Oktober 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Världsdagen för psykisk hälsa 10 oktober
 
Den 10 oktober uppmärksammas Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. I år är temat Psykisk hälsa på jobbet. I anslutning till dagen och under hösten arrangerar ett antal kommuner och regioner temadagar och -veckor med fokus på psykisk hälsa. 
 
Lista över kommuner och regioners arrangemang (Uppdrag Psykisk Hälsa)
World Mental Health Day (World Health Organization, WHO)
 
Aktuellt från SKR
 
 
Sju av tio upplever den psykiatriska vården som bra
 
De flesta psykiatripatienter, både barn och vuxna, har haft en bra upplevelse av den vård och det stöd de fått. Inom den slutna vuxenpsykiatrin är resultaten genomgående något lägre. I den senaste nationella patientenkäten, som SKR samordnar för regionernas räkning, har man undersökt hur patienter upplever den öppna och slutna psykiatriska vården, både barn- och ungdomspsykiatrin, och den psykiatri som vänder sig till vuxna. Överlag så har både barn och vuxna patienter mestadels haft en bra upplevelse av den vård de fått, enligt enkäten.

– Att regelbundet fråga patienter hur de upplever olika delar av sjukvården är ett bra sätt att upptäcka förbättringsområden. Enkäterna ger regionerna underlag för att förbättra vården, och vi får en bild av vilket stöd de kan behöva i det arbetet, säger Kerstin Evelius, chef för sektionen för folkhälsa och psykiatri.
 
Nationell patientenkät 2024 (SKR)
 
Överlämning av Kraftsamling för psykisk hälsa
 
För fem år sedan initierade SKR Kraftsamling för psykisk hälsa, ett arbete som leddes av dåvarande psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. Ambitionen var att skapa en arena för långsiktigt utvecklingsarbete för bättre psykisk hälsa, där alla goda krafter var välkomna att delta. Den 23 september överlämnades kraftsamlingen till Ing-Marie Wieselgrens stiftelse.

Överlämning av Kraftsamlingen (SKR)
 
Ny kartläggning av elevhälsan i kommunala skolor
 
Majoriteten av kommunerna har andra yrkesgrupper i sina elevhälsoteam utöver de som krävs enligt skollagen. Men många har problem att rekrytera. Det visar en ny undersökning från SKR. På frågan om vilken som är den största utmaningen inom elevhälsoarbetet svarar de flesta att det handlar om elevers psykiska ohälsa och problematisk skolfrånvaro. 
 
 
Minskat antal skador inom psykiatrisk vård
 
I rapporten Skador inom psykiatrisk vård redovisas nationella resultat när det gäller förekomst av skador och vårdskador inom allmänpsykiatrisk vård och rättspsykiatrisk vård. 

Under de år som journaler granskats kan man konstatera att förekomst av både skador och kvalitetsbrister minskat genom åren. Kvalitetsbristerna har minskat från att ha kunnat identifieras i 68 procent av journalerna 2019 till i 55 procent 2023. Skador förekommer i 8,4 procent av journalerna 2023 att jämföras med 2019, då skador fanns i 15,5 procent av journalerna.

Rapporten Skador inom psykiatrisk vård (SKR)
 
Webbinarier och konferenser
 
 
10 oktober, kl. 13-16.30
Värlsdagen för psykisk hälsa – Möjligheter att leva
 
Den 10 oktober uppmärksammar Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) Världsdagen för psykisk hälsa genom att arrangera det digitala evenemanget Möjligheter att leva. Fokus är på livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga, och deras ekonomiska situation i synnerhet. I samband med evenemanget lanseras även NSPH-rapporten, en kartläggning av livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa samt en lägesbeskrivning av arbetet med brukarinflytande runt om bland landets kommuner och regioner. 
Mer information och anmälan (NSPH)
 
11 oktober, kl. 9-16
Motståndskraft och återhämtning hos barn, unga och deras familjer
 
