|
|
Ny rapport: Säkerhet i skolor – Sammanställning från seminarium
Säkerhet i skolor är en allt större fråga inom många kommuner. I begreppet ingår allt från utformning av skolbyggnaderna och dess system så som larm och passage till hur personal och elever ska agera vid en händelse. Rapporten sammanfattar de erfarenheter som Finlands Undervisnings- och kulturministeriet respektive Utbildningsstyrelse, Göteborgs stad och SISAB (Skolfastigheter i Stockholm) delade med sig av vid ett digitalt seminarium i april 2024. Seminariet och rapporten är initierad och finansierad av FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor, även kallas Kommunfonden. Kommunfondens medlemmar har möjlighet att ta del av textad och i förekommande fall översatt inspelning från seminariet. Säkerhet i skolor – Sammanställning från seminarium (Offentliga fastigheter)
|
|
|
|
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och regionernas fastigheter samt projekt initierade och finansierade av samarbetet Offentliga fastigheter.
|
|
|
|
|
Alla Kommunfondsmedlemmar välkomnas till Kommunfondens aktiviteter nedan. Ta redan på om din kommun är medlem alternativt ansök om medlemskap (SKR)
Öka implementeringen av effektiviserande åtgärder i kommunal fastighetssektor
Inom kort kommer vårt projekt om att Öka implementeringen av effektiviserande åtgärder i kommunal fastighetssektor vara klart. Projektet handlar om att vi egentligen vet ganska väl hur vi ska göra för att bygga billigare men vi har vissa utmaningar med att implementera de arbetssätten. Projektet gräver djupare i dessa utmaningar och hur vi behöver tänka för att ta oss förbi den. Projektet tittar också på hur stor andel av kommuners olika lokalers kostnader utgör av den totala kostnadsmassan. Har lokaler egentligen blivit dyrare?
Redan nu kan du anmäla dig till vårt kostnadsfria seminarium där rapporten presenteras. Dock endast om du är medlem i vår FoU-fond för kommuners fastighetsfrågor! Välkommen! Datum: 9 september 2024 Tid: 10.00 – 11.00 Plats: Digitalt Mer information och anmälan (SKR)
Förändring på riktigt! Kommunfondens studieresa till Göteborg Vi välkomnar alla medlemmar i FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor, även kallad Kommunfonden, till årets medlemsexklusiva studieresa med temat Förändring på riktigt! Vi kommer dels fokusera på ekonomi i svåra tider och dels på hur Göteborgs stad implementerat sitt miljö- och klimatprogram Hoppet. Datum: 26 – 27 november 2024 Plats: Fysiskt i Göteborg Sista anmälningsdag: 18 oktober 2024 Mer information och anmälan (SKR)
|
Årskonferens för miljö- och klimatstrateger Konferensen innehåller kunskapspass och workshops om styrning och ledning samt omvärlds- och trendspaningar med avstamp i det kommunala miljö- och klimatarbetet. OBS! Konferensen är i dagsläget fullbokad men det går att ställa sig i reservkö. Datum: 9 – 10 september 2024 Tid: 13.00 – 13.00 Plats: SKR, Hornsgatan 20, Stockholm Mer information och anmälan - kölistan nås genom anmälan (SKR)
|
|
Energiplanering för effekt Vårgårda kommun, Boråsregionen och Västerås kommun berättar om sina insatser för att tillgängliggöra effekt för näringslivets energiförsörjning. Energimyndigheten berättar om myndighetens nya vägledning och stöd för kommunal energiplanering. Datum: 25 september 2024 Tid: 13.00 – 16.00 Plats: Webbsändning
|
|
Nya krav på energieffektivisering i offentliga fastigheter och verksamheter I direktiven om energieffektivitet EED och byggnaders energiprestanda EPBD ställs nya krav på energibesparingar, statistik och uppföljning i offentliga byggnader och verksamheter. Boverket har i uppdrag att förbereda implementeringen av EPBD, Energimyndigheten har lämnat förslag om genomförandet av EED och EU-kommissionen tar fram vägledningar. Datum: 17 oktober 2024 Tid: 09.00 – 11.30 Plats: Webbsändning
|
|
Cirkulärt byggande i fysisk planering och markanvisning Medverkar gör bland andra Boverket som presenterar sin nya vägledning inom området, Klimatarena Sthlm berättar om sin markanvisningsguide samt SKRs förbundsjurist med en genomgång av lagstiftning.
|
|
Lanseringsseminarium för investeringsprogrammet ”Robust kommun” – investeringsstöd för kommunal beredskap och tryggare energiförsörjningInom programmet Robust kommun kommer kommuner att kunna söka stöd för investeringar som bidrar till en tryggare energiförsörjning och totalförsvarets förmåga. Som ett led i att utforma programmet genomför Energimyndigheten ett pilotprogram under 2024. I pilotprogrammet deltar ett tiotal kommuner.
Kommunerna som deltar i pilotprogrammet får stöd och vägledning från Energimyndigheten och andra deltagande kommuner. Kommunerna är också med i utvecklingen och påverka utformning av det kommande investeringsstödprogrammet. Energimyndigheten planerar att starta investeringsstödsprogrammet under 2025 och 1,7 miljarder är avsatta för hela programmet som beräknas pågå fram till 2030.
