|
|
|
Uti vårsolens glans!
Så sjunger Lunds Studentsångare varje år den 1 maj på trappan till Universitetshuset i Vårsång (Glad såsom fågeln), musik av Prins Gustaf, text av Herman Sätherberg. Detta är min första vår i Bryssel och nog verkar naturen här vara en eller två månader före Lund. Lövsprickningen i Parc Cinquantenaire är på god väg och dofterna fyller sinnena. Jag är fortfarande lundensare i hjärtat, framför allt den här tiden på året och trots att det nu är närmare 20 år sedan jag lämnade. Vilken plats eller vilka platser är du trogen?
I vår församling finns många platser och språk representerade. Vilken rikedom! Jag är övertygad om att det går att hålla flera identiteter och hemmahörigheter levande, och att det är viktigt att det finns sammanhang där en sådan mångfald får plats. Vi är aldrig "bara" svenskar eller svenskspråkiga, utan vi är alltid något, någon, mer än så. Kanske detta blir extra tydligt för oss här i Bryssel, staden som kallas för Europas hjärta, och i Luxemburg.
I en värld som allt mer går mot protektionism av det egna, behövs sammanhang för det gemensamma. Vi brukar säga att "Svenska kyrkan i utlandet finns för dig som bor, är turist, student, au-pair, arbetar eller av annan anledning vistas utomlands": Svenska kyrkan i utlandet Samtidigt får vi aldrig glömma att bakom dessa ord gömmer sig världar av erfarenheter och livsberättelser som inte låter sig inordnas i något förutbestämt fack. Styrkan hos Svenska kyrkan i utlandet tror jag ligger i mångfalden, och den självklara öppenheten för mångfalden. Jag är så tacksam för att steg för steg få lära känna er alla!
På söndag är det den andra söndagen i fastan och temat är "Den kämpande tron". I den tid som är, utsätts vår tro och tillit för stora påfrestningar. Ärkebiskop Martin Modéus har talat om vikten av den andliga beredskapen, att träna vår förmåga att stå fasta och uthålliga och använda de redskap som tron ger oss för att hantera den rädsla som är helt naturlig när vi står inför hot. Ärkebiskopen skissar på fyra andliga "försvarslinjer":
-Bevara din mänsklighet och därmed din motståndares mänsklighet.
-Vägra bli en spegelbild av andras ondska, återgälda inte orätt med orätt.
-Bevara ansvarskänslan i allt du gör.
-Bevara fredens, försoningens och framtidens perspektiv, se ljuset i mörkret.
Fastetiden handlar mycket om kamp. Den vi utkämpar i våra egna liv, när vi inte vet vart vi är på väg, och den som Jesus utkämpade för oss. Han gick in i din kamp på jorden... Han gick in i din sorg och längtan... Han gick in i din nöd och smärta... Han gick in med sitt liv på jorden... Så sjunger vi i Sv. psalm 358. Och Lukasevangeliet 7:36-8:3 berättar om en kvinna som fick uppleva Jesu empati och solidaritet när hon behövde det som mest. Söndagen därefter, på Jungfru Marie Bebådelsedag, prisar vi "Guds mäktiga verk" tillsammans med Maria och tackar Gud för modet och kraften att våga kämpa, trots allt.
Under hela fastetiden använder vi den sjungna förbön som kallas för litanian (Sv. psalm 700:1). Denna bön har burit fram oändligt mycket nöd under århundrades gång. Så även i år, när de gamla formuleringar känns förvånansvärt dagsaktuella. Som när vi ber om Guds beskydd undan "krig och världsbrand." Tillsammans får vi haka i generationerna före oss, omvandla oron och rädslan till kärlek och omtanke, stötta andra som kämpar, och själva låta oss stöttas. Så att denna tidens påfrestningar lockar fram det bästa av oss.
Hoppas vi ses framöver! Andra hälften av mars har flera fina händelser att notera i kalendern. Musik, trädgårdsarbete, gudstjänster, våfflor och ärtsoppa, är alla stunder av mellanmänsklig kontakt och samvaro som också går att se som "försvarslinjer".
