Information om aktuella miljö- och klimatfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Budgetpropositionen
 
 
Kommuner ska få del av vindkraftens intäkter 
SKR välkomnar regeringens besked om att ge kommuner ersättning för landbaserade vindkraftverk. Intäkter motsvarande fastighetsskatten för vindkraftverk ska gå till kommunen. Ersättningen påminner om den i andra nordiska länder och bidrar till att skapa lokal nytta av energiproduktionen för kommunen och kommuninvånarna. Ett nytt investeringsstöd för att stärka leveranssäkerheten i elsystemet regionalt anslås med 100, 200 respektive 400 miljoner kronor 2025–2027. Neddragningar gjordes på Klimatklivet och flera andra miljösatsningar, medan anslagen till klimatanpassning lämnades oförändrade. 
SKR välkomnar besked om ersättning för vindkraft - SKR 
Fördelning av ersättning per kommun och län - Finansdepartementet
 
Konferenser och seminarier
från SKR
 
Grön omställning genom digitalisering – twin transition, start 10 oktober 
En utbildning designad för att utrusta dig med kunskaper och färdigheter för att framgångsrikt navigera och leda inom grön- och digital omställning. Utbildningen bygger på blandat lärande, en kombination av fyra lärarledda träffar och självstudier. 
Mer info och anmälan - SKR och Adda 
 
Cirkulärt byggande i fysisk planering och markanvisning, fm 22 oktober 
Vilka möjligheter finns det att främja cirkulärt byggande? SKRs förbundsjurist kommer att belysa de juridiska utmaningarna, medan Boverket ger en inblick i sitt arbete för att främja cirkulärt byggande. Vi får även höra från Klimatarena Sthlm och Sollentuna kommun om deras arbete med att utveckla en guide för markanvisningar. 
Mer information och anmälan - SKR
 
”Robust kommun” – investeringsstöd för kommunal beredskap och tryggare energiförsörjning, fm 24 oktober   
Energimyndigheten planerar att starta investeringsstödsprogrammet under 2025 och 1,7 miljarder är avsatta för programmet som beräknas pågå fram till 2030. Delta på seminariet för att veta mer om investeringsprogrammet och ta del av goda exempel från pilotkommunerna.  
Mer information och anmälan - SKR 
 
Nya krav på energieffektivisering i offentliga fastigheter och verksamheter, em 5 november   
I direktiven om energieffektivitet EED och byggnaders energiprestanda EPBD ställs nya krav på energibesparingar, statistik och uppföljning i offentliga byggnader och verksamheter. Boverket har i uppdrag att förbereda implementeringen av EPBD, Energimyndigheten har lämnat förslag om genomförandet av EED och EU-kommissionen tar fram vägledningar. 
Mer information och anmälan - SKR 
 
Aktuellt inom miljö- och klimatområdet, em 11 november 
SKR bjuder in de politiska ledningarna och tjänstemannaledningarna inom miljö- och klimatområdet till ett halvdags webbseminarium där det ges möjlighet att i koncentrerad form få del av aktuella frågor inom området.  
Mer information och anmälan - SKR 
 
Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv, fm 21 november och fm 29 november  
Efter vårens seminarium om naturbaserade lösningar följer en fördjupning om kommunernas möjligheter och utmaningar kopplat till återvätning. Det första seminariet berör de kommunala planeringsförutsättningarna. En fortsättning med kommunala erfarenheter från praktiskt återvätningsarbete följer vid det senare datumet. 
 
Energi och klimat
 
 
Industrins omställning och konkurrenskraft i fokus för EU:s klimatarbete 
Mario Draghi, tidigare italiensk premiärminister och ordförande för Europeiska centralbanken, lyfter i sin framtidsrapport om EU:s konkurrenskraft nödvändigheten att integrera minskad klimatpåverkan med industrins konkurrenskraft, och att ta fram en gemensam plan för detta, omfattande både energiproducenter och clean tech. Höga energipriser och ökad kinesisk konkurrens inom clean tech och elfordon måste hanteras. 

Även von der Leyen har i sina politiska riktlinjer för 2024-2029 lyft behovet av en ny ren industriell giv som omfattar minskad klimatpåverkan, genom att implementera beslutade ramverk för 2030 och formalisera klimatmålet för 2040, samtidigt som industrin stöds på flera sätt i sin accelererande omställning för minskad klimatpåverkan, genom ökade investeringar , minskade energikostnader, handel och partnerskap. 

