Detta är ett utskick från Lunds stiftskansli.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare.
Välkommen till Lunds stifts nyhetsbrev för internationellt arbete. Du som får detta utskick är registrerad i din församling som samordnare, ACT Svenska kyrkan eller Svenska kyrkan i utlandet ombud eller som intresserad av internationellt arbete. Nyhetsbrevet skickas också till församlingar och pastorat i Lunds stift.

Handläggarna för internationellt arbete i Lunds stift.

Per Kristiansson per.kristiansson@svenskakyrkan.se
Lena Andersson lena.k.andersson@svenskakyrkan.se
Marie Carlsson marie.carlsson@svenskakyrkan.se
 
Foto: Privat
Jag glömmer det aldrig, det där telefonsamtalet från dåvarande Svenska kyrkans mission (SKM)
 
Min fru Gunilla och jag hade ett stort engagemang för El Salvador och var nära vänner med många flyktingar därifrån. Vi var nyinflyttade till Ängelholm. Gunilla hade börjat som sjuksköterska på lasarettet och jag som nyprästvigd i Munka Ljungby pastorat. Via mitt arbete med folkbokföringen hade vi kommit i kontakt med flyktingarna från El Salvador och nu hade de blivit våra vänner och vi längtade efter att få erfarenhet av det liv och den kyrka som de kom ifrån. Därför hade vi sökt Ung i världsvida kyrkan som var ett nytt stipendiprogram som Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission (SKM) hade startat.
 
Så kom då telefonsamtalet från SKM, men det blev inte El Salvador. Eftersom vi inte kunde spanska tyckte de att det var bättre att vi fick åka till Malaysia istället. Efter ett ögonblicks besvikelse så tänkte vi: Malaysia, var ligger det någonstans?
 
Eivor, som arbetade på pastorsexpeditionen, och jag hittade en kartbok och kunde lokalisera Malaysia till Sydostasien. När jag såg namnet på huvudstaden tänkte jag att det där roliga namnet hade jag faktiskt hört förut, Kuala Lumpur.
 
Så kom det sig så att Gunilla och jag fick ta del av livet i den lilla lutherska kyrkan i Malaysia. I Munka Ljungby pastorat var det 3 200 medlemmar och i den lutherska kyrkan i Malaysia var det 2 000 i hela landet. Vi delade vår tid mellan arbete på en skola för funktionsvarierade, Bethany Home, och den lokala församlingen. Det var allt från att Gunilla badade i poolen till att jag satt på golvet i ett fattigt hem och deltog i bibelsamtal. Mycket var otroligt annorlunda, men samtidigt upptäckte vi så mycket vi hade gemensamt i detta att vara människa och kristen. Den här fem månaders vistelsen med några ytterligare månader i Indien var början till vårt liv i den världsvida kyrkan. Vi har sen fått möjlighet att möta och dela livet med många kristna runt om i vår värld, något som vi är så tacksamma för och som började med det där telefonsamtalet på en pastorsexpedition i Munka Ljungby. Och nu, nu är det Eleonor från Staffanstorps tur!
 
/Per Kristiansson
Stiftsandjunkt  
 
Foto: Magnus Aronson/Ikon
Göra skillnad 2024 – Act Svenska kyrkan
 
Helgen 12–13 oktober fylls Uppsala Konsert & Kongress med härliga möten, inspirerande samtal och hoppfulla berättelser från kyrkans världsvida sammanhang.

Detta är mötesplatsen för dig som är engagerad i Act Svenska kyrkan – eller just har fått upp ögonen för internationell fred och rättvisa.

Delta i workshops, ta del av tankeväckande föredrag och upplev musik och gudstjänstfirande tillsammans med andra som brinner för samma sak. I år med extra strålkastarljus på 150 år av internationellt engagemang.
 
Säkra din plats och börja se fram emot årets hoppfullaste evenemang redan nu!
 
Sista anmälningsdag är den 31 augusti.
 
Foto: Magnus Aronson Ikon
Ingen ”Internationell dag” i höst
 
I höst arrangerar inte Lunds stift någon ”Internationell dag” i Hässleholm. Kyrkdagarna ”Kallad till kärlek” 10–11 september ersätter denna dag. Däremot ordnas en digital träff en kväll i november. Innehåll, datum och tid för den presenteras i kommande nyhetsbrev. 
 
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Inspirerande föreläsning - Svenska kyrkan i utlandet
 
Den 4 september klockan 16–17, är du välkommen på en digital Kick-off inför höstens insamling.
 

