|
Konstnärernas Riksorganisation vill med årets sista konstnärspolitiska nyhetsbrev passa på att tacka för året som gått och önska en trevlig och stärkande julledighet! Vårt konstnärspolitiska nyhetsbrev går ut cirka fyra gånger per år till politiker och tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional och kommunal nivå och andra som är intresserade av konstnärspolitik. Det ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren och våra aktiviteter. Du hittar alla nyheter om vårt politiska arbete på vår webbplats.
|
|
Sveriges största kulturpolitiska konvent, Folk och Kultur, äger rum 5–8 februari i Eskilstuna. Konstnärernas Riksorganisation är förstås på plats. Vi arrangerar två egna samtal och deltar i flera andra programpunkter. Vi ser fram emot inspirerande debatter och goda samtal om aktuella konstnärspolitiska frågor!
Rapportsläpp: Utsikt från ateljéerna 2024. I år har vi genomfört en omfattande medlemsenkät. På Folk och Kultur presenterar vi den första delen av resultatet i en rapport som handlar om medlemmarnas inkomster och verksamheter.
Plats: Hotell Bolinder Munktell – Munktellsalen
Tid: torsdag 6 februari 2025, kl. 13.00–14.00
Ett år med det nya MU-avtalet – hur har det gått? Vi samlar företrädare för flera aktörer som på olika sätt varit involverade i implementeringen av det nya MU-avtalet som trädde i kraft den 1 januari 2024.
Plats: Lokomotivet
Tid: fredag 7 februari 2025, kl. 10.00–11.00
Läs mer om våra programpunkter och de andra samtal vi medverkar i på vår webbplats.
Ta del av hela programmet på Folk och Kulturs webbplats.
|
|
Det är glädjande att regeringen har hörsammat remissinstansernas kritik och väljer att inte genomföra sammanslagningen av de två statliga myndigheterna Konstnärsnämnden och Kulturrådet. Men när det gäller anslagen i budgeten ser vi inga ljuspunkter. Regeringen fasar nu ut tidigare satsningar och anslagen till bild och form krymper eller står stilla på samma nivå som tidigare – trots stora utmaningar för bild- och formkonstnärerna. Läs vårt pressmeddelande och vår genomgång av skuggbudgetar och motioner.
KLYS ordförande Mårten Sandén skriver om regeringens kulturbudget i en artikel som publicerades på SvD Debatt i samband med att statsbudgeten antogs av riksdagen den 4 december.
Läget för konsten och kulturen i Sverige är allvarligt. En redan utsatt sektor har försvagats av lågkonjunktur och kvardröjande pandemieffekter. Hur ska man i detta läge tolka att kulturens andel av statsbudgeten är mindre än på 20 år? Att kulturanslaget till regionerna sänks med 20 miljoner årligen och att en halv miljard ska skäras i folkbildningen till 2026?
I debattartikeln lyfter KLYS särskilt behovet av finansiering av den konstnärliga processen – den oftast mödosamma och inte särskilt publiktillvända fas som är så nödvändig för konstens utveckling, men som privata finansiärer mycket sällan är intresserade av.
|
|
|
■ Konstnärernas Riksorganisation har lämnat ett yttrande över utredningen ”Allmänna sammankomster och Sveriges säkerhet” (SOU 2024:52). Vi avstyrker utredningens förslag i dess helhet bland annat för att det inte någonstans i utredningen diskuteras hur de föreslagna reglerna till skydd för ”Sveriges säkerhet” förhåller sig till de krav på konstnärlig frihet som Sverige utlovat i såväl regeringsformen som i internationella deklarationer och konventioner och som inte kan garanteras med de förändringar som utredningen föreslår.
■ Tack alla som kom och som medverkade i vårt traditionsenliga decembermingel i Malmö! Det går nu att ta del av en inspelning av samtalen. Bland andra deltog Janne Grönholm (MP), kulturnämndens ordförande i Malmö och Smail Habul (M), ledamot i Region Skånes kulturnämnd.
■ Ni har väl inte missat antologin När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten? Boken ges ut med anledning av att den moderna kulturpolitiken fyller 50 år 2024 och innehåller texter av företrädare för en rad organisationer som ingår i nätverket Koalition för Kulturdebatt. Vår ordförande Sara Edström har skrivit ett kapitel i antologin om hoten mot den konstnärliga friheten.
|
|
I budgeten för 2025 skjuter Västra Götalandsregionen till fem miljoner kronor extra för arvoden till konstnärer enligt MU-avtalet. Anslaget går till sju verksamheter inom bild och form med regionala uppdrag. Det är glädjande att Västra Götalandsregionen på detta sätt föregår med gott exempel när det gäller att säkra skäliga ersättningar till konstnärer enligt MU-avtalet. MU-avtalet reglerar skyldigheten för statliga arrangörer att förhandla om och betala ersättning till upphovspersoner, det vill säga konstnärer, för visning och/eller framförande av verk vid utställning. Avtalet är bindande för statliga utställningsarrangörer men är branschpraxis även för andra arrangörer. Från den 1 januari 2024 gäller ett reviderat MU-avtal som bland annat innehåller uppräknade tariffer. Vi tycker att regionen på ett föredömligt sätt mött arrangörernas behov av ökade medel för att täcka kostnadsökningen!
Stockholms stad aviserade under hösten en rejäl förstärkning för kulturen i stadens budget för 2025. Kulturförvaltningens budget skall stärkas med hela 55,5 miljoner kronor varav 15 miljoner är öronmärkta för ökat kulturstöd, det fria kulturlivet och lokalförvaltande organisationer. Vi hoppas att det också kommer inbegripa en förstärkning av ateljéstödet.
|
|
|
Den 23 januari 10.00–12.00 arrangerar vi en kurs för arrangörer och andra inom kulturförvaltning om MU-avtalet. Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation berättar om de krav som avtalet ställer på arrangören såsom arrangörens skyldighet att i god tid före utställningen förhandla och ingå ett skriftligt individuellt utställningsavtal med upphovspersonen, att betala utställningsersättning samt att förhandla om skälig medverkansersättning till upphovspersonen samt utställningskostnader och eventuella produktionskostnader. Med på kursen är Anna Eineborg som ansvarar för Kulturrådets arbete och rådgivning kring MU-avtalet.
I samband med kursen kommer Konstnärernas Riksorganisation presentera en mall för utställningsavtal. Kursen ges i form av ett YouTube-seminarium.
|
|
Redaktör för det konstnärspolitiska nyhetsbrevet är Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg och pressansvarig på Konstnärernas Riksorganisation. Kontakt: jon.brunberg@kro.se, 070-275 59 29.
|
|