Information om aktuella miljö- och klimatfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det har varit en aktiv höst i SKR:s miljöchefsnätverk, med samtal om både de många pågående utredningarna på miljö- och livsmedelsområdet och aktuella frågor på hemmaplan. Kompetensförsörjningen och möjligheten att öka den mellankommunala samverkan har särskilt stått i fokus. Nätverket har utökats under året, till 45 deltagare som representerar 54 kommuner. 
 
SKR önskar att Regeringen skriver under klimatinitiativet CHAMP
SKR uppmanar regeringen att underteckna initiativet CHAMP, i likhet med ett 70 tal länder inkluderat våra nordiska grannar. Initiativet är kopplat till FNs klimatförhandlingar och syftar till att stärka samarbetet mellan nationella och lokala och regionala myndigheter i planering, finansiering och genomförande av nationella klimatåtaganden.
Skrivelse till Klimat- och näringslivsdepartementet - SKR
 
Konferenser och seminarier
från SKR
 
FRAMFLYTTADE SEMINARIER om Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv, nya datum kommer inom kort 
SKRs seminarier om återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv som var planerade till 21 november och 29 november flyttas fram till senare datum. Nya datum meddelas inom kort
  
SKR bjuder in till två seminarier på temat återvätning av landskapet. Vilka arbetssätt, metoder, verktyg och stöd finns? Vilka är utmaningarna och framgångsfaktorerna? Under det första seminariet får du ta del av stöd och underlag som finns för kommuner vid planering och genomförande av återvätningsåtgärder och under det andra delar flera kommuner med sig av sina erfarenheter från praktiskt återvätningsarbete.    
 
Avgiftsskyldighet, betalningsansvar och kravhantering i kommunal avfallsverksamhet, 22 november 
En kurs om avgiftsskyldighet, betalningsansvar och kravhantering i kommunal avfallsverksamhet. Kursen innehåller en samlad genomgång av relevant regelverk inom området och den praxis som finns angående avgiftsbefrielse. 
Mer information och anmälan - SKR
 
Miljöbedömning vid framtagande av detaljplaner, 25 november 
Med anledning av senaste årens rättsfall från Mark- och miljööverdomstolen anordnar SKR ett webbinarium om miljöbedömning vid framtagande av detaljplaner. Vi går igenom lagstiftningen gällande detaljplaneprocessen, bedömningen av om en detaljplan medför betydande miljöpåverkan och vilka krav som gäller för en miljökonsekvensbeskrivning av planen. Webbinariet vänder sig till dig som arbetar med detaljplaneläggning och strategiska miljöbedömningar. 
Mer information och anmälan - SKR
 
Miljöansvar vid konkurs, 4 december  
I samarbete med Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för EBH-frågor anordnar SKR en kurs om konkurser och miljöansvar. Vem ansvarar i händelse av konkurs och vilka krav kan ställas mot ett konkursbo? Kursen har särskild inriktning på efterbehandling av förorenade områden, men är i stora delar relevant för övrig miljötillsyn. 
 
Presidiedagar inom Plan-, bygg- och miljö, 24-25 mars 2025 
SKR:s årliga presidiekonferens för aktuella plan-, bygg- och miljöfrågor kan nu bokas, med boka-tidigt-rabatt! 2025 är temat Stora utmaningar och många åtaganden – så klarar vi kommunuppdraget. Demografiska förändringar och tuffa ekonomiska förutsättningar i kombination med en rad nya och utökade uppgifter för kommunerna inom plan-, bygg- och miljöområdet ställer stora krav på anpassningsförmåga, att tänka nytt och att finna effektiva sätt att ta sig an dessa. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, SKR:s VD Palle Lundberg, chefsekonom Annika Wallenskog m.fl. medverkar. 
 
Cirkulär ekonomi och avfall
 
 
Remiss av promemorian Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi 
Regeringen har lämnat förslag på förändrad avfallslagstiftning med syfte att förebygga avfall och öka materialåtervinningen för att Sverige ska uppnå EU:s mål inom området.  Ansvarsförändringar för delar av det kommunala avfallet föreslås, liksom att kraven på kommunal avfallsplan upphör och ersätts av en nationell plan som beslutas av regeringen. Kommunerna föreslås få ansvar för att tillhandahålla insamlingssystem för återanvändning av produkter från hushållen i syfte att öka återanvändningen i Sverige. Tillsynsansvaret på avfallsområdet ändra så länsstyrelsernas ansvar ökar och kommunernas minskar. Naturvårdsverket får helt tillsynsansvar över producentansvaren. Författningsförslagen föreslås träda ikraft den 1 januari 2026. 
 
Förslagen remitteras till 14 februari 2025, med hearing för remissinstanser 12 december 2024. 
 
