September 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Suicidpreventiva dagen 10 september
 
Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som instiftats för att uppmärksamma arbetet med att förebygga suicid. 
I Sverige uppmärksammas dagen av en rad aktörer genom bland annat föreläsningar, seminarier och ljusmanifestationer.

 
Tips på arrangemang att delta i runt om i Sverige (suicidpreventivadagen.se)

Digitala föreläsningar och ljusmanifestationer (SuicideZero)

Webbinarium arrangerat av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (Folkhälsomyndigheten)
 
Digitalt forum för suicidprevention i kommuner 
 
SKR har ett nätverk för arbetet med suicidprevention i kommuner, i vilket alla kommuner är välkomna att delta. Två gånger per termin sammankallar SKR till ett gemensamt digitalt möte för de kommuner som deltar i nätverket. Varje möte har ett specifikt tema och olika föreläsare bjuds in för att presentera relevant kunskap inom området. Nätverket har även en gemensam digital mötesplats i Teams.

Under hösten anordnas två träffar med nätverket Suicidprevention i kommuner. Den 27 september är temat efterlevandestöd och anhörigstöd och den 15 november är temat den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention.

Kontakta maria.svernehem@skr.se om du vill ha en inbjudan till nätverket.
 
Konstverk till minne av Ing-Marie Wieselgren invigt i Almedalen
 
För drygt två år sedan mördades Uppdrag Psykisk Hälsas dåvarande chef Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby. Till hennes minne skapades konstverket Lyssnandet, en björk i brons skapad av Anja och Tomas Örn med citat från Ing-Marie inristat i barken. Den 24 juni avtäcktes konstverket i Almedalsparken.

"Att minnas Ing-Marie och att låta hennes anda vila över Almedalsveckan passar så bra. Det var ju så hon var. Alltid på språng. Men också alltid redo att lyssna.", skrev SKR:s ordförande Anders Henriksson som var på plats vid invigningen. 

Anders Henriksson om invigningen (LinkedIn)
 
Webbinarier och konferenser
 
 
17 september-5 december
Transkulturell psykiatri och hälsa fördjupningskurs
 
Möter du flyktingar i sjukvården eller kommunen och vill stödja dem till bättre hälsa? Transkulturellt centrum erbjuder en kurs som ger dig fördjupad kunskap om transkulturell psykiatri och transkulturell hälsa. Du lär dig vilken betydelse flykt, migration och de egna livsvillkoren har för hälsan, men också för den vård och det stöd flyktingen erbjuds. Kursens fokus är det transkulturella vårdmötet, trauma och konsekvenser av tortyr. Det ingår även interprofesionellt lärande, det vill säga att deltagarna med olika professioner lär av varandra för ett bättre samarbete och ökad vårdkvalitet. Kursen är kostnadsfri. 
Mer information och anmälan (Transkulturellt centrum)
 
24 september, kl. 12-12.30
Öppet forum för psykisk hälsa  barn och unga
 
SKR bjuder in till regelbundna digitala mötesserier med olika tema för omvärldsbevakning, erfarenhetsutbyte och att skapa nya kontaktytor mellan mötesdeltagare. Vid detta tillfälle berättar Malin Jakobsson, sömnforskare vid Högskolan i Jönköping, om en pågående studie gällande sömn, skolprestation och psykisk hälsa och Helena Frielingsdorf och Sara Fritzell, Folkhälsomyndigheten, berättar om Folkhälsomyndighetens rekommendationer för skärmtid.
Mer information (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
26 september, kl. 9-12
Riskorienterat arbetssätt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar – introduktionsutbildning
 
Denna utbildning ger dig en förståelse för vad ett riskorienterat arbetssätt innebär, och hur ni som kommun eller region kan stärka er kompetensförsörjning genom ett riskorienterat arbetssätt som bidrar till friskare arbetsplatser och förebygger sjukfrånvaro.
Mer information och anmälan (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
26 september, kl. 13-15.30
Barnen, skärmarna och existensen
 
Under 2024 har Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten tagit fram en rapport om sambanden mellan digital medieanvändning och hälsa bland barn och unga. Men hur är det egentligen med de existentiella perspektiven på området? Under detta webbinarium diskuteras rapportens resultat kort i relation till fältet för existentiell hälsa, samt hur en existentiell lins rent generellt kan anläggas på förståelsen för barns och ungas medieanvändning. Seminariet arrangeras inom Kraftsamling för psykisk hälsa.
Mer information och anmälan (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
8 oktober, kl. 15-15.30 alternativt 27 november, kl. 14-14.30
Informationsträff om Traumastödet
 
Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Vid det här tillfället får du mer information om den utbildning som SKR har tagit fram. 
Mer information, 8 oktober (Uppdrag Psykisk Hälsa)
Mer information, 27 november (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
9 oktober, kl. 8.45-16
Hållbara mötesplatser när samhället ställer om
 
