Allt sedan 1874 har Feskekôrka i Göteborg varit ett nav för stadens fiskhandel. För att kunna möta samtidens skiftande behov av fiskhandel har byggnaden bytt skepnad ett flertal gånger genom åren. Sedan 2013 åtnjuter Feskekôrka status som byggnadsminne. Inför utnämningen gjordes en vård- och omsorgsplan som visade på ett omfattande behov av upprustning. Framför allt behövdes byggnadens grundförstärkas och få en ny bottenplatta för att hindra den från att glida ner mot Rosenlundskanalen. Hösten 2020 stängde Feskekôrka för en totalrenovering för att återinvigas i maj 2024 - lagom till att fira 150 års jubileum! I detta nyhetsbrev får du gå en tur i den nygamla ikoniska byggnaden. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 46


Nya Feskekôrka fyller 150 år

Allt sedan 1874 har Feskekôrka i Göteborg varit ett nav för stadens fiskhandel. För att kunna möta samtidens skiftande behov av fiskhandel har byggnaden bytt skepnad ett flertal gånger genom åren.
 
Sedan 2013 åtnjuter Feskekôrka status som byggnadsminne. Inför utnämningen gjordes en vård- och omsorgsplan som visade på ett omfattande behov av upprustning. Framför allt behövdes byggnadens grundförstärkas och få en ny bottenplatta för att hindra den från att glida ner mot Rosenlundskanalen. Hösten 2020 stängde Feskekôrka för en totalrenovering för att återinvigas i maj 2024 -  lagom till att fira 150 års jubileum!

I detta nyhetsbrev får du gå en tur i den nygamla ikoniska byggnaden.

Mycket nöje!


Det var inte bättre förr

Från 1849 såldes fisk på Fisktorget vid Rosenlundskanalen i Göteborg. Fiskhandeln pågick under bar himmel där solsken och nederbörd, liksom smuts och damm från närliggande gator, medförde stora hygieniska problem.
 
Det ledde till att man 1871 fattade beslut om att låta bygga en fiskhall som invigdes tre år senare. Från början var det många fiskare som inte hade råd att flytta inomhus och kring sekelskiftet bedrevs fiskhandeln även längs hela kajen från Rosenlund till Hvitfeldtsplatsen. Först 1923 bestämdes att sötvattensfisk och skaldjur inte längre fick säljas ”ute i det fria” och fiskarna tvingades att flytta in i Feskekôrka.


Djärv arkitektur

Feskekôrka ritades av Göteborgs stadsarkitekt Victor von Gegerfelt (1817–1915). Arkitekturen är en blandning av nationalromantik och djärvt formexperiment. Takstolarna är förstärkta av tvärgående hanbalkar som avlastar trycket från sidorna enligt principen med strävbågar i gotiska kyrkor. Konstruktion gjorde att man kunde skapa en stor och öppen hall utan bärande mitt- och sidopelare. Det gjorde det också möjligt att förse byggnaden med många fönster i nygotisk spetsbågeform med små spiror. Även det branta plåttaket bidrar till det spetsiga intrycket.

 
 

Åter till orginalet

Byggnadens storslagna ljusinsläpp har genom åren täppts igen av handelsdiskar, kylskåp och grovköksteknik och av de öppna ytorna fanns inte mycket kvar. Ett mål med renoveringen har varit att återställa Feskekôrka till dess grundläggande idéer, med det naturliga ljus och den rymd som byggnaden en gång bjöd på.

 


Kontakt med kanalen igen

Borta var också den viktiga kopplingen till kanalen varifrån fiskebåtarna lossade sina fångster som lastades in i fiskhallen via två mindre dörrar. Mitt på långsidan har en ny passage öppnats mot kanalen, som kanske är stans finaste plats. Här har det tillkommit en uteservering i form av en pråm med det göteborgska namnet ”Pråmenaden” där det serveras mat och dryck till levande musik.

 


Feskekôrka är Göteborgs nya mötesplats

Då som nu kretsar allt kring fisk och skaldjur. I Feskekôrka är fiskhandeln fortfarande själva hjärtat med en 28 meter lång fiskdisk vid den ena långsidan. Den andra långsidan utgörs av en restaurang och bar.

Nu har fiskdiskarna öppet hela dagen medan restaurangen och baren stänger först sent på kvällen. Med utökad verksamhet och längre öppettider har Feskekôrka blivit tillgängligt för kunder, besökare och turister alla dagar.


 


Det största förändringen syns inte

Den största utmaningen under renoveringen var hur man skulle lägga till alla tekniska installationer utan att förvanska den gamla byggnaden. Lösningen blev en ny källare där tekniken gömdes under den nya bottenplattan. Från källaren (bild nedan) går installationerna upp till åtta fristående klinkerklädda hubbar som samlar all nödvändig teknik för restaurangkök, kylrum och fiskhallens ventilation. På så sätt behövde ingen teknik dras fram i taket eller längsmed väggarna.

 


Teknik blir konst

På kortsidan mot den östra gaveln sticker en ventilationstrumma upp från källaren. Klädd med fiskfjällsmönster knyter den an gaveln på kyrkan.


Nya delar är äldre än Feskekôrka själv

Stora delar av stommen som stagar upp väggar och tak har bytts ut. Till de nya bjälkarna har timmermän valt senvuxen furu som är hållfast även i de slanka dimensionerna i Feskekôrkas stolpverk. När träden höggs ner hade de nått en ålder av 180 år så de är äldre än byggnaden själv.

Under 1950-talet och 1980-talet byggdes två entresolplan. I den uppdaterade versionen av Feskekôrka behövs mer plats för gäster. Så entresolerna har byggts upp igen där materialet i golv, pelare och trappsteg har återvunnits från stommens balkar.

 


Snaps på tapp
 
Förutom lokalt öl finns här även snaps på tapp. Och den som gillar Feskekôrkas eget fisk- och skaldjursvin från Alsace kan beställa det på Systembolaget (nr 56681) där det beskrivs som ”aromatiskt med inslag av päron, persika, örter, krusbär och lime".


Bli fiskare eller redare?

Vid den östra entrén mot Stena Fastigheters huvudkontor står en grupp bronsskulpturer, skapade av skulptören Svenrobert Lundquist. Verket ”Skärgårdsfiskare” beställdes av Stena Fastigheter och invigdes sommaren 2004.

Den lille gossen sägs föreställa Stena rederiets grundare Sten A Olsson vars far var Gustaf Olsson som liten. Enligt konstnären själv "En mycket ung pojke iakttar och reflekterar. Vad ska han syssla med som vuxen? Bli fiskare eller redare?"
Boka bord, event & läs mer

Arkitekt

Fastighetsägare

Totalenteprenad
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.