Nyhetsbrev 23 oktober
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äldreomsorg: Personalens språkkunskaper måste stärkas
 
Tjugo procent av äldreomsorgstagarna har svårt att förstå personalen. Förhoppningsvis läggs konstruktiva förslag fram i höstens språkkravsutredning.
Det skriver Sabina Joyau på Socialtjänstbloggen
 
Läges- och behovsanalys nya SoL: Öppen frågestund
 
Har du frågor om läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen? Maria Högkvist, SKR och Anita Bashar Ahréen, Socialstyrelsen, bjuder in till frågestund om lokal analys, där du kan ställa frågor om SKR:s verktyg Skatta läget samt Socialstyrelsens kommundata och analysstöd.   
Det finns fem tillfällen att välja mellan
 
Läges- och behovsanalys: Länsdialog i Dalarna
 
Den 11 oktober samlades över 100 chefer, verksamhetsutvecklare och politiker i Dalarnas kommuner för länsdialog om nuläge och behov inför nya socialtjänstlagen. Dialogerna är en del i arbetet med läges- och behovsanalyser runt om i landet, och Dalarna är ett av de län som var först ut. 
Röster från länsdialogen i Dalarna
 
Svårt för socialtjänsten att nå de yngsta barnen 
 
Socialtjänsten når få yngre barn och barn med svensk bakgrund får mer insatser. Det visar de första inledande resultaten från NUSO – den nationella studie som SKR och Karlstads universitet genomför tillsammans med kommuner.  
– Med NUSO får vi unik kunskap om socialtjänstens nuläge. Syftet är att stödja och följa utvecklingen till en mer tidigt förebyggande, jämställd och kunskapsbaserad socialtjänst – i linje med nya socialtjänstlagen, säger ansvarig forskare Birgitta Persdotter.

Nyhet: Svårt för socialtjänsten att nå de yngsta barnen 
PM med resultat och information om NUSO
 
Stöd att integrera jämställdhet  
 
Nu kan du delta i en serie workshops om hur jämställdhet och jämlikhet kan integreras i socialtjänstens verksamheter. Få konkreta verktyg och dela erfarenheter med andra! Workshopserien hålls av Love Nordenmark, och är en del i SKR:s stöd till kommuner att ställa om till nya socialtjänstlagen. 
Jämställd socialtjänst – workshops 2025
 
Yrkesresan Barn och unga – på gång i höst 
 
Med Yrkesresan kan socialtjänstens medarbetare utveckla kompetens baserat på bästa tillgänglig kunskap. I Yrkesresan Barn och unga tas fler nya kurser fram under hösten. 
– Vi har fyra kurser på gång i steget Van och snart öppnar vi steget Erfaren, säger Cristina Dahlberg och Camilla Oit på Göteborgsregionen, som ansvarar för Yrkesresan Barn och unga.
Aktiv höst för Yrkesresan barn och unga
 
Utbildning för LSS-verksamhet
 
Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning och vilket stöd behövs i vardagen? SKR webbutbildning för LSS-verksamhet kan användas av enskilda medarbetare, hela arbetsgrupper eller vid introduktion för nyanställda. Utbildningen kan göras i egen takt och innehåller föreläsningar och diskussionsfrågor.  
Webbutbildning om intellektuell funktionsnedsättning
 
Mer från SKR 
 
 
Bättre uppföljning av insatser med ny lag 
SKR är överlag positiv till regeringens lagförslag för att förbättra den nationella statistiken i socialtjänsten. Men möjligheten saknas att föra statistik över insatsers resultat och orosanmälningar som inte lett till insats eller utredning.
SKR:s yttrande över förslaget om socialtjänstdataregister
 
Historisk uppslutning för framtidens digitala välfärd 
Hittills har 280 kommuner anmält sig till ett eller flera av de fyra erbjudandena inom ramen för handslaget för digitalisering. 250 har anslutit sig till initiativet om säker digital kommunikation (SDK) för socialtjänsten.
Ska accelerera arbetet med digitalisering
 
Höstens Ekonomirapport från SKR 
Hög prisnivå och höga pensionskostnader har satt stor press på kommuner och regioner i flera års tid. Nästa år börjar det vända. Men kostnadsökningarna för den sociala barn- och ungdomsvården är höga i stora delar av landet, och ökningstakten var klart högre än genomsnittet de föregående fem åren.
Nyhet: Ljusning i ekonomin, men vändningen tar tid
Webbsändning, filmer och extramaterial om Ekonomirapporten
 
Välfärdsbrott kan förhindras med bättre information
För att förhindra välfärdsbrott måste alla upphandlare inom välfärden ha god tillgång till information och kunna göra bakgrundskontroller.
Det skriver SKR och Adda i en hemställan till regeringen
 