Delta på seminariet om er kommun vill veta mer om investeringsprogrammet samt om ni vill ta del av goda exempel från pilotkommunerna på direkta satsningar och aktiviteter som investeringsstödet kan användas till. Datum: 24 oktober 2024 Tid: 09.00 – 11.00 Plats: Digitalt Mer information och anmälan kommer inom kort publiceras på SKR:s kalendarium
|
|
|
|
|
Nytt verktyg visar demografiförändringar i 290 kommuner SKR:s nya visualiseringsverktyg visar hur befolkningen i Sverige utvecklar sig fram till 2033. Grunddatan kommer från SCB och går att bryta ned i var och en av landets 290 kommuner.
|
|
Delta i referensgrupp
Adda har påbörjat arbetet med förstudie av Säkerhetslösningar 2025 och Säkerhetskonsulter 2025. Upphandlingarna kommer att avse säkerhetsteknik och konsulter inom säkerhetsområdet. Adda söker personer till referensgrupperna. De ser gärna att du antingen är sakkunnig inom säkerhetsteknik, tidigare avropat eller upphandlat säkerhetsteknik, eller på något annat sätt har kunskap om ditt verksamhetsbehov på området. Adda söker även personer till referensgrupp för upphandlingen Förskole- och skolbyggnader 2024. Det kommande avtalet ska möta krav på modern pedagogik, höga krav på arbetsplatsens utformning och på byggnadens prestanda. De ser gärna personer som arbetar som fastighetsstrateg, fastighetsansvarig, projektledare för byggentreprenader eller på en utbildningsverksamhet som lokalstrateg eller utbildningschef. Anmäl dig till referensgrupp (Adda)
Utbildning om grön omställning genom digitalisering
Den 10 oktober startar utbildningen "Grön omställning genom digitalisering – twin transition", för dig som arbetar med hållbarhet eller digitaliseringsfrågor i en offentlig verksamhet. Utbildningen kombinerar forskningsbaserade insikter med praktiska tillämpningar, och du får veta mer om hur du och din organisation kan arbeta med hållbarhet inom ramen för er digitalisering, samt bidra till organisationens hållbarhetsarbete i stort. Johan Magnusson, professor vid Göteborgs universitet och en av utbildningens lärare, berättar mer om vad utbildningen handlar om (Screen9) Information och anmälan: Grön omställning genom digitalisering – twin transition (Adda)
Kostnadsfritt lunchseminarium: Kompetensutveckling inom AI – hur gör man?
För att ta vara på AI:s potential finns det flera strategiskt viktiga områden att stärka upp i den egna organisationen – en av dem är medarbetarnas kompetens inom AI. Men hur gör man? I det här seminariet får du ta del av både framgångshistorier och motgångar att lära ifrån!
Seminariet hålls den 26 september kl 12.00 – 12.45.
|
|
|
|
|
|
Nytt tillståndsregister för explosiva varor (NATEV) Den 8 juli togs ett nytt nationellt tillståndsregister för explosiva varor (NATEV) i bruk. Syftet är att registret ska försvåra tillgången till sprängmedel för illegal användning. Registret gör det möjligt att kontrollera vem eller vilka som har tillstånd gällande explosiva varor i Sverige och om det är giltigt. Ny rapport: Erfarenheter från Ukraina I juni lämnade MSB in slutredovisningen av regeringsuppdraget "Erfarenheter från Ukraina – lärdomar för det civila försvaret". Rapporten kan med fördel läsas som ett uppslagsverk.
|
Bättre hälsa bara en av fördelarna med grönare skolgård
Lunds universitet har i en kunskapssammanställning listat enkla åtgärder för att göra skolgårdar grönare och samtidigt uppnå flera vinster för både klimatanpassning och artrikedom. Bättre hälsa bara en av fördelarna med grönare skolgård (Lunds universitet)
Ta gärna del av samarbetet Offentliga fastigheters tidigare framtagna rapport med 20 olika exempel på robusthetshöjande åtgärder från befintlig miljö. Exemplen är inte bara från skolgårdar, utan från en mängd olika typer av fastigheter.
|
Förslag till Boverkets nya byggregler Nu går det att ta del av Boverkets slutliga förslag till nya byggregler. I samband med att förslagen har skickats på EU-anmälan är de nu offentliga. Besluten om de nya reglerna planeras tas senare i höst och börja gälla den 1 juli 2025. EU-anmälan (Boverket)
Nya regler om aktsamhet från årsskiftet Boverket genomför en översyn av reglerna om tillfälliga skyddsåtgärder vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. De nya föreskrifterna planeras börja gälla den 1 januari 2025. Reglernas främsta syfte är att kvarboende, närboende, allmänhet och egendom skyddas i samband med bygg-, rivnings- eller markåtgärder. Översyn av reglerna om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder (Boverket) Så arbetar Boverket med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda En del i EU:s klimatarbete är att direktivet för byggnaders energiprestanda, EPBD, omarbetats. I fyra nya regeringsuppdrag ska Boverket förbereda så att direktivet kan bli del av svensk lag senast den 29 maj 2026. Boverket har på sin webbplats samlat information om arbetet. Så arbetar Boverket med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda (Boverket)
|
LIFE – bidrag till miljö, klimat och naturprojekt
Naturvårdsverket har utlysning ute för finansiering av miljö-, klimat-, energi- och naturprojekt. LIFE är ett EU-bidrag som kan finansiera 60–95 procent av den totala projektkostnaden. Ansökan till årets utlysning är öppen fram till september. LIFE – bidrag till miljö, klimat och naturprojekt (Naturvårdsverket)
|
|
Sök medel för att föra en Klimat- och sårbarhetsanalys Det går att söka medel från CLIMAAX för att genomföra eller uppdatera en klimat- och sårbarhetsanalys för kommunen, regionen eller länet. Upp till €300,000 beviljas, ingen motfinansiering krävs, och medlen kan nyttjas under 22 månader. Utlysningen stänger den 15 oktober 2024. Open Call For Regions (CLIMAAX)
|
|
|
|
|
|
|
|