Kom och gör din kyrka julfin!
Måndag, tisdag, onsdag och torsdag i nästa vecka från kl. 10 till 16 är kyrkan öppen för basar- och julstök! Drop in!
Var med en stund och möblera, bära lådor, klä granen, sätta upp adventsstjärnor, fixa fiskdamm, pynta, dekorera, eller annat som du vill och kan!
Det går också bra att stanna en stund efter kl. 16, eller "droppa in" efter jobbet.
Fredag den 22 november kl. 13.00 invigs basaren
av ambassadör Henric Råsbrant
|
|
Varför är julbasaren så viktig för oss som utlandsförsamling?
En del handlar förstås om pengar. Basarens intäkter från försäljningen av varor och serveringen av lussebullar, smörgåsar, risgrynsgröt med mera, utgör ungefär en femtedel av församlingens samlade årsinkomst.
Detta motsvarar t ex vad en halvtids musikertjänst och en halvtids husvärdstjänst kostar tillsammans. Det vill säga, nyckelpersoner som behövs för att vi ska kunna fortsätta med kärnverksamheter som är viktiga för många.
Ytterligare en del handlar om att basaren bidrar till att stärka sammanhållningen. Vi bygger både basar och "community" med varandra, och vi bjuder in alla brysselbor till något riktigt fint!
Julbasaren stärker församlingens ekonomi, identitet, gemenskap och tillgänglighet. Utan julbasar, ingen mötesplats året runt. Tack för din viktiga medverkan!
I torsdags kom Henric Råsbrant, Sveriges nye ambassadör i Belgien och Luxemburg, till kyrkan för att hälsa på. Det visade sig att han satt med i kyrkorådet 2013-2016 och är väl förtrogen med församlingslivet. Tack för det goda samtalet!
Överhuvudtaget är det gott när det pågår samtal i församlingen, och med olika andra aktörer, om vad det innebär att vara kyrka i Bryssel, och vad församlingen kan bidra med.
Söndagen före domssöndagen har temat "Vaksamhet och väntan" och vi läser Jesu liknelse i Matteusevangeliet 25:1-13 om de tio brudtärnorna - om att vara uthållig i hoppet. Livet handlar inte om att bara låta tiden gå eller skjuta upp och "göra en annan dag", även om det är lätt att hamna i ett sådant förhållningssätt, ja, nästan varje dag.
Kristen tro säger - "även om jag visste att världen skulle gå under i morgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag." Väntan på Guds rike, det tillstånd då Guds fred råder i allt och alla, är inget passivt utan en aktivitet. Vad som spelar roll är vad vad vi gör av vår väntan här och nu. "Målet är ingenting, vägen är allt", sjöng Robert Broberg en gång.
Så, håll ditt hjärta brinnande. Bli inte för bekväm. Sätt dig inte tillrätta. Gå utöver din komfortzon, med nyfikenhet och mod. Kanske framför allt, lev gärna med Anne Franks ord för ögonen: "Vad underbart det är att ingen behöver vänta på att börja förändra världen!"
Må Gud välsigna jorden under våra fötter, vägen som vi vandrar, människorna som vi möter. Du, som är - välsigna våra liv. Amen.
Hoppas vi ses på söndag, i veckan som kommer, eller i julbasarens vimmel!
Hälsningar från er församlingsherde,
Tina Haettner Blomquist
|
|
11.00 Högmässa. Därefter kyrkkaffe & prismärkning av varor till julbasaren.
I Sverige uppmärksammas dagen som "Rötter och liv - en dag för judisk-kristna relationer". Läs gärna mer här:Rötter och liv - en dag för judisk-kristna relationer - Sveriges kristna rådOBS: nästa högmässa blir Första Advent den 1 december i Danska kyrkan, Ixelles, kl. 16.00. Här får alla plats! Kom och sjung in advent tillsammans med Barnkören och Svenska kören! OBS: nästa kvällsmässa blir inte förrän onsdag den 4 december kl. 19
|
|
Den 11 november
På inbjudan av Jean-Pierre Schellekens, kyrkvärd i församlingen, överstelöjtnant i Belgiska Flygvapens Reserv, ordförande i den Belgiska Nationella Minneskommittén och Hedersmedlem i Bernadotteföreningen, var vi några från församlingen som närvarade vid Vapenstilleståndsceremonin vid den okände soldatens grav.
Därefter bjöds på lunch i Belgiens parlament och ett akademiskt sammanträde i Senaten, parlamentets överhus. Senatorn Marie-Claire Mvumbi deltog i samtalen runt lunchbordet.
Det var en minnesvärd dag och vi säger varmt tack till Jean-Pierre för möjligheten att delta i främjandet av de vänskapliga relationerna mellan Sverige och Belgien.
Kristofer du Rietz, Eva Sagler, Lena Coppens-Zell, Carl-Johan Åsenius, och församlingsherde Tina Haettner Blomquist
|
|
Så här glad blev husvärd Axel!
Bästa dagen på jobbet - när leveransen från Klippans Yllefabrik anlände! De populära filtarna och plädarna finns till försäljning på julbasaren.
Axel hälsar och hoppas att du kommer hitta din favorit och bästa julklappen!
|
|
TORSDAG 5 och 12 DECEMBER serveras terminens sista
ÄRTSOPPA MED PANNKAKOR Anmälan till axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se
|
|
|
Tina Haettner Blomquist
Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg.
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se
|
|
Axel Juhlin Dannfelt
Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se
|
|
Anja Nauclear
Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn.
anja.naucler@svenskakyrkan.se
|
|
Sanna Gillerfors
Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna.
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se
|
|
Margaretha Hagberg
Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se
OBS: Margaretha avslutar sin tjänst under hösten 2024 och rekrytering av ersättare är igång. Se annonsering av den lediga tjänsten!
|
|
|
Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!
Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se
I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC
Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull.
Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet. Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro
Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad
|
|
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
|
– om du har möjlighet!
Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.
OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.
|
|