Nyhetsbrev mars 2025
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Strategiska projekt behövs för att skapa sammanhängande stråk för både gods- och persontrafik 
 
 
Sveriges regering gav nyligen Trafikverket i uppdrag att ta fram förslag till nationell plan för perioden 2026-37. I uppdraget beskriver regeringen bland annat vikten av att se transportinfrastrukturen som sammanhängande stråk som ska fungera för både godstransporter och arbetspendling för att bidra till ökad konkurrenskraft, tillväxt, klimatomställning och försvarsförmåga.

Budskapet om systemtänk i infrastrukturplaneringen upprepade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på Järnvägsforum Norr, där Europaspåret i år deltog för att understryka vikten av sammanhängande stråk från norr till söder och vidare över Öresund mot kontinenten. Att det behövs en kapacitetsstark järnväg med redundans från norr till söder i EU:s prioriterade transportkorridor.

En ny Öresundsförbindelse ska i samspel med befintlig infrastruktur skapa nya och mer effektiva trafikeringsmöjligheter som medför statliga och regionala nyttor. Ökad konkurrenskraft och produktivitet. Större arbetsmarknadsregion. Tillväxt. Ett robust totalförsvar.

För att bidra till detta måste en ny Öresundsförbindelse vara funktionell för både gods- och persontåg. Och den måste hänga ihop med den befintliga infrastrukturen på ett effektivt sätt. Detta var ett tydligt budskap i Trafikverkets utredning om kapacitet och redundans för transporter över Öresund från 2024.

Europaspåret bygger på ett strategiskt tänkt om att förbinda infrastrukturen i Danmark och Sverige på ett effektivt sätt. Europaspåret är enda förslaget som skapar ett nytt transportstråk för både gods- och persontåg. Ett stråk som kan avlasta järnvägssträckor som idag är hårt belastade, minska restiderna, öka tillgängligheten, skapa möjligheter för utökad trafik och bidra till fler och mer kostnadseffektiva godstågstransporter. Det skulle helt enkelt skapa ett mer robust, tillförlitligt, effektivt och attraktivt järnvägsstråk för både regionala och internationella transporter.

Vi välkomnar ett ökad fokus på sammanhängande stråk och hela transportsystem i infrastrukturplaneringen. Det är hela grundtanken med Europaspåret.  

/Hanne Skak Jensen, projektledare Europaspåret
 
Foto: Wikimedia Commons, Thomas Dahlstrøm Nielsen.
"MZ1452 picking up NATO vehicles at Esbjerg Harbour"
Europaspåret – en ny förbindelse med dual-use 

Det osäkra omvärldsläget har medfört ett ökat fokus på infrastrukturens militära funktioner och uttrycket "dual-use". Dual-use innebär att infrastruktur bör ha dubbla användningsområden genom att fungera och skapa nyttor för både civila och militära ändamål. Europaspåret är ett förslag till en ny Öresundsförbindelse som har dubbla användningsområden och fungerar för persontransporter såväl som tunga godstransporter i både fredstid och i tillfälle av kris.    

Läs mer om dual-use och Europaspåret här.
 
Från Dansk Erjvervs PM om Öresundspendlarnas bidrag till dansk ekonomi. 
Öresundspendlare är en bra affär för Danmark 

Intresseorganisationen Dansk Erhverv har gjort beräkningar som visar Öresundspendlarnas bidrag till den danska ekonomin. Under 2023 bidrog pendlare från Sverige med nästan 20 miljarder DKK till Danmarks BNP, vilket var en ökning med 13% jämfört med 2022. Det är därför bra för den danska ekonomin att möjligheterna att pendla över Öresund förbättras. På längre sikt kan en ny Öresundsförbindelse öka tillgängligheten mellan en större del av Sverige och Köpenhamn.

Läs Dansk Erhverv:s PM här.
 
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)
på Järnvägsforum norr
Besök på Järnvägsforum norr 
 
På Järnvägsforum Norr samlas näringsliv, regioner, kommuner, politik och järnvägsbranschen varje år för att diskutera de viktigaste järnvägsfrågorna för norra Sverige. I år var industrins transportbehov, ökad konkurrenskraft, tillväxt, klimatomställningen och totalförsvarets infrastrukturbehov centrala frågor. 

Europaspåret deltog på årets Järnvägsforum Norr för att understryka vikten av sammanhängande stråk från norr till söder och vidare mot kontinenten. 
 
Första etapp av Östlig Ringvej. Illustration: Transportministeriet och Finansministeriet
Danskt beslut om Östlig Ringvej

Danmarks regering och Köpenhamns kommun har ingått ett avtal om stadsutveckling och infrastruktur för Lynetteholmen - en ny konstgjord ö. En del i avtalet är första etappen av Østlig Ringvej - en bilförbindelse till Lynetteholmen som senare kan förlängas till Köpenhamns flygplats. Østlig Ringvej kan i framtiden användas som anslutningspunkt för en ny Öresundsförbindelse. Det är en idé som föreslogs för 15 år sedan, och som Europaspåret har arbetat vidare med de senaste åren. 

Läs mer om Europaspåret och en möjlig anslutning till Østlig Ringvej här.