Senaste nytt om trafik och infrastruktur från SKR
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kurser, konferenser och seminarier
 
 
Reviderad förordning för TEN-T – introduktion och översikt för kommuner och regioner
Förordningen för det transeuropeiska transportnätverk (TEN-T) har trätt i kraft nu under sommaren. I Sverige har vi bland annat gått från 3 till 18 urbana knutpunkter. Vad innebär detta och andra delar av förordningen för kommuner och regioner? Hur har kommuner och regioner planerat så här långt inför det kommande arbetet? Vid seminariet får du ta del av exempel från och samtal om detta med ett antal av SKR:s medlemmar.
Datum: 2024-09-05 
Tid: 13.00 – 15.30
Plats: Webbsändning  
Kontaktperson: Christoffer von Bothmer, christoffer.von.bothmer@skr.se 
 
Cykelkonferensen i Örebro 11-12 september
Missa inte Cykelkonferensen i Örebro, Sveriges stora mötesplats för cykelfrågor, som arrangeras av SKR och Trafikverket tillsammans med Örebro kommun. Programmet är som vanligt fyllt med utblickar, inspiration och fördjupande pass inom tematiska områden. Alla deltagare är dessutom välkomna att delta på gemensamma cykelturer i Örebro!  .
Datum och tid: Konferensen startar onsdag 11 september klockan 9.30 och avslutas torsdag 12 september klockan 14.00 
Plats: Conventum i Örebro
Kontaktperson: Ida Nelson, ida.nelson@skr.se

Missa inte.... 
Kvällen innan konferensen, den 10 september, arrangerar Svenska Cykelstäder ett mingel på Elite Stora hotellet i Örebro - öppet för alla konferensdeltagare. Anmäl dig via denna länk 
 
Persontrafik närmar sig!
Persontrafikdagarna är kollektivtrafikens branschgemensamma event, som även innehåller skolskjuts och färdtjänst. Nu kan du planera och skräddarsy dina dagar under Persontrafik den 5-7 november på Svenska Mässan i Göteborg. Några av höjdpunkterna i det gedigna konferensprogrammet handlar bland annat om AI, framtidens drivmedel, diskussioner om framtidens avtal, den nationella infrastrukturplanen, mobilitet och omställning samt trygghets- och säkerhetsarbetet. Nytt för i år är att vi även kommer att ha flera workshops.  
Datum: 2024-11-05 – 07 
Plats: Göteborg  
Mer information och anmälan (Persontrafik)

Kontaktperson: Sara Rhudin sara.rhudin@skr.se
 
Stadsutveckling och motorvägar – möjligheter och utmaningar 
Hur kan kommuner hantera frågan om stadsutveckling med växande städer i förhållande till motorvägar i och i anslutning till staden? Fyra kommuner – Helsingborg, Jönköping, Västerås och Örebro – har tillsammans fördjupat sig i dessa frågor. Vilka frågor är gemensamma och hur kan olika erfarenheter, och lösningar på problem, inspirera andra? Ta del av de fyra kommunernas utforskande resa med gemensamma seminarier och erfarenheter från dessa. 
Datum: 2024-10-24 (save the date) 
Tid: 13.00-15.30 
Kontaktperson: Christoffer von Bothmer, christoffer.von.bothmer@skr.se
 
Kritik på teknik - låt invånarna sätta betyg på kommunaltekniken 
Under våren 2025 kommer SKR att erbjuda kommuner att delta i enkäten Kritik på teknik. Enkäten låter kommuninvånare betygsätta hur den kommunala tekniken: gata, park, VA respektive hanteringen av hushållsavfall – fungerar. Enkäten har genomförts vart tredje år sedan 1992. 
 
Syftet med enkätundersökningen är att bilda sig en uppfattning om medborgarnas önskemål och prioriteringar samt att ta reda på om kommunen lever upp till de krav på god service som medborgarna ställer, eller om det finns brister i verksamheten som behöver åtgärdas. I många av de medverkande kommunerna används resultaten från undersökningen som ett stöd i prioriteringen av resurser och i verksamhetsutvecklingssyfte, men också som komplement för politikerna i sin styrning av verksamheten.  
Mer information om anmälan kommer under hösten 2024.  
Kontaktperson: Alexander Karbassi, alexander.karbassi@skr.se 
 
SKR:s kalendarium
SKR:s kurser och konferenser finner du i kalendariet på SKR:s webbplats.
 
Nytt från SKR
 
 
Grön omställning - ny rapport och nytt ställningstagande från SKR 
Enskilda kommuner tar ekonomiska risker och lägger stora resurser på att stötta Sveriges gröna omställning. Samtidigt är det i första hand staten som får ta del av skatteintäkterna från de jobb som skapas. I juni presenterades en rapport som tar upp frågan om risker och ansvar för den gröna omställningen och beskriver också utvecklingar och satsningar som sker i flera kommuner. 

