Nyhedsbrev november 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nu vender diskussionen om en ny Øresundsforbindelse
 
 
I næsten ti år har diskussionen om en ny Øresundsforbindelse haft et forkert udgangspunkt.
Siden 2015, hvor politikere i Skåne besluttede "Skånebilden", har der været et ensidigt fokus på HH-forbindelsen samtidigt som en saglig diskussion om, hvilke fordele man ønsker at opnå, og hvilke problemer man vil løse, har været helt fraværende.

De seneste år har vi kæmpet for at ændre denne tilgang. Fra at tage udgangspunkt i en ønsket løsning til at tage udgangspunkt i formål og behov. Fra nogen til noget. Og nu begynder vi at se tydelige tegn på, at diskussionen vender.

Svenske Trafikverkets undersøgelse inden sommeren om kapacitet og redundans for transport over Øresund tog udgangspunkt i problemstillingen, behov og krav til en ny forbindelse. Undersøgelsen havde ikke på forhånd lagt sig fast på en bestemt løsning, men inkluderede forskellige forslag til ny forbindelse - blandt andet Europasporet.

Efter Trafikverkets undersøgelse er der nu ikke længere grund til at diskutere, om vi behøver en ny Øresundsforbindelse, der kan øge kapaciteten og skabe redundans for både passager- og godstog. I stedet er det nu et spørgsmål om, hvordan vi skaber en Øresundsforbindelse for både passager- og godstog, som kan forbindes til den eksisterende infrastruktur på en effektiv måde. I øjeblikket er Europasporet det eneste alternativ.  

I både København og Stockholm er der i øjeblikket opmærksomhed rettet mod Øresund. Denne uge rejste Riksdagens Transportudvalg til København for at mødes med Folketingets Transportudvalg. Der er enighed om, at der er behov for mere samarbejde og koordinering mellem landene, og der blev sendt positive signaler om at "starte en samtale om, hvordan vi kan undersøge dette, så vi har den bedste viden og de bedste forudsætninger i forbindelse med en eventuel ny forbindelse”, som Rasmus Prehn (S), formand for Transportudvalget, formulerede det.

En bilateral analyse, der undersøger transport og infrastruktur over Øresund med fokus på formål, behov og mulige løsninger ville være et stort skridt i den rigtige retning, ikke kun for Europasporet, men for hele Øresundsregionen. Det ville indikere, at sigtet nu er indstillet rigtigt. Herfra skal der fart, tempo og kraft til for at komme hele vejen frem.

/Christian Alexandersson, projektejer Europasporet
 
Fra venstre: Torkild Strandberg (L), foto: Landskrona stad, Oskar
Fält. Jens-Kristian Lütken (V), foto: Københavns kommune
København og Landskrona: Tid til en ny Øresundsforbindelse

Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, og Torkild Strandberg (L), borgmester i Landskrona, skrev i begyndelsen af november et fælles debatindlæg om behovet for en dansk-svensk undersøgelse af fremtidens infrastruktur omkring Øresund og en ny fast forbindelse. En ny jernbaneforbindelse over Øresund skal forbedre pendlingsmulighederne, udvide arbejdsmarkedsregionen og skabe kapacitet og redundans til flere internationale passager- og godstog mellem Sverige og Danmark og videre mod Centraleuropa.

Læs hele debatindlægget i Altinget her.
 
Københavns Hovedbanegård. Foto: Wikimedia Commons, Bahnfrend
Advarsel om togkaos i Hovedstaden efter Femern-forbindelsen 

Femern-forbindelsen kan skabe udfordringer for togtrafikken i København og Øresundsregionen. Det skriver danske medier. Efterspørgslen efter togtrafik vokser, og når Femern-forbindelsen åbner i 2029 vil den grænseoverskridende gods- og passagertrafik stige kraftigt. Det betyder, at Øresund og knudepunktet omkring Københavns Hovedbanegård bliver en flaskehals i
jernbanesystemet, hvilket vil påvirke den regionale, nationale og internationale togtrafik.

Læs mere her.
 
Foto: Green Cargo
Er banegods vigtigere i Sverige end i Danmark?

At øge kapaciteten og skabe redundans for
godstog er en afgørende funktion for en ny
Øresundsforbindelse. Derfor har vi undersøgt, hvad der kendetegner godstransport på jernbane i henholdsvis Sverige og Danmark. I Sverige transporteres 10 gange så meget banegods som i Danmark, og jernbanen udgør en større del af den totale godstransport. Godstogene i Danmark er primært transittrafik,
hvor størstedelen går til/fra Sverige via Øresund, hvilket er med til at forklare, hvorfor banegods fylder mere i debatten i Sverige end i Danmark.

Læs mere om banegods i Sverige og Danmark her.
 
Europasporet mødte den internationale
byggebranche


I oktober var Europaspåret blandt hovedtalerne på byggekonferencen BNCC 2024 i København. På konferencen blev Europasporet præsenteret for et internationalt publikum i byggebranchen, og projektet blev diskuteret med forskellige virksomheder.