Nyhetsbrev februari 2025
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Öresundsregionens arbetsmarknad behöver Europaspåret
 
 
En ny Öresundsförbindelse ska fylla viktiga statliga behov genom att säkra kapacitet och redundans för gods- och persontransporter in och ut ur Sverige. Och en ny förbindelse ska samtidigt bidra till bättre mobilitet, tillgänglighet och kortare restider i Öresundsregionen. Att en ny förbindelse måste bidra med både statliga och regionala nyttor var en av Trafikverkets slutsatser i den utredning som presenterades 2024. 

Arbetsmarknadseffekterna var också en centralt punkt när en fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn nämndes för första gången. Tillbaka i 2008 intervjuades dåvarande vd för Öresundsinstitutet Anders Olshov av Helsingborgs Dagblad där det framgår att ”Öresundsinstitutets vd menar det kan vara bra om arbetsmarknaden i Lund och norrut mot Kävlinge och Landskrona binds ihop med Köpenhamn. Och att en sydligare förbindelse kanske dessutom kan vara en fördel för Helsingborg om det innebär färre stopp och snabbare resa till Köpenhamn”

Idag skapar Öresundstågen ett sammanhängande transportsystem över Öresund med direktförbindelse från såväl Göteborg, Karlskrona och Kalmar till centrala Köpenhamn och Köpenhamns flygplats. Det är en stor anledning till att det idag finns 20 000 Öresundspendlare. Regionens arbetsmarknad har fortfarande en stor outnyttjad potential, vilket Greater Copenhagen nyligen satte fokus på med en rapport om matchning av arbetskraft över Öresund. Flera saker behöver göras för att det ska bli enklare att bo och pendla på olika sidor av Öresund och på sikt måste en ny fast förbindelse skapa ökad tillgänglighet, pålitlighet och kortare restider. 

Jag vill påstå att Europaspåret är det förslag till ny Öresundsförbindelse som skulle skapa störst nytta för den gemensamma arbetsmarknadsregionen. Detta då Europaspåret förbinder nya delar av Skåne och södra Halland till centrala Köpenhamn med direkta förbindelser och kortare restider. Därmed flyttar Europaspåret inte bara trafik från redan existerande förbindelser men skapar ny trafik. Nya pendlare. Vår uppskattning är att Europaspåret skulle fördubbla antalet personer i arbetsför ålder på svensk sida som har pendlingsavstånd till centrala Köpenhamn.  

Förutom restider är pålitlighet helt avgörande för arbetspendlingen. Europaspåret utvecklar det befintliga Öresundstågsystemet som får två passager över Öresund och ökad pålitlighet. Inget annat förslag på ny Öresundsförbindelse kan utveckla ett sammanhängande Öresundstågsystem på samma sätt.  

Intresserar man sig för förbättrad tillgänglighet, utökad arbetsmarknad och tillväxt i Öresundsregionen bör man därför intressera sig för Europaspåret. 

/Hanne Skak Jensen, projektledare Europaspåret
 
Representanter från Svenskt Näringsliv och Landskrona stad
i samband med besök i Landskrona. 
Infrastruktur är ett tillväxthinder för svenska företag 
 
I slutet av januari besökte representanter från Svenskt Näringsliv Landskrona för bland annat att höra mer om Europaspåret. Enligt Svenskt Näringsliv är infrastruktur ett tillväxthinder för företag i Sverige. Infrastrukturen härunder järnvägen behöver rustas upp, flaskhalsar måste byggas bort och tillräcklig kapacitet och redundans för både person- och godstransporter måste säkerställas.

En ny Öresundsförbindelse är ett av de stora infrastrukturprojekt som Sverige behöver. Europaspåret skulle bidra till svensk tillväxt genom ökad regional tillgänglighet och mer kostnadseffektiva och tillförlitliga godstågstransporter för import och export.
 
 
Ambassadör Hans Wallmark på konferensen Real Estate Öresund.
"Det, som är bra för Sverige, är bra för Danmark. Det, som är bra för Danmark, är bra för Sverige"

Öresundsbron har 25-års jubileum i år vilket ökar intressen för det dansk-svenska samarbetet. Nyligen skrev Sydsvenska Handelskammaren och Dansk Erhverv en debattartikel om utökad samarbete och bättre infrastruktur över Öresund. Och i en ledarkrönika skrev Petter Birgersson om Köpenhamns betydelsen för Skånes utveckling och att samarbetet måste stärkas genom nya förbindelser. Konferensen Real Estate Öresund i början av februari berörde också det dansk-svenska samarbete och Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, presenterade en enkel formel för framgång i de dansk-svenska relationerna: "Det, som är bra för Sverige, är bra för Danmark. Det, som är bra för Danmark, är bra för Sverige".
 
Foto: Femern A/S
Går Sverige miste om fördelarna vid Fehmarn Bält-förbindelsen?

Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar om bara fyra år och Dagens Nyheter gjorde i början av året ett reportage om den nya sänktunneln mellan Danmark och Tyskland som bland annat innebär avsevärt kortare restider till Hamburg och att den svenska godstrafiken till/från kontinenten sparar en omväg på 160 km via Fyn och Jylland i Danmark. I artikeln varnar regionpolitiker och näringslivet för risken att svenska järnvägar och vägar inte kommer ha kapacitet för den ökade trafiken. 

Det är på hög tid att förbereda för en ny Öresundsförbindelse som kan bidra till att dra full nytta av Fehmarn Bält-förbindelsen. Nästa steg är en gemensam dansk-svensk utredning. 

Läs artikeln i DN här.
 
Europaspårets skiss på hur en "fingerplan" med en ny Öresundsförbindelse kan se ut. 
Fingerplan 2.0 - metropolplan för Öresundsregionen? 

"Fingerplanen" har varit utgångspunkten för utveckling och planering i Köpenhamnsområdet i 75 år. Förra året genomfördes en idétävling om Fingerplan 2.0. Ett av förslagen - "Den blå metropolen" av Cobe - är särskilt intressant ur ett Öresundsperspektiv, då det handlar om ökad mobilitet från Köpenhamn och ut i "fingrarna" samt internationell koppling till Öresund och Fehmarn Bält.

Med inspiration i Cobes förslag har vi tagit fram en enkel skiss för hur en Öresundsförbindelse Köpenhamn- Landskrona skulle kunna bli ett nytt "finger" i en övergripande metropolplan för Öresundsregionen.

Läs mer om idétävlingen här.