|
Här får du som är anställd, ideell eller förtroendevald i Växjö stift aktuell information, stöd och inspiration.
|
|
|
Ny julkampanj - julen kommer till alla Inför julen 2024 produceras en ny julkampanj. Budskapet är att julen kommer till alla och att kyrkan kan bidra med värme, hopp och gemenskap.
Nästa kampanjperiod är den 9–26 december 2024. Materialet förväntas vara klart i november.
Läs mer om kampanjen på Kornet
|
|
Julinsamlingen 2024 Julinsamlingen 2024 har rubriken “Sprid ljus i mörkret” och handlar om Act Svenska kyrkans arbete för fred. På denna sida på Kornet finns allt du behöver för att hjälpa till med insamlingen.
En Luciamanifestation är en kampanjaktivitet som handlar om att kombinera Lucias budskap med Julinsamlingens budskap. Lucia kommer “med hälsning om julefrid”. Hon sprider ljus i mörkret genom sin kristna tro och sin omsorg om människor. Därför passar det fint att samla in pengar till Julinsamlingen med temat “Sprid ljus i mörkret” i samband med luciafirande. Låt oss vara ljusbärare i vår tid, precis som Lucia var i sin tid. Läs mer och få tips hur manifestationen kan gå till.
|
|
|
Kampanjen Brustna hjärtan I februari/mars 2025 kommer en ny kampanj som riktar sig till åldersgruppen unga vuxna, 16–30 år. Med en egen EP ska kyrkan väcka ungas intresse för existentiell och andlig hälsa.
Den första nationella kampanjsatsningen för målgrupp unga vuxna är resultatet av ett nytt långsiktigt kommunikativt koncept för åldersgruppen 16–30 år. Konceptet syftar till att stärka unga människors existentiella och andliga hälsa. Med en egen EP ska Svenska kyrkan väcka ungas nyfikenhet och lotsa dem vidare till Svenska kyrkans nya digitala plattform #Själkänsla (under svenskakyrkan.se). Där får unga vuxna verktyg att stärka sin existentiella och andliga hälsa och hjälp att hitta vidare till kyrkans verksamheter och stöd. EP:n ska rymma fem helt nya låtar på temat Brustna hjärtan, skrivna och framförda av artister som har en ung lyssnarskara. Musiken sprids sedan i kanaler där många unga är, som SnapChat, TikTok och Instagram. Men också med hjälp av så kallade digitala kreatörer som delar musiken vidare i egna inlägg i sociala medier. Den första kampanjperioden planeras till februari/mars 2025. Mer information kommer så snart medieplaneringen är fastställd.
Unga/vuxna "hubben" webbplats för unga - se gärna över era kalenderhändelser på hemsidan
För dig som lägger in händelser i den gemensamma kalendern:
Kampanjen Brustna hjärtan landar på en webbplats, skapad för målgruppen. Där visas den gemensamma kalenderns alla aktiviteter som har tilldelas händelsetypen Ungdomsverksamhet, detta kan bli något missvisande i samband med kampanjen.
Gå gärna igenom era kalenderhändelser för barnverksamheter, som öppen förskola, babysång och barnkör etc en extr gång då många får händelsetypen Ungdomsverksamhet. Rekommendationen är att ge dessa verksamheter händelsetypen Barnverksamhet i stället.
Läs mer om kampanjen på Kornet
|
|
Givande möten och erfarenheter från kontrastrikt land Nadja Ericson från Nybro är Växjö stifts deltagare i utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan. Här kan du läsa hennes reseberättelse från sina första två månader i Filippinerna.
- I början på december går planet hem till Sverige igen och för mig och de andra deltagarna väntar till våren ett hemkomstuppdrag i form av att berätta om våra upplevelser, främst genom föreläsningar. Att få sätta ord på mina lärdomar och göra människors röster hörda genom att berätta deras historier är något jag ser mycket fram emot. Till dess återstår någraveckor av givande möten och nya erfarenheter. /Nadja Ericson
Till våren är det möjligt att boka en föreläsning med Nadja Ericson, där hon berättar om sina upplevelser under resan. Kontaktperson är stiftskonsulent Jakob Wikström.
|
|
Digital uppstart KLIMAT 23 januari
Välkommen på uppstart för vår gemensamma färd för klimatet år 2025. Få konkreta tips och inspiration för mera måluppfyllelse!
