Välkommen till Lunds stifts nyhetsbrev för internationellt arbete. Du som får detta utskick är registrerad i din församling som samordnare, ACT Svenska kyrkan eller Svenska kyrkan i utlandet ombud eller som intresserad av internationellt arbete. Nyhetsbrevet skickas också till församlingar och pastorat i Lunds stift.
Handläggarna för internationellt arbete i Lunds stift.
Per Kristiansson per.kristiansson@svenskakyrkan.se
Lena Andersson lena.k.andersson@svenskakyrkan.se
Marie Carlsson marie.carlsson@svenskakyrkan.se
|
 |
Foto: Marie Carlsson
|
|
7 oktober är dagen när vi ska flyga hem från Amman. Genom nyheterna nås vi på morgonen av det fruktansvärda som inträffat när Hamas gick in i Israel. Vad som sedan hänt är vi alla smärtsamt medvetna om. Återigen får vi be när ondska, hat, smärta och död drabbar; Herre förbarma dig.
I oktober 2023 fick jag förmånen att tillsammans med Lunds stifts internationella referensgrupp för första gången besöka det heliga landet. Ända sedan jag var ung konfirmandledare och så småningom läste hebreiska på universitetet har jag tänkt att det skulle vara intressant att se alla platser som vi läser om i vår bibel.
Nu kom tillfället när jag fick möjlighet att komma dit. Det blev en stark och fin resa som jag var med om. Jag fick tillsammans med gruppen under en vecka besöka Betlehem, Jerusalem och Amman. Det var många fina möten med olika personer som jag fick uppleva. Vi mötte flera företrädare för Lutherska kyrkan i Heliga landet (ELCJHL). Jag fick möta en tro som bär också i svåra stunder. Det är mycket som har etsat sig fast i mitt hjärta om hur lika vi är även om förutsättningarna är olika.
Några upplevelser minns jag särskilt. Det är besöket på Den Gode Herdens skola i Betlehem och mötet med flickorna som går där. Det är soluppgången över Jerusalem sett från Olivberget. Det är Jesu dop-plats vid Jordanfloden. Integrationsprojektet i Amman med restaurang och syateljé som ett resultat av flyktingvågen 2015. Dagarna var fyllda av möten och intryck som var fina, tankeväckande och intressanta.
Lunds stift stödjer Wi’am som är en organisation som bygger på idén om att medling kan starta med en kopp arabiskt kaffe. Precis vid muren i Betlehem finns lokalen som vi kom till och jag slogs av att trots den höga muren med taggtråd och bevakningstorn så spirar här ett hopp. Hopp om fred och hopp om försoning. Jag bär med mig det hoppet om fred, försoning och bönen om Guds förbarmande över oss. Jag fick på muren se Banksy-målningen av fredsduvan med skyddsväst och ett sikte riktat mot sig och samtidigt olivkvisten i näbben. Det är starkt att på plats uppleva hur skör freden är och samtidigt känna hur hoppet finns där trots allt.
För någon vecka sedan var jag i Stockholm och besökte då Banksy-utställningen som pågick där. Jag såg då i utställningshallen samma vyer som jag mött i verkligheten bara några månader tidigare. Bilden av duvan berörde mig återigen starkt och jag tänkte än en gång på hur skör freden är. Men också att hoppet får bära oss, oavsett var vi befinner oss.
Psaltarens ord ger mig hopp:
Ps 36:10 ”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus”. Marie Carlsson, biskopens kaplan
|
|
 |
Foto: DSPR-Mecc
|
|
ACT Svenska kyrkans partner på plats i Gaza är The Department of Service to Palestinian Refugees of the Middle East Council of Churches (DSPR-MECC).
Här nedan kan du läsa en en sammanfattning av DSPR-MECC:s nyhetsbrev från januari 2024. Låt oss be för och stödja detta mycket viktiga arbete!
Vård ges vid DSPR-MECC Rafah-klinik för primärvård. Kliniken är en av fyra centra som fortsätter att betjäna den behövande befolkningen i Rafah. I Rafah växer befolkningen dagligen till cirka 1,3 miljoner på en plats där det före kriget bodde 250 000. Sedan kliniken öppnades igen i december 2023 har man kunnat nå mer än 400 patienter varje dag.
Workshops om hälsomedvetenhet genomförs i Gaza med tanke på spridningen av smittsamma sjukdomar, inklusive allvarliga hygienrelaterade problem. Som en del av dessa upplysningsworkshops delar man ut hygienpaket med tvål, schampo, löss-schampo, dambindor etc.
