Sverigeturnén i Göteborg 26/11 - vi ses där
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
    Förbundsstyrelsen informerar 
     
    Här hittar ni information från SBF:s senaste styrelsemötet, som hölls 13 november.Klicka här för att se en sammanfattning.

    Licenser för 2025 går att teckna fr.o.m. den 29/11 2024.
     
    Licensen gäller då året ut samt hela 2025.
     
    A-licens = 15 år och äldre (det år man fyller 15) 600kr
    B-licens = 7-14 år 200kr
    Kostnaden för licensen faktureras klubben månadsvis (licenser för 2025 kommer att faktureras i slutet på jan/början på feb 2025).
    Licensen är dock giltig direkt vid tecknande. Licenser tecknas i föreningens sida hos Profixio. Mer info finns att läsa på vår hemsida.
     
    UWW-licenser går att söka per den 25/10
     
    och gäller då året ut och hela 2025. Mer info finns på vår hemsida
     
     
    Sanktionsansökan 2026
     
    Nu öppnar ansökan för er som vill söka sanktion 2026. 
    Mejla er ansökan senast 31/1 2025.
    Till info och ansökningsblankett.
    Det står er fritt att söka SM 2026;
    U 17-SM14-15 mars
    U 20-SM 28-29 mars
    Senior-SM 7-8 februari
    Veteran-SM öppet för ansökan våren
    Beach SM Karlstad BK Orion SM veckan sommar
     
    Roll-ups och affischer med värdegrund
     
    SBF har tagit fram två varianter av roll-ups och en affisch för att kunna tydliggöra vår värdegrund i olika sammanhang.
    Affischen är gratis, 50x70 cm och har Värdegrund vid tävling i kortformat upptryckt. 
    Roll-ups finns dels med SBF:s värdegrund och dels med texten "Här pågår barnidrott.." Är ni intresserade av att beställa detta till er förening, konktakta info@brottning.rf.se
     
    Passa på att utbilda er
     
    Vi har många olika utbildningar som är inplanerade på olika platser i landet och digitalt. Utbildningen för vårdnashavare till barn som brottas hålls digitalt för alla som är intresserade, eller varför inte en föreläsning i hållbar sponsring för att stärka föreningsekonomin.
     
    Föreningsekonomi - Modern och hållbar sponsring  28/11 - digital
    Föreläsare är Frans Fransson, seniorkonsult på Rättighetsbyrån. Föreläsningen syftar till att ge grundläggande kunskap, ökad medvetenhet och inspiration. Innehållet ska också hjälpa föreningen att komma igång i sitt arbete med processer och arbetssätt  med att utveckla erbjudanden till sponsorer.
    Till anmälan

    Brottning Grund  1/12, Luleå
    Till anmälan och info

    Att vara vuxen till ett barn som brottas 3/12 - digital
    Ett utbildningstillfälle för alla vårdnadshavare oavsett föreningstillhörighet och år inom brottningen. Föreläsning och gruppdiskussioner. Till anmälan och info

    Brottning Grund 7/12, Malmö - enstaka platser kvar
    Till anmälan och info.

    Brottning Grund 15/12, Göteborg
    Till anmälan och info
     
    Workshopdiskussion under dialogmötet i Västerås.
    Göteborg nästa stopp på turnén
     
    Hittills har dialogmöten hållits i Boden, Sundsvall, Helsingborg, Hässleholm, Stockholm och Västerås. Nästa stopp är 26 november i Göteborg.
    TIll mer information och anmälan.
    Syftet med dialogmötet är att ge SBF:s medlemmar möjlighet att vara med och utforma strategi 2030. Ta tillfället i akt att träffas och diskutera Svensk Brottning. Den 4 december kör vi digitalt via Teams.
    Med på träffarna närvarar representanter från SBF:s styrelse och personal samt från aktuellt RF-SISUdistrikt. Välkomna!
     
     
    Fyrstads för 10 år sedan - Stoffes mara. 
    Lag-SM - Fyrstads 2024 
     
    14 december smäller det. Det första officiella svenska mästerskapet i lag hålls på Bon Padel Arena i Torslanda. En arena med publiken tätt inpå mattan. Det blir nervdaller och svettlukt på plats eller ta del av live stream via Brottningplay.se.
    Tävlingsstart är kl 10:00.
    Lagen består av sju brottare i viktklasserna, 60-67-72-77-82-87 och 130 kg. Deltagande klubbar är AIK, BK Ore från Vinslöv, BK Enig från Växjö, Sundvalls AIK och Örgyte IS.
    Välkomna! Fyrstad inbjudan pdf
     
    Streaming av Cup Haparanda
     
    Den 30 november är dags för Cup Haparanda. För er som inte har möjlighet att följa tävlingen på plats, kommer den streamas via Brottningplay.se
     
    Amelia Samuelsson, AIK var på plats och brottades med deltagarna.
    Anpassad Brottning hos Parasportskolan
     
    Svenska Brottningsförbundet gästade Parasportskolan för att visa upp brottning och besöka verksamheten. Parasportskolan riktar sig främst till barn- och ungdomar med flerfunktionsnedsättningar. 
    SBF samverkar med Parasportskolans Arvsfondsprojekt som syftar till att starta upp verksamhet på flera platser i landet.

