|
|
|
Livets bröd - någonting att leva av och någonting att leva för.
Jag hinner inte vara med på allt jag vill. Inte heller hinner jag vara överallt där jag vill. Men jag hinner ta ett steg, ett andetag, en tugga i taget. Nästan varje dag behöver jag träna mig i en sådan livshållning.
Min bästa väninna sedan bardomen är bra på att baka bröd. Hon sätter en deg hur lätt som helst och knådar, "blir ett med degen", som vi brukar skoja. Hon bakar liksom på fri hand. I degen tar hon i matrester och annat hon råkar ha hemma. Att baka bröd är för henne en självklarhet. Så gott det är att få bryta det varma, doftande, nybakade brödet, ta på en klick smör som smälter, och samtala till långt in på natten om vad som hänt i våra liv sedan sist vi träffades.
På söndag är vi halvvägs igenom fastan - det är Midfastosöndagen och temat är Livets bröd. Texten ur Andra Moseboken 16:11-18 berättar att Gud visar omsorg om sitt folk under ökenvandringen och sänder vaktlar och manna som mat. Manna på hebreiska betyder bokstavligen "vad är det?" Det som vi har mitt framför näsan vet vi inte alltid vad det är; vi förstår inte dess värde alla gånger. Vad är det som är värt att leva av, och leva för? Kan det vara så, att det är oss närmre än vi tror?
Bröd som basföda, inte minst i de fattiga delarna av världen, kan vara skillnaden mellan liv och död. Bröd är även en viktig del i mattraditionen här där vi bor, det kompletterar rätterna och ja, en måltid utan bröd är helt enkelt ingen måltid! Brödet har fått en betydelse som går utöver det fysiska - det är en symbol för välsignelse och delande.
Kom ihåg att franskans copain, "vän", kommer från latinets cum pane, "med bröd". Den man delar bröd med är, eller blir, ens vän. När Jesus säger om sig själv att han är livets bröd, öppnar han dörren till en gemenskap som når bortom tid och rum, och till vilken vi är inbjudna att vara en del av.
I kyrkans nattvardsbön ber vi: Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp. Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd. Kom gärna på söndag och var med i denna brödsbrytelse - och träffa sedan gamla och nya vänner runt fikabordet. Så kan vi var och en vara med och få syn på, och tillsammans gestalta, något att leva av och något att leva för. Det ligger inom räckhåll. Närmre än vi tror.
|
 |
Efter Midfastosöndagen går vi in i passionstiden som har fokus på Jesu lidandes väg, de dramatiska händelserna som kulminerar i kors och uppståndelse. Vi ska snart fira påsk mitt i en värld som längtar, hungrar och törstar efter försoning.
"Kristi törnekrona", som räddades undan branden i Notre Dame de Paris 15 april 2019 och nu är återförd till den renoverade katedralen, får vara ett hoppets tecken på Försonaren som kom och ständigt kommer till sin trasiga värld.
I förra veckan var jag på prästmöte i Paris och träffade kollegorna i Svenska kyrkan i Paris och i Södra Frankrike. Förutom att besöka Notre Dame hade vi överläggningar om de utmaningar som våra respektive församlingar står inför och hur vi kan möta dem. Jag är glad för de samtalen! Läs gärna artikeln nedan från vår egen kyrkostämma 23 mars om de viktiga framtidsfrågorna som kyrkorådet och hela församlingen har att arbeta med.
Stilla veckans och påskens gudstjänster:
Passionsandakt måndag, tisdag, onsdag kl. 19.00
Skärtorsdagsmässa kl. 19.00
Långfredagsgudstjänst kl. 17.00
Påskdagens högmässa kl. 11.00
Därefter håller kyrkan stängt för påsklov och öppnar igen måndag 28 april.
Hoppas vi ses i vardagen och/eller helgen. Tveka inte att ta kontakt om stort som smått.
Hälsningar från er församlingsherde,
Tina Haettner Blomquist
|
|
OBS: SOMMARTIDEN BÖRJAR! 02.00 söndag den 30 mars ställs klockan fram till 03.00
11.00 Högmässa och kyrkkaffe Gästpredikant: Jesper SvartvikChristian är kyrkvärd. Sanna spelar, Jesper predikar, Tina leder gudstjänsten och Rebecka fixar kyrkkaffet. Caféet är öppet till kl. 14.00
16.30 Albumrelease. Manäcken & Guests.
Konsert & därefter bubbel och tilltugg.19.00 Föredrag (på engelska). What Role do Jews and Judaism Play in Christian Theology?
11.00 Högmässa och kyrkkaffe
Svenska kören sjunger Lena A P & Christian är kyrkvärdar. Anja spelar, Tina leder gudstjänsten.
13.00 Alla kan sticka
Caféet är öppet till kl. 14.00Här kan du tal del av Biskop Erik Eckerdals fastehälsning 2025
|
|
NYTT KYRKORÅD
I samband med kyrkostämman den 23 mars omvaldes ordföranden Kristofer Du Rietz med flera ledamöter, och Carl Johan Lind, Lina Stenlund, Pierre Schellekens, och Helena Sundblad Schäfer valdes in som nya ledamöter med en mandatperiod på två år.
Varma tack till avgående ledamoten Lena Coppens Zell, och till Joakim Engsner som efter flera år som internrevisor nu ersätts av Carl Törnell.
Här kan du läsa mer om det nya kyrkorådets sammansättning, samt om de stora utmaningarna som församlingen står inför under 2025.