Hälsningar från er församlingsherde,
Tina Haettner Blomquist
|
|
11.00 Högmässa och kyrkkaffe Christian och Jean-Pierre är kyrkvärdar. Sofia, Marcela & Tintin fixar kyrkkaffet. Sanna spelar och Tina leder gudstjänsten.Caféet är öppet till kl. 14.00
15.00 Konstutställningen Vatten - FINISSAGE inleds med musik av Fabiola Moscato & Anja Naucler.
Varmt tack till SWEA/Svenska klubben för samarbetet! Onsdag 19 mars11.00 Familjemässa och kyrkkaffe med våfflor Barnkören sjunger. Gisela och Eva är kyrkvärdar.
Sanna spelar och Tina leder gudstjänsten.
13.00 Kyrkostämma - se kallelse nedan
Caféet är öppet till kl. 14.00
|
|
KALLELSE TILL KYRKOSTÄMMA
I enlighet med Kyrkoordningen kallas till kyrkostämma söndagen den 23 mars kl. 13.00. Stämman äger rum på plats i kyrkan.
Alla medlemmar i Svenska kyrkan i Bryssel som fyllt 16 år har rösträtt vid stämman.
Kyrkostämman är församlingens högsta beslutande organ och beslutar bland annat om val till kyrkoråd och om församlingens medlemsavgifter.
Frågor som rör församlingens arbete och som skall tas upp i samband med stämman får gärna skickas i förväg till kyrkorådets ordförande, Kristofer Du Rietz: Kristofer.DU-RIETZ@ec.europa.eu
Handlingarna finns tillgängliga från den 9 mars i Svenska kyrkan i Bryssel, Avenue des Gaulois 35, 1040 Etterbeek, och på hemsidan.
Före stämman inbjuds till kaffe & smörgås med början kl. 12.15. Anmälan till bryssel@svenskakyrkan.se så vi kan planera för rätt antal.
Hälsningar Kyrkorådet
|
|
LÖRDAG 22 MARS
Earth Hour 20.30-21.30
Anja spelar cello & Tina läser texter i stearinljusens sken.
Tillsammans uppmärksammar vi på detta vis Världsnaturfondens klimatmanifestation som sker över hela världen med tidszonanpassning.
Frågor och svar om Earth Hour - Världsnaturfonden WWF
Det blir musik av Joni Mitchell, Bach, Lidholm och Beatles, och texter av bl.a. Tranströmer, Martinson, Attenborough och ur Psaltaren.
|
|
|
OCKSÅ SÖNDAG 30 MARS
Föreläsning 19.00
What Role do Jews and Judaism Play in Christian Theology?
Jesper Svartvik är stiftsteolog i Karlstad stift och en internationellt känd forskare i religionsteologi, särskilt judisk-kristna relationer och kristendomens rötter i den judiska traditionen.
Jesper kommer att predika denna dag i högmässan och på kvällen föreläsa (på engelska) utifrån sin senaste bok Jewish Foundations of the New Testament: Addressing the Roots of Antisemitism (Paulist Press 2025). Kom och fördjupa dig i tolkningar av Nya testamentets texter som motverkar anti-judiskhet och istället främjar judisk-kristna relationer i nutiden!
|
|
Föranmälan till soppluncherna: bryssel@svenskakyrkan.se
|
|
|
|
Tina Haettner Blomquist
Jag är församlingsherde och leder verksamheten. Det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg.
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se
|
|
Rebecka Wallgård
Jag är husvärd i kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husvärd skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar bokningar. Uppgifterna i kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
E-postadress kommer snart! Använd tillsvidare bryssel@svenskakyrkan.se
|
|
Anja Nauclear
Musiker och lärare i svenskundervisningen för barn.
anja.naucler@svenskakyrkan.se
|
|
Sanna Gillerfors
Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna.
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se
|
|
Elsa Degerman
Ekonom/administratör.
elsa.degerman@svenskakyrkan.se
Margaretha Hagberg och Elsa går parallellt en bit in på våren för att överlämningen ska bli den bästa. Vi återkommer därför med tidpunkt för avtackning av Margaretha!
|
|
|
Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!
Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för den enskilda människans och för gemenskapens skull.
Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet. Avgifterna är (enligt kyrkostämmans beslut):
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro
Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad
|
|
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
|
– om du har möjlighet!
Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.
OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.
|
|