Förpackningsavfall från verksamheter 
Från 1 januari 2024 gäller nya regler för förpackningsinsamling. Naturvårdsverket har uppmärksammat att många verksamheter inte vet vad som gäller för deras förpackningsavfall, främst var de kan lämna det. Det är den lokala tillsynsmyndigheten som har ansvar för tillsynen av verksamheternas sortering och hantering av förpackningsavfall. Naturvårdsverket vill förtydliga vad som gäller och uppmuntrar kommuner att sprida informationen vidare. 
 
Förslag till nytt underlag för reviderade avfallsföreskrifter – digital guidning, 17 december 
Regeringen har remitterat förslag till nya regler om trädgårds- och parkavfall. Förslagen innebär att både avfallsföreskrifter och lokala föreskrifter till skydd för människors hälsa behöver ses över. Föreslaget ikraftträdande för ändringarna i avfallsförordningen är 1 december 2024. Besked om när ett beslut från regeringen kommer finns dock inte när detta nyhetsbrev går ut. 
 
SKR har i samarbete med Avfall Sverige tagit fram en begränsad revidering av underlaget till lokala beslut om avfallsföreskrifter. I en webbsändning 17 december kommer jurister från SKR och Avfall Sverige utveckla de föreslagna reglerna och presentera utkastet till underlag för lokala beslut om avfallsföreskrifter.  
 
Save the date: 17 december kl. 09:00-11:00 
Mer information och sändningslänk kommer att finnas under rubriken Evenemang på SKR:s webbsida för samhällsbyggnad här   
 
Energi och klimat
 
 
Långsiktig modell för kommunal ersättning för vindkraft bereds 
I samband med bugetpropositionen presenterade regeringen sin plan att ge kommuner incitament och ersättning för vindkraft på land och i territorialhavet. Ersättningen för 2025 har presenterats av Finansdepartementet och motsvarar ungefär fastighetsskatten för vindkraftverk, men med en omfördelning utifrån installerad effekt (ca 21 000 kr/MW). Även som en mer långsiktig modell bereds förslag om en omfördelning utifrån installerade effekt (MW) eller producerad energi (kWh).  
 
Förslag att Sociala klimatfondens medel går till elbilar i glesbygd 
I samband med budgetpropositionen för 2025 föreslog Regeringen att en elbilspremie riktad till grupper i behov av stöd till exempel i glesbygd införs, förutsatt att EU-kommissionen godkänner denna användning av medlen från EU:s sociala klimatfond. 10 miljoner kronor avsätts 2025 för att förbereda genomförandet. Regeringen bjöd in till ett begränsat samråd om förslaget under första halvan av november. SKR och några regioner har framfört synpunkter, med bland annat önskemål om ett bredare underlag om hur förslaget bäst gagnar målgruppen och att även överväga satsningar på kollektivtrafik och delad mobilitet.  
 
Energi- och klimatrådgivningens förutsättningar ses över 
Energimyndigheten har i rapporten ”Utvecklingsmöjligheter för den kommunala energi- och klimatrådgivningen” föreslagit att den regionala utvecklingsledningen tas bort till förmån för en nationell rådgivning som hanterar inkommande frågor, medan den lokala rådgivningen har fokus på uppsökande verksamhet. Energikontoren Sverige befarar att detta kan minska tillgången till den kompetens som behövs lokalt och regionalt för att säkerställa att landet når uppsatta energi- och klimatmål. SKR har i oktober tillskrivit Klimat- och näringslivsdepartementet om att under 2025 i huvudsak bibehålla nuvarande organisation, medan Energimyndigheten, Energikontoren Sverige och andra relevanta aktörer utvecklar en organisation som bättre tillvaratar tillgänglig kompetens och organisation och även beaktar rådgivningens nya roller enligt de reviderade EU-direktiven på energiområdet. 
 
Investeringsstödet Robust kommun 
Investeringsstödsprogrammet beräknas pågå till 2030 med 1,7 miljarder avsatta. Under 2024 har tio pilotkommuner startat med inriktning på främst reservkraft. Under 2025 går programmet in i steg 1 med överenskommelser med kommuner liknande i piloten samt sammanställning av ett kunskapsstöd med fokus på reservkraft. Från 2026 öppnar en ny programperiod, mer information väntas under 2025. SKR planerar ett digitalt informationsseminarium tillsammans med Energimyndigheten under våren 2025. 
 
