Nyhetsbrev nr.14 år 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Full fart på dialogarbetet
Intresset för medborgardialog i komplexa frågor är stort och som det ser ut står kommuner och regioner inför många svåra beslut inte minst på grund av utvecklingen av demografin. Vi erbjuder utbildningar hos oss men diksuterar gärna lokala utbildningar i kommuner och regioner. 

Vi ser också ett ökat intresse för att utveckla dialogen med unga vilkert vi uppmärksammar i ett webbinarium den 30 oktober. Den 8 november sätter vi fokus på medborgarbudget, mer info om dessa och flera aktiviteter hittar du nedan. 

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
Två nytt avsnitt finns nu att lyssna på 

#139 Om polarisering och klyftor
I detta avsnitt samtalar vi om polarisering och klyftor i samhället och vad som driver på denna utveckling. Det handlar om allt från ekonomiska klyftor till utbildning och förmågor men även när det kommer till stad - land.
Medverkande: Måns Söderbom, professor i Nationalekonomi med inriktning mot utvecklingsekonomi, Nils Munthe, SKR
Samtalsledare: Anders Nordh
Lyssna på avsnitt 139 här

#140 Säkerhetsarbete för förtroendevalda
I detta poddavsnitt pratar vi om hur kommuner och regioner kan arbeta systematiskt för att säkerställa trygghet och säkerhet för förtroendevalda. Vi gästas av Patrik Jonasson och Robin Allard, säkerhetsstrateger från Region Uppsala respektive Linköpings kommun, samt Anna-Lena Pogulis från SKR. De delar med sig av sina erfarenheter och insikter från arbetet med att utveckla systematik och metoder för att skydda förtroendevalda. Samtalet fokuserar på praktiska steg och utmaningar i att skapa en trygg arbetsmiljö för politiker.
Medverkande: Patrik Jonasson - Säkerhetsstrateg, Region Uppsala, Robin Allard - Säkerhetsstrateg, Linköpings kommun, Anna Lena Pogulis - Utvecklingsledare, SKR
Samtalsledare: Ulrika Stöök
Lyssna på avsnitt 140 här
 
 
SKR: Utbildningar hösten 2024
I höst erbjuder vi alltifrån kortare webbsändningar till hela utbildningsdagar till exempel våra populära utbildningar inom medborgardialog i komplexa frågor.

30 oktober: Webbinarium - Dialog med unga
Örnsköldsviks kommun medverkar och berättar om sitt arbete med ungas inflytande. Du får möta både tjänstepersoner och ungdomar från kommunens "advisory board" som ger ungas perspektiv på en verksamhet. Västerås stad berättar också om sitt arbete med ungdomsdialog.
Läs meroch anmäl dig här

5 november: Grundutbildning i processledning för dialoger i komplexa frågor – Medborgardialog
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner, digitalt.
Läs mer och anmäl dig här

27 november: Samverkan och dialog mellan offentlig verksamhet och trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, och SKR bjuder in till en konferens där vi lyfter fram praktiska exempel på hur det offentliga kan samverka och samarbeta med trossamfund för att öka tilltron till varandra, en förutsättning för en fungerande demokrati och lokalsamhälle – Att hålla ihop ett land.
Datum: 27 november 2024 Tid: 10.00 – 16.30 Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm Kostnad: Konferensen är kostnadsfri men anmälan krävs, deltagande organisationer står för resa och eventuellt boende.
Läs mer och anmäl dig här

28 november: WebbinariumMedborgarbudget i svenska kommuner
Trelleborgs kommun och Lunds kommun medverkar och berättar hur de arbetar med medborgarbudget, hur processerna utvecklats och vilka erfarenheter de har. Vi ger möjlighet att ställa frågor under sändningen.
Läs mer och anmäl dig här

5 mars 2025: Samtalsledning vid komplexa samhällsfrågor, Medborgardialog
SKR erbjuder en grundutbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
Läs mer och anmäl dig här
 
Skurup: Välkommen att lämna ditt e-förslag
E-förslag är till för dig som är folkbokförd i Skurups kommun och som har en idé om hur Skurup kan utvecklas och förbättras.

