|
|
|
Den 1. juli 2024 afleverede svenske Trafikverket sin undersøgelse af kapacitet og redundans for transport over Øresund til den svenske regering. Det er nu 10 måneder siden. Siden da er der blevet talt, diskuteret og skrevet om det. Men der er ikke truffet nye beslutninger.
Vi venter stadig på, at Sveriges regering tager et nyt initiativ i sagen. Som Trafikverket skriver i sin undersøgelse, er det vigtigt at iværksætte og gennemføre undersøgelser og studier vedrørende behov og løsninger for fremtidig kapacitet og redundans på tværs af Øresund.
Når den 1. juli i år markerer etårsdagen for Trafikverkets undersøgelse, er det samme dag 25 år siden, at Øresundsbroen åbnede. Dette vil blive fejret, og folk vil se tilbage på den positive udvikling, som broen har været en katalysator for. Men vi bør ikke bare se tilbage – vi bør også se fremad og diskutere, hvordan Øresundsregionen og infrastrukturen på tværs af sundet skal udvikles i løbet af de næste 25 år.
Der er to klare problemstillinger, der skal løses:
- Øresund er en sårbarhed med kun én jernbaneforbindelse. Der er behov for redundans for både passager- og godstog for at forbedre robustheden og øget jernbanekapacitet, så flere tog kan passere Øresund. Det vil bidrage til at imødekomme erhvervslivets transportbehov, øge pendlingen og udnytte Femern-forbindelsens potentiale for mere effektiv og bæredygtig transport mellem Skandinavien og Centraleuropa.
- Den regionale tilgængelighed skal forbedres. Det sammenhængende Øresundstogsystem, som Øresundsbroen har medført, har været en stor fordel for regionen, arbejdsmarkedet og integrationen. Det betyder konkret, at rejsende kan stige på et Øresundstog i Kalmar, Karlskrona eller Gøteborg og rejse direkte til det centrale København med en rimelig rejsetid. Men Øresundstogsystemet skal udvikles med endnu en passage over Øresund, øget trafik og kortere rejsetider.
Det er en stor opgaver, men Europasporet er et forslag til en ny forbindelse, der har de funktioner, der skal til for at løse dem.
Så når vi i år fejrer Øresundsbroens 25-års jubilæum, bør vi også se fremad og begynde at planlægge den næste Øresundsforbindelse. Dette bør ske gennem fælles dansk-svenske undersøgelser, der forudsætningsløst analyserer problemet, behovene og et fælles mål for, hvordan transportsystemet over Øresund skal fungere om yderligere 25 år.
/Hanne Skak Jensen, projektleder for Europasporet
|
|
Skånes jernbaner er hårdt belastede - Europasporet er en del af løsningen
Trafikverkets rapport om kapacitetsudnyttelsen på den svenske jernbane under 2024 viser, at jernbanen i Skåne er hårdt belastet. Der er et stort behov for investeringer i nye spor, men der er også behov for en langsigtet strategi for udviklingen af jernbanen i Skåne og over Øresund. Europasporet er et forslag til en ny Øresundsforbindelse, der aflaster den eksisterende jernbane København-Malmø-Lund og skaber et system, der er mere effektivt, pålideligt og attraktivt. Læs mere om Europasporets aflastningseffekt her.
|
|
Blog: Enighed og samarbejde kan flytte en ny Øresundsforbindelse op på den nationale dagsorden
I vores seneste blog skriver vi om, hvordan beslutningen om Skånebilden fra 2015 har været en akilleshæl for en ny Øresundsforbindelse, fordi det pegede på konkrete forslag til en ny forbindelse i stedet for at efterlyse undersøgelser og analyser af behov og funktioner. Nu er der en mulighed for at vise bred skånsk enighed om, at en ny Øresundsforbindelse er nødvendig, og for at presse på for forudsætningsløse studier, undersøgelser og analyser sammen med Danmark for at opbygge et beslutningsgrundlag for en ny forbindelse.
Læs hele vores blog her.
|
|
 | Hanne Skak Jensen, projektleder for Europasporet, på Landskronas erhvervsdag. Foto: Oskar Fäldt |
Vil din virksomhed høre mere om Europasporet?
For nylig besøgte vi Hitachi Energy i Landskrona for at tale om Europasporet og processen hen imod en ny Øresundsforbindelse. Det er værdifuldt for os at mødes med erhvervslivet og fortælle om de mange fordele, som Europasporet kan medføre. Er din virksomhed interesseret i at høre mere om, hvordan en ny Øresundsforbindelse vil ændre mobiliteten i Øresundsregionen og skabe vækstmuligheder både lokalt, regionalt og nationalt?
Kontakt hanne.skakjensen@landskrona.se for at høre mere.
|
|
|