Industrin behöver fem gånger mer biogas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Så ska mindre plast förbrännas
 

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastflöden. De representerar hela plastens värdekedja – från tillverkare till avfallshanterare och förbrännare.
 
En av de 29 är Avfall Sverige. 

– Vi gör det vi kan inom vårt ansvar och rådighet, men det krävs att fler aktörer i plastens värdekedja tar sitt ansvar för att minska mängden plast som förbränns, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige. 

Handlingsplanen har tagits fram inom det branschöverskridande projektet ”Cirkulär omställning av fjärrvärme- och kemiindustrin: Samarbeten för mindre plast till förbränning”, som syftar till att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär plast- och kemiindustri samt ett hållbart system för energiåtervinning. 
 
Industrin behöver fem gånger mer biogas
 
Den 19 mars överlämnade Industrins biogaskommission ”Mer biogas till industrin! Åtgärdspaket för industrins material-omställning och konkurrenskraft”. Avfall Sverige är en av tio aktörer bakom dokumentet.

Läs mer och ladda ner rapporten
Fyra områden i Ukraina klara för samarbete
 
Det Sida-finansierade programmet WM4U kommer att stötta fyra utvalda kommunkluster i Ukraina att förbättra sina kommunala avfallshanteringssystem. Svenska kommuner och kommunala avfallsbolag involveras också och bidra med sina erfarenheter.

Läs mer
Besök nya hemsidan för WM4U
 
Det svensk-ukrainska programmet för att stärka kommunernas avfallshantering har nu fått en hemsida. Här kan du läsa mer om projektet, om Avfall Sveriges del och följa utvecklingen. Den har lanserats både på engelska och ukrainska.

Besök sajten
4 av 5 ÅVC har utsatts för brott
 
80 procent av återvinningscentralerna i Sverige har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med våldsamma. Det visar en enkät från Avfall Sverige som gått ut till Sveriges kommuner.

Läs mer och ladda ner rapporten
"Ingen vill skicka textil till energiåtervinning"
 
Trots goda intentioner går en del textil till energiåtervinning eftersom det saknas infrastruktur för att materialåtervinna den. ”Ska vi uppnå cirkularitet för textilier måste det vidtas åtgärder högre upp i värdekedjan”, kommenterar Avfall Sveriges vd Tony Clark.

Läs mer
Avfall spelar roll för matproduktionen
 
Jordbruksminister Peter Kullengren har presenterat regeringens uppdaterads livsmedelsstrategi, med ökad robusthet som ett mål. Minskat matsvinn och ökad produktion av biogas är två avfallsrelaterade frågor som lyfts för att nå det.

Läs mer och ladda ner livsmedelsstrategin
På gång inom avfallsområdet
 
Två gånger om året sammanställer Naturvårdsverket vad som är på gång inom avfallsområdet. Nu är den senaste listan här, där du bland annat kan läsa om det internationella plastarbetet, om BREF- och BAT-slutsatser för deponier och kriterierna för End of Waste.

Ladda ner från Naturvardsverket.se
Fler vill använda skyltsystemet
 
Det nordiska skyltsystemet för avfallshantering växer. Sedan tidigare är Sverige, Danmark, Finland och Island medlemmar i systemets moderorganisation, EUPicto. Nu tillkommer det första landet utanför Norden.

Kolla in vilket land som anslutit sig
Join the CCRI for MW companies
 
Learn from your peers. Find better solutions faster. Expand your network. Gain fresh perspectives. These are some reasons to join the European Unions Circular Cities & Regions Initiative.
 
Read more
Apply Deadline for submission: 28/03/2025
Uppdaterat stöd för avfallsföreskrifter
 
Möjligheterna att elda sitt trädgårdsavfall, hantering av invasiva växter och krav på avskiljande av förpackningar är några exempel på förändringar som påverkar avfallsföreskrifterna. Nu finns förslag på hur de kan kompletteras. 

Läs mer och ladda ner justeringsunderlaget 
Tipsa Polisen om avfallsbrott – 3
 
Har lastbilar vänt i grinden när de fått höra priset för att lämna det? Har någon lämnat vilseledande uppgifter om sitt avfall? Eller finns det inget avfall att hämta där det borde finnas? Tipsa Polisen!
 
Ladda ner tips nr 3
Bli en resurssmart kommun
 
Göteborgsregionen lanserar inom kort ett utbildningspaket som hjälper kommunala verksamheter att etablera nya rutiner för att kunna använda sina resurser på ett smart sätt. Det presenteras vid ett webbinarium.
När: 28 maj kl 10–11.30

Läs mer och anmäl dig
Nominera till vårt innovationspris!
 
Avfall Sveriges Innovationspris 2025 delas ut till kommunala medlemmar som har utvecklat en innovation med stor miljövinst och samhällsnytta, som bildrar till visionen "Det finns inget avfall". Såväl organisationer som enskilda personer kan nomineras.

Läs mer och nominera – senast den 21 april
Nytt team: kommunalt avfallsansvar 
 
Avfall Sverige har skapat ett nytt team för erfarenhetsutbyte mellan medlemmar när det gäller frågor som rör det kommunala avfallsansvaret. Sedan tidigare finns team för bland annat upphandling, enskilda avlopp och insamling av matavfall.
Tjäna miljoner på impregnerat trä
 
Nacka vatten och avfall har testat en sorteringsguide från Svenska Träskyddsföreningen på impregnerat trä som lämnats till återvinningscentralen. 79 procent av materialet kunde sorteras som icke-farligt avfall.

