Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Konferenser och seminarier
 
Finansiering och kontroll av växtskyddsmedel, 1 februari
SKR anordnar ett seminarium om växtskyddsmedel. Det är det första i en serie korta webbmöten där ni får chansen att ställa era frågor till sakkunniga. Medverkande är SKR, Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket. Temat är riskbaserad kontroll och hur man kan finansiera denna. Varmt välkomna!
Mer information och anmälan -SKR
 
Nya bestämmelser om förpackningsavfall med fokus på verksamheter, 8 februari
SKR anordnar tillsammans med Naturvårdsverket ett digitalt seminarium om nya bestämmelser gällande förpackningsavfall från verksamheter och vissa återanvändbara förpackningar med fokus på miljönämnderna och dess tillsynsuppdrag.
Mer information och anmälan - SKR
 
Naturens läkande kraft, 5 mars
Seminariet sätter fokus på naturens läkande kraft och vår relation till allt annat levande, med tanke på hälsa i ett brett perspektiv. Under seminariet delas aktuell forskning, insikter och metoder.
Mer information och anmälan - SKR
 
Digitalt seminarium om Receptfria Läkemedel med Läkemedelsverket, 19 mars
Tillsynsdagarna 2024 sker i form av olika seminarier med olika teman under året. Missa inte chansen att vara med på seminariet om tillsyn av receptfria läkemedel med Läkemedelsverket.

Program och anmälan kommer inom kort på hemsidan
 
Klimatsmart konsumtion och medborgardeltagande, 22 mars
Välkommen till ett digitalt seminarium om kommuners insatser för hållbar konsumtion i omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Ett antal kommuner delar med sig av sina erfarenheter av arbetet för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen. Vi får del av SEI:s verktyg Konsumtionskompassen, ett verktyg för att förstå klimatpåverkan från konsumtion på lokal nivå. Viable Cities berättar om pågående utvecklingsarbete om medborgardialog för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen. Klimatkommunerna berättar om The European Climate Pact, en EU-finansierad plattform för medborgarengagemang. Eftersnack i Teams för de som vill!
Mer information och anmälan - SKR
 
Vägar mot det robusta samhället - Presidiedagar inom plan, bygg och miljö, 22–23 april 2024
Välkommen till SKR:s årliga konferens för presidierna i kommunernas plan-, bygg- och miljönämnder på temat ”Vägar mot det robusta samhället”. Dagarna innehåller flera kunskapspass med utgångspunkt i era uppdrag. Möjlighet ges att samtala med varandra och med medarbetare på SKR. Även studiebesök arrangeras.
 
Ett axplock ur programmet:
  • Vilka roller och vilket ansvar har olika aktörer för den gröna omställningen?
  • Hur skapar vi effektiva processer för att möta klimatförändringarna?
  • Hur kan vi arbeta med civil beredskap och krisarbete inom VA-sektorn?
  • Hur ser regeringens aktuella politik och inriktning ut ur ett risk- och sårbarhetsperspektiv?
Ett urval av de medverkande:
  • Michael Malm, chef för totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen vid Försvarsmakten
  • Klas Ericson, Regeringens samordnare för den gröna omställningen i fordonsindustrin
  • Sara Keisu, Ordf. i samhällsbyggnadsnämnden, Skellefteå kommun
  • Statssekreterare Johan Davidson och Daniel Westlén
 
Nätverkskonferens för kommunala miljö- och klimatstrateger, 2-3 maj
Välkommen till årets nätverkskonferens på temat ”Styrning och ledning för klimat och hållbar omställning”. Syftet med dagarna är att mötas kring möjligheter och utmaningar med utgångspunkt i din roll som strateg för utbyte av erfarenheter och samverkan. Konferensen innehåller kunskapspass om styrning och ledning samt omvärlds- och trendspaningar med avstamp i det kommunala miljö- och klimatarbetet. Tid finns för interaktiva övningar, samtal och dialog. Ni får även del av aktuell information från SKR. Konferensen hålls fysiskt, lunch till lunch, i SKR:s lokaler på Hornsgatan 20 i Stockholm.
Mer information och anmälan - SKR
 
Save the date – fler klimatseminarier våren 2024
  • Naturbaserade och mångfunktionella lösningar i den strategiska planeringen, 12 april
  • Möjligheter och utmaningar i det cirkulära byggandet, 30 maj (preliminärt)
 
Energi och klimat
 
 
Rapport Minskad klimatpåverkan och klimatanpassning i nya stadsdelar
SKR har tagit fram en rapport om minskad klimatpåverkan och klimatanpassning i nya stadsdelar baserad på erfarenheter från ett antal kommuner som alla tagit sig an stora samhällsbyggnadsprojekt. Rapporten är tänkt som ett tillskott till den diskussion och planeringsaktivitet som sker lokalt kring hur klimatfrågan praktiskt kan hanteras i stadsbyggnadssammanhang.
Ta del av rapporten - SKR
 