Boverkets delrapport om EPBD för lokaler 
Boverket lämnade 15 oktober 2024 sin första delrapport om genomförandet av Direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD. Den innehöll preliminära minimikrav på energiprestanda för befintliga lokalbyggnader i sju kategorier: kontor, utbildning, sjukhus, logi- och restaurang, idrott, handels- och kultur samt andra typer av energianvändande byggnader. Utfallet för 87 000 lokalbyggnader i energideklarationsregistret redovisades för olika ägarkategorier, storlek, åldrar, uppvärmningssystem, geografi etc. Dock går inte de preliminära nivåerna att enkelt jämföra med individuella byggnader, pga nya schabloner för ventilation och varmvatten och ytterligare ett par beräkningsfaktorer för internlaster och innetemperatur som kan komma att uppdateras.  
 
Enligt direktivet ska lokalbyggnader klara ett tröskelvärde som år 2030 motsvarar de 16 procent med sämst energiprestanda år 2020 och år 2033 de med 26 procent sämst energiprestanda år 2020. Vissa undantag får göras för individuella byggnader med bevarandevärden och vid en ofördelaktig kostnads-nyttoanalys, om motsvarande förbättring görs i andra delar av det nationella beståndet. I regel ska dock lönsamma åtgärder genomföras. Insatser från 2020 och framåt tillgodoräknas. 
 
Klimatklivets ansökningsperiod senareläggs 
Klimatklivets ansökningsperiod 1–8 november 2024 och utlysningen för publik laddinfrastruktur 20 januari–7 februari 2025 kommer att senareläggas. Ladda Bilen kommer fortsätta ta emot löpande ansökningar som vanligt. Naturvårdsverket behöver avvakta besked om bemyndiganderamen för kommande år och följa utvecklingen i de projekt som redan fått stöd. Mer information om kommande ansökningsperioder väntas i januari 2025. 
 
Luft
 
 
Reviderade luftkvalitetsdirektivet antaget  
EU:s reviderade luftkvalitetsdirektiv är nu beslutat. SKR har under processen varit positivt att både takdirektivet och luftkvalitetsdirektivet ses över och blir ett gemensamt direktiv. Naturvårdsverket har fått regeringsuppdrag att föreslå hur direktivet ska implementeras i svensk rätt genom att ge förslag till lagändringar och konsekvensanalys under våren 2025.  
 
Tillsyn
 
Beslut om Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning 
Riksdagen har 23 oktober beslutat om propositionen Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning 2023/24:152. Flera förändringar i miljöbalken och andra lagar ska ge snabbare miljöprocesser. Tillhörande förordningsändringar publicerades 7 november. Ändringarna i miljöbalken innebär att det kommer att bli lättare att få ändringstillstånd, att det införs en särskild möjlighet till giltighetsförlängning av tillstånd (24 kap. 1 g § MB) och att begreppet betydande miljöpåverkan kommer bli styrande för när tillsynsmyndigheten kan förelägga en verksamhet att söka tillstånd (9 kap. 6 c § MB). Ändringar görs även i miljöprövningsförordningen om anmälningsplikt och i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Det ska bli lättare att anmäla ändringar av verksamhet, begreppen i miljöbalken ska ensas och reglerna anpassas till de begrepp som används inom EU-rätten. Förslaget kommer från betänkandet SOU 2022:33 Om prövning och omprövning. 
Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.   
 
Läs mer här  
 
Vatten
 
 
Reviderade avloppsdirektivet antaget  
Nu är EU:s avloppsdirektiv beslutat. Det ska implementeras i svensk lagstiftning inom 30 månader efter att det vunnit laga kraft. Direktivet innehåller striktare utsläppskrav för kväve, fosfor och läkemedelsrester samt övervakning av klimatpåverkande gaser och patogener. Stor vikt vid läggs vid nyintroducerat och utökat producentansvar och en finansieringsmodell för rening av mikroföroreningar (bl.a. från läkemedelsrester) i avloppsvatten. SKR och Svenskt Vatten har genom påverkansarbete i Bryssel bidragit till att spara stora belopp för landets avloppsreningsverk för  kostnader utan miljönytta, undvika orimliga åtgärder för enskilda avlopp och få ett tidsbegränsat undantag från kväverening kallt vatten pga naturlig kväveretention. Det är mycket viktigt kommuner och regioner nu blir involverade i implementeringsarbetet. Svensk lagstiftning beräknas införas 2027. 
 
Remiss av promemorian bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning 
I promemorian föreslås ändrade bestämmelser av betydelse för avvägningen mellan behovet av åtgärder som förbättrar vattenmiljön och behovet av en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel vid fastställande av moderna miljövillkor för vattenkraftverk och dammar. Huvuddelen av författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. De föreslagna lagändringarna och de förordningsändringar som följer av dessa, föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Remissvaren ska ha kommit in till Klimat- och näringslivsdepartementet senast den 22 november 2024. Varken kommunerna eller SKR är remissinstanser. 
 
