Nyhetsbrev nr.12 år 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Hösten rullar in
Efter några härliga sensommarveckor rullar nu hösten in med ruskväder, då känns det bra att kunna erbjuda flera utbildningstillfällen.

Nedan kan du läsa om alltifrån mer omfattande utbildningar till kortare webbinarier från oss på SKR. 

Vi har också med några nyheter från kommuner och regioner.

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
Två nya avsnitt finns nu att lyssna på 

#136 Min demokratiresa
I dagens avsnitt samtalar vi med Lena Langlet om utvecklingen i kommuner från de stora reformerna på 1980-talet fram till idag. Lena reflekterar över kommunernas förändrade uppdrag och hur demokratin utvecklats och vad som är viktigt att tänka på framåt.
Medverkande: Lena Langlet, sektionschef vid sektionen för demokrati och styrning, SKR
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR 
Lyssna på avsnitt 136 här

# 137 Ansvar för förtroendevaldas trygghet och säkerhet
I dagens avsnitt samtalar vi om ansvaret för förtroendevaldas trygghet och säkerhet, och vilka insatser SKR har gjort genom åren för att medvetandegöra samt sätta frågan på agendan. När förtroendevalda utsätts för hot, hat eller våld är det allvarligt för dem som utsätts men också för demokratin. 
Medverkande: Anders Henriksson, ordförande i SKR, Helena Linde, förbundsjurist SKR, Lena Langlet, f.d. chef sektionen för demokrati och styrning SKR. 
Samtalsledare: Ulrika Stöök, SKR
Lyssna på avsnitt 137 här
 
SKR: Utbildningar till hösten
I höst erbjuder vi alltifrån kortare webbsändningar till hela utbildningsdagar till exempel våra populära utbildningar inom medborgardialog i komplexa frågor.

8 oktober: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor - introduktion
SKR erbjuder en introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor, digitalt
Läs mer och anmäl dig här

22-23 oktober: Grundutbildning i samtalsledning vid komplexa samhällsfrågor - Medborgardialog
SKR erbjuder en utbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner. Utbildningen sker på plats i Stockholm.
Läs mer och anmäl dig här

30 oktober: Webbinarium - Dialog med unga
Örnsköldsviks kommun medverkar och berättar om sitt arbete med ungas inflytande. Du får möta både tjänstepersoner och ungdomar från kommunens "advisory board" som ger ungas perspektiv på en verksamhet. Västerås stad berättar också om sitt arbete med ungdomsdialog.
Läs meroch anmäl dig här

5 november: Grundutbildning i processledning för dialoger i komplexa frågor – Medborgardialog
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner, digitalt.
Läs mer och anmäl dig här

27 november: Samverkan och dialog mellan offentlig verksamhet och trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, och SKR bjuder in till en konferens där vi lyfter fram praktiska exempel på hur det offentliga kan samverka och samarbeta med trossamfund för att öka tilltron till varandra, en förutsättning för en fungerande demokrati och lokalsamhälle – Att hålla ihop ett land.
Datum: 27 november 2024 Tid: 10.00 – 16.30 Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm Kostnad: Konferensen är kostnadsfri men anmälan krävs, deltagande organisationer står för resa och eventuellt boende.
Läs mer och anmäl dig här

28 november: WebbinariumMedborgarbudget i svenska kommuner
Trelleborgs kommun och Lunds kommun medverkar och berättar hur de arbetar med medborgarbudget, hur processerna utvecklats och vilka erfarenheter de har. Vi ger möjlighet att ställa frågor under sändningen.
Läs mer och anmäl dig här
 
Gislaved: Hur utvecklar vi kommunen så unga vill bo här?
Unga är en av kommunens prioriterade målgrupper och vi har gjort en målgruppsananalys för att ta reda på mer om hur kommunen kan utvecklas så att fler unga vill stanna kvar, och flytta hit.

