|
|
|
1 juli 2024 lämnade Trafikverket sin utredning om kapacitet och redundans för transport över Öresund till regeringen. Detta är nu 10 månader sen. Sedan dess har det pratats, diskuterats och skrivits. Men inga nya beslut har tagits.
Vi väntar fortfarande på att regeringen ska ta ett nytt initiativ i frågan. Som Trafikverket skriver i sin utredning är det angeläget att inleda och bedriva utredningar och studier kring behov och lösningar vad gäller framtida kapacitet och redundans över Öresund.
När det den 1 juli i år är ettårsdagen för Trafikverkets utredning är det samtidigt 25 år sen att Öresundsbron öppnade. Detta kommer att firas och man kommer blicka tillbaka på den positiva utveckling som bron har varit en katalysator för. Men vi ska inte bara blicka tillbaka – vi ska även se fram och diskutera hur Öresundsregionen och infrastrukturen över sundet ska utvecklas de kommande 25 åren.
Här finns två tydliga uppgifter som måste lösas:
- Öresund är en sårbarhet med bara en järnvägsförbindelse. Det behövs redundans för både person- och godståg för att förbättra robustheten och ökad järnvägskapacitet så fler tåg kan passera Öresund. Det skulle bidra till att fylla näringslivets transportbehov, öka pendlingen och dra nytta av Fehmarn Bält-förbindelsens potential för effektivare och mer hållbara transporter mellan Skandinavien och Centraleuropa.
- Den regionala tillgängligheten måste förbättras. Det sammanhängande Öresundstågssystemet som Öresundsbron har medfört har varit en stor vinst för regionen, arbetsmarknaden och integrationen. Det innebär konkret att resenärer kan kliva på ett Öresundståg i Kalmar, Karlskrona eller Göteborg och åka direkt till centrala Köpenhamn med en rimlig restid. Men Öresundstågssystemet måste utvecklas med ytterligare en passage över Öresund, utökad trafik och kortare restider.
Det är stora uppgifter men Europaspåret är ett förslag till en ny förbindelse som har de funktioner som behövs för att lösa dem.
Så samtidigt som vi i år firar Öresundsbrons 25 års-jubileum ska vi se framåt och börja planera för nästa Öresundsförbindelse. Det bör ske genom gemensamma dansk-svenska utredningar som förutsättningslöst analyserar problembild, behov och en gemensam målbild för hur transportsystemet över Öresund ska fungera om ytterligare 25 år.
/Hanne Skak Jensen, projektledare Europaspåret
|
|
Skånes järnvägar är hårt belastade – Europaspåret är en del av lösningen
Trafikverkets rapport om kapacitetsutnyttjandet på järnvägen 2024 visar att järnvägen i Skåne är hårt belastad. Det finns ett stort behov av investeringar i nya spår men det behövs också en långsiktig strategi för järnvägens utveckling i Skåne och över Öresund. Europaspåret är ett förslag till en ny Öresundsförbindelse som avlastar befintliga järnvägssträckor och skapar ett järnvägssystem som är mer effektivt, tillförlitligt och attraktivt.
Läs mer om Europaspåret avlastande effekt här.
|
|
Blogg: Enighet och samverkan kan flytta en ny Öresundsförbindelse upp på den nationella agendan
I vår senaste blogg skriver vi om hur Skånebilden har varit en akilleshäl för en ny Öresundsförbindelse eftersom den pekade ut förslag på ny förbindelse i stället för att uppmana till studier och analyser kring behov och funktion. Nu finns möjligheten att visa på bred skånsk enighet om att det behövs en ny Öresundsförbindelse och driva på för förutsättningslösa studier, utredningar och analyser som genomförs tillsammans med Danmark för att bygga ett beslutsunderlag för en ny förbindelse.
Läs hela vår blogg här.
|
|
 | Hanne Skak Jensen, projektledare för Europaspåret på
Landskronas näringslivsdag. Foto: Oskar Fäldt, Landskrona stad |
Vill ditt företag höra mer om Europaspåret?
Nyligen besökte vi Hitachi Energy i Landskrona för att berätta om Europaspåret och processen fram mot en ny Öresundsförbindelse. Det är värdefullt för oss att träffa näringslivet och berätta om vilka nyttor Europaspåret skulle medföra. Är ditt företag intresserad av att höra mer om hur en ny Öresundsförbindelse skulle rita om kartan för järnvägstrafik i Öresundsregionen och skapa tillväxtmöjligheter både lokalt, regionalt och nationellt?
Kontakt hanne.skakjensen@landskrona.se för att höra mer.
|
|
|