Remiss om reviderade bedömningsgrunder för PFAS 
Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram förslag till nya bedömningsgrunder för den särskilda förorenande ämnesgruppen PFAS 11 i föreskrifter (HVMFS 2019:25) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten. För samtliga kategorier av ytvattenförekomster föreslås bedömningsgrunden 0,077 μg/kg i fiskmuskel (våtvikt) för summan av PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS För dricksvattenförekomster harmoniseras bedömningsgrunderna med Livsmedelverkets senast uppdaterade föreskrifter (LIVSFS 2022:12) om dricksvatten. Förslaget föreslås träda i kraft senast den 3 mars 2025. Remissvar ska ha inkommit till Havs- och vattenmyndigheten senast 13 december 2024. 
Mer information - Havs- och vattenmyndigheten
 
Remiss om ändrade föreskrifter för havsmiljön 
Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram förslag till ändringar i förskriften HVMFS 2012:18 som huvudsakligen avser uppdatering av bilaga 3 om miljökvalitetsnormer med tillhörande indikatorer. 3 § kompletteras med att definiera ytterligare några termer och begrepp. I bilaga 2 införs rättningar i förhållande till senaste lydelse i HVMFS 2024:11. Förslaget föreslås träda i kraft 1 maj 2025. Remissvar ska ha inkommit till Havs- och vattenmyndigheten senast 31 januari 2025. 
 
Samråd om viktiga vattenfrågor 
Mellan 1 november 2024 och 30 april 2025 genomför de regionala vattenmyndigheterna samråd om viktiga frågor för förvaltningen av sjöar, vattendrag, grundvatten och kustnära vatten i de fem vattendistrikten. Samrådet är en del av det större vattenförvaltningsarbetet. Vattenmyndigheterna arbetar redan nu med det som ska bli åtgärdsprogram och förvaltningsplaner för Sveriges vatten 2027–2033. Innan dessa träder i kraft hålls samråd om ett arbetsprogram och en översikt över väsentliga frågor som rör förvaltningen av kvaliteten på vattenmiljön. 
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Energikontorens öppna webbinarier  
Seminarier i november berör hållbara persontransporter för företag, laddinfra, energieffektivisering i storkök och restauranger samt proptech. 
 
Viable Cities webbinarier  
Seminarier i november och december berör bland annat matsystem, medborgardeltagande och konkurrenskraft. 
 
Upphandling av energieffektiv storköksutrustning, 20 november kl. 14.00-16.00   
Under 2024 arbetar Relivs, tillsammans med Branschförening Storköksleverantörer, Energimyndigheten, Upphandlingsmyndigheten, Adda och förening Kost och Näring, med att ta fram nya kravspecifikationer för upphandling av energi- och effektintensiv storköksutrustning. Den 20 november diskuteras förslag på specifikationer för kombiugnar, kokgrytor, stekbord, diskmaskiner samt kyl- o frysmaskiner. Träffen vänder sig till beställare och leverantörer av storköksutrustning samt till storkökskonsulter. Sprid gärna. 
 
Från köp och släng till hållbara cirkulära affärsmodeller och ökad konkurrenskraft, 21 november 
Naturvårdsverket anordnar tillsammans med Avfall Sverige och Delegationen för cirkulär ekonomi ett heldagsseminarium som syftar till att öka samarbetet mellan näringsliv och offentlig sektor för att främja hållbara cirkulära affärsmodeller och därigenom tillsammans minska avfallet och öka återvinningen. Bland annat kommer Naturvårdsverket presentera Sveriges nya Nationella Avfallsplan och Program för Avfallsförebyggande. 
 
Tillsyn i samband med att fastigheter översvämmas av vatten, 29 november 
Naturvårdsverket bjuder den 29 november kl. 09.00-11.00 in till ett digitalt seminarium i samverkan med Boverket och Havs- och vattenmyndigheten om tillsyn när fastigheter översvämmas av dagvatten, dränvatten och annat vatten. Vad gäller, vem ansvarar och var går gränsen i sådana typer av tillsynsärenden och vad kan tillsynsmyndigheten göra. 
 
Träff Energieffektiva vårdlokaler inom Belok, 10 december 
Inspirerande presentationer av utmaningar och möjligheter för energieffektivisering vid ombyggnation av sjukhusområden ges vid träffen 10 december kl. 13.15-15.15. Forumet är ett fördjupningsområde inom Energimyndighetens beställarnätverk för lokaler och vänder sig till aktörer som arbetar med energifrågan i vårdlokaler, så som energiingenjörer, tekniska chefer, energicontroller, tekniska förvaltare, VVS-tekniker samt miljö- och energistrateger.  
 
SKR Miljö- och klimatnytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva!
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se