Institutionsvård | Välfärdsbrott | Vecka fri från våld
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion, kommenterar samhällsvården för barn och unga:
Upptäckta välfärdsbrott kan leda till utökad kontroll
 
Att personer med koppling till organiserad brottslighet visat sig driva bland annat HVB kan leda till skärpt kontroll. Det är bra. Men risken finns att HVB-hem stängs med kort varsel.
Socialtjänstbloggen 23 november
 
Staten måste ta större ansvar för institutionsvården
 
HVB säger nej och familjehemmen vågar inte, SiS-hemmen är fulla. Var ska de kriminella barnen placeras? Utredningen om barn i samhällets vård, har några svar. 
Socialtjänstbloggen 7 november
 
Socialsekreterare hotas dubbelt när de anmäler
 
Anställda i kommuner och regioner som utsätts för brott kan utsättas igen när de polisanmäler. Socialtjänsten är särskilt drabbad. Möjliggör för arbetsgivaren att stå som målsägare istället. Det skriver SKR:s politiska ledning på Expressen debatt.
Bättre skydd för socialtjänstens medarbetare
 
Ekonomiskt bistånd: Regeringen fördröjer nödvändig digitalisering
 
Regeringen säger nej till SKR:s förslag om hur Arbetsförmedlingen borde digitalisera information som kommunerna behöver för att bedöma rätten till ekonomiskt bistånd.
– Mycket arbetstid skulle vinnas och bidragsbrott förhindras om handläggare slapp jaga varandra på telefon, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.
Regeringen bör tänka om – utred frågan i ett snabbspår
 
Äldreomsorgslyftet fortsätter att leverera
 
287 av 290 kommuner rekvirerade 100 procent av statsbidraget för äldreomsorgslyftet. Över 24 000 personer påbörjade eller avslutade studier och kompetensutveckling under 2022. Det är en viktig pusselbit att möta kompetensutmaningen. Det skriver Bodil Umegård, sektionschef på SKR:s avdelning för arbetsgivarpolitik.
Arbetsgivarbloggen
 
SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg för äldre
 
Den 23 januari arrangerar SKR den första av tre stora konferenser om äldrefrågor. Lyssna till SKR:s ordförande Anders Henriksson och äldreminister Anna Tenje, och få inspiration om konkreta verktyg, innovativa arbetssätt och effektiv styrning från kommuner och experter.
Anmäl dig före 22 december och få rabatt på konferensavgiften
 
En starkare välfärd genomsyrar SKR:s inriktning
 
Kompetensförsörjning, digitalisering och långsiktiga planeringsförutsättningar är de tre prioriterade frågorna som SKR tillsammans med kommuner och regioner ska fokusera på 2024-2027. Det beslutade SKR:s kongress härom veckan.
Världens mest innovativa och omtänksamma välfärd
 
Mer från SKR 
 
 
Unik studie om socialtjänstens omställning – anmäl din kommun!
Hittills har 50 kommuner anmält intresse att delta i NUSO – en unik studie som följer upp socialtjänstens omställning till nya socialtjänstlagen, med fokus på barn, unga och familjer. Studien är ett samarbete mellan SKR och Karlstad universitet. Vill din kommun delta? Anmäl dig senast 15 december.
Tillsammans stärker vi kunskapsläget i socialtjänsten
 
Tillfälligt undantag från sekretessregler nödvändigt
Dagens läge, med barn som begår och utsätts för grova våldsbrott, gör att socialtjänster och kommuner behöver kunna åsidosätta sekretessreglerna. SKR vill se en tillfällig lagstiftning som möjliggör utökad informationsdelning. Det är också bra att orosanmälningar blir sökbara digitalt.
Det skriver SKR i ett remissvar
 
Resultat från årets brukarundersökningar
Årets brukarundersökningar i socialtjänsten har precis avslutats. Deltagande kommuner har nu tillgång till sina resultat, som också publiceras i Kolada den 7 december. I januari bjuder SKR in till webbinarier där nationella resultat presenteras, och där vi diskuterar hur resultaten kan användas.
Anmäl dig till webbinarium om resultaten
 
Smittspridningen av covid-19 ökar
Smittspridningen av covid-19 ökar i hela landet. Det är särskilt viktigt att ansvariga inom vård och omsorg anpassar verksamheterna utifrån smittläget och ser över rutiner. På skr.se finns samlad information om covid-19 för dig som arbetar inom vård och omsorg.
Covid-19, stöd för vård och omsorg
 
Vecka fri från våld 
 
 
Stöd att jobba med våldsutövare
Den här veckan är det #enveckafrifrånvåld. Socialtjänsten har ett viktigt ansvar att stödja våldsutsatta, men behöver också jobba med förövarna. Hur ökar vi kvaliteten i det arbetet? Ta del av SKR:s skrift och film med professor Maria Eriksson! Du hittar också frågor och svar, bland annat om den sekretessbrytande regeln för att förhindra brott i nära relation.
Förändringsarbete, våldsutövare
 
Nyckeltal Kolada – följ upp stödet till våldsutsatta inom IFO
Missa inte de tre nya nyckeltalen i Kolada där du kan följa upp stödet till våldsutsatta vuxna inom IFO. Hittills har 53 kommuner rapporterat in statistik. Med nyckeltalen kan du följa utveckling över tid, jämföra med andra kommuner och bidra till ökad kunskap nationellt.
Så gör du för att rapportera
