SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nyheter i korthet
 
 
SVESAM – Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling 
I juli fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning av den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken. En särskild utredare har fått i uppdrag att lämna förslag till inriktning och utformning av politiken. Utredaren ska också bedöma om det fortsatt finns behov av en regional utvecklingspolitik och en landsbygdspolitik – eller om det finns anledning att slå ihop de båda politikområdena. 
 
Riksrevisionen påtalade i en granskning under 2022 en rad brister i regeringens styrning. Det kommer att vara en viktig utgångspunkt i utredningen. Såväl den regionala utvecklingspolitiken som landsbygdspolitiken har bäring på en rad politikområden i regeringens budget. Utredningen kommer dock att fokusera på det som ryms i utgiftsområde 19 (regional utveckling) och delar av utgiftsområde 23 (landsbygdspolitik). 
 
Budgetpropositionen 2025 
Några budgetnyheter av betydelse för regional utveckling:
 
Anslaget 1:1 Regionala utvecklingsåtgärder 
Regeringen föreslår en effektivisering av stödet till regionala utvecklingsåtgärder, vilket innebär en minskning om 100 miljoner kronor från och med 2025. 
De civila samhällets organisationer tillförs ett statsbidrag för att stärka deras medverkan i regional utveckling och landsbygdsutveckling. Anslaget ökas därmed med 25 miljoner kronor från 2025. 
Regeringen avser återkomma med detaljerna i dessa förslag.
 
Landsbygdsutveckling 
Regeringen föreslår att förstärka budgeten för genomförandet av livsmedelsstrategin under 2025 med 80 miljoner kronor, till en total nivå på 246 miljoner kronor. Satsningen är ett led i arbetet med uppdateringen av strategin, Livsmedelsstrategin 2.0, som fokuserar på livsmedelskedjans konkurrenskraft och en ökad hållbar produktion. 
 
EU:s sammanhållningspolitik 
Regeringen avser att genom en ändring av förordningen (1999:710) om valutakurs vid stöd från EU-budgeten justera den valutakurs som ska tillämpas för programperioden 2021 – 2027 från 9,30 till 10,50 kronor per euro. Syftet är att valutakursen ska komma närmare den faktiska kursen och på så sätt möjliggöra ett högre nyttjande av EU-medel. 
 
Utblick kommande transportinfrastrukturplaner 
Regeringen presenterade den 3 oktober infrastrukturpropositionen för planperioden 2026 2037. Stort fokus läggs på underhåll, bättre kostnadskontroll och ökad produktivitet. Därtill finns det bland annat skrivningar om att alternativ finansiering ska prövas. En central fråga för regionalt utvecklingsansvarig är nivåerna för kommande länsplaner för regional transportinfrastruktur. De föreslås regeringen få i uppdrag av riksdagen att definiera i ett senare skede. De ekonomiska ramarna för kommande nationella plan är 1 171 miljarder kronor till vilket det även tillkommer olika intäkter och en omfördelning av Trafikverkets förvaltningsanslag. Inom budgetpropositionen för 2025 aviserade regeringen en särskild satsning på transportinfrastruktur på 1,55 miljarder kronor under 2025. Det är första del av 15 miljarder kronor under tre år.
Satsningar på infrastruktur välkomnas (SKR)
 
Minskat stöd till regional kulturverksamhet  
Anslaget till regional kulturverksamhet (kultursamverkansmodellen) föreslås minskas med 20 miljoner kronor årligen 2025–2027 för omprioriteringar inom statens budget. För 2025 anslås 1 689 miljoner kronor. Med anledning av den kompensation som gjordes för att man från och med 2024 inte längre pris- och löneomräknar anslaget blir minskningen för 2025 totalt 15 miljoner kronor. För 2026 och 2027 beräknas anslaget till 1 693 miljoner kronor respektive 1 663 miljoner kronor.  
 
SKR anser att en långsiktigt hållbar statlig anslagsutveckling är nödvändig för att de verksamheter som tar del av årliga verksamhetsmedel genom kultursamverkansmodellen inte ska hamna i ekonomiska svårigheter, eller att det ekonomiska ansvaret förskjuts till kommuner och regioner. 
 
