|
|
|
 |
Försoning är "att reparera den gemenskap som är grunden för våra liv" (biskop Ulrica Fritzson)
Veckan som vi har framför oss är ett mäktigt drama: Jesus lever sig igenom försoningens process och vi minns de olika händelserna på vägen, genom palmsöndag, skärtorsdag, långfredag och påskdag.
Från allra första början har kristna velat vandra i Jesu fotspår särskilt under dessa dagar. Många ville komma till Jesu grav i Jerusalem men långt ifrån alla hade möjlighet att resa dit.
I Europa under medeltiden kunde människor i stället minnas påskens händelser vid olika stationer i en kyrka, eller utomhus längs en bestämd väg. När franciskanerna kom till det heliga landet på 1300-talet hade de med sig denna tradition.
Sakta började stationer för bön och textläsning växa fram längs med den historiska sträcka som Jesus antogs ha vandrat med korset. Idag följer pilgrimerna den ca 600 meter långa Via Dolorosa som stannar till vid fjorton stationer: från platsen för den romerska Antoniaborgen där Jesus dömdes, till den Heliga Gravens kyrka/ Uppståndelsekyrkan, som under sitt tak innesluter Golgata och Jesu grav.
Varje påskafton tänds den heliga elden inuti den tomma graven och sprids ut över världen.
"Han har uppstått, han är inte här. Se, här är graven där han blev lagd" (Markus 16:6).
|
Under veckan framför oss får vi leva med i förvandlingen från död till liv som Jesus genomlevde den gången. Och vi får ta med det mönstret, tro, hoppas och lita på det, gång på gång i våra egna liv och relationer.
Långfredagens katastrof och korsfästelse är det som gått sönder, det som inte blev som vi önskade, det som gick förlorat, dog eller försvann för oss.
Påskafton, en dag när till synes ingenting händer, en tomhet, en viktig tid för att släppa taget, ge möjlighet åt något annat att växa fram än det som varit.
Så påskdagen, som börjar vid graven, i tårarna och sorgen, och paradoxen som möter oss där: att liv kan födas ur död, skuld, skam och förlust, och att livet kan bli ”levbart” igen.
Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!
En riktigt skön och glad påsk, allesammans!
Hälsar Tina Haettner Blomquist, församlingsherde
|
|
I år följer vi händelseförloppet genom Markus evangelium
Palmsöndagen 13 april kl. 11.00 Högmässa. Kyrkkaffe
"Vägen till korset" Caféet är öppet till kl. 14.00Måndag, tisdag, onsdag kl. 19.00
Passionsandakter Skärtorsdagsmässa kl. 19.00 "Det nya förbundet"
Långfredagsgudstjänst kl. 17.00 "Korset"
Påsknatten 5 april kl. 22.00 Easter Vigil "Genom död till liv" tillsammans med finska församlingen och katolska gemenskapen i Chapel for Europe, Rue Van Maerlant 22
Påskdagen 6 april 11.00 Högmässa. Kyrkkaffe m laxsmörgås "Kristus är uppstånden"
Caféet är öppet till kl. 14.00
Därefter är kyrkan stängd för påsklov och öppnar igen måndag 28 april.
|
|
TVÅ HÄLSNINGAR TILL FÖRSAMLINGEN
Den första hälsningen kommer från International Jewish Centre, en engelskspråkig progressiv synagoga i Bryssel som grundades 2003 av sex judiska familjer, inkl. göteborgaren Mikael. IJC | Jewish Center | Rue des Primeurs 80, Forest, Brussels, Belgium
Den 30 mars kom flera av IJCs medlemmar till Svenska kyrkan i Bryssel och Jesper Svartviks föreläsning: "What Role do Jews and Judaism Play in Christian Theology?" Kvällen samlade 20-talet personer, förutom från IJC och vår egen församling även från tyska EKD och Holy Trinity. IJCs Golan skriver i sitt nyhetsbrev:
Some IJC friends and I recently had the opportunity to attend an engaging talk by Rev. Dr. Jesper Svartvik at the Church of Sweden in Brussels ... I was deeply touched by his sincere reflection on the role some past Christian teachings have played in the history of antisemitism. The tone and content of his work felt like a true act of kiruv levavot, a bringing of hearts closer. This Hebrew phrase speaks to the healing of past wounds and the fostering of genuine understanding between people. Through both his theological insights and personal presence, Rev. Dr. Svartvik conveyed a commitment to building bridges and trust between our communities. I’m grateful to Pastor Tina Haettner Blomquist for organizing this event and for inviting IJC members to attend... we were all touched by the warm welcome we received.
Vi är glada för detta fina möte, och hoppas på fler utbyten framöver! Ikväll inleds det judiska påskfirandet, och vi önskar alla som firar en Chag Pesach Sameach!
|
Den andra hälsningen kommer från All Saints' Episcopal Church i Waterloo, som är del den amerikanska episkopala kyrkan och medlem i den världsvida anglikanska gemenskapen.
I onsdags besökte församlingsherde Tina och prästpraktikant Susanne All Saints' och Rev. Jo Jan Vandenheede, som vikarierar i Waterloo i väntan på att den permanenta prästtjänsten ska tillsättas. Jo Jan är född i Belgien, och är prästvigd för the Lutheran Church in Great Britain. Vi träffade även några av de många frivilligt engagerade och är tacksamma för det varma mottagandet.