    Är ni intresserade av att utbilda er för att möta barn med NPF-diagnoser och/eller funktionsnedsättningar? Starta en träningsgrupp med anpassad brottning?
    Läs mer om SBF och anpassad brottning
     
    VM-debutanten Tom Erlandsson slår smidjebälte på Sami Joutsijärvi, Finland.
    Veteran-VM, läs om årets framgångar
     
    Text: Utdrag ur rapporten skriven av Ulf Andersson, förbundstränare Veteranlandslaget. 

    Detta är andra gången som Veteran-VM arrangerades i Kroatien, första gången var 2002. Det var 51 nationer och totalt 663 brottare som vägde in i båda stilarna i år. I lagtävlingen ligger Sverige i topp även i år och knep en fjärdeplats efter Kazakstan, Ungern och USA i nämnd ordning. Sverige hade 20 brottare som kom till start, medan övriga framför oss i lagtävlingen hade mer en dubbelt så många veteraner som deltog på VM. Facit för Sverige blev 9 medaljer, vilket är klart godkänt.

    Läs rapporten i sin helhet här. 
     
    Halloweenfestligt hos IK Sparta
     
    text: Cristina Vega, IK Sparta
     
    20 glada barn deltog när IK Sparta genom Idrottsklivet i Södra Sofielund, Malmö, anordnande halloweenläger. Bristen på idrottsföreningar och att få barn- och ungdomar är aktiva i en idrottsförening har gjort att IK Sparta från ingenting nu bygger en verksamhet i området. 
     
    Nu är vi i full gång med andra terminen på Seved - Södra Sofielund, och hittills har vi fått fantastiskt bra respons på det arbete våra ledare och ungdomsledare har gjort på området. Vårt fokus har först och främst legat på att bygga förtroende, skapa en trygg miljö och, kanske viktigast av allt, att ha roligt. Engagemanget har gett resultat, och antalet barn har vuxit från 8 till 12 – och ibland ännu fler. Det är oerhört motiverande och glädjande att brottningen får vara tillgänglig för alla. 
     
    Alla aktiviteter genomförs med en inkluderande och mångfaldsfrämjande tanke. Denna termin har vi utökat vårt utbud med brottning för enbart tjejer, vilket också har tagits emot positivt. Vi lyckades dessutom arrangera ett miniläger i samband med Halloweenfirandet, och resultatet blev en succé – vi har aldrig tidigare sett så många barn samlade på samma plats. Vi är mycket stolta över att få presentera denna framgång.
     
    Jämställdhetspris till Karl-Gustav
     
    Text: Therese Persson
     
    Norrbottens Jämställdhetspris 2024 har i år gått till Karl Gustafs Brottningsklubb för deras imponerande arbete med att skapa en mer jämställd brottningsmiljö. Priset, som delades ut under Jämställdhetsdagen på Vetenskapens Hus i Luleå, består av 100 000 kronor och lyfter fram föreningar som skapar inkluderande miljöer där alla känner sig välkomna.
     
    - Det känns väldigt roligt och ärofyllt att få detta erkännande, säger Jenny Hjorth-Rova, en av eldsjälarna bakom klubbens jämställdhetsarbete.
    - Det är ett kvitto på att det vi gör är viktigt, och vi ser verkligen resultatet av vårt arbete.

    Klubbens resa mot en mer inkluderande miljö började när de märkte att tjejerna i föreningen inte hade samma möjligheter att utvecklas som killarna. Trots en blandning av tjejer och killar i klubben saknades fristilstränare, vilket gjorde att många tjejer valde att byta klubb eller helt sluta med brottning.
    - Vi såg ett tydligt behov av förändring och bestämde oss för att skapa en plan för att behålla våra tjejer,  förklarar Jenny.
    - Vi bjöd in fristilstränare, skickade våra tjejer på fler läger och tävlingar, och utbildade våra grek/rom-tränare i fristilsbrottning.
    Karl Gustafs Brottningsklubb engagemang för jämställdhet visar hur ett målmedvetet arbete kan skapa förändring.
     
     
    Malmö stad hedrar Limhamnstränare
     
    text: Gert- Ove Andersson
     
    I början av oktober hedrade Malmö Stad Jörgen Olsson med en platta på Idrottens Walk Of Fame, på Stadiontorget.  Det är inte bara hans meriter på brottarmattan  som ligger som grund till att han fått priset utan framför allt hans fina sätt att träna och leda ungdomar.

    Vi i Limhamns brottarklubb kan konstatera att under de tio år som Jörgen var tränare och konsulent har antalet grupper och antalet ungdomsbrottare ökat enormt. Vårt upptagningsområde är inte bara Limhamn, vi har ungdomar från Lindängen, Rosengård och kranskommuner.

    Idrottens Walk of Fame är en plats på Stadiontorget som hyllar idrottare med stark koppling till Malmö. De som får detta hedersomnämnande har utfört enastående eller förebildliga insatser inom sin sport. När Walk of Fame är fullt kommer det att bestå av 40 graverade plattor. Med årets tillägg har 37 plattor nu installerats.