Nu är nya antagningsåret i gång!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu är nya antagningsåret i gång!
 
Anna Weinsjö. (Foto: Bengt Säll)
Idag startar det nya antagningsåret och det är med både ansvarskänsla och tillförsikt som vi ser fram emot att ta emot drygt 30 000 sökande elever till gymnasieskolan och den anpassade gymnasieskolan.   
 
På Gymnasieantagningen Storsthlm är vi mitt i arbetet med att förbereda och anpassa Indra för de nya studievägskoderna som införs med Gy25. Vår ambition är att ha allt klart i god tid innan de stora gymnasiemässorna, även om vi är beroende av att Skolverket slutför sitt arbete. Vi gör allt vi kan för att säkerställa en smidig övergång och för att vara väl förberedda inför vad som komma skall.   

Jag vet att många av er är frustrerade över att Indra gick ner i samband med slutantagningen i somras och att detta orsakade problem för er och för eleverna. Jag har full förståelse och delar er frustration. Vi tar situationen på största allvar och gör en noggrann analys av vad som hände, så att vi kan vidta rätt åtgärder för att förebygga att det händer igen. Jag vill också tacka för ert stora tålamod och för att vi, trots de tekniska problemen, tillsammans lyckades genomföra en antagning där hela 32 040 elever fick en gymnasieplats. Tack!
  
I november är det återigen dags för gymnasiemässorna, och vi ser fram emot att möta både elever och skolor. Först ut är mässan för anpassad gymnasieskola den 6 november, följt av Gymnasiemässan i Älvsjö mot slutet av månaden. Vi har lyssnat på era synpunkter från förra året och gjort förbättringar, bland annat vid inpasseringen, för att skapa en ännu bättre upplevelse för alla besökare. Vi hoppas att ni tar er tid att komma förbi och säga hej i vår nya monter där vi också bjuder er studie- och yrkesvägledare på en kopp kaffe och en pratstund – vi ser fram emot att träffa er!  Vi är också i full gång med att planera årets digitala SYV-träff som går av stapeln i oktober.  
  
Nu kör vi!  
 
Anna Weinsjö
verksamhetschef Gymnasieantagningen

 
Aktuellt just nu
 
Förändringar i gymnasieskolan – Gy25
 
Från och med den 1 juli 2025 gäller Gy25. Det är en reform som medför att alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med olika nivåer i stället för kurser, och att ämnesbetyg införs i stället för kursbetyg.
 
Gy25 – närmare än du tror
 
Niklas Andersson.
 
Den 1 juli 2025 och implementeringen av Gy25 kan kännas långt borta, men för Niklas Andersson, systemförvaltare på Gymnasieantagningen, är förändringarna högst aktuella.  
 
– Den nya uppsättningen studievägskoder, liksom förändringarna på det tidigare hantverksprogrammet, innebär ett stort arbete för att möjliggöra för huvudmännen att på smidigaste sätt kunna publicera sitt utbildningsutbud.  
 
En utmaning med förändringarna är att många utbildningstillstånd för särskilda varianter och spetsutbildningar behöver förnyas och sedan komma Gymnasieantagningen tillhanda före publicering av utbildningsutbudet. 
 
– Här kommer vi att effektivisera processen på så sätt att vi begär ut information om alla tillstånd för de berörda studievägarna från berörd myndighet. Däremot är det ändå viktigt att vi får in kopior på tillstånden från huvudmännen, säger Niklas Andersson.  
 
Hälften av alla elever i regionen pendlar visar aktuell rapport
 
Magnus Björkström.
På uppdrag av Storsthlm har Sweco tagit fram en rapport som visar regionala pendlingsströmmar för länets gymnasieelever, bland annat när det gäller studieval, hemkommun, skolkommun, programtyp, delregioner och framtid.
 
Det finns 86 000 elever i gymnasieregionen, och ungefär hälften av eleverna pendlar över kommungränsen. Pendlingen har ökat under de senaste tio åren. Det gör att kommunerna är starkt beroende av varandra. Alla kommuner, förutom ytterkommunerna Norrtälje och Sigtuna, har stor utpendling till Stockholms stad som tar emot 19 000 inpendlande elever varje dag.

Samtidigt pendlar fler än 6 000 elever ut från Stockholms stad, vilket innebär att staden även är den kommun som har störst utpendling. Andra kommuner med omfattande inpendling är Nacka, Täby, Huddinge och Botkyrka. Även de kommunerna har stor utpendling. 
 
– Sammantaget betyder det att de kommuner som har stor inpendling tar ett stort ansvar för utbudet samtidigt som de även är beroende av andra kommuners utbud, säger Magnus Björkström, en av författarna till rapporten Gymnasieregionen och eleverna, och numera processledare på Storsthlm.

Rapporten och en längre intervju med Magnus Björkström hittar du här.
 
Kalendarium
 
8 oktober
Gymnasieantagningens digitala information för beslutsfattare som ansvarar för utbildningsutbudet om Gymnasiereformen 2025 (Gy25). 

24 oktober
Gymnasieantagningens digitala information för studie- och yrkesvägledare.

6 november
Mässan för de anpassade gymnasieskolorna på Fryshuset
  
1921 november
Gymnasiemässan på Stockholmsmässan. 
 
11 december
Gymnasieantagningen håller öppet hus för kommunernas beslutsfattare och kontaktpersoner. Håll utkik efter inbjudan!
 
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i december. Skriv gärna till oss och berätta vad du behöver för stöd i ditt arbete till hösten, till exempel utbildningar eller information på vår webbsida, gymnasieantagningen@storsthlm.se.