Åsa Höjer, Lena Olsson och Lina Beutler hoppas kunna ge en inspirerande föreläsning som ska väcka engagemang inför insamlingen. Du kommer också att få en närmare titt på det material som tagits fram speciellt för insamlingsperioden.

Anmäl dig till lena.j.olsson@svenskakyrkan.se senast den 26 augusti 2024.
Skriv ”Kickoff” i ämnesraden. Skriv också hur många som kommer att delta vid er skärm.

Efter anmälningstiden gått ut kommer du att få en länk till mötet. Logga gärna in 10 minuter före starttiden för att säkerställa att tekniken fungerar.
 
Foto: Logotyp Kvinnor i Svenska kyrkan
“Missionsrörelsen – en kvinnorörelse”
 
Temadag med biskop emeritus Jonas Jonson på stiftsgården Åkersberg lördagen den 7 september kl. 9.30 – 15.30. 
 

Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift bjuder in till en dag öppen för alla intresserade av kvinnors stora och viktiga roll i Svenska Kyrkans missionsverksamhet sen dess start på 1800-talet. 

Biskop emeritus Jonas Jonson har skrivit ner denna historia i boken “Missionärerna” och håller nu ett föredrag om några av dessa kvinnor som betydde så mycket för missionens arbete. Efter lunch delar vi berättelser och samtalar utifrån föredraget.

Kostnaden är 250 kr om du är medlem i Kvinnor i Svenska kyrkan och 350 kr om du inte är medlem.
 
Anmäl dig till annikalinderfalk@hotmail.com senast den 1 september.
 
Swish SKUT. Foto: Magnus Aronson Ikon
Skapa din församlings QR-kod för insamling till Svenska kyrkan i utlandet
 
Nu har det blivit möjligt att skapa unika QR-koder för Swish där församlingen/pastoratet kan följa insamlingen i den egna verksamheten.

QR-koden kan användas på trycksaker och vid insamlingar, till exempel på affischer, digitala insamlingsbössor, vid inträden, för betalning på insamlingsaktiviteter samt för Swish-gåvor via hemsidan.

På Svenska kyrkans intranät, Kornet, kan du läsa mer och göra beställning av just er församlings/pastorats unika QR-kod.
 
Eleonor Möller åker till Tanzania genom Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan. Foto: privat.
Ung i världsvida kyrkan
 
I september åker Eleonor Möller från Staffanstorp till Tanzania för tre månaders vistelse i Karagwestiftet inom den Evangeliskt lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT).

Eleonor är en av 12 unga vuxna som deltar i Svenska kyrkans utbytesprogram "Ung i världsvida kyrkan". Programmet har funnits i mer än 30 år, men fick ta en paus på grund av pandemin. Nu är programmet igång igen och Svenska kyrkan samarbetar med ELCT och den Oberoende filippinska kyrkan (IFI).
I september åker åtta svenska deltagare till två olika stift i Tanzania och fyra åker till Filippinerna. Våren 2025 kommer unga vuxna från dessa två kyrkor till Sverige i två månader.

Eleonor, som till vardags arbetar som innevaktmästare i S:t Staffans församling, har redan varit på den första utbildningsveckan på Rättviks stiftsgård. Stiftsgården, Svenska kyrkan på nationell nivå och 12 av Svenska kyrkans stift står bakom utbytesprogrammet. Före avfärd i september ska Eleonor till Rättvik igen på ytterligare en förberedelsekurs så att hon känner sig redo för en förhoppningsvis spännande och inte minst berikande erfarenhet av liv och kyrka i Tanzania.
 
Vi önskar Eleonor en fin och välsignad vistelse i Tanzania.
 
/Per Kristiansson 
Stiftsadjunkt
 
Foto: John-Kalle Länsberg
Reseberättelse: Tysk-svenskt pilgrimsmöte i Volkenroda 
 
En liten bit utanför Mühlhausen, två timmar söder om Hannover, i det tyska landskapet Thüringen, ligger det tidigare cistercienserklostret Volkenroda.

Klostret grundades år 1131, åtta år efter biskop Ascer invigde altaret i Lund domkyrkans krypta, tillägnat Johannes döparen. År 1540 gick klostret i Volkenroda ur tiden i sviterna av det tyska bondekriget varpå klostretbyggnaderna förföll. De restaurerades först efter Berlinmurens fall genom den ekumeniska samfälligheten Jesus-Bruderschafts försorg. 
 