Ericastiftelsen fyller 90 år och firar med en utbildningsdag om hur vi kan stödja och behandla barn, unga och familjer i utsatta och svåra situationer och främja motståndskraft och återhämtning. Programmet innehåller några av de mest aktuella och intressanta forskarna och praktikerna på området effektiva insatser för barn, unga och deras familjer.
Mer information och anmälan (Ericastiftelsen)
 
14 oktober, kl. 9-16
Temadag Begränsningsåtgärder inom vård och omsorg
 
Under denna konferens är fokus att fördjupa kunskapen om begränsningsåtgärder med målgrupper inom socialtjänstens olika verksamheter. Hur kan man i verksamhet möta personer med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd och autism på ett adekvat och lämpligt sätt? Vad säger tillsynsmyndigheter och hur ser kunskapsläget ut på området?
Mer information och anmälan (SKR)
 
15 oktober, kl. 9-12
Gruppens egenkraft – gruppers behandlingspotential vid fysisk och psykisk ohälsa i vår tid
 
Både nationell och internationell forskning visar på gruppterapins goda effekter, på social jämlikhet i vården, på ökad tillgänglighet och på effektivt resursutnyttjande med förvånansvärt stora besparingar som följd, vilket vi får höra mer om i detta webbinarium. Webbinariet arrangeras av Ing-Marie Wieselgrens Stiftelse i samverkan med SKR genom delarenan Meningsskapande i vår tid som lyfter de existentiella frågorna och meningsskapandets betydelse för hälsan.
Mer information och anmälan (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
15 oktober, kl. 12-12.30
Öppet forum för psykisk hälsa – barn och unga
 
SKR bjuder in till regelbundna digitala mötesserier med olika tema för omvärldsbevakning, erfarenhetsutbyte och att skapa nya kontaktytor mellan mötesdeltagare. Temat för detta tillfälle är Psykisk hälsolitteracitet, och deltagarna får bland annat höra exempel från Region Uppsala, UMO.se och Folkhälsomyndigheten kring deras arbete på området.
Mer information (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
15 samt 22 oktober
Dra nytta av statistik inom folkhälsa
 
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) anordnar en en- och en halvdagsutbildning där deltagarna utgår ifrån just sin kommuns/regions resultat inom folkhälsa. Kursen utgår från SKR:s verktygslåda för användning av statistik inom folkhälsa som bygger på SKR:s Styrsnurra. 
Mer information och anmälan (SKR)
 
23-24 oktober
drogFOKUS
 
Den 23–24 oktober 2024 anordnas drogFOKUS i Karlstad – Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar där SKR är medarrangör.
Program och anmälan (drogFOKUS) 
 
12 november, kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro – insatser för medarbetare
 
Denna utbildning går igenom en process för hur man kan arbeta för att tidigt hitta medarbetare i risk för sjukskrivning och tillsammans med chefen ge dessa medarbetare ett anpassat stöd. I utbildningen ingår även praktiska tips kring hur man kan lägga upp arbetet i praktiken.
Mer information och anmälan (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
15 november, kl. 13-15
Suicidprevention i kommuner
 
SKR bjuder in alla kommuner att delta i ett gemensamt forum för arbetet med suicidprevention. Två gånger per termin anordnas digitala träffar med specifikt tema och olika föreläsare bjuds in för att presentera relevant kunskap inom området. Temat för detta tillfälle är den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention.
Mer information (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
20 november, kl. 9-16
Från misstanke till omtanke – temadag om LARO
 
Socialstyrelsen och SKR bjuder in till en kunskapshöjande inspirationsdag med särskilt fokus på läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO.
Mer information och anmälan (SKR)
 
21 november, kl. 10-16
Digital Psychology Nordics
 
Digital Psychology Nordics bjuder in psykologer och andra företrädare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island att delta i den första nordiska konferensen om digital psykologi. Syftet med evenemanget är att inspirera och utbilda, samt att främja gränsöverskridande samarbete inom Norden.
Mer information och anmälan (Digital Psychology Nordics)
 
26 november, kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro – insatser på arbetsplatser
 
I denna utbildning får deltagarna fördjupa kunskaperna i ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. I utbildningen ingår även praktiska övningar utifrån fallbeskrivningar.
 
