En händelserik höst går mot sitt slut
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En händelserik höst går mot sitt slut
 
Anna Weinsjö. (Foto: Bengt Säll)
I det här nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om de gymnasiemässor som anordnats, en ny rapport från Skolverket om elevers erfarenheter av gymnasievalet och en kommuns satsning för att hjälpa ungdomar till sysselsättning.
 
Jag vill också passa på att berätta att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och digitaliseringsbolaget Inera håller på att utreda möjligheten att ta över antagningssystemet Indra, med syfte att erbjuda det till fler antagningskanslier.

Mer om det här kan ni läsa i SKR:s nyhet om Indra. Vi på Gymnasieantagningen Storsthlm är positiva till detta, och ser att detta är ett viktigt steg mot ett ännu bättre Indra.  
 
Dessutom har Skolverket fått ansvar för att fungera som ett nationellt stöd inom området gymnasieantagning. Detta innebär att de erbjuder information och tjänster som tidigare hanterades av SKR, till exempel handboken för gymnasieantagning och webbsidan med kontaktuppgifterna till alla antagningskanslier i Sverige. 
 
Som du märker är det mycket spännande på gång just nu, samtidigt som ansökningsperioden för våra gymnasiesökande elever närmar sig. Innan dess vill jag passa på att önska dig en riktigt härlig och avkopplande julledighet! 
 
För eleverna är julledigheten en chans att tillsammans med nära och kära prata och reflektera över de möjligheter som ligger framför dem. Det är en fantastisk chans att ställa frågor och utforska olika alternativ – och förhoppningsvis är det många som finns för att stötta dem på vägen. 
 
Till alla er som arbetar med gymnasieantagning vill jag avsluta med att säga att ert engagemang och stöd betyder mer än ni kanske anar! Genom ert viktiga arbete får ungdomarna de bästa förutsättningarna att känna sig trygga och inspirerade i sitt val! 
 
Med värme och ljus i decembermörkret,  
Anna och handläggarna på Gymnasieantagningen 🎄✨ 
 
Anna Weinsjö
verksamhetschef Gymnasieantagningen

 
Aktuellt just nu
 
Högt tryck på årets gymnasiemässor
 
Från vänster: Pernilla Andersson, Melina Hillerberg, Ulrika Gomer, Marisell Novoa och Caroline Bruzelli.
Från vänster: Melina Hillerberg, Pernilla Andersson, Ulrika Gomer, Marisell Novoa och Caroline Bruzelli.
Två mässor har har genomförts på sistone, först mässan för den anpassade gymnasieskolan där Gymnasieantagningen var utställare och nu senast den stora Gymnasiemässan i Älvsjö som blev en stor framgång.

– Med drygt 28 000 unika besökare och en positiv stämning kändes mässan välorganiserad och rymlig trots högt tryck, säger Gymnasieantagningen Storsthlms verksamhetschef Anna Weinsjö.

Hon fortsätter: 

– Jag vill tacka  alla som medverkade – både de utställande gymnasieskolorna och alla besökare! Mässan präglades av en förväntansfull stämning och det var verkligen roligt att få prata med så många engagerade utställare. Som vanligt kommer vi att utvärdera mässan för att se vad vi kan förbättra inför nästa år.

Läs en artikel om Gymnasiemässan här
 
Nytt samverkansavtal för gymnasieregionen
 
Storsthlms styrelse rekommenderar kommunerna i Stockholms län att anta ett uppdaterat samverkansavtal för gymnasieskolan. Detta avtal, anpassat efter ny lagstiftning, ska säkerställa ett brett utbildningsutbud, hög kvalitet, effektiv resursanvändning och förbättrad kompetensförsörjning.

Läs mer om samverkansavtalet på Storsthlms webb
 
Navigator hjälper elever till studier och arbete
 
Linus Nygren.
Linus Nygren.
Att eleverna klarar gymnasiet är en viktig fråga i hela landet. I Sollentuna hjälper man genom verksamheten Navigator ungdomar mellan 16 och 20 år till studier, arbete och en meningsfull fritid.
 