Idag fungerar det gamla klostret som pilgrimscentrum, reträttort, ungdomscenter och levnadsplats för Jesus-Bruderschaft-kommunitetens medlemmar. Kloster Volkenroda tillhör Lunds stifts tyska vänkyrka Evangelische Kirche in Mitteldeutschland (EKM).

Under april månad 2024 for en grupp från pilgrimscentrum i Lunds stift till Volkenroda för ett tysk-svenskt pilgrimsmöte och ekumeniskt utbyte. I bilen på vägen ned till Volkenroda bads och sjöngs tideböner ur Timmarnas bön, Killans bönegemenskaps tidegärd, och stämningen var god inför de stundande mötena och vandringarna. 
 
Med den gråkalla och blåsiga skånska ”våren” i backspegeln möttes den svenska gruppen vid ankomsten av ett, på sätt och vis, bekant jordbrukslandskap med åkrar och betesmarker. Men i stället för de platta och öppna skånska fälten var omgivningen plötsligt kulligt böljande, inramad av en bergsbeströdd horisont, där våren stod i full blom med knallgula rapsfält, skirgröna lövverk och kor på grönbete. 
Från Volkenroda och trakten runt anslöt ett gäng tyska pilgrimer för att tillsammans med den svenska gruppen bilda en pilgrimsgemenskap. Dagarna inleddes med laudes och mässa för att sedan tillbringas i den vandrande kontemplation pilgrimsvandring utgör med delande av intryck, måltider samt gemenskap i Kristus.

Efter dagarnas vandringar längs stigar som tillät besök i närliggande bykyrkor, en medeltidsfestival, ett lokalt tekniskt museum och den lokala tusenårika eken, var kvällarna vikta för summering och mer djuplodande diskussioner om pilgrimens nyckelord och de korresponderande ekologiska ledorden. Ett tillfälle för våra tyska pilgrimsvänner att bli mer bekanta med dessa än så länge svenskare begrepp. Vi fick också sjunga psalmer och taizésånger ihop till ackompanjemang av nyckelharpa och piano. 

Dagarna i Volkenroda gav oss verkligen möjligheten att, genom naturen, vandringarna och samtalen, uppleva alla pilgrimens längtansord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande såväl som de ekologiska ledorden: mångfald, ansvarighet, öppenhet, tillit, hållbarhet, förundran och inkludering.

Sista dagen firades en ekumenisk gudstjänst som en del av ”Kristuswallfärt” – i Volkenroda sammanstrålande pilgrimsvandringar från olika närliggande församlingar - för säsongsöppnandet av Kristuspaviljongen. Paviljongen är en modern ersättning av den gamla klosterkyrkans raserade långskepp i form av den ekumeniska paviljongen från världsutställningen Expo 2000 i Hannover, som efter utställningen flyttades till Volkenroda för fortsatt bruk.
 
Klosterkyrkan och dess nya ”långskepp” ligger sida vid sida, sammanlänkade av en klostergård med vattenspegel och utgör tillsammans gamla och nya Volkenroda kloster i en helhet.  
Under gudstjänsten fick vi ta del av dialogpredikan på tyska av katolska och lutheranska präster. Församlingen blev även välsignade av Magnus Malmgren, pilgrimspräst vid pilgrimscentrum Liberiet och Elizabeth Knox-Seith, pilgrimspräst på Møn.

Under hemresan besökte den svenska gruppen Heidelheims dom för att se förlagan till Jerusalemljuskronan som hänger i Dalby kyrka. Besöket band ihop resan på ett välsignat sätt.

Tack Gud för tiden i gemenskap vid kloster Volkenroda, i gränssnittet mellan olika språk och kyrkliga traditioner, mellan rapsfält och himmel, i förundran och pilgrimers syskonskap.
Herre, visa oss din väg och gör oss villiga att vandra den. 
Pax et bonum,

/John-Kalle Länsberg, pilgrim - Lunds stift
Franziska Bröckl, pilgrim- Evangelische Kirche in Mitteldeutschland 
 
Foto: Per Kristiansson
Vikten av gemenskap och att ha kul
 
Inspiration, pepp och nya ideer. Det var det som Internationella gruppen i Eslövs pastorat sökte när de bjöd in Internationella gruppen i Åhus att berätta om sitt arbete.

Ett tjugotal personer samlades i mitten av maj i Eslöv för att ta del av Internationella gruppen i Åhus erfarenheter. De berättade om soppluncher, grillkvällar, modevisningar och en massa andra kreativa idéer för att samla in pengar till Act Svenska kyrkan.