Kurser och seminarier 
 
 
5 november
HVB i fokus 
Hur kan vi stärka HVB-vården och bättre möta barn och ungas komplexa behov av insatser? Under en heldag hör du om de arbeten är på gång nationellt samt exempel på nya arbetssätt inom kommunal och privat sektor. Du hör även om forskningens perspektiv och skolans roll. 
Anmäl dig senast 4 november
 
6 november 
Framtidsfullmakt 
Med en framtidsfullmakt ger du tillåtelse till någon annan att ta beslut åt dig när du själv inte längre kan, till exempel vid demens. SKR justister berättar hur framtidsfullmakter är tänkta att fungera i praktiken och om de senaste rättsfallen kring brukarförbud, ikraftträdande, jäv och intressekonflikt. 
Anmäl dig här
 
8 november 
Aktuellt inom socialpolitik 
Vilka är satsningarna i regeringens budget 2025?  Vad händer kring nya socialtjänstlagen? Och hur kan vi tänka kring den nya befolkningsprognosen? Du hör även om utredningarna inom sociala barn- och ungdomsvården, och minister Anna Tenje berättar vad som är på gång inom äldreomsorgen och ekonomiskt bistånd. 
Anmäl dig senast 7 november
 
14–15 november 
Grundkurs LSS
Vilka ingår i personkretsen som har rätt till insatser enligt LSS? Vad ingår i de olika insatserna? Vem bestämmer hur ett beslut ska verkställas? Det och mycket mer tas upp i SKR:s grundkurs för LSS-handläggare. Kursmaterialet som ingår kan användas som verktyg på hemmaplan.
Anmäl dig senast 31 oktober 
 
28 november 
Avgifter inom socialtjänst och LSS 
För insatser får avgifter bara tas ut om det följer av lag eller annan författning. Men avgiftsbestämmelserna kan vara svåra att tillämpa. SKR:s kurs för avgiftshandläggare ger dig grunderna. Kursen kan även ge värdefull kunskap till dig som handlägger insatser inom SoL och LSS. 
Anmäl dig senast 14 november
 
3 december 
Socialrättsliga nyheter 
Socialrätt och frågor om gängkriminalitet och barns rättigheter står högt upp på den politiska agendan. SKR:s jurister går igenom nyheter inom SoL, LSS, LVU och berättar om kommande lagändringar, nya rättsfall och beslut från JO. 
Anmäl dig senast 19 november 
 
3–4 december 
Tjänstedesign för socialtjänsten 
Hur kan tjänstedesign, användardriven innovation, användas för att ställa om till en mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig socialtjänst? Missa inte Addas grundutbildning för socialtjänsten. Utbildningen hålls vid fler tillfällen. Du kan också boka utbildning för större grupp.
Addas utbildning i tjänstedesign
 
13 dec 
Barnrättsperspektiv i familjerätt/familjerådgivning
SKR och MFoF presenterar senaste nytt inom familjerätt och familjerådgivning och Länsstyrelsen berättar om brottsförebyggande föräldraskapsstöd. Du får även ta del av exempel från Kalix kommun och Stockholm stad. 
Anmäl dig senast 10 december
 
19 december
Relationer och utsatthet – funktionsnedsättning
Hur stöttar vi personer med intellektuell funktionsnedsättning att ha bra och fungerande relationer? Och hur märker vi om någon utsätts för våld eller kränkningar? Seminariet vänder sig till dig som arbetar i kommun eller region. 
Anmäl dig senast 18 december
 
Start 24 januari
Barnrättsstrategutbildning
Utbildningen till barnrättsstrateg är en fyradagars utbildning förlagd under drygt tre månader. Den ger dig övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten i praktiskt arbete.
Anmäl dig senast 22 januari
 
Start 28 januari 
Individbaserad systematisk uppföljning
SKR ger en utbildning i individbaserad systematisk uppföljning där du lär genom att göra. Utbildningen varvar teori med praktiska arbetspass, och hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Anmäl dig senast 10 januari
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Undersökning om förtroendet för socialtjänsten 
35 procent har lite förtroende för socialtjänstens arbete med barn, unga och familjer. Men de som har kunskap om socialtjänsten känner större förtroende och är mer benägna att ta emot stöd. 
Ny rapport från Vård- och omsorgsanalys
 
Upphandling av skyddat boende 
Upphandlingsmyndigheten erbjuder utbildning om upphandling av tjänsten skyddat boende för våldsutsatta. Utbildningen riktar sig till kommuner och idéburna aktörer. 
Utbildning, upphandling skyddat boende
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00