Biskop Fredrik Modéus inleder mötet klockan 8.30 och sedan blir det en introduktion med nedslag längs färden med efterföljande fördjupning i valfria målområden. Därefter samlas vi kring inspirationsföreläsningar om hur den yttre förändringen också kräver inre förändring och hur kyrkan kan vara en modig röst i omställningen för klimaträttvisa.
Hela programmet finns på Kornet
|
|
Enkät:
Vad tycker du om nyhetsbrevet?
Växjö stifts digitala nyhetbrev skickas till prenumeranter en gång per månad. Vi är nyfikna på vad ni tycker!
Nu vill vi gärna veta hur nyhetsbrevet tas emot. Skickas det lagom ofta, är informationen relevant? Hjälp oss gärna att utveckla nyhetsbrevet genom att svara på några korta frågor senast 28 november.
Tack för hjälpen!Länk till enkäten
|
|
Rekommendationer för hur du profilerar verksamheter
Ett nytt ramverk med fyra checklistor hjälper dig att bedöma hur stark visuell koppling en verksamhet bör ha till varumärket Svenska kyrkan.
Den starkaste kopplingen innebär att verksamheten ryms inom Svenska kyrkans modervarumärke. Det gäller den mesta av kyrkans verksamhet som till exempel de flesta körer, förskolor och caféer. För dessa verksamheter tillämpas Svenska kyrkans grafiska profil fullt ut. Men beroende på verksamhetens karaktär kan verksamhetens namn lyftas fram på olika sätt.
Ingen särskild hantering för begravning eller prästlönetillgångar Resultatet av fördjupningsarbetet är att inga särskilda hanteringar föreslås för just begravningsverksamhet eller prästlönetillgångar. Båda verksamheterna föreslås i stället följa samma visuella riktlinjer som övriga verksamheter. För Prästlönetillgångarnas kommunikation kan man använda sig av begreppen Skog och mark. Rekommendationen för prästlönetillgångar är att lyfta fram stiftet som avsändare i lokal kommunikation och att använda Svenska kyrkans gemensamma avsändare vid gemensam kommunikation, på samma sätt som vanligen sker idag. På Kornet finns exempel på hur båda verksamheterna kan profilera sig visuellt med den grafiska profilen som utgångspunkt. För båda verksamheterna finns nu linjeillustrationer att ladda hem från IKON.
|
|
 |
Traineer 2024-2025
|
|
Trainee 2025-2026 Att traineesatsningen slagit väl ut är ett faktum och den 7 november då kyrkoherdar och kyrkorådsordförande träffades utmanade biskop Fredrik oss. Han ser framför sig att vi ska anställa 40 traineer i stiftets församlingar nästa läsår jämför med nuvarande 11. Vill ni vara med och bidra till att denna utmaning uppfylls? På Inför att anställa en trainee finns information om hur det går till, vad det kostar och mycket mer. Där finns också intresseanmälan som ska skickas in senast den 31 januari 2025.
|
|
Från tanke till liv -
Nordisk konfirmandledarkonferens Välkommen till Åbo 16–17 september 2025 för att visionera och fundera på konfirmandarbetet tillsammans med kolleger från de nordiska länderna!
Den Nordiska konfirmandledarkonferensen arrangeras av Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) vid Kyrkostyrelsen i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Samarbetsparter är Polin-institutet vid Åbo Akademi och Åbo svenska församling. För planeringen av programmet står ledande sakkunnig Stefan Myrskog, sakkunnig i konfirmandarbete Helena Salenius och kommunikationssekreteraren Tuula Koskinen från KCSA tillsammans med professorn i praktisk teologi Cecilia Nahnfeldt från Åbo Akademi, ungdomsarbetsledarna Mari Nurmi från Åbo svenska församling och Daniel Jakobsson från Matteus församling i Helsingfors.