På Navigator arbetar ungdomscoacher tillsammans med studie-och yrkesvägledare. De erbjuder vägledning och stöd för att komma vidare till en aktivitet. Kommunen har ungefär 250 ungdomar som faller under det kommunala aktivitetsansvaret och av dem deltar drygt hälften i verksamheten.
Linus Nygren, skolchef gymnasieskolan i Sollentuna har länge arbetat strategiskt för att få fler elever att fullfölja sin utbildning.
Vilka lärdomar har du dragit?
– Vi har varit flexibla i verksamhetens utveckling och anpassat vårt fokus utifrån de ungdomar vi möter. Vår erfarenhet är att väldigt många vill komma tillbaka till studier, trots de skolmisslyckanden många har bakom sig, säger Linus Nygren.

Läs hela artikeln om Navigator på Storsthlms webb
 
Försenade beslut om tillstånd för spetsutbildningar
 
Skolverket har fattat beslut om att permanent driva estetiska spetsutbildningar från och med höstterminen 2025. Men besluten om övriga spetsutbildningar dröjer och fattas tidigast i januari.
 
 
Ny rapport lyfter vikten av en god studie- och yrkesvägledning 
 
Skolverket publicerade i november 2024 en rapport med titeln “Jag vet inte vad jag vill bli – eleverna om sina gymnasieval” med syfte att få kunskap i hur gymnasievalen fungerar ur ett elevperspektiv. Rapporten baserar sig på 72 elevintervjuer och 1285 enkätsvar från 18 grundskolor i 9 olika kommuner i landet.  
 
I studien identifieras att de gymnasiesökande elever som intervjuas har varierande kapacitet och motivation att själva söka information om gymnasievalet och de olika utbildningarna, vilket innebär att många av dem genomgår sin gymnasievalsprocess med begränsad kunskap om program och olika yrkesutgångar.  
 
Vidare ser författarna till studien att de elever de undersökt tenderar att välja utbildningar de uppfattar som breda och öppna för att inte “låsa in sig”. Högskoleförberedande program respektive yrkesprogram beskrivs som två väl avgränsade och mot varandra stående alternativ, där högskoleförberedande program ofta ses som det tryggare alternativet. 
 
Rapporten understryker vikten av en god studie- och yrkesvägledning och hela skolans arbete med information till elever om potentiella framtida studie- och yrkesvägar.  
 
Stödmaterial till blanketten för specialpedagogisk verksamhet (SPV)
 
 Att sammanställa alla de blanketter som gymnasiesökande elever behöver ha med sig i antagningen är ett stort arbete för dig som arbetar på avlämnande skolor. 
 
Gymnasieantagningen tar nu därför fram ett stödmaterial för att fylla i blanketten "Särskilt behovsunderlag för ansökan till utbildningar med specialpedagogisk verksamhet". Det kommer att publiceras på blankettsidan på webben inom den närmsta tiden. Materialet är tänkt att utifrån en exempelelev beskriva hur en blankett kan fyllas i och vad som är lämpligt att skriva i de olika fälten.

Stödmaterialet är framtaget med hjälp av beslutsfattare hos huvudmän som erbjuder utbildningar med specialpedagogisk verksamhet, och som är de som bedömer underlaget.
 
Kalendarium
 
11 december
Gymnasieantagningen håller öppet hus för kommunernas beslutsfattare och kontaktpersoner. 

16 januari – 6 mars (torsdagar kl. 15.0015.30)
Öppna frågestunder om blanketter (för avlämnande skola).
 
23 januari
Digital informationsträff för kommunala beslutsfattare.

30 januari
Digital informationsträff för fristående beslutsfattare.
 
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i mars. Skriv gärna till oss och berätta vad du behöver för stöd i ditt arbete, till exempel utbildningar eller information på vår webbsida, gymnasieantagningen@storsthlm.se.