Träffen gav, precis som tanken var, nya idéer men också möjlighet att diskutera vad vi gör och inte gör. En sak som alla var väldigt eniga om var att gemenskap och att ha roligt är grunden för att få en internationell grupp som arbetar bra och som framför allt håller. Utan lusten och glädjen är det svårt att driva det ideella arbetet för internationella frågor framåt. En annan gemensam nämnare var viljan att koppla insamling till Act Svenska kyrkan med diakonalt arbete. Ett exempel från Åhus är deras grillkvällar på sommaren. De blir ett tillfälle för gemenskap och där det för en billig peng ges möjlighet för människor att äta och ta del av underhållning. Något som blir gott för en ensam Åhusbo blir också något bra för någon i världen som får del av det som Act Svenska kyrkan med samarbetspartners gör.
 
I diskussionerna lyftes också svårigheterna att samla in pengar i en lågkonjunktur och upplevelsen av att många hellre vill hjälpa eller ge till arbete och utsatta lokalt framför globalt. Det är en utmaning, men samtidigt visar det vikten av vårt arbete och att fortsätta det. Enträget. Troget och med lust. 
Det sista som bestämdes på träffen var att vi skulle ses igen. Nästa Åhus.
 
/Britta Abotsi
Diakon i Eslövs pastorat
 
Marie Carlsson (biskopens kaplan), biskopsparet Ibrahim och Nahla Azar samt Jan-Olof Aggedal (stiftsadjunkt för teologisk analys).
Foto: Patrik Carlsson.
Besök av biskop Ibrahim Azar från Jerusalem
 
I början av juni hade biskop Johan i Lunds stift förmånen att tillsammans med biskop Johan i Strängnäs stift bjuda in biskop Ibrahim Azar och hans hustru Nahla till Sverige.
 
Tanken med besöket var att de skulle komma till Sverige och berätta om sin situation just nu, träffa företrädare för stiften, företrädare för Svenska kyrkan nationell nivå, Act Svenska kyrkan med flera samt att få möjlighet till en tids vila och avkoppling. In i det sista var det osäkert om resan skulle kunna genomföras, men natten till 6 juni landade de på Kastrup.
 
På morgonen 6 juni bjöd Johan och Katharina Tyrberg in biskopsparet Azar till frukostmöte och samtal.  
Senare på dagen blev det lunchmöte med representanter för stiftskansliet genom Jan-Olof Aggedal och Marie Carlsson. Därefter blev det avfärd till Åkersberg där resten av vistelsen i Lunds stift spenderades.
 
På Åkersberg fick biskopsparet möta bland andra stiftsgårdsföreståndare Stefan Kamensky och kyrkoherden i Höör Malin Pihlgren. Ärkebiskop emerita Antje Jackelén med man Heinz Jackelén tog emot biskopsparet under lördagen. På söndagen firades högmässa i Höörs kyrka. Biskopsparet fick också möjlighet att träffa gamla vänner liksom göra nya bekantskaper under vistelsen på stiftsgården Åkersberg.
 
Tyvärr blev inte besöket i Lunds stift riktigt lika långt som vi hade önskat. Detta innebar att det inte gick att genomföra de publika möten och samtal som vi hade hoppats på. Det blev ändå fina dagar här hos oss i stiftet och delande av erfarenheter innan resan gick vidare till Strängnäs stift och prästvigning.
 
Vi hoppas att vi snart igen får möta biskop Azar, antingen här i Lunds stift eller i det heliga landet.
Till dess ber vi för varandra med önskan om Guds fred, frid och nåd.
 
/Marie Carlsson 
Biskopens kaplan 
 
Biologiskt mångfaldsprojekt i Chencha. Foto: Tomas Andersson
Biologiskt mångfaldsprojekt i Chencha, Etiopien
 
Helsingborgs pastorat har sedan många år aktivt engagerat sig i utbildning, diakoni och mission - även internationellt. Därmed bidrar vi också konkret till Svenska kyrkans och Lunds stifts uttalade kallelse att vara en del i den världsvida kyrkan.

