Analysbrev från 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
Analys
Ladda batterierna, fyll tankarna, vila på pedalerna!
 
Tack till dig som följer 2030:s arbete, sprider våra analyser, besöker våra seminarier och hör av dig med förslag och input. Du gör något viktigt. Du hjälper till att visa att omställningen inte har stannat av, att den gröna bubblan inte har spruckit – och att våra förväntningar på politiken står fast.

Transportsektorn ska ställa om, vi ska vara ledande och både fossilfrihet och effektivitet är självklarheter för framtiden. Detta är också det centrala budskapet från 2030-Arenans fullmatade dagar på Almedalen (här kan du kika på seminarierna i efterhand). Det som diskuterades under Almedalen tar vi tag i direkt efter sommaren - men först en välförtjänt ledighet för att ladda batterierna, och kanske en liten skål för att vi vann EU Business News Scandinavian Business Awards!
 
Låt sommaren gå fort, för vi har mycket att stå i!
2030-indikatorerna pekar åt helt fel håll, och Naturvårdsverket visar att Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökade hela 7% under 2024, otroliga 24% från vägtrafiken och
32 % för arbetsmaskiner jämfört med 2023, mycket beroende på rekordsänkt reduktionsplikt och rekordbilliga fossila drivmedel. Sveriges höga utsläpp får också skarp kritik från EU, sammanfattad här. Samtidigt vill nästan alla att klimatmålen nås och att politiken gör mer, hälften av svenskarna vill se fler bilfria stadskärnor, en överväldigande majoritet vill bygga ut kollektivtrafiken – och mycket annat behöver också lösas. 
 
  • Peter Normans utredning med förslag på höjd trängelskatt, utvidgad till att också omfatta E4 Stockholm-Arlanda, för att medfinansiera kapacitetsförstärkningar i väg- och järnvägsinfrastrukturen. Ta ett steg till och ge kommunerna rätt att själva besluta vilka avgifter de vill ta ut från trafiken och behålla medlen det ger. 
  • Regeringen ska i höst ansöka hos EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse för biodrivmedel, vilket vi länge efterlyst – det bör gälla alla fossilfria drivmedel t.o.m. 2030.  
     
  • Trafikverket föreslår höjda banavgifter från dagens 2,6 mdr kr totalt till 3,4 mdr kr, utan hänsyn till hur näringslivet påverkas och trots tidigare höjningar. Godsets banavgifter har redan ökat 500 % 2012-2025, som påpekar gruvnäringenvars konkurrenskraft drabbas. 2030 vill konkretisera Trafikverkets uppdrag att ta fram en trafikslagsövergripande handlingsplan för att förbättra förutsättningarna för långväga godstransporter med att järnvägen bättre ska bidra till näringslivets konkurrenskraft.
     
  • Under första halvåret 2025 stod elbilarna för 35,2 % av nyregistreringarna – bara marginellt upp från 35,0 % för helåret 2024. Det räcker inte för att nå klimatmålen. Samtidigt har bensin- och dieselbilarnas utsläpp ökat, gasbilarna är i princip borta, och exporten av elbilar ut ur Sverige fortsätter. Läs hela pressmeddelandet

Ha en härlig sommar! 

Mattias Goldmann
Grundare och vd, 2030-sekretariatet
I fokus
Höjd reduktionsplikt - vad gäller?
 
1 juli höjdes reduktionsplikten från 6 till 10%, el från befintlig publik laddning ingår nu och skatten på fossila drivmedel sänks. Därmed blir klimatnyttan inte tillräcklig för att nå beslutade klimatmål, bedömer remissinstanser.
Se vår sammanfattning här.

2030 vill se kontrollstationer med en stegvis ökning till ca 22%, vilket bör kunna ske med begränsad priseffekt eftersom det nu råder globalt överutbud på HVO. Det är också en grund till att antalet stationer med HV0100-pumpar mer än femdubblats från 2019, till 650 idag. HVO100 utgör nu 7 % av drivmedelsleveranser, visar Drivkraft Sverige.

Se också 2030-sammanställningen av nuvarande stimulans för omställning och våra DI-mobilitetsguider! 
Tillsammans för 2030 under Almedalen!
 
