|
Det händer väldigt mycket inom välfärdsbrottslighetsområdet, det kan man konstatera. Jag tar det som bevis på att frågan har fått ett ordentligt fäste och att förståelsen ökat för vikten av att förebygga och motverka den här systemhotande brottsligheten.
Det kan konstateras att kommuner och regioner har kommit olika långt i sitt arbete mot välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan och att det fortfarande finns anledning att fortsätta arbeta för att höja medvetandet kring våra utmaningar. Samtidigt behöver också kompetensen fortsatt höjas och kunskapen omsättas till faktisk verksamhet.
När vi nu samlas, närmare 500 personer från runt om hela landet, till konferens kring de här frågorna, är det utifrån ett mycket differentierat perspektiv. SKR har fokuserat på att anordna en konferens med både bredd och djup och samtidigt erbjuda tillfällen för egna erfarenhetsutbyten och nätverkande. Vi ser fram emot de här dagarna och vi är säkra på att det kommer finnas ny kunskap och viktiga lärdomar för alla att ta med sig hem för att omsätta i den egna verksamheten!
|
|
|
|
Du har väl inte missat att anmäla dig till konferens 24-25 oktober? Träffa kollegor från över 70 kommuner och 17 regioner, utbyt erfarenheter och nätverka. Sista anmälningsdag 10 oktober.
- Datum: 24 oktober 2024 – 25 oktober 2024
- Plats: Clarion Hotel Arlanda Airport, Stockholm Arlanda
- Ort: Stockholm Arlanda Airport, Sigtuna
- Kostnad: 4 500 kronor. Fika, lunch båda dagarna samt middag på kvällen den 24 oktober ingår i priset.
Innehåll
Konferensdagarna inleds av SKR:s ordförande Anders Henriksson (dag 1) och civilminister Erik Slottner (dag 2).
Några av talarna är Amir Rostami, professor i kriminologi, som ska prata om välfärdsbrottslighet och kriminell ekonomi, Johanna Skinnari, utredare på Brå, som kommer att berätta om Crime proofing, en metod att säkra verksamheter mot brottslighet, Polisen i Sollentuna som kommer berätta om sitt arbete rörande läckan i Attunda tingsrätt, Anna Stålsby, operativ chef Vesper Group som lär oss mer om infiltration och hur rekrytering av möjliggörare går till samt Louise Brown, antikorruptionsrevisor som kommer prata om välfärdsbrottslighet och korruption.
Dessutom ges föreläsningar om hur man kan förebygga felaktiga utbetalningar genom kontroll i öppen data, folkbokföringsbrott och arbete mot felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd och den kartläggning kring detta som SKR gjort.
Under dagarna kommer det också erbjudas tre seminarietillfällen med totalt 12 olika fördjupande seminarier. Det kommer bland annat att handla om crime proofing, korruption, oseriösa vårdgivare inom hälso- och sjukvård och tandvård, avtalsuppföljning, hur man kan stoppa kriminella aktörer som använder företag som brottsverktyg, att häva avtal enlig LOV och LOU och mycket, mycket mer.
Ni får under konferensen möjlighet att ta del av flera exempel på hur kommuner och regioner arbetar med olika områden kopplat till välfärdsbrottslighet. Syftet är att dela erfarenheter och lära av varandras arbete.
Läs mer om programmet och anmäl dig här
|
|
|
|
Handelshögskolan har nyligen publicerat en rapport om välfärdsbrottsligheten. Där konstateras att omfattningen av välfärdsbrottsligheten har ökat och utvecklats till ett systematiskt samhällsproblem. Trots att problematiken sträcker sig över förvaltningsnivåer har organiseringen av arbetet kring välfärdsbrottsligheten i den kommunala sektorn inte uppmärksammats i lika stor grad som på statlig och regional nivå. Det övergripande syftet för rapporten är att öka förståelsen för hur välfärdsbrottsligheten förstås i ett kommunalt perspektiv och hur arbetet kring välfärdsbrottsligheten organiseras i ett kommunalt perspektiv.
Läs rapporten här
|
|
|
|
Kommuner, regioner och myndigheter får inte dela information mellan varandra. Kriminella utnyttjar det offentligas informationsluckor. Det är dags att täppa till dem, skriver SKR:s presidium.