Det senaste året har ett omfattande målgruppsarbete genomförts för att djupdyka i hur ungdomar mellan 16 och 26 år uppfattar kommunen som plats att leva på, och vad de tycker krävs för att skapa mer attraktivitet. Som metod har bland annat ett 20-tal ungdomar intervjuats och hundratals svarade på frågor i en enkätundersökning.
Läs mer på Gislaveds hemsida
 
Åre: Lämna ditt e-förslag i Åre kommun
E-förslag i Åre kommun är en metod som ger alla folkbokförda kommunbor delaktighet och möjlighet att bidra till hela kommunens fortsatta utveckling. E-förslag består av en e-tjänst som är öppen dygnet runt, året runt. I e-tjänsten kan du lämna förslag, söka stöd för ditt förslag och ge stöd åt andras förslag som du gillar. De förslag som får tillräckligt folkligt stöd utreds och tas upp till politiskt beslut. 
Läs mer på Åres hemsida
 
VGR: Nytt sätt att arbeta ger unga inflytande på politiska processer
Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar aktivt med att involvera unga i de demokratiska processerna och har utarbetat ett nytt arbetssätt: Unga regionutvecklare. Konceptet sprids nu till övriga landet.

– Jag tror att många unga vill engagera sig, men det är svårt. Hur börjar man ens? Ungas röster behövs. Det är vi som ska leva med de beslut som fattas nu, säger Helen Ashtari, Ung kulturutvecklare på Kulturförvaltningen i VGR.
Läs mer på VGR:s hemsida
 
ICLD: Ungdomsfrågor i fokus: Lund och Francistown
I mitten av maj välkomnade Lund sin partner Francistown City Council från Botswana på besök till kommunen som en del av deras gemensamma partnerskapsamarbete. Besökets program präglades av mänskliga rättigheter, demokrati och ungdomsfrågor. Syftet med besöket i Lund var erfarenhetsutbyte och inspiration vilket uppfylldes till fullo.
Läs mer på ICLD:s hemsida
 
Norge: Nasjonalt folkepanel om bærekraftig forbruk
Regjeringen ønsker anbefalinger og råd fra innbyggerne om hvordan vi kan redusere forbruket vårt.
— Folkepanel er en ny måte å involvere folk på når vi utformer politikk. For å redusere forbruket må alle bidra, og folk rundt omkring i landet vet best hvor skoen trykker. Jeg håper mange ønsker å delta, og ser fram til å få gode råd og anbefalinger fra folkepanelet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Läs mer på Norges Regerings hemsida 
 
SKR: Webbsändning 17 september - Förebygga hot och hat vid komplexa samhällsfrågor
Förändringar i välfärdstjänster och förändring i samhällsbyggnad är två frågor som väcker engagemang och som riskerar att skapa konflikt och spänning.
SKR har utvecklat en arbetssätt som kan vara ett stöd i hur kommuner och regioner kan arbeta för att hitta lösningar tillsammans med de som berörs av frågan. Kan det vara en möjlighet för att förebygga att hat och hot uppstår?
Läs mer och anmäl dig här
 
SKR: Ny film om medborgardialog
Vi har tagit fram en ny film som beskriver hur en systematisk medborgardialog i kommuner och regioner bygger en ökad tillit för vårt demokratiska system samt tar tillvara på medborgares vilja av att delta i samhällsutvecklingen. Filmen är drygt 6 minuter lång.
 
SKR: NY skrift - Medborgardialog - Från projekt till systematiskt arbetssätt
I denna skrift ger vi konkreta tips på hur kommuner och regioner genom att kartlägga sitt arbete med medborgardialog får en utgångspunkt för att medborgardialogen ska gå från projekt till ett mer systematiskt arbetssätt. Kommunen Cascais i Portugal som SKR samarbetar med har bidragit med erfarenheter och inspiration.
 
MUCF: Kunskapskonferensen 2024
Varmt välkommen till årets Kunskapskonferens om det civila samhället. Ett årligt event där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema: AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.

 – 
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se