SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Aktuellt från SKR koncernen
 
 
Små kommuner och det lokala självstyrets värden - en ny skrift av SKR

SKR har gett ut en ny rapport ”Små kommuner och det lokala självstyrets värden”, författad av Gissur Ó Erlingsson, professor vid Linköpings universitet, och Jörgen Ödalen, docent vid Mälardalens och Uppsala universitet. Rapporten bygger på en enkätundersökning från SmåKom och undersöker vad små kommuner anser om kommunsammanslagningar samt vilka andra lösningar de ser för att hantera sina utmaningar. Författarna belyser även den svenska kommunstrukturens historia och diskuterar sammanslagningar ur perspektivet av kommunalt självstyre och lokal identitet.
 
 
Ny utbildning - Förändringsledning - för effektfull implementering
Är du chef, verksamhetsutvecklare, projektledare eller förändringsledare som ansvarar för att införa nya arbetssätt eller ny teknik?
SKR och Adda erbjuder under våren 2025 en digital och praktiknära utbildning i förändringsledning, med fokus på hur kommuner och regioner kan implementera nya arbetssätt och digitala lösningar.

Utbildningen, som bygger på deltagarnas egna case, sträcker sig över fem digitala träffar och inkluderar praktiska övningar, gruppdiskussioner och hemläxor. Du får verktyg och stöd för att hantera utmaningar i förändringsprocessen och skapa långsiktig effekt. Pilotomgångarna startar i januari och mars 2025.
 
Anmälan utbildning Förändringsledning - för effektfull implementering 
 
Innovationsveckan 2024 – ta del av innehåll i efterhand
Innovationsveckan har genomförts för sjätte gången. Programmet omfattade drygt 80 aktiviteter som genomfördes av arrangörer från hela landet.
Under denna vecka fokuserar vi på att dela och sprida smarta lösningar mellan olika delar inom offentlig sektor. Du kan fortfarande ta del av de programpunkter som är inspelade för 2024.

Genomförda aktiviteter från Innovationsveckan
 
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Berätta om lösningarna som utvecklar välfärden
Har du och dina kollegor genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt som bidrar till samhällsutveckling och en bättre välfärd?

Nu kan ni anmäla er till GötaPriset, utmärkelsen som belönar utveckling för en bättre välfärd. Det kan vara stora och övergripande utvecklingsprojekt eller vardagsförbättringar. Tävlingen är öppen för alla kategorier av utförare – offentliga, privata eller idéburna.

Välkommen att tävla om GötaPriset!
 
Partnerskap mellan SustainGov och Society Summit
Innovationsprogrammet SustainGov samarbetar med Society Summit inför årets mötesplats i Skellefteå den 20-21 november. Ambitionen med partnerskapet är att samla en bred konstellation av aktörer som kan bidra konkreta strategier och lösningar som bidrar till en hållbar framtid.

Under årets Society Summit står tre centrala utmaningar i fokus: Framtidens skola 2040, Psykisk hälsa för unga, och Offentlig upphandling som verktyg för hållbar utveckling. Genom att fokusera på dessa områden strävar vi efter att utveckla innovativa strategier och lösningar som kan möta samhällets behov och bidra till en hållbar framtid.

https://societysummit.org/#start
https://www.sustaingov.se/
 
 
SKR koncernens utbildningar och seminarier
 
 
Anmäl dig till vårens kurs Leda och organisera för förnyelse och transformation! 
Kursen är till för dig som arbetar och ansvarar för arbetet med förnyelse och innovation inom offentlig verksamhet och vill fördjupa dina kunskaper. Nu kör vi en ytterligare omgång av den populära kursen med start i januari 2025.

Anmälan kurs i Leda och organisera för förnyelse och transformation

Mer information om partnerskapet LOFT
 
Framtidens styrning och ledning - ett utforskande seminarium för ledningsgrupper i kommuner och regioner
Hur kan styrningen av en ekonomiskt hållbar välfärd se ut? En styrning som har fokus på organisationens uppdrag och att önskade effekter uppnås, samtidigt som vi tar gemensamt ansvar för att inte skicka kostnader vidare till andra verksamheter och organisationer?

Seminariets syfte är att väcka och fördjupa centrala utmaningar kring framtidens styrning och ledning. Ingen sitter på alla svar men alla har tankar och erfarenheter. Deltagande ledningsgrupper får en gemensam utgångspunkt för att dela tankar, idéer och perspektiv med varandra.
 
Information och anmälan till Framtidens styrning och ledning
 
Strategiutveckling för digital omställning: seminarium den 26 november
En väl fungerande strategi kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa framdrift i digitaliseringen. Hur kan vi utveckla strategier som inte bara blir skrivbordsprodukter, utan skapar konsensus och får med sig medarbetare i hela organisationen mot en gemensam riktning?

Under seminariet får du ta del av den senaste forskningens tips och råd samt exempel och erfarenheter från Malmö stad och SML-IT (Sotenäs, Munkedal och Lysekils kommuner). 

Detta seminarium är kostnadsfritt om din organisation är medlem i Kompetensforum för digital mognad och, för övriga utgår en avgift. 

Mer information och anmälan seminarium Strategiutveckling för digital omställning
 
Digitalisering och politiken: seminarium den 10 december
Hur kan politiken möjliggöra digitalisering? Under detta seminarium får du som ledande tjänsteperson och politiker i kommun eller region ta del av konkreta exempel på hur politiskt ägandeskap kan skapa förutsättningar för framgångsrik digital omställning.

Detta seminarium är kostnadsfritt om din organisation är medlem i Kompetensforum för digital mognad och, för övriga utgår en avgift. 
 
 
Data som strategisk resurs – från snack till verkstad
Lär dig mer om och träna på att använda och omsätta data till konkreta insikter och praktisk nytta. Start 21 november.
Läs mer och anmäl dig
 
 ”AI-boostad” grundutbildning i tjänstedesign
Hur kan tjänstedesign, också kallad användardriven innovation, hjälpa oss att leverera värdeskapande och resurseffektiva välfärds- och samhällstjänster?

I den här utbildningen får du även chansen att testa på hur olika AI-verktyg kan stötta dig i det arbetet. Nästa omgång hålls 12-13 november på plats i Stockholm. Utbildningen finns också i en digital variant.

Läs mer och anmäl dig
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00