Läs debattartikeln här
|
|
|
|
Sedan 2018 bedriver nio statliga myndigheter ett gemensamt arbete för att motverka arbetslivskriminalitet (a-krim). En grundläggande definition av a-krim är fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
A-krim drabbar arbetstagare genom eftersatt arbetsmiljö och uteblivna löner eller genom de grövsta formerna, människohandel och människoexploatering. A-krim snedvrider också konkurrensen mellan företag och urholkar välfärden genom uteblivna skatteintäkter och missbruk av välfärdssystemen.
Arbetet bedrivs från sju arbetslivskriminalitetscenter (AKC) utplacerade över landet där myndigheterna gemensamt planerar arbetsplatsinspektioner utifrån den information som respektive myndighet har. Även kommunerna deltar aktivt i arbetet genom att tipsa AKCerna och delta i inspektioner. Kommuner som vill komma i kontakt med centret i sin region kan ta kontakt via arbetsmiljoverket@av.se
De medverkande myndigheterna är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassa, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.
Läs mer här: Arbetslivskriminalitet Så jobbar myndigheterna mot arbetslivskriminalitet
|
|
|
|
Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen
Brottsutvecklingen i Sverige är exceptionell och läget är allvarligt. För att trycka tillbaka brottsligheten krävs att myndigheter och andra aktörer kan lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Dagens sekretessreglering är dock utformad på ett sätt som hindrar ett sådant uppgiftslämnande. Regeringen föreslår därför att det ska införas en ny lag som ger ett antal statliga myndigheter samt kommuner, regioner och skolor en skyldighet att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och övriga brottsbekämpande myndigheter.
Läs lagrådsremissen här
Ökat informationsutbyte mellan myndigheter - behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63)
Uppdraget avsåg att kartlägga behovet av att myndigheter får förbättrade möjligheter att utbyta information med varandra i syfte att särskilt förhindra, förebygga, upptäcka, utreda och ingripa mot fusk, felaktiga utbetalningar, regelöverträdelser och brottslighet, att analysera och ta ställning till hur behovet av att utbyta sekretessbelagd information kan tillgodoses, att särskilt överväga och lämna förslag på en generell bestämmelse som gör det möjligt att på ett effektivt sätt lämna uppgifter som omfattas av sekretess till skydd för enskilda till en annan myndighet, såväl på begäran som på eget initiativ, att analysera och ta ställning till hur behovet av att utbyta offentlig information kan tillgodoses, att särskilt överväga och lämna förslag på en bestämmelse som i större utsträckning gör det möjligt att på eget initiativ lämna ut offentliga uppgifter till en annan myndighet samt att göra en översyn, i den utsträckning det behövs, av myndigheternas registerförfattningar.
Läs betänkandet här
Uppdrag att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamhet Regeringen uppdrar åt Läkemedelsverket att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamhet. Läkemedelsverket ska även analysera hur välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamhet kan förebyggas, förhindras och upptäckas.
Läs regeringsuppdraget här
Uppdrag till Statskontoret och Brottsförebyggande rådet att stödja arbetet mot otillåten påverkan i den offentliga förvaltningen
Regeringen ger Statskontoret och Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att stödja arbetet mot otillåten påverkan i den offentliga förvaltningen. Läs regeringsuppdraget här
Uppdrag till Statskontoret att föreslå åtgärder för att förbättra kommuners och regioners uppföljning och kontroll av privata utförare Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att föreslå åtgärder för att förbättra kommuners och regioners kontroll och uppföljning av privata utförare i syfte att motverka välfärdsbrottslighet, oseriösa aktörer och korruption.
Läs regeringsuppdraget här
|
|
|
|
Nätverk och samarbetsrum kopplat till välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan
SKR har ett antal olika nätverk och samarbetsrummet för välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. I dem kan kommuner och regioner få del av aktuell inforamtion, dela erfarenheter, ställa frågor till varandra och/eller SKR samt ta del av material och exempel.
Läs mer om SKRs nätverk och samarbetsrum och ansök om att medverka här
|
|
Kommunalt nätverk mot välfärdsbrottslighet
SKR har sedan en tid ett digitalt nätverk för kommuner mot välfärdsbrottslighet.
Nätverket träffas ca var sjätte vecka. Mötet består av en del där information om nyheter och aktuella händelser förmedlas och en del där deltagana kan ställa frågor och diskutera. En representant per kommun är välkommen att delta i nätverket.
Anmäl din kommuns representant här
|
|
Avslutningsvis ser jag fram emot att träffa er på Clarion Hotel Arlanda Airport i slutet av oktober. Det kommer bli två mycket värdefulla dagar :-)
|
|
Sveriges Kommuner och Regionerwww.skr.se
08-452 70 00
|
|
|