Under två intensiva dagar i Almedalen samlade 2030-arenan hela 17 seminarier och panelsamtal för att driva på omställningen av transportsektorn till 2030.
 
Företag, organisationer, politiker och forskare deltog för att diskutera hur grön industri, stärkt konkurrenskraft och minskad sårbarhet kan gå hand i hand med en effektiv klimatomställning.
 
På vår scen, i slutna rundabordssamtal och under vårt avslutande mingel skapades utrymme för konstruktiva dialoger och konkreta lösningar.
Ett stort tack till alla er som deltog och bidrog med kunskap, perspektiv och idéer – tillsammans driver vi förändring!
Utvalda nyheter
Drivmedel: Grönt grönare, grått gråare
 
Sällan kan man göra så stor skillnad för klimatet och vår omvärld som i valet av hur ens fordon tankas – och skillnaden mellan bäst och sämst blir allt större. Det visar Energimyndighetens årliga drivmedelsrapport, sammanfattad i DI av 2030, som vill stärka stimulansen att välja förnybart med låg klimatpåverkan.  
Dags för Nollvision för alla!
 
Varje år dör sju gånger fler i förtid av luftföroreningar från trafiken än i trafikolyckor, påpekar Bilprovningensom vill utvidga Nollvisionen från de ca 200 som dör i trafiken per år till att också gälla de som dör av trafiken. 2030 har drivit detta länge, eftersom det skulle gagna utsläppsfri mobilitet, samlastning och distansarbete, och fått brett politiskt gehör – men inget händer.
Kanske dags nu? 
Historisk tågmånad
 
För första gången någonsin kom resenärerna på över 80 000 tåg fram i tid i maj; fler tåg var i tid nu än det gick tåg för tio år sedan. 88.6% tåg var max 5 minuter sena.Läs statistiken sträcka för sträcka här– och hjälp oss krossa myten att ”tågen jämt är sena”! 
Sänk p-talen
 
Över 100 mobilitetsavtal för 11 000 boende har gett 25 % färre parkeringsplatser, frigjort markyta, minskat investeringskostnader med 2 mdr kr, stärkt kollektivtrafiken och minskadt klimatpåverkan, visar IVL och Chalmers studie. 2030 vill se mer marknadsekonomi för p-platser; betala vad de är värda och öppna för annan användning! 
Gynna ellastbilar
 
Ellastbilar är på väg att bli lönsamma ur livscykelperspektiv, visar Exeter University – men det försvåras av rekordbilliga fossila drivmedel. Miljözoner för enbart el- och gasdrivna lastbilar skulle påskynda omställningen av tunga transporter, särskilt med höjd och förlängd klimatpremie för inköp av tunga elfordon och laddning: Dagens tak på 25 % av inköpspriset är till begränsad hjälp när inköpspriset tunga elfordon är 2–3 gånger högre, anger WWF, IVL mfl, med medhåll från 2030. 
Lärdomar från EVS38
 
Världens största elfordonsmässa EVS38 var i Göteborg i juni. 2030 var medarrangör och presenterar 5 lärdomar, bl.a. att ellastbilar finns men marknaden behöver stimuleras, att megawattladdning nu lanseras på bred front, att autonoma fordon behöver regleras och att V2G kan göra laddning gratis för elfordon. På EVS presenterade RISE ny statistik som visar att fattiga och boende i hyreshus i princip är utestängda från omställningen, vilket 2030 skrev om i GP med förslag till inkluderande policies.  
Ställ HVO-krav
 
Maskinentreprenören visar att bara 45 % maskinentreprenörer haft uppdrag med HVO som krav, och att bara 48 % av de som ställer kravet ersätter merkostnaden. Därtill planerar Fossilfritt Sverige en HVO-kraftsamling, som 2030 stöttar som ett enkelt sätt att snabbt minska framför allt tunga transporters klimatpåverkan – men reapriser på fossila drivmedel försvårar.  
Kommuner & regioner: Co2 upp
 