Du kan komma med egna förslag eller rösta på andras. Förslaget kan vara stort eller litet, men det ska beröra kommunens verksamhet. Förslag som får minst 50 underskrifter under 90 dagar kommer att behandlas av ansvarig politisk nämnd/beredning. 
Läs mer på Skurups dialogportal
 
Sundsvall: Torget – dialog om mötesplatser utomhus i centrala Sundsvall
Under hösten 2023 och vårvintern 2024 genomfördes flera dialogaktiviteter om Stora torget och andra mötesplatser utomhus i centrala Sundsvall. Sundsvallborna har bidragit med tankar och idéer om hur dessa platser kan bli ännu bättre.
Resultatet från dialogen har sammanställts tillsammans med resultat från tidigare dialoger och utredningar. Vi har även tagit del av vad forskningen säger om framtidens städer, bland annat utifrån ett klimatperspektiv och att vårt Sundsvalls centrum ska vara en plats där alla ska känna sig välkomna.
 
Bollebygd: Demokratipeng
För 19:e året i rad har barn och ungdomar fördelat demokratipengen.
Syftet med 150 000 kronors-processen är att barn och ungdomar ska få lära sig mer om vad demokrati är och hur det fungerar. Satsningen ska ge ökad kunskap om de olika steg som en demokratisk process innehåller samtidigt som unga får möjlighet att vara med och påverka saker som de tycker är viktiga i sin vardag.
Läs mer på Bollebygds hemsida
 
Vara: Nu planerar vi vår kommun!
Hjälp oss i arbetet med att ta fram Vara kommuns nya översiktsplan. Välj mellan favoritplats eller en plats som du anser saknar något eller om du vill tipsa om en utvecklingspotential.
Läs mer på Varas hemsida
 
People Powered:Citizens' Assemblies
Participants are randomly selected to be representative of the population (for example, by gender, age and socioeconomic status). The jury or assembly then meets for weeks or months, while they learn about the issue of focus from experts, raise questions, and debate the different points of view. The culmination of the assembly’s work is a decision on next steps. These recommendations typically then are put to a legislative or public vote.
Läs mer på People Powereds  hemsida 
 
SKR - Ny skrift: Små kommuner och det lokala självstyrets värden
Attityder till kommunsammanläggningar och alternativa strategier för att möta de små kommunernas utmaningar.
Rapporten är författad av Gissur Ó Erlingsson, professor vid Linköpings universitet och Jörgen Ödalen, docent vid Mälardalens och Uppsala universitet. Förutom att redogöra för enkätsvaren går de även igenom den svenska kommunstrukturens historia och för ett resonemang om sammanslagningar utifrån det kommunala självstyrets och den lokala identitetens värden.
 
SKR: NY skrift - Medborgardialog - Från projekt till systematiskt arbetssätt
I denna skrift ger vi konkreta tips på hur kommuner och regioner genom att kartlägga sitt arbete med medborgardialog får en utgångspunkt för att medborgardialogen ska gå från projekt till ett mer systematiskt arbetssätt. Kommunen Cascais i Portugal som SKR samarbetar med har bidragit med erfarenheter och inspiration.
 
SKR: Riskguiden
Riskguiden är en digital tjänst för risk- och konfliktanalys i ett förebyggande skede. Verktyget ger ett systematiskt stöd för en risk- och konfliktbedömning i tre steg. En tidig riskbedömning, när processen planeras ger större möjligheter att vidta åtgärder och anpassa processen.
Riskguiden är en beräkningsmodell som utifrån svaren i tre steg som redovisar ett resultat för nivå av risk och konflikt, det vill säga hur låg, måttlig eller hög risk för förtroendevalda att utsättas för hot och hat.
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se