Kyrkan i Waterloo var svenska församlingens hemvist under åren 1993-2007, innan flytten till vårt nuvarande hus vid Avenue des Gaulois. Bilden visar Jo Jan intill det votivskepp som tillhör svenska församlingen, och som lämnades kvar vid flytten.
Nu efterlyses personer som kan berätta mer om detta skepp, vilket troligen härstammar från sjömanskyrkan i Antwerpen. Finns det någon som kan tänka sig att transportera "hem" skeppet till Avenue des Gaulois? Och tänk om någon händig person dessutom kunde renovera skeppet! All Saints' och Jo Jan hoppas på detta!
|
|
TACK FÖR EN MYCKET LYCKAD UTEARBETSDAG!
Det blev fint i rabatter och krukor, utemöblerna tvättades, sandpapprades och oljades, stenläggningen på framsidan rengjordes, förrådet rensades och städades. Vi fick dessutom en god lunch & fint väder!
Nu återstår att rengöra däcket på baksidan samt måla sofforna. Det finns alltid saker att hjälpa till med för den som har möjlighet. Skriv gärna till bryssel@svenskakyrkan.se om du vill bidra!
|
|
TISDAG 13 MAJ KL. 10-12.15
Vi firar svenskt EU-medlemskap 30 år genom att bjuda in till ett intressant frukostmöte:
Har det nordiska sättet en framtid?
- Bo Andersson, fd generalsekreterare för Föreningen Norden, kommer att berätta om hur det nordiska sättet fungerar.
Därefter följer ett panelsamtal med representanter från Svenskt Näringslivs Brysselkontor och LO/TCO/Saco:s Brysselkontor.
Moderator: Jonas Jonsson, vice ordf. i kyrkorådet. Plats: Svenska kyrkan i Bryssel. Avenue des Gaulois 35. Anmälan till: bryssel@svenskakyrkan.se. Kaffe & smörgås till självkostnadspris.
Det nordiska sättet är flexibelt – vi använder oss av modeller som kan anpassas och förändras efter samhällets behov. Det handlar om att vi är beredda att tänka om och hitta nya lösningar när gamla metoder inte längre är tillräckliga. Vi ser på varje problem utifrån ett pragmatiskt både-och-perspektiv, där vi inte måste välja mellan olika lösningar, utan kan hitta vägar att kombinera det bästa av flera.
|
|
HEJ PILGRIM!
Nu när våren kommit är det dags att köra igång Svenska kyrkans pilgrimsvandringar!
Vandringarna bygger på de sju nyckelord som utformats av Pilgrimscentrum i Vadstena: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande.
Det enda du behöver är bra promenadskor, kläder för väder, ryggsäck och vatten, och eventuellt en vandringsstav.
Vandringsledare är Lena Andersson Pench och Christian Bondeson-Eggert, ideella medarbetare i Svenska kyrkan i Bryssel.
Kostnad 10 € per vandringstillfälle, 5 € för medlemmar. Anmälan till: bryssel@svenskakyrkan.se
Vandring lördag 26 april Röda klostret Ca 10 km/3h med pauser. Vi startar kl. 9.00 utanför Svenska kyrkan, tar tunnelbanan till Stockel och vandrar genom Forêt de Soignes till Röda klostret (Rouge Cloître) i Auderghem. Vandring lördag 24 maj Sankt Jakobsleden Ca 10 km/3h med pauser. Vi startar kl. 9.00 utanför Svenska kyrkan och vandrar Sankt Jakobsleden genom centrala Bryssel, besöker olika kyrkor, och tar oss sedan tillbaka till Svenska kyrkan.
Vandring lördag 14 juni Waterloo Ca 20 km/6h med pauser. Med start kl. 9.00 vandrar vi mot Waterloo – 210 år nästan på dagen sedan slaget. Från kyrkan tar vi spårvagn till Bois de la Cambre och vandrar genom Forêt de Soignes.
Vandring lördag 27 september Ekumenisk vandring Denna gång vill vi vandra tillsammans med pilgrimer från andra trossamfund. Mer detaljer följer i september!
Vandring lördag 11 oktober Via Mosana
Vi tar tåget och gör en heldagsvandring längs Via Mosana. Mer detaljer följer i september!
Heliga Birgittas bön: Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.
|
|
Personal som du träffar i kyrkan i vår
|
|
Tina Haettner Blomquist
Jag är församlingsherde och leder verksamheten. Det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg.
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se
|
|
Rebecka Wallgård
Jag är husvärd i kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husvärd skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar bokningar. Uppgifterna i kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
E-postadress kommer snart! Använd tillsvidare bryssel@svenskakyrkan.se
|
|
Anja Nauclear
Musiker och lärare i svenskundervisningen för barn.
anja.naucler@svenskakyrkan.se
|
|
Sanna Gillerfors
Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna.
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se
|
|
Elsa Degerman
Ekonom/administratör.
elsa.degerman@svenskakyrkan.se
Margaretha Hagberg och Elsa går parallellt en bit in på våren för att överlämningen ska bli den bästa. Vi återkommer därför med tidpunkt för avtackning av Margaretha!
|
|
|
Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!
Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för den enskilda människans och för gemenskapens skull.
Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet. Avgifterna är (enligt kyrkostämmans beslut):
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro
Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad
|
|
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
|
– om du har möjlighet!
Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.
OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.
|
|