Efter att ha minskat två år i rad ökar kommuners bilars Co2-utsläpp med 5 g/km, regioners med 11 g/km, 12 resp 14 g/km för lätta lastbilar, beroende på sänkta reduktionsplikten. Endast Vara, Salem och Kävlinge uppnår målet 70% minskade utsläpp sedan 2010, 48 kommuner har minskat sina utsläpp minst 45%. Ingen region har nått målet, Jämtland och Härjedalen är nära med 69 %.  
Elbilar: Europa tappar sugen
 
41% av européer tänker byta till elbil, mot 48% i fjol, medan andelen i USA minskade från 34 till 31% - i Asien är den över 50%. 50% anger att publik laddning förbättrats det senaste året i Europa, mot 74% i Kina och 80% i USA, och bara 17% i Europa tycker laddningen är prisvärd, mot 69% i Kina och 71% i USA. Totala kostnaderna (TCO) är bättre för el- än bensinbilen som företagsbil i Frankrike, Tyskland och Nederländerna men sämre i Sverige. För privatbilister är TCO tydligt positivt endast i Frankrike, som också är enda land där utvecklingen är positiv jämfört med 2023.

Men det finns också ljusglimtar; EU-kommissionen räknar med 108 000 utsläppsfria bussar år 2030, vilket kräver fördubblad försäljning varje år från nu. Och i Sverige ökar elbilsandelen av begagnatförsäljningen; 32% i januari–maj mot 26% samma period i fjol. Elbilar står nu för 14% av beg-försäljningen, upp hela 73%. För att också mer ekonomiskt utsatta hushåll ska kunna skaffa elbil är social leasing effektivt, visar T&E:s analys, med förslag om finansiering med intäkter från EU:s utsläppshandel ETS2 och sociala klimatfonden. Enbart i Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och Polen skulle det ge 3 milj hushåll tillgång till elbil.
Andra laddsätt
 
Fiat, Ample och bilpoolen Free2Move testar nu batteribyte i ett hundratal bilar i Madrid. På fem minuter byts batterierna, se film här. I Göteborg har 20 taxibilar laddats induktivt totalt 10 000 gånger med 100% tillgänglighet och 5 milj körda km. Nu permanentas laddningen SEI visar att 135 elbilar kan dela på en laddare, men globala genomsnittet är 11 elbilar per laddare.
Positivt från partners
 
Det är mycket positivt som händer hos 2030-partners. Denna gång vill vi särskilt lyfta: 
 
Positivt från omvärlden
 
Kassø i Danmark har nu invigts; världens första storskaliga kommersiella e-metanolanläggning, som använder biogen CO₂, grön vätgas och 100% förnybar energi, vilket ger metanol med 97 % reducerat koldioxidavtryck jämfört med fossila produkter. Kapacitet 42 000 ton/år. 
 
England stöttar övergången till elbilar med 4 mdr GBP för 100 000 laddare i publik miljö, och startar Local Electric Vehicle Infrastructure-medel som ska ge privata investeringar på 6 mdr GBP. Liknande satsningar sker i Skottland, Wales och Nordirland. 
 
Schweiziska myndigheter avvisar påståendet att det är bättre att behålla befintliga bilar än att byta till el; för över 90% är klimatnyttan tydlig.  
Paris storsatsar på elcyklar, och Voi vann ett fyraårskontrakt för 6 000 elcyklar, deras största någonsin
 
I Indiens finansiella huvudstad Mumbai med 23 milj invånare ska tusentals elfärjor avlasta vägnätet och minska föroreningarna, och svenska Candela är först ut med 11 elfärjor. 
 
Ibiza, Formentera och Mallorca inför maxgräns för antalet fordon som inte tillhör bofasta som får vara på ön samtidigt, med krav på särskilt tillstånd för att få ta med egen bil till öarna och begränsningar för husvagnar. 
Världens näst högsta elbilsandel finns i… Jordanien! Läs vår Forbes-artikel.
Här ses vi!
 
Vi välkomnar våra nya partners!
 
Varmt välkomna säger vi till Destination Gotland, DHL, Implement, Kinto och Skistar!

2030-sekretariatets partnergrupp står bakom det svenska 2030-målet och tillsammans agerar vi för en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn inom Bilen, Bränslet och Beteendet. Hör av dig till oss om din organisation också bör vara med, och läs mer om våra partners här!