"En människas själ är som en Guds lampa”
...står det i Bibeln (Ordspråksboken 20:27).
Under allhelgonatiden som nu ligger framför oss är det många som söker sig till en begravningsplats för att tända ljus på anhörigas gravar, eller bara promenera runt en stund för att se på alla ljusen som lyser i mörkret. För de barn som följer med gör ljusen och stämningen ett stort intryck, har jag hört många berätta.
I Sverige har allhelgona som helg tydligt vunnit mark och blivit en allt viktigare helg för många vid sidan av jul, nyår och påsk. Även i Belgien är traditionen att sätta ljus, och krysantemum, på gravarna under allhelgonatiden.
Tiden är kämpig för många, med minnen av förlust, sorg och saknad som gör ont. Förlusten kan ligga nära oss i tiden eller längre bort. Varje sorg har sin egen rytm och finns med oss året runt, i förgrunden eller i bakgrunden, i våra privata rum. Allhelgona skapar en plats för att också minnas tillsammans med andra, och gör vemodet synligt. Eftervärmen av våra älskade dröjer sig kvar, och vi ber att minnet av dem ska få vara till välsignelse.
På Svenska kyrkans bönewebb kan du tända ett digitalt ljus för någon du saknar och se det lysa tillsammans med ljus som andra människor har tänt: Svenska kyrkan - Bönewebben
För dig som inte kan ta dig till en anhörigs grav i Sverige går det att vända sig till begravningsbyrån Fonus som tänder ljus åt dem som inte själva kan. Tjänsten är kostnadsfri: På allhelgona tänder Fonus ljus åt dem som inte kan
|
|
Lars Björklund - präst, poet, i många år sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala - talar om "modet att ingenting göra." Så heter en av hans böcker. Modet att ingenting göra: när orden inte räcker till. Vad är tröst när ingen tröst finns att ge? Vad kan man säga när inga ord finns att säga? Alla försök till tröst känns ofta tafatta, platta och meningslösa. Men människor i utsatta och svåra situationer frågar oftast inte efter svar. De frågar efter närvaro, det är bekräftelsen man minns. Så det handlar faktiskt om att ingenting göra.
Under senare år har Lars skapat "diktbilder" på Instagram. Med mobiltelefonen skriver han dikten, tar bilden och skapar en diktbild som sedan kan skrivas ut och ramas in. I samband med utställningen Innanför oron skriver han:
"När vi är med om någonting svårt kan det vara tungt att bära det alldeles själv. Tankarna går runt, runt, och vi kommer ingenstans. Är det riktigt svårt kan det bli som ett pågående nu som gör ont. När vi berättar för någon eller när vi lyckas skapa något kan det som är inom oss hamna utanför oss. Det blir som en glipa mellan oss själva och det som händer oss... Samma sak kan hända när vi ser något som någon annan målat eller skrivit. Vi ser en del av oss själva och får ett nytt fotfäste, en ny början. Ett möte med det oväntade. Det är också på det sättet vi fortsätter tillsammans. Igenom det svåra, med det vi varit med om, öppna för en oväntad början."
Besök gärna Lars instagramkonto: instagram.com/larsdikter eller hemsidan: www.larsbjorklund.se
Jag önskar er en meningsfull allhelgonatid och ett skönt höstlov!
Tina Haettern Blomquist, församlingsherde
Obs! Nyhetsbrevet gör ett litet uppehåll. Nästa brev skickas ut den 8 november.
|
|
Gudstjänster och verksamheter pausar Nästa gudstjänst är Söndagen efter alla helgons dag / Alla själars dag
"Vårt evighetshopp"
11.00 Gudstjänst med minnestema och ljuständning i allhelgonatiden
Sanna spelar
Lovisa och Jean-Pierre är kyrkvärdar
Rebecka fixar kyrkkaffet
Tina leder gudstjänsten
Caféet öppet till ca kl 14
Onsdag 6 november 19.00 Mässa
|
|
Hälsning från kyrkorådet. Därför engagerar jag mig - vill du?
Jag heter Sven-Olov Carlsson, är född i Jönköping och uppvuxen i Nyköping. Efter studier i Uppsala arbetade jag först under flera år på UD och därefter inom EU-kommissionen.
Tillsammans med min italienska hustru och våra två döttrar kom jag till Bryssel redan 1998 och har sedan dess haft min fasta punkt här, trots senare flyttar och ytterligare 8 års utlandstjänst för EU i Ryssland och Kazakhstan.
Som pensionär sedan tre år tillbaka är jag glad att ha kunnat återkomma till vad som med tiden blivit min andliga hemvist i Svenska kyrkan i Bryssel. Även om många år förflutit var det därför också naturligt att acceptera förslaget att återinträda som ledamot av kyrkorådet. Jag hoppas kunna bidra med tidigare erfarenheter också i föränderliga tider med nya krav och ofta höga - kanske inte alltid helt realistiska - förväntningar.
Vår kyrka och vår församling står idag inför nya och tuffa utmaningar. Låt oss därför fatta mod och gemensamt uppmuntra våra medvandrare på vägen genom att i handling ingjuta en fast framtidstro både vad gäller Svenska kyrkan, vår församling och dess positiva betydelse för svenskheten i Belgien.
Sven-Olov Carlsson
|
|
JULBASAREN 22-24 NOVEMBER
TOMBOLAVINSTER SÖKES!
Vill du eller din arbetsplats sponsra med vinster till tombolan på vår julbasar?
Kanske är du konstnär, jobbar med varor av något slag, eller har saker som står hemma? Vi söker vinster i nyskick! Tack! Välkommen att snarast höra av dig till Axel:
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se
Tack alla som skrivit upp sig på tidspassen i pärmen! Fler behövs! Heja!
|
|
TORSDAG 7 NOVEMBER 12.00-14.00 är det
ÄRTSOPPA MED PANNKAKOR Anmälan till axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se
Håll sedan utkik efter nästa ärtsoppa som blir i december.
|
|
I torsdagskväll var den första träffen i 2024-2025 års konfirmationsläsning
Det kändes nog lite pirrigt för oss alla! Vi bekantade oss med varandra, med kyrksalen och med Gud som Skapare. Konfirmationen blir framåt försommaren och innan dess kommer vi att träffas ett antal torsdagskvällar, söndagar och på läger. Vi avslutade denna första träff med att tända sju ljus i ljusbäraren; ett ljus som lyser för varje konfirmand.
|
|
|
Tina Haettner Blomquist
Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg.
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se
|
|
Axel Juhlin Dannfelt
Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se
|
|
Anja Nauclear
Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn.
anja.naucler@svenskakyrkan.se
|
|
Sanna Gillerfors
Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna.
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se
|
|
Margaretha Hagberg
Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se
OBS: Margaretha kommer att avsluta sin tjänst under hösten 2024 och rekrytering av ersättare är igång. Se annonsering av den lediga tjänsten!
|
|
|
Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!
Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se
I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC
Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull.
Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet. Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro
Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad
|
|
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
|
– om du har möjlighet!
Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.
OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.
|