Kompetensförsörjning och branschvalidering
 
När: 21 augusti
Hur: Digitalt

Sobona bjuder på inspiration och verktyg för en mer långsiktig och inkluderande kompetensförsörjning, bland annat med stöd av branschvalidering och från Omställningsfonderna.

Läs mer och anmäl dig
Nätverksträff för matavfallsinsamling
 
När: 22 augusti
Hur: Online

Vi utgår från rapporten "I mål med matavfallet" (2024:16). Förbered dig gärna genom att ladda ner och skumma igenom den innan träffen.

Läs mer och anmäl dig
Skolinformatörernas nätverksträff
 
När: 10–11 september
Var: Stockholm

Två dagar fyllda med inspirerande studiebesök, erfarenhetsutbyte, nätverkande och trevligt mingel med branschkollegor väntar. 

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 17–18 september
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs energiåtervinning
 
När: 22-25 september
Var: Malmö

Den här kursen ger gedigna grundkunskaper i hur förbränningsprocessen fungerar, och hur en avfallsförbränningsanläggning är uppbyggd.

Läs mer och anmäl dig
Vattenbehandling vid avfallsanläggningar
 
När: 24–25 september
Var: Stockholm

En fördjupning om vattenbehandling vid avfallsanläggningar, med inriktning på tillstånd- och processutveckling som rör hantering och behandling av olika vatten från deponi- och verksamhetsytor. Bygger på aktiva deltagare.

Läs mer och anmäl dig
 
Introduktionskurs enskilda avlopp
 
När: 25 september
Hur: Digitalt

Kursen ger en introduktion till bland annat ansvarsfrågan för renhållaren gällande enskilda avlopp, taxekonstruktion, arbetsmiljö, tömningstekniker samt behandling och återvinning av slam från enskilda avlopp.

Läs mer och anmäl dig
 
Personal vid ÅVC
 
När: 1–2 oktober
Var: Växjö

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl intresse
 
Träff med lakvattennätverket
 
När: 1–2 oktober
Var: Borås

En nätverksträff där vi får ta del av aktuella frågor inom lakvattenvärlden, så som bland annat PFAS och REVAQ. Det bjuds även på studiebesök och leverantörsträff.

Läs mer och anmäl dig
 
Nätverksträff om enskilda små avlopp
 
När: 8 oktober
Var: Sunne

En dag då vi pratar om minireningsverk från morgon till kväll. Aktuell information, utbyte av erfarenheter och studiebesök hinns med samtidigt som nätverkande pågår.

Läs mer och anmäl dig
Förebygga avfall – en kurs i att coacha
 
När: 21–22 oktober
Var: Huddinge

Under två dagar varvar vi teori, övningar, diskussion och reflektion inom förebyggande av avfall. Kursen är uppbyggd kring många verktyg som Avfall Sverige tagit fram

Läs mer och anmäl dig
Lyssna för att skapa budskap som engagerar
 
När: 21–22 oktober
Var: Stockholm

Årets temadagar kommunikation får du insikt i hur vi kan lyssna in vår målgrupp för att skapa rätt budskap. I nästa steg tittar vi på hur vi kan väcka engagemang som kan leda till beteendeförändringar och bygga förtroende.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 28–29 oktober
Var: Sigtuna

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl intresse
 
Höstmöte med miniutställning
 
När: 5–6 november
Var: Linköping

Temat för Avfall Sveriges höstmöte är "Tillsammans mot en framtid utan avfall – lokala lösningar på gemensamma utmaningar". Det blir konferens och utställning.

Snart kan du läsa mer och anmäla dig
Nätverksträff för kundservice
 
När: 11–12 november
Var: Stockholm

Vi bjuds på två dagar fyllda med inspiration, konkreta exempel och erfarenhetsutbyte – med fokus på hur vi tillsammans kan utveckla och stärka kundservicen inom vår bransch. FNI, sen nya valideringen för kundservice och AI är några av frågorna som lyfts.
 
Snart kan du läsa mer och anmäla dig
Branschen rekryterar
 
 
 
Avfall Sverige: Rådgivare inom energiåtervinning
 
Plats: Malmö
Löpande urval. 
Läs mer om tjänsten

tjänsten
Merab: projektledare bygg
Plats: Eslöv
Ansök senast 27 juli. 
Läs mer om tjänsten
Läs mer om