Läs hela artikeln i Avfall och Miljö
Nya medlemmar i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkomna till:
• Motus Weighing AB, Göteborg: vågsystem  Läs mer 
• Boule Medical AB, Spånga: förbrukningsartiklar för diagnostik  Läs mer
• PHP Service Sverige AB, Vellinge: säljer och monterar avfallssystem  Läs mer
Biogas nyckeln till industrins omställning
 
Sverige behöver inte vara kvar i fossil råvara och fossila material. Industrin vill driva omställningen framåt, och det är möjligt om politiken ger rätt förutsättningar. Det är hög tid för en satsning på ökad biogasproduktion, skriver industrins Biogaskommission, där Avfall Sverige är en av tio aktörer. 

Läs hela debattinlägget i DI
Våra förslag för mindre förbränningen av plast
 
Verka för en kvotplikt för återvunnen plast för möbler, inredning och byggprodukter inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv. Det är ett av förslagen i handlingsplanen för att minska förbränningen av plast som lanseras i dag, skriver företrädare för Avfall Sverige, Energiföretagen, Ikem, Sveriges Allmännytta och Återvinningsindustrierna.

Läs hela debattinlägget i Aktuell Hållbarhet
4 av 5 ÅVC:er har utsatts för brott
 
80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Många besökare är hotfulla eller till och med våldsamma. Det visar en enkät från Avfall Sverige som gått ut till Sveriges kommuner.
Trasiga trosor
 
– Man bör kolla med sin kommun vilket system de har. Det kan också vara skillnad om man samlar in i en fraktion, eller om man delar upp det i återanvändbar och trasig textil, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.
Lyssna på hela inslaget i Talkshow i P1 i Sveriges Radio (9:07 min in i sändningen)
 
Gamla mobiltelefoner återvinns inte
 
– Vill man vara på den säkra sidan kan man lämna in den till ett bemannat insamlingsställe där man kan lämna in känslig elektronik. På återvinningscentraler kan de ha låsta lådor, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.
Lyssna på hela inslaget i P4 Extra med Titti Schultz (16:45 in i sändningen)
 
Vässa dina kunskaper








 
Avfall Sverige Play – titta när vi vill, var du vill
 
Upptäck Avfall Sverige Play – din kunskapsplattform online!
 
Med Avfall Sverige Play får du som medlem tillgång till inspelade utbildningar och medlemsrådgivning online. Missade du en livesändning? Inga problem – alla inspelningar finns tillgängliga senast två veckor efter sändning!

Registrera dig för att komma igång
Avtalsuppföljning – så lyckas du
 
När: 2 april
Var: Stockholm

Jurister, konsulter och kommunala tjänstemän bjuder här på sina bästa metoder och rutiner för att säkerställa att ni verkligen får det ni avtalat om.

Läs mer och anmäl dig
Kvalitetssäkra FNI
 
När: 3 april kl 9–12
Var: Digitalt

Vi presenterar Avfall Sveriges rapport 2024:29 med förslag på rutiner för kvalitessäkring av insamlade fraktioner och bedömningsfrunder vid felsortering. Lyssna och ställ frågor till rapportförfattarna och insatta jurister. 

Läs mer och anmäl dig
Lättare att få tillstånd för avfallsverksamhet
 
När: 6–7 maj
Var: Solna

Under kursen går vi igenom tillstånds- och anmälningsplikt för verksamheter, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi tittar på förutsättningar för de flesta avfallsanläggningar.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs biogas
 
När: 6–7 maj
Var: Linköping

Kursen ger grundläggande kunskaper om biogasteknik, inklusive produktion, lagstiftning och användning av biogas och rötrester, och kräver inga biologiska eller kemiska förkunskaper.

Läs mer och anmäl dig
Nätverksträff: små avlopp i kretslopp
 
När: 7 maj
Var: Uppsala

Träffen bjuder på föredrag, diskussioner och studiebesök med visning av anläggningen i Juvansbo, där avloppet från 39 moderna bostadsrätter leds till gårdens gödselbrunn. 

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 14–15 maj
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl intresse
 
Avfall Sveriges årsmöte
 
När: 20–21 maj
Var: Karlstad

Välkommen till årets största konferens för avfallsbranschen. Årets tema sätter ljuset på en av våra viktigaste samhällsuppgifter – att säkra robusta och pålitliga försörjningssystem även i tider av snabba förändringar, oro och kris.

Läs mer och anmäl dig
 
Branschen rekryterar
 
 
 
Avfallsingenjör, hushållsavfall till Vakin
 
Plats: Umeå
Ansök senast 30 mars
Läs mer om tjänsten

 
Hållbarhetsstrateg, miljökommunikatör eller återbruksexpert
 
Plats: Kristianstad
Ansök senast 31 mars
Läs mer om tjästen

 
Projektledare till återbrukscentral
 
Plats: Lunds kommun
Ansök senast 4 april
Läs mer om tjänsten