Det psykosociala stödet riktas mot gruppen barn och mödrar. Mer än 5 000 barn (i åldern 5—9 år) har fått stöd genom dessa program. Varje deltagare får ett hälsosamt mellanmål bestående av mineralvatten och en näringsrik palmdadel. DSPR-MECC fortsätter de psykosociala stödaktiviteterna, riktar sig till nya 4000 barn och kvinnor, och erbjuder psykologisk första hjälp till behövande.
Mer än 600 familjer har fått en engångsöverföring på 190 USD genom teknologi som gör det möjligt att ta emot pengar via mobilnummer. Enligt flera av mottagarna av denna utdelning användes beloppet i första hand för att täcka deras grundläggande behov såsom att köpa vatten, mat och andra viktiga behov. På grund av att behovet av mat fortsätter att vara akut för hela Gazas befolkning, nästan 2,2 miljoner människor, planerar DSPR-MECC att fortsätta med denna typ av kontantutdelning.
Barn som kommer till Rafah-kliniken får mjölk som blir extra viktigt på grund av bristen på mat.
Omkring 800 medlemmar från den kristna gemenskapen har tagit sin tillflykt till de två kyrkorna i Gaza (Heliga familjens katolska kyrka och den ortodoxa kyrkan St Porphyrios). DSPR-MECC kunde i samarbete med Jordanian Hashemite Charitable Organisation leverera matpaket till dessa internflyktingar som har haft sin tillflykt i kyrkan sedan krigets början. Paketen släpptes från flygplan tillhörande det jordanska flygvapnet.
Behoven är otroliga, resurserna är begränsade och svåra att finna. Dessutom är teamen på marken utmattade och arbetar under extremt osäkra och svåra förhållanden, men beslutsamma att tjäna detta viktiga uppdrag. Man har utökat arbetstiden på Rafah-kliniken för att kunna möta den växande efterfrågan.
"När han såg människorna fylldes han av medlidande med dem, för de var illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde, och han sade till sina lärjungar: Skörden är stor men arbetarna få. Be därför skördens herre att han sänder ut arbetare till sin skörd". (Matteus 9:35-37)
|
|
 |
Anna Hjälm och Karin Ekblom. Foto: Hiba Abuarafeh
|
|
Vad gör kyrkor och interreligiösa aktörer i skuggan av det pågående kriget och hur ser situationen för det kristna ut?
Svenska teologiska institutet i Jerusalem är sedan 1947 en plats för fördjupning, dialog och möten över gränser. Just nu är det svårt för många att resa hit, men vi tror att intresset för vad som händer i Jerusalem består.
Vi, direktor Anna Hjälm och kaplan Karin Ekblom, finns på plats i Jerusalem och kan ge lägesuppdateringar och leda samtal kring vardag och konflikt i det Heliga Landet.
Boka in ett digitalt föredrag för din församling eller ditt arbetslag! Svenska teologiska institutet är en resurs för hela Svenska kyrkan.
Välkomna att kontakta oss!
|
|
 |
Foto: Act Svenska kyrkan
|
|
Just nu pågår det alla möjliga aktiviteter i stiftets församlingar för att samla in pengar till årets Fasteaktion. Det är Livslopp, mannekänguppvisningar, utställningar, konserter med mera.
Tyvärr har inte alla församlingsbor möjlighet att delta. Så glöm inte att berätta om allt fantastiskt ni gör i era sociala medier och på era hemsidor. Tänk då på att också berätta hur man kan skänka pengar om man inte har möjlighet att komma till församlingens aktiviteter.
|
|
 |
Facebook Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Alin Andersen
|
|
Gruppen finns som en plats att dela idéer och engagemang kopplade till Svenska kyrkan i utlandet – oavsett om du befinner dig utomlands eller i Sverige. Berätta vad ni gör i din församling, fråga andra om tips, visa bilder från lyckade evenemang eller be om hjälp vid en insamling. Gruppen finns för att hjälpa, tipsa, komma med goda råd, erfarenheter, samverka och sprida glädje.
Gå till Facebookgruppen Svenska kyrkan i utlandet – idéutbyte och inspiration
|
|
 |
Chencha i Etiopien. Foto: Tomas Andersson
|
|
På 2 300 meters höjd i södra Etiopien är detta böljande och vackra landskap hem för drygt 100 000 människor, varav 90% lever på det som jorden kan producera.