27 november, kl. 14-14.30
Informationsträff om Traumastödet
 
Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Vid det här tillfället får du mer information om den utbildning som SKR har tagit fram. 
Mer information, 27 november (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
4 december, kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt – analysutbildning för controller och projektledare
 
En fördjupningsutbildning i riskorienterat arbetssätt för HR-controller, HR-analytiker samt projektledare med övergripande ansvar för att införa, organisera och följa upp ett riskorienterat arbetssätt inom organisationen.
Mer information och anmälan (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
4-5 december (fysiskt), halvdag 17-18 december (digitalt)
Strategiska samverkanskompetenser
 
En tredagarskurs om strategiska kompetenser för att bedriva tvärsektoriellt arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet. Kursen vänder sig till personer i kommuner och regioner som på en strategisk förvaltningsövergripande nivå arbetar tvärdisciplinärt med fokus på jämlikhet i hälsa och social hållbarhet.
 
Övriga nyheter
 
 
Lägesrapport Följa, utvärdera och stödja insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention
 
Staten och SKR har sedan 2012 årligen ingått överenskommelser om insatser inom området psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Socialstyrelsen i uppdrag att följa utvecklingen, utvärdera resultaten och stödja de insatser som kommuner och regioner genomför 2020–2024 inom ramen för överenskommelsen. Myndigheterna har nu lämnat årets lägesrapport till Socialdepartementet inom uppdraget. Liksom tidigare år har myndigheterna skrivit varsin lägesrapport utifrån respektive myndighets huvudsakliga ansvarsområden. Därutöver består lägesrapporteringen av en myndighetsgemensam promemoria.

Myndighetsgemensam promemoria (Socialstyrelsen)
Socialstyrelsens lägesrapport
Folkhälsomyndighetens lägesrapport
 
Suicidanalysutredningens slutbetänkande
 
Den 30 september lämnade Suicidanalysutredningen sitt slutbetänkande till socialminister Jakob Forssmed. Utredningen föreslår bland annat att ett nationellt centrum för suicidutredningar inrättas inom Folkhälsomyndigheten. Syftet är att systematiskt bygga upp kunskap för att kunna förebygga suicid.
Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (Regeringen) 
 
De goda samtalen – filmer om suicidprevention
 
Suicidprevention handlar om att genom olika handlingar minska risken att människor tar sitt liv. Det kan handla om hur vi bemöter medmänniskor som har det svårt. Oavsett om de är kollegor, patienter, vänner, brukare, klienter, grannar eller något annat. För att ge stöd för sådana möten har Skaraborgs Kommunalförbund tagit fram ett antal filmer som innehåller rollspel där vi får vara med om några olika möten. Filmerna är framtagna för att kunna användas av enskilda eller grupper och är lämpliga för dig som i ditt yrke eller på din fritid möter personer du kan behöva ha meningsfulla, ibland svåra, samtal med. Målsättningen är att vända svåra samtal till goda samtal.
De goda samtalen (Skaraborgs kommunalförbund)
 
Kampanj om psykisk hälsolitteracitet
 
Region Uppsala lanserar kampanjen ”För livets alla” med målet att etablera begreppet psykisk hälsa bland unga i Uppsala län. På längre sikt är målsättningen en förbättrad psykisk hälsa för målgruppen genom ökad förmåga att få tillgång till, förstå, värdera och använda information för att bibehålla och främja hälsa. Kampanjen kommer att visas i bland annat kollektivtrafiken, på skolor och ungdomsgårdar i länet, på vårdcentraler, ungdomsmottagningar och hos Folktandvården.
För livets alla (Region Uppsala)
 
Redaktör
 
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00