Fördjupning 
 
 
Ny rapport om landsbygdpolitikens genomförande 
Tillväxtverket har regeringens uppdrag att följa upp den sammanhållna landsbygdspolitiken. En första rapport lämnades i september 2021. I september 2024 publicerades den andra fördjupade rapporten. I rapporten beskrivs de mest centrala insatserna som regeringen finansierar som en del av landsbygdspolitiken. Du kan ta del av rapporten här; 
 
Kollektivtrafikforskning – vad har hänt på tio år?  
K2, det nationella kunskapscentrumet för kollektivtrafik, har samlat delar av den forskning som tagits fram. Det har gått drygt tio år sedan K2 började forska om hur kollektivtrafiken kan bidra till hållbara städer och regioner. Boken sammanfattar vad vi vet nu, som vi inte visste för tio år sedan.   
 
Mötesplatser
 
 
Metodutbildning i Framsyn, trend- och omvärld 
Under utbildningen får du bekanta dig med begreppet strategisk framsyn och fokusera på den troliga, möjliga och önskvärda framtiden. Du får verktyg för att genomföra en trend- och omvärldsanalys i din kommun eller region samt hur den kan kopplas till er långsiktiga planeringsprocess. 
Datum22 oktober 2024 – 23 oktober 2024 
Plats: Stockholm 
Mer information och anmälan (SKR) 

Kontaktperson: Lisa Lindell, lisa.lindell@skr.se
 
Ett utforskande seminarium om framtidens styrning - Hur kan styrningen av en ekonomiskt hållbar välfärd se ut? 
Vi fortsätter att utforska framtidens styrning och ledning tillsammans med forskare, författare, praktiker och deltagande ledningsgrupper. hur kan vi arbeta för att hitta en ekonomiskt hållbar styrning av välfärden? En styrning som har fokus på organisationens uppdrag och att önskade effekter uppnås. Hur tar vi gemensamt ansvar för att inte skicka kostnader vidare till andra verksamheter och organisationer?   
Datum: 21 november 2024
Tid: 9.30 12.00 
Plats: Digitalt 
Mer information och anmälan (SKR) 

Kontaktperson: Lisa Lindell, lisa.lindell@skr.se
 
Tre utbildningar du inte får missa i höst! 
Adda har ett brett utbud av utbildningar, särskilt framtagna för dig som arbetar i kommun, region eller dess helägda bolag. Här är tre tips på högaktuella utbildningar i höst: 
 
Seminarier om digitalisering 
I höst bjuder Kompetensforum för digital mognad in till en rad spännande och intressanta seminarier, med tema digitalisering, med bland annat följande teman: 
  • Portföljstyrning för ändamålsenlig digitalisering 
  • Kollektiv digitalisering 
  • Strategiutveckling för omställningens framdrift 
 
Kostnadsfritt lunchseminarium: Kompetensutveckling inom AI – hur gör man? 
För att ta vara på AI:s potential finns det flera strategiskt viktiga områden att stärka upp i den egna organisationen – en av dem är medarbetarnas kompetens inom AI. Men hur gör man? I det här seminariet får du ta del av både framgångshistorier och motgångar att lära ifrån!
Mer information och anmälan (Adda)
 
Landsbygdsveckan 5 11 maj 2025  
Landsbygdsveckan är en nationell arena för landsbygdsfrågor som Tillväxtverket, Sveriges lantbruksuniversitet och Landsbygdsnätverket är initiativtagare till. Landsbygdsveckan genomfördes första gången 2023 och initiativtagarna vill bidra till att öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling. Programmet skapas av aktörer från offentlig sektor, civilsamhälle och näringsliv och det kan vara fysiska, digitala eller hybrida evenemang. Kommuner och regioner uppmuntras att arrangera lokala hubbar där människor tillsammans kan ta del av veckans digitala evenemang från runt om i hela landet för att stimulera till samverkan och möten mellan aktörer.
Mer information (Landsbygdsveckan)
 
Kontakt
Peter Haglund
peter.haglund@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se