Helsingborgs pastorat har under de senaste 7 åren varit partner med Hope for Children in Ethiopia (HCE) i deras arbete att stötta och utveckla kvinnors och familjers levnadsvillkor på denna plats. Resultatet av HCEs arbete är, minst sagt, häpnadsväckande.
Just hemkomna från ytterligare ett besök, har vi tagit del av kvinnors berättelser och vittnesmål och med egna ögon kunnat följa den ekonomiska och sociala utvecklingen i byn. Kvinnorna är organiserade i självhjälpsgrupper. I dagsläget finns över 100 grupper med totalt drygt 2 000 engagerade kvinnor. Kvinnornas berättelser omfamnar allt från konkreta inkomstgenererande utvecklingsprojekt – som till exempel äppelodlingar, vetefält, djurhushållning och hantverk – till det oerhörda att få lära sig läsa och skriva, spara och sköta ett bankkonto, kunna skicka sina barn till skolan, samarbeta och lösa problem. Helt enkelt få leva ett värdigt, fullt och upprättat liv. Genom detta arbete håller ett helt samhälle på att förvandlas. Och allt detta till en för oss försumbar kostnad.
Hela detta ”projekt” drivs på en budget om ca 250 000 kronor per år. Med rätt fokus och kompetenta människor som är hängivna sitt uppdrag kan underverk uträttas. Stora projekt har sin plats, men min övertygelse är att kyrkan i sitt missionsuppdrag är kallad främst till de ”små” sammanhangen – där människa möter människa, där dialog kan ske och samarbete utvecklas i respekt: i respekt till människan, kulturen och den lokala kunskapen. Samhällen förvandlade – en människa i taget. Och vi får vara med och stötta med ekonomi, relationer, bön och support.
”Jag vet väl, säger Herren, vilka tankar jag har för er. Nämligen fridens tankar och inte ofärdens, för att skänka er en framtid och ett hopp”.
Detta har vi fått se med egna ögon och höra med egna öron. Evangeliet fysiskt gestaltat. Vilken nåd att få stå med i detta uppdrag.
Tomas Andersson, Helsingborgs pastorat
Vill du veta mer, eller vara med och stötta?
Kontakta Tomas Andersson, 042-18 91 60, tomas.andersson@svenskakyrkan.se
|
|
 |
Volontärer Stefan och Inga-Louise Runeson. Foto: Privat
|
|
Vi är ett nypensionerat par från Lund som har arbetat två månader som volontärer i Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) i Melbourne. Tiden i Melbourne överträffade alla våra förväntningar: det generösa mottagandet, den stimulerande arbetsgemenskapen, det magnifika Toorak House med sin trädgård och alla nya människor vi fått lära känna. Toorak House är SKUT:s fastighet i Melbourne.
SKUT i Melbourne har en omfattande verksamhet. Det är gudstjänst varje söndag och lunchbön tisdagar och torsdagar. Utöver detta sker dop, vigslar, begravningar och konfirmation i kyrksalen i Toorak House. En annan mycket populär aktivitet är ”Barngruppen Lille Skutt”. Tisdagar och torsdagar stormar barnen in i Toorak House, tillsammans med sina daglediga mammor eller pappor. Det blir tid för både barnens lek och för föräldrarnas samtal med varandra. Varje samling avslutas med sångstund i kyrksalen och därefter gemensam lunch, oftast svensk husmanskost.
Caféet och butiken i Toorak House har öppet flera dagar i veckan. I caféet kan man fika och äta nybakade bullar och våfflor. I butiken kan man köpa svenska varor som knäckebröd, senap och ättika. Caféet är som ett vardagsrum för många stamgäster. Det dyker dessutom ständigt upp tillfälliga gäster. Studenter och backpackers från Sverige kommer ofta in och tittar sig förundrade omkring, med ett igenkännande leende. Detta är som ett Sverige i miniatyr, på andra sidan jordklotet.
Tre personer är anställda i SKUT i Melbourne. Det är kyrkoherden Katja Lin, pedagogen Gunnar Wenehult och husmor Stina Dunstan. De köper även in två deltidstjänster lokalt, för städning och ekonomi. Det är ju uppenbart att all denna verksamhet inte kan bedrivas med enbart anställd personal. De är alltså mycket beroende av volontärer. De har både volontärer från Sverige och lokala volontärer från Melbourne.