Följ med Mötesplats social hållbarhet, som drivs av SKR och Folkhälsomyndigheten i samverkan, till Skellefteå och möt ett samhälle i påtaglig förändring. Här är arbetet för social hållbarhet en integrerad del i utvecklingsarbetet. Genom platsbesök får du direkt inblick i mötesplatser för friluftsliv, kultur och innovativa bostadslösningar. Du får också delta i att knyta samman forskning och praktik.
Mer information och anmälan (Folkhälsomyndigheten)
 
11 oktober, kl. 9-16
Motståndskraft och återhämtning hos barn, unga och deras familjer
 
Ericastiftelsen fyller 90 år och firar med en utbildningsdag om hur vi kan stödja och behandla barn, unga och familjer i utsatta och svåra situationer och främja motståndskraft och återhämtning. Programmet innehåller några av de mest aktuella och intressanta forskarna och praktikerna på området effektiva insatser för barn, unga och deras familjer.
Mer information och anmälan (Ericastiftelsen)
 
14 oktober, kl. 9-16
Temadag Begränsningsåtgärder inom vård och omsorg
 
Under denna konferens är fokus att fördjupa kunskapen om begränsningsåtgärder med målgrupper inom socialtjänstens olika verksamheter. Hur kan man i verksamhet möta personer med intellektuella funktionsnedsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd och autism på ett adekvat och lämpligt sätt? Vad säger tillsynsmyndigheter och hur ser kunskapsläget ut på området?
Mer information och anmälan (SKR)
 
15 samt 22 oktober
Dra nytta av statistik inom folkhälsa
 
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA anordnar en en- och en halvdagsutbildning där du utgår ifrån just din kommuns/regions resultat inom folkhälsa. Kursen utgår från SKR:s verktygslåda för användning av statistik inom folkhälsa som bygger på SKR:s Styrsnurra. 
Mer information och anmälan (SKR)
 
17 oktober, kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro – insatser på arbetsplatser
 
I denna utbildning får deltagarna fördjupa kunskaperna i ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. I utbildningen ingår även praktiska övningar utifrån fallbeskrivningar.
 
23-24 oktober
drogFOKUS
 
Den 23–24 oktober 2024 anordnas drogFOKUS i Karlstad – Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar där SKR är medarrangör.
Program och anmälan (drogFOKUS) 
 
20 november, kl. 9-16
Från misstanke till omtanke – temadag om LARO
 
Socialstyrelsen och SKR bjuder in till en kunskapshöjande inspirationsdag med särskilt fokus på läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO.
Mer information och anmälan (SKR)
 
21 november
Digital Psychology Nordics
 
Digital Psychology Nordics bjuder in psykologer och andra företrädare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island att delta i den första nordiska konferensen om digital psykologi. Syftet med evenemanget är att inspirera och utbilda, samt att främja gränsöverskridande samarbete inom Norden.
Mer information och anmälan (Digital Psychology Nordics)
 
 
Övriga nyheter
 
 
Film om stigma kring suicid
 
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en film som presenterar ett antal äldre personers resonemang och upplevelser av hur synen på stigma, psykisk ohälsa och suicid har förändrats över tid. Filmen vänder sig främst till personer som arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention, exempelvis regionala samordnare, verksamhetsutvecklare och strateger.
Stigma kring suicid förr och nu (Folkhälsomyndigheten)
 
Digitala medier och barns och ungas hälsa
 
Barn under två år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten. Det är några av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga, som har tagits fram på uppdrag av regeringen. 
Rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning (Folkhälsomyndigheten)

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram en rapport som sammanställer kunskapsläget när det gäller hur barns och ungas användning av digitala medier kan påverka deras hälsa, både positivt och negativt. Statistiken visar att symtom på psykisk och fysisk ohälsa är vanligare bland barn och unga som ofta använder digitala medier. Kunskapssammanställningen riktar sig till alla som arbetar med frågor som rör barn och unga.
Digitala medier och barns och ungas hälsa – En kunskapssammanställning (Folkhälsomyndigheten)
 
Psykosguiden – en patientutbildning i 1177 stöd och behandling
 
Psykosguiden är ett psykopedagogiskt program som patienter kan arbeta med när det passar dem. Syftet är att lära sig mer om psykossjukdom och hur man själv fungerar så att man kan vara mer delaktig i sin vård. Programmet innehåller information om psykossjukdom, behandling, levnadsvanor, återhämtning och vad man kan göra för att förebygga psykos. Materialet varvar text, film och frågor. Frågorna syftar till reflektion och att patienten berättar om sig själv, både om sina erfarenheter och behov. Psykosguiden är producerat av ämnesexperter, behandlare och personer med egen erfarenhet av psykossjukdom.
 
Patienter med långvarig smärta har ökad risk
 
Smärta är en av de vanligaste orsakerna till besök i primärvården. En analys av data från år 2017 till och med 2021 visar att patienter med långvarig och läkemedelsbehandlad smärta har ökad risk för suicid.
Suicid och suicidprevention (Socialstyrelsen)
 
Redaktör
 
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00