 
Klimatkunskap för lokala ledare
Klimatkommunerna har med stöd av SKR tagit fram fortbildningspaketet Klimatkunskap för lokala ledare. Materialet är fritt för alla kommuner att använda.
Läs mer här - Klimatkommunerna
 
Vägledning Planera med utrymme för elnät
Tillräckligt utrymme för elnätsanläggningar behövs för att tillgodose framtida elbehov. Boverket har publicerat en ny vägledning om elnät i planeringen, för hur befintliga elnätsanläggningar behöver beaktas och hur framtida behov av elnätsutbyggnad kan hanteras i planeringen. Hela planeringskedjan berörs, från regional nivå till bygglov.
Ny vägledning om elnät i planering - Boverket
 
Direktivet om byggnaders energiprestanda överenskommet
Rådet och EU-parlamentet nådde den 7 december en provisorisk överenskommelse om direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). Tuffa krav ställs på förbättrad prestanda och på installation av solenergi. Lokalbyggnader ska klara ett tröskelvärde som år 2030 motsvarar de 16% med sämst energiprestanda år 2020 och år 2033 de med 26% sämst energiprestanda år 2020. Vissa möjligheter till undantag finns. Stocken av bostäder ska förbättra medelvärdet med 16% till 2030 och med 20-22% till 2035, jämfört med år 2020. Åtminstone 55% av energirenoveringen ska göras i de 43% av bostadsbyggnaderna som har sämst energiprestanda. Även här finns vissa möjligheter till undantag.
Direktivet väntas antas till våren med två år för implementering.
EPBD agreement – EU-kommissionen
 
EU-medel för finansieringsplan för energi- och klimatåtgärder
Sök investeringsstöd på 60 000 euro för en finansieringsplan för att genomföra åtgärderna i energi- och klimatplanen. Stödet i en klumpsumma erbjuds kommuner (eller grupp av kommuner) som har beslutade energi- och klimatplaner eller motsvarande och är redo för att genomföra åtgärderna. Planen kan underlätta tillgång till olika europeiska investeringsprogram (InvestEU, ESIF, ELENA, annan projektassistans) eller gröna lån via Kommuninvest.

Ansökan senast 15 mar till EUCF. Stödet ges i tre omgångar 2023-2025. Ansökningar utvärderas utifrån investeringsprojektets ambition, styrning och ledning, intressentengagemang samt sammanhang och trovärdighet.

Energikontor Syd Webbinarium på Teams 2 februari kl. 8:30-9:50. 
Anmälan – Energikontor Syd.
 
Vatten
 
 
Anna Ledin ny GD för Havs- och vattenmyndigheten
Regeringen har utsett Anna Ledin till generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten från den 1 april 2024. Anna Ledin har en lång erfarenhet inom offentlig förvaltning, närmast som direktör för miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
Pressmeddelande - Regeringen
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Ett nytt underlag till delegationsordning för miljönämndernas verksamhet har publicerats av SKR
Ett uppdaterat underlag till delegationsordning för miljönämndernas verksamhet finns nu tillgängligt. Det innehåller flera uppdateringar i förhållande till tidigare underlag
Läs mer här - SKR
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Vardag i miljöarbetet, 2 februari
Region Stockholm arrangerar ett seminarium med fokus på vad rollen som miljöombud, miljöhandläggare, miljösamordnare, eller miljöambassadör innebär i praktiken. Vi får ta del av erfarenheter från verksamma i det operativa miljöarbetet och reflektera kring framgångar och utmaningar.
Mer information och anmälan – Region Stockholm
 
Lokala och regionala klimatinitiativ – vägledning för din kommun, 8 februari
Sustainable Innovation arrangerar en digital frukost på temat samarbete mellan offentliga och privata organisationer för att nå uppsatta klimatmål.
Mer information och anmälan – Sustainable Innovation
 
Forum för klimat och kulturarv 2024, 28-29 februari
Konferensen Forum för klimat och kulturarv 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetet. Konferensen syftar till att stärka klimatperspektivet i kulturmiljöarbetet och höja beredskapen för klimatpåverkan på kulturmiljön.
Mer information och anmälan - Riksantikvarieämbetet
 
Tillbakablick på framtidsstudie om 15 miljömål
En uppföljning finns av framtidsstudien från slutet av 90-talet, Sverige år 2021 – vägen till ett hållbart samhälle. Vad lyckades vi åstadkomma under en generations tid?
Uppföljning av framtidsstudien Sverige år 2021 - sverige2021.se
 
SKR Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se