Under vår tid i Melbourne var vi sex volontärer från Sverige. Det var en rolig grupp av unga vuxna och äldre vuxna. Vi fick hjälpa till med allt möjligt. Vi fick arbeta i caféet och köket, i trädgården och med den stora julbasaren. Vi fick även arbeta med annat utifrån personliga intressen och kunnande. Stefan fick bidra till musiklivet med att spela orgel och piano och sjunga i kören. Inga-Louise fick bidra med vård av kyrkans vackra textilier.
De lokala volontärerna från Melbourne gör också stora insatser. De hjälper till i köket vid större samlingar. Många arbetar med den stora julbasaren. Underhållet av fastigheten sköts till stor del av de lokala volontärerna. De sköter även den stora trädgården; klipper gräsmattor, samlar frön, driver fram sticklingar i drivbänkarna och planterar ut dem i trädgården.
SKUT i Melbourne har en bra metod att introducera nya volontärer från Sverige. De volontärer som har varit i Melbourne längst tid, får introducera de volontärer som kommer nya. De volontärer som har varit där ett tag, minns fortfarande vad som var ovant när de var nya. Dessutom avlastar detta de anställda. Arbetet som volontär är inte ett heltidsarbete. Vi fick gott om tid att även utforska Melbourne och dess omgivningar, medan vi var där.
Om du har möjlighet så vill vi varmt rekommendera några månader som volontär i SKUT i Melbourne!
Stefan och Inga-Louise Runeson, Lund
|
|
 |
Foto: Malin Wrigstad/Ikon
|
|
Ung i den världsvida kyrkan är Act Svenska kyrkans utbytesprogram som har funnits i olika skepnader sedan 1990-talet.
Du som är 18–30 år är välkommen att söka till utbytesprogramet för unga vuxna. Du får dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania.
Sista ansökningsdag för 2024 är den 15 mars.
|
|
 |
Foto: Lunds missionssällskap
|
|
Lunds Missionssällskap utlyser resestipendium för dig som vill vara volontär på Anafora i Egypten i minst en månad under 2024 och hjälpa till med olika arbetsuppgifter.
Stipendiesumman, 15 000 kronor (en månads vistelse) eller 30 000 kronor (tre månaders vistelse eller mer), täcker resa och uppehälle.
Berätta kort på engelska om dig själv och din relation till Anafora, vilka färdigheter eller intressen du har och under vilken tid du vill vara i Egypten. Bifoga en bild av dig själv.
I år prioriterar vi yrkesfärdighet, gärna lärar-, ingenjörs- eller sjukvårdsutbildning.
Anaforas Vänner i Sverige och Anafora i Egypten utser tillsammans stipendiaterna.
Välkommen med din ansökan senast den 15 mars 2024 – skicka den till anaforastipendiat@gmail.com.
|
|
|
Välkomna till rådet för Svenska Kyrkan i utlandet, Lunds stifts årsmöte lördagen den 13 april.
Årsmötet hålls i Maria Magdalena kyrka i Lund mellan 09.30 och 13.00. Fredrik Santell, präst och författare pratar om sin bok "Kyrka och diplomati", om utlandskyrkans historia.
Lunch serveras.
Anmäl dig senast 1 april. Länk till anmälan (Trippus)
|
|
 |
Biskop Desmond Tutu. Foto: Mikael Ringlander
|
|
Söndagen den 21 april har Lunds Missionssällskap årsmöte på Panora i Malmö. I samband med mötet visas filmen "A tree has fallen", om biskop Desmond Tutu.
Filmens producent och regissör Marika Grieshel och den sydafrikanske musikern Concord Nkabinde, som skapat musiken till filmen, är med på mötet.
Filmvisningen börjar kl 17.30 och efteråt blir det samtal med Marika och Concord.
|
|
 |
Foto: Mats Ek/Ikon
|
|
Välkommen att delta på en digital nätverksträff den 23 april kl 16–17.
På träffen får du veta hur du som ombud eller engagerad kan arbeta med engagemang utifrån Svenska kyrkan i utlandets volontärplatser.
Medverkar gör bland andra Håkan Appel från SKUT-rådet i Linköping. Syftet med nätverksträffarna är att öka medvetenheten, sprida kunskap om, och engagemang för Svenska kyrkans arbete utomlands. Du får möjlighet att lära dig nya saker, utbyta idéer och erfarenheter med andra anställda och ombud.