På fotot ses från vänster: Christian Bondeson-Eggert, Tina Haettner Blomquist, Carl Johan Lind, Kristofer Du Rietz, Lovisa Lilliehöök de Schaetzen, Helena Sundblad Schäfer, och Jonas Jonsson. Lina Stenlund, Pierre Schellekens och Sven-Olov Carlsson saknas på bilden.
|
|
SÖNDAG 30 MARS
Föreläsning 19.00
What Role do Jews and Judaism Play in Christian Theology?
Jesper Svartvik är stiftsteolog i Karlstad stift och en internationellt känd forskare i religionsteologi, särskilt judisk-kristna relationer och kristendomens rötter i den judiska traditionen.
Jesper kommer att predika denna dag i högmässan och på kvällen föreläsa (på engelska) utifrån sin senaste bok Jewish Foundations of the New Testament: Addressing the Roots of Antisemitism (Paulist Press 2025). Kom och fördjupa dig i tolkningar av Nya testamentets texter som motverkar anti-judiskhet och istället främjar judisk-kristna relationer i nutiden! Några av Jespers böcker kommer under våren finnas till försäljning i kyrkans café.
|
|
Vårens luncher
ÄRTSOPPA MED PANNKAKOR
torsdag kl. 12.00-14.30
den 3 april, 10 april & 8 maj
SENIORLUNCH VARMRÄTT & DESSERT torsdag 15 maj kl. 12.30
Välkommen att föranmäla till: rebecka.wallgard@svenskakyrkan.se
Vårens Alla kan sticka söndag kl. 13-15.00
den 6 april, 18 maj & 15 juni
|
|
Utearbetsdag tillsammans
Kom och var med LÖRDAG 5 APRIL
mellan kl. 10-15
Då gör vi fint i rabatter och krukor, fixar utemöblerna, tvättar terrass och stenläggning, vad vi hinner med! En mysig dag helt enkelt, och kyrkan bjuder på en lättare lunch.
Hoppas vi ses och att vädret står oss bi!
Skriv gärna till bryssel@svenskakyrkan.se och säg till om du kan vara med!
|
|
SAVE THE DATE
TISDAG 13 MAJ KL. 10-12.15
Vi firar svenskt EU-medlemskap 30 år genom att bjuda in till ett intressant frukostmöte:
Har det nordiska sättet
en framtid?
- Bo Andersson, fd generalsekreterare för Föreningen Norden, kommer att berätta om hur det nordiska sättet fungerar.
Därefter följer ett panelsamtal med representanter från Svenskt Näringslivs Brysselkontor och LO/TCO/Saco:s Brysselkontor.
Moderator: Jonas Jonsson, vice ordf. i kyrkorådet. Plats: Svenska kyrkan i Bryssel. Avenue des Gaulois 35. För mer information: Helene Götberg, helene.gotberg@gmail.com
Det nordiska sättet är flexibelt – vi använder oss av modeller som kan anpassas och förändras efter samhällets behov. Det handlar om att vi är beredda att tänka om och hitta nya lösningar när gamla metoder inte längre är tillräckliga. Vi ser på varje problem utifrån ett pragmatiskt både-och-perspektiv, där vi inte måste välja mellan olika lösningar, utan kan hitta vägar att kombinera det bästa av flera.
|
|
Hälsningar från en prästpraktikant
Jag heter Susanne Brodin och bor i Hofterup som ligger mellan Löddeköpinge och Landskrona. Jag har två döttrar 16 och 18 år gamla, samt en katt som heter Tiger. Jag älskar att promenera och brukar gå längs med havet i Barsebäck. Ljudet av vågorna är befriande!
Jag är prästkandidat för Lunds stift och kommer att prästvigas den 15 juni i år vilket jag verkligen ser framemot efter 5,5 års studier! Jag har tidigare aldrig varit i Bryssel och ser fram emot att möta både våren och församlingen. Det ska bli kul att få vara en del av utlandskyrkan!
Jag tar tacksamt emot alla tips på vad jag inte får missa under min vistelse i Bryssel. -Susanne
Välkommen, Susanne! som prästpraktikant hos oss 24/3-20/4.
Även Anna-Sara Hjertström kommer göra prästpraktik hos oss 7/4-27/4, främst inom konfirmandarbetet och i gudstjänster. Välkommen!
|
|
Församlingens varma tack till Christina Måneskiöld/SWEA för samarbetet kring Konstutställningen Vatten som avslutades med en trevlig finissage den 16 mars. Lottförsäljningen gav kyrkan totalt 425 euro - stort tack för gåvan! Totalt såldes 3 bilder vid utställningen, och fler blir säkert sålda vid direktkontakt med konstnärerna. Även andra svenska konstnärer i Belgien vill delta vid nästa tillfälle.
|
|
|
Församlingens anställda personal som du träffar
i kyrkan
|
|
Tina Haettner Blomquist
Jag är församlingsherde och leder verksamheten. Det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg.
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se
|
|
Rebecka Wallgård
Jag är husvärd i kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husvärd skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar bokningar. Uppgifterna i kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
E-postadress kommer snart! Använd tillsvidare bryssel@svenskakyrkan.se
|
|
Anja Nauclear
Musiker och lärare i svenskundervisningen för barn.
anja.naucler@svenskakyrkan.se
|
|
Sanna Gillerfors
Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna.
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se
|
|
Elsa Degerman
Ekonom/administratör.
elsa.degerman@svenskakyrkan.se
Margaretha Hagberg och Elsa går parallellt en bit in på våren för att överlämningen ska bli den bästa. Vi återkommer därför med tidpunkt för avtackning av Margaretha!
|
|
|
Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!
Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för den enskilda människans och för gemenskapens skull.
Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet. Avgifterna är (enligt kyrkostämmans beslut):
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro
Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad
|
|
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
|
– om du har möjlighet!
Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.
OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.
|
|