Förutom ett nära samarbete med Act Svenska kyrkan, har pastoratet direkt relation med ett antal organisationer i utlandet som vi bland annat stöttar ekonomiskt genom budgeterade anslag. Genom nära och långsiktiga samarbeten byggs relationer som är utvecklande och inspirerande för bägge parter. Relationer där nya idéer och samverkansprojekt kan prövas och utvecklas med gemensamma krafter. Som exempel kan nämnas att pastoratet, tillsammans med Hope for Children in Ethiopia (HCE) och Chencha kommun i södra Etiopien, nu skrivit ett 5-års avtal där vi tillsammans går in i ett projekt inom biologisk mångfald. Målsättningen är att återbeskoga mark och återställa den biologiska mångfalden i kommunen, med syfte att reducera effekterna av koldioxidutsläpp, förhindra markerosion och översvämningar, samt skapa arbetstillfällen för de självhjälpsgrupper och ungdomar pastoratet sedan tidigare arbetar med i området. Förhoppningsvis kan det ge unga människor tillförsikt till att livet, framtiden och meningen finns i det lokala sammanhanget och inte där borta i storstaden som de lockas att tro av människor som inte vill dem väl.
 
Plantskola invigd
 
Invigningen av en 6 800 kvm stor plantskola, som är första steget, sker i september 2024. Etiopien har sedan några år medvetet arbetat med sin så kallade ”Green Legacy” policy, ett program som instiftats av landets premiärminister. Landet har stora problem med markerosion på grund av tidigare oreglerad avverkning, vilket fått till följd att värdefull jordbruksmark blir utarmad. Detta har i sin tur bidragit till översvämningar, missväxt och hungersnöd. Kommunerna, som fått uppdrag att genomföra projektet, står ofta utan expertis och ekonomiska resurser. Tack vare en god dialog med borgmästare och skogsvårdsstyrelse i Chencha kommun som upplåtit mark för plantskolan och avsatt stora arealer för återbeskogning, samt HCEs managementkompetens och självhjälpsgrupper, kan Helsingborgs pastorat på ett säkert och transparent sätt bidra med ekonomiska resurser, löpande dialog och uppföljning. Samtidigt blir detta en konkret handling i pastoratets miljöarbete. Vi är många som känner oss inspirerade av denna möjlighet.
 
/Tomas Andersson
Verksamhetsansvarig för internationella partnerrelationer i Helsingborgs pastorat
 
Foto: Josefin Casteryd/Ikon
Djupdyk i Act Svenska kyrkans historia och dess framtid
 
Under våren 2024 har Act Svenska kyrkan varit med och anordnat fyra seminarier som tagit avstamp i rörelsens 150-åriga historia. Act Svenska kyrkans spännande historia öppnar upp för många olika slags samtal – om var vi har varit och vart vi är på väg, som rörelse här i Sverige och som en del av den världsvida kyrkan.
 
Se seminarierna i efterhand
 
Alla seminarier kan ses i efterhand via Act Svenska kyrkans webbplats.
Se dem gärna tillsammans i församlingen och följ upp med ett samtal.
 
Följande seminarier finns att se och samtala kring:

Hur flyttar vi makten? 
Den tidiga missionen lade grunden för mycket av det vi fortfarande kämpar för, men hade samtidigt sina rötter i en tid som präglades av koloniala synsätt. Hur kan vi prata om det i dag – och hur kliver vi in i en värld där vi delar rättvist på makten?

I samtalet deltar Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap, Kristina Helgesson Kjellin, forskare vid kyrkokansliets avdelning för kyrkoliv, och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.
 
Vad menar vi med internationell mission och diakoni? 
En del av Act Svenska kyrkans uppdrag är att samordna församlingars internationella diakoni- och missionsarbete. Men vad kan sådant arbete innebära konkret i församlingen? Hör diakoni och mission ihop eller ska det tolkas som två olika saker?
 
I samtalet deltar Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus, Pia-Sophia Passmark, kyrkoherde Skarpnäcks församling och Cristina Grenholm, kyrkosekreterare Ledningsavdelningen Kyrkokansliet och professor i teologi.

Religionsmöten som fredspunkter och konfliktskapare – lärdomar från det lokala och globala 
Hur kan vi som religiösa aktörer vara med och bygga förståelse och fred genom att mötas över religionsgränser – här i Sverige och globalt?
 
I samtalet deltar Åsa Nausner, strateg i Örebro pastorat och Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi vid Umeå universitet.
 
Vad hände med demokrati och jämställdhet? 
Arbetet för demokrati och jämställdhet har varit en del av vårt arbete från start. Men i dag ser vi en global tillbakagång för såväl det demokratiska utrymmet som för kvinnors och flickors rättigheter. Hur navigerar vi i den verkligheten? 

I samtalet deltar Antje Jackelén, ärkebiskop emeritus, Inger Lise Olsen, tidigare jämställdhetshandläggare, Svenska kyrkan och Emilie Weiderud, polycyrådgivare, Act Svenska kyrkan.