Samlas gärna i församlingshemmet och anslut till seminariet tillsammans. På det sättet kan ni enkelt fortsätta samtalen om hur ni kan använda det ni tagit av. Skicka ett e-postmeddelande till lena.j.olsson@svenskakyrkan.se senast den 16 april. Skriv ”Ung och senior” i ämnesraden. Ange också hur många som kommer att delta.
Efter anmälningstiden gått ut kommer du att få en länk till mötet.
|
|
 |
Foto: Gabriel Liljevall, Andreas Rosenqvist, privat, Karl Nordlund, Elisabeth Ohlsson, pressbild.
|
|
Kom! Du är också kallad till kärlek!
Hur många gånger har vi ställt in möten? Coronapandemin tvingade oss att ställa in flera både större och mindre samlingar som vi planerat för medarbetare, förtroendevalda och andra engagerade i vår kyrka.
Vi behöver mötas och samtala om vad det är att vara en kristen.
I mitt herdabrev, ”Kallad till kärlek”, trycker jag på att livet som kristen inte handlar så mycket om vad vi inte ska göra. Snarare handlar det om vad vi ska göra: Älska varandra. På olika sätt säger Jesus i evangelierna att vi är kallade till kärlek. Vi är kallade till gemenskap med Gud, som är kärlek. Och vi är kallade till ett liv i kärlek i Kristi efterföljd.
Men vad är då kärlek? Hur älskar vi och måste jag älska alla?
Om detta och mycket annat vill jag samtala, lyssna och lära under två dagar i Lund. Jag vänder mig till er alla: Du som arbetar i kyrkan i Lunds stift eller är ideell, förtroendevald eller kyrkobesökare. Du som är engagerad på andra ställen i vårt land – eller i ett annat land. Du är välkommen! Kom och samtala om - och upplev - Guds kärlek! Biskop Johan Tyrberg
10–11 september möjliggör för en kreativ mötesplats för inspiration, fortbildning, dialog, fördjupning, och känslan av fest och gemenskap. En mängd intressanta seminarier, föredrag och samtal erbjuds.
Här är några exempel på seminarier med internationell karaktär:
150 år av internationellt engagemang (Act Svenska kyrkan) Kallad till Kina (Historiska museet) The role of Judaism in Peace Making (Peta Jones Pellach)
|
|
|
Utvecklingen för kvinnors situation går åt fel håll i många delar av världen. Det som uppnåtts med mycket möda och ansträngningar förloras. Vi behöver verktyg för att bromsa den utvecklingen men har svårt att hitta dem. Kan vi hitta en motkraft i kyrkan? Kan samtalet där ge oss idéer och hopp? Dessa tankar är utgångspunkten för mötet mellan deltagare från Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift och deltagare från Evangelische Frauen in Mitteldeutschland. Vi har under mer än 10 år träffats antingen i Sverige eller i Tyskland och upplevt att vi har mycket som är gemensamt men också en del som skiljer oss åt.
Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift har bjudit in våra tyska systrar till samtals och gemenskapsdagar på EFS-gården i Höllviken den 18–22 september 2024. Du får jättegärna vara med! Vi talar både tyska och svenska och kommer också att ha språkstudier under dagarna.
Onsdag 18 september
Våra tyska vänner anländer och vi samlar ihop oss kl.16–18, äter middag och lär känna varandra.
Torsdag 19 september
Före detta ärkebiskop Antje Jackelén inspirerar oss utifrån den rika erfarenhet hon har av kvinnor i världen och deras situation. Finns det något vi kan göra för att vända den bakåtgående trenden? Vi besöker den bibliska trädgården i Höllviken.
Fredag 20 september
Utfärd till Ystad och sydkusten.
Lördag 21 september
Torsdagens samtal fortsätter. Tid för vandring. Lördagkvällen blir vår festkväll med en light-version av kvinnors bordssamtal med inledare och underhållning.
Söndag 22 september
Hemresa efter frukost.
Till detta program kommer måltider vid lämpliga tillfällen, andakter, vandringar med mera.
Kostnad för enkelrum med helpension är 3 000 kronor. Del i dubbelrum kostar 2 500 kronor.
Skicka din intresseanmälan senast den 18 februari till Lisbeth Malmström, lisbeth.g.malmstrom@telia.com.
En bindande anmälan kommer att krävas senare.
Frågor besvaras av Lisbeth, 0708-14 24 82.
|
|