Ta del av ställningstagande från SKR i juni gällande grön omställning - Kommuners samhällsomställning till följd av gröna industrietableringar och expansioner. I ställningstagandet redovisas ståndpunkter och nödvändiga tillhörande åtgärder för att stötta den samhällsomställning som måste till där större gröna industrietableringar eller expansioner sker. 
Rapport Den gröna omställningen - hur blir etableringarna verklighet? (SKR)  
Ställningstagande avseende Grön omställning juni 2024  (SKR) 

Kontaktperson: Christoffer von Bothmer, christoffer.von.bothmer@skr.se 
 
Vägledning behövs om konkurrens för laddinfrastruktur 
Innan sommaren släppte Konkurrensverket en rapport där myndigheten drar långt gångna slutsatser om markanvändningsfrågor och det kommunala ansvaret att främja marknaden för laddinfrastruktur. Bland annat gör myndigheten bedömningen att kommuner i nuläget inte upplåter mark i tillräcklig utsträckning och därigenom hindrar marknadstillträde. Peter Haglund, sektionschef på SKR, säger i en kommentar att det är anmärkningsvärt att Konkurrensverket uttalar sig så generellt om att enskilda privata aktörers intressen bör prioriteras framför gemensamma ändamål, utan beaktande av lokala förutsättningar eller rådande lagstiftning. SKR efterlyser att statens myndigheter ensar sitt budskap till kommunerna och ser att Energimyndigheten genom sitt samordningsuppdrag har en nyckelroll i arbetet med att ge ett samlat och avvägt budskap och en vägledning för kommuner i arbetet. 
Kontaktperson: Ida Nelson, ida.nelson@skr.se 
 
Hög tid att förbättra mobiltäckningen på tågen 
SKR uppmanar regeringen att ta ett helhetsgrepp för att förbättra mobiltäckningen längs Sveriges järnvägar och har skickat en skrivelse till regeringen. Frågan är komplex och åtgärder behövs både i ny teknik och infrastruktur.  
 
Omkring 90 procent av tågresorna i Sverige sker inom den regionala kollektivtrafiken men nästan alla tekniska lösningar för bättre mobiltäckning ombord förutsätter god utomhustäckning, vilken regioner inte har någon rådighet över.  

 Det är hög tid att förbättra mobiltäckningen för landets tågresenärer. Många aktörer behöver involveras och SKR är mer än gärna behjälpliga för att hitta lösningar, säger Patrik Jakobsson, chef avdelningen tillväxt och samhällsbyggnad.  
 
På nationell nivå pågår arbetet med kommande nationell transportplan, en konnektivitetsstrategi och en ny digitaliseringsstrategi vilket skapar ett utmärkt läge för regeringen att ta ett helhetsgrepp i frågan. En tydlig politisk inriktning skulle underlätta för alla aktörer att gå i takt. 

Vi vill uppmana regeringen att sätta ribban högt och inte missa detta gyllene tillfälle att agera för att säkerställa att Sverige i framtiden kommer få den mobiltäckning längs landets järnvägar som ett modernt land kan förvänta sig, säger Patrik Jakobsson.   
Kontaktperson: Sara Rhudin, sara.rhudin@skr.se  
 
Gå en utbildning i höst: Utbildningar från Adda – ett företag inom SKR 
Addas utbildningar utgår alltid ifrån välfärdens behov och är utformade för att stärka dig i din yrkesroll. Anmäl dig till en lärarledd utbildning eller boka en webbutbildning till dig själv eller en större grupp kollegor.  
Här är några av Addas aktuella utbildningar som vi tror kan intressera dig:  
Nytt från omvärlden
 
 
Svara på enkät om trafiksäkerhet - bidra till arbetet med nollvisionen 
Guidance to Zero och Göteborgs stad genomför en förstudie som undersöker i vilken utsträckning yrkesverksamma trafikplanerare och trafikingenjörer är medvetna om, och arbetar efter, nollvisionens principer. Syftet är att undersöka det kunskapsglapp som identifierats hos flera kommuner, definiera vilken forskning och vilka metoder som behöver inkluderas och utvärdera hur den kunskapen lättast når de som behöver ta del av den. Detta görs genom en enkät som riktar sig till kommuner, Trafikverket och deras konsulter. 
 
Tips - webbinarium: Trafiksäkerhet – Säker gångtrafik (fokus på fallolyckor) 
Ta del av kunskapshöjande webbinarier från Trafikverket på temat trafiksäkerhet som hålls en gång i månaden under hösten. Den 24 september är temat Säker gångtrafik (fokus på fallolyckor) då bland annat Göteborg stad deltar och kommer att berätta om införandet av digital vinterväglagsinformation. 
 
Halmstad kommun – ett av tio svenska infrastrukturprojekt som får EU-stöd 
I juli fattades beslut inom Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) där bland annat tio svenska infrastrukturprojekt beviljades totalt cirka 50,2 miljoner euro i medfinansiering. Halmstad kommun fick stöd för att vidareutveckla Halmstads hamn. 
 
Vill din kommun medverka i Mobilitetsveckan 16–22 september? 
Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Nu finns möjlighet för kommuner att registrera sig och åta sig att genomföra ett antal aktiviteter. Det kan handla om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter. 
 
Datum för Klimatklivets ansökningar 
Utlysning för publik laddinfrastruktur i Klimatklivet, för Laddstationer öppna för allmänheten, både för personbilar och tunga transporter. Samråd hålls 189 november 2024 och utlysningen 20 januari7 februari 2025 (nya datum). För övriga ansökningar till Klimatklivet, Laddstationer för egen verksamhet, sjöfart och flyg samt alla övriga ansökningar gäller 18 november 2024. 
 
 
Kontakt
Peter Haglund
peter.haglund@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se