De föreslagna nya kommissionärerna har fått sina missionsbrev från von der Leyen. Teresa Ribera Rodriguez Rivera har ett övergripande ansvar för ren och rättvis omställning, medan Wopke Hoekstra ansvarar för klimat och ren tillväxt, Dan Jörgensen för energi och bostadsförsörjning och Jessika Roswall för miljö, vatten och cirkulär ekonomi. 
 
Utlysning European Urban initiative inom energiomställning och teknik i städer, 14 oktober 
European Urban Initiatives (EUI) utlysning för Innovative Actions har fokus på energiomställning och teknik i städer. Kommuner ges möjlighet att experimentera och omvandla idéer till prototyper för test i urbana miljöer. Projekten bedrivs nationellt, förutom kunskapsöverföringen. Varje projekt kan få upp till 5 miljoner euro i finansiering under högst 3,5 år. 
Läs mer om utlysningen - EUB 
 
Utlysning Driving Urban Transitions (DUT) Partnership, 14 november 
Nu öppnar tredje utlysningen inom Driving Urban Transitions (DUT) Partnership, som finansieras av EU-kommissionen inom ramen för Horisont Europa. Stöd ges till gränsöverskridande forsknings- och/eller innovationsprojekt inom tre fokusområden: Cirkulära urbana ekonomier, 15-minutersstäder och klimatpositiva energidistrikt. 
Läs mer om utlysningen - DUT 
 
Klimatklivets ansökningar - datum 
Utlysning för publik laddinfrastruktur i Klimatklivet, laddstationer öppna för allmänheten för både personbilar och tunga transporter. Samråd hålls 18–29 november 2024 och utlysningen 20 januari–7 februari 2025. För övriga ansökningar till Klimatklivet, laddstationer för egen verksamhet, sjöfart och flyg samt alla övriga ansökningar gäller 1–8 november. 
Mer information om Klimatklivet - Naturvårdsverket 
 
Förorenad mark
 
 
Bidrag för sanering av förorenade områden 
Naturvårdsverket finansierar olika projekt kopplat till förorenade områden. Under hösten finns möjlighet för bland annat kommuner att ansöka om bidrag för pilotprojekt för att testa åtgärdsmetoder, spridningsminskade åtgärder och omhändertagande metoder kopplat till förorenade områden. 
 
Klimatanpassning och sårbarhet
 
 
Enkät - Vilken klimatinformation behöver Sveriges kommuner? Hjälp SMHI förbättra utbudet! 
SMHI arbetar med att tillgängliggöra ny och förbättrad information om klimatet. Nytta i samhället är målet, vilket ställer höga krav på utformning, innehåll och tillgänglighet. Genom att delta i SMHI:s enkät (10 frågor) är du och din kommun med och påverkar utbudet. Svara senast 18 oktober. 
Svara på enkät om klimatinformation - SMHI  
 
Intresseanmälan - medverkan i expertgrupper kopplade till nationell klimat- och sårbarhetsanalys 
Nationella expertrådet för klimatanpassning har i uppdrag att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA). Rådet söker nu sakkunniga inom klimatförändringens effekter och klimatanpassning som kan ingå i expertgrupper som utgör en avgörande del i arbetet.  
Deltagarna ska ha gedigen kunskap inom sina respektive områden. Rådet kommer göra ett urval för att säkerställa en bredd av aktörer och expertis. Svar om deltagande meddelas i november 2024.  
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Webbinarium om landbaserad vindkraft, 4 oktober
Energimyndigheten berättar om energiplanering och Westander Klimat och Energi ger en bild av samråd, ansökningar, beslut, avslag, och investeringsbeslut. Seminariet riktar sig till kommunpolitiker, handläggare inom offentlig sektor samt yrkesverksamma inom vindkraftsbranschen.
Mer information och anmälan
 
Vattendagarna 2024 i Norrköping, 15-17 oktober 
Temat för årets Vattendagar är hur klimatet påverkar våra vattenmiljöer med översvämningar, torka och förändrade flöden. Det kommer även handla om vilka åtgärder vi gör för att klara klimatförändringarnas påverkan på våra vattenekosystem och hur vi följer upp åtgärder och deras effekter. Efter två dagar med föredrag hålls en tredje dag med exkursion i det östgötska vattenlandskapet. 
Mer information och anmälan 
 
Digitala frukostmöten om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi, 25 september - 14 oktober 
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet (RUS) bjuder tillsammans med nationella myndigheter och andra nationella aktörer in till tio webbinarier som tar upp olika perspektiv på hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Målgruppen är främst miljö- och hållbarhetsstrateger eller motsvarande på kommuner, regioner och länsstyrelser, men alla är välkomna. 
 
SKR Miljö- och klimatnytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva!
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se