Mer information om konferensen finns på webben
|
|
För dig som arbetar med barn och unga:
Inspirationsdag Barnens bästa bibel9 januari 2025: Inspirationsdag om barnens Bästa Bibel Barnens Bästa Bibel 9 januari 2025: Deltagare (trippus.seVälkomna till en dag då vi inspireras att på olika sätt använda Barnens Bästa Bibel i den egna verksamheten och i mötet med skolan!
|
|
Lokalförsörjningsplanering - inspirationskonferens 5 februari
Den 5 februari 2025, kl 9-12, är det åter dags för en inspirationskonferens om lokalförsörjningsplanering. Temat den här gången är vad som händer när lokalförsörjningsplanen är klar och det är dags för genomförande. Vilka är utmaningarna? Hur skapar man motivation och engagemang för arbetet? Hur genomför man förändringarna steg för steg?
Medarbetare från Malmö pastorat, Botkyrka församling, Torslanda-Björlanda församling, Trollhättans pastorat och Folkungabygdens pastorat medverkar. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter från planering till genomförande, och ge tips om både framgångsfaktorer och fallgropar.
Konferensen vänder sig i första hand till förtroendevalda, kyrkoherdar, fastighets- och verksamhetsansvariga inom församlingar och pastorat men även andra är välkomna!
Anmälan öppnar den 15 november och då finns också ett komplett program klart. Se bifogat i nuläget. Konferensen sker digitalt via Teams. Notera redan nu i era kalendrar. Läs mer om konferensen och kika på det preliminära programmet här på Kornet.
|
|
 |
Kyrkovalet samlar gemensam mediakraft
Den gemensamma kampanjen samordnas via valkontoret på Växjö stiftskansli.
Församligar och pastorat är välkomna att höra av sig till kommunikatör Sara Peterson, sara.peterson@svenskakyrkan.se senast den 15 december så samordnas detta. Tala då om hur mycket ni kan bidra med, ange eventuella önskemål om medieval och faktureringsuppgifter. Hör gärna av er vid frågor! Ni behöver då inte göra något mer utan det räcker att anmäla er till Sara Peterson.
Gemensam deadline för att bidra till kyrkovalskampanjens mediabudget är den 31 december. Många är engagerade och Ann Sateri, som är ansvarig för kampanjen, är glad över att uppslutningen är så stor.
- De flesta stift samordnar bidragen och meddelar mig stiftsvis, säger Ann Sateri. Det är bra om församlingarna koordinerar med stiftet för att säkerställa att det inte blir dubbel information.
Läs mer om valkampanjen under Gemensam mediekraft på Kornet.Informera om möjligheten att ställa upp i kyrkovalet
Foldern "Du kan påverka din kyrka" finns översiktlig information om att ställa upp som kandidat i kyrkovalet eller att starta en nomineringsgrupp. Du hittar dem i kyrkovalets tryckportal.
Vad innebär det att ställa upp i valet?
Kyrkomötets ordförande Karin Perers berättar vad som krävs av den som vill ställa upp och vilka uppgifter som kan vänta den som blir invald. Filmen finns på kyrkovalets ställ upp-sidor, men även på Vimeo för att kunna läggas in på församlingens webbplats.
Intervjun finns även som text för att användas i församlingsblad eller liknande. Läs mer om att kommunicera kyrkoval på valwebben
|
|
Fortbildning i enskild själavård - start vårterminen 2025
Nu erbjuder Växjö stift i samarbete med Förbundet Sankt Lukas en kurs i enskild själavård, förlagd till Växjö. Start 27 januari 2025. Sista anmälningsdag är 18/12.
Kursen vänder sig till präster och diakoner i Växjö stift.
Läs mer om kursens upplägg på Kornet
|
|
 | Foto: Sara Peterson |
Välkommen Ella!
Hej! Mitt namn är Ella Thorén, jag är 20 år och uppvuxen i Lenhovda men bor i Växjö sedan tre år tillbaka.
Jag har gått Handel- och administrationsprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö och tog studenten förra sommaren 2023. Tidigare har jag haft olika extrajobb inom service och handel som har utvecklat och lärt mig mycket. I september 2023 sökte jag extrajobb som värdinna på Östrabo och sedan dess har jag varit kvar som timvikarie fram till september i år.
Nu tar jag äntligen över rollen som servicevärd på Östrabo. Ett härligt jobb med mycket fokus på service, bemötande och ett öga för detaljer. Inte minst så är det en fin och inspirerande arbetsplats. Jag trivs med det sociala och att binda nya kontakter genom mitt arbete. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande vilket passar mig bra. Det är både administrativa men främst praktiska arbetsuppgifter. Det som bland annat ingår i mitt arbete är främst att servera fikor, luncher och middagar, lägga beställningar hos våra leverantörer, godkänna bokningar och se över huset så det alltid håller sig fint och fräscht. Detta kommer bli en inspirerande, utvecklande och kul tid framöver. Hoppas vi ses på Östrabo!
|
|
Lämna synpunkter på skogsutredningenNu finns det möjlighet att lämna synpunkter på de förslag som har presenterats av utredaren i utredningen om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk. Synpunkter kan lämnas till och med den 25 februari 2025.
Läs mer på webben
|
|
Löpande statistikredovisning Sedan något år ska kyrkostatistiken redovisas löpande. För gudstjänststatistiken tycks de flesta församlingar ha utarbetat fungerande rutiner, för verksamhetsstatistik av olika slag finns det luckor i rapporteringen. Säkerställ att den efterfrågade statistiken rapporteras in i statistikverktyget Samla. Förutom att statistiken ger en samlad kunskap om omfattningen av Svenska kyrkans verksamhet i stort bidrar den både till vår självbild men också omvärldens bild av Svenska kyrkan. Det är flera församlingar som inte har registrerat någon verksamhet alls för 2024, det handlar exempelvis om antalet unga konfirmandledare, antalet hembesök, gudstjänstvärdar och sorgegrupper. Se till att korrekt registrering görs senast till årsskiftet.
Mer information: Rickard Bonnevier
|
|
Missa inte att anmäla dig till denna nya predikofortbildning som har samtidens frågor i fokus
Predikan är central för att göra ordet levande i kyrkans liv och församlingens gudstjänst. Ett gammalt uttryck är att predikan ”tröstar, lär, varnar och förmanar”. Vad innebär det för predikans möjlighet att ge framtidstro och motståndskraft?
– Vi tror att en av kyrkans ödesfrågor är att hitta sin plats i ett nytt landskap, där människor söker efter ett språk för de existentiella frågorna. Förhoppningen är att den här kursen ska ge mod och kraft att predika i tider av oro och polarisering, säger Lisa Svensson, stiftsadjunkt i Lunds stift och en av fyra stiftsadjunkter som ligger bakom kursen.
Anmälan senast 29 november. läs mer på Kornet
|
|
Kyrkornas migrationsdagar vänder sig till dig som är intresserad av migrations- och integrationsfrågor och som är medarbetare, verksamhetsutvecklare, volontär, cirkelledare eller liknande i religiösa samfund eller andra civilsamhällesorganisationer.Kyrkornas migrationsdagar hålls den 26-27 mars 2025 och är ett samarbete mellan Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda och Sensus Studieförbund. Även i år möts vi i Stockholm. Mer information kommer här framöver om program, hur du anmäler dig, tips på boende samt sista dag för anmälan
Läs mer på webben.
|
|
Tipsa oss!
Vad vill du läsa om i Kyrkans tidning och nyhetsbrevet? Kanske har ni något på gång som ni vill tipsa fler om?
Eller finns det något som ni vill veta mer om?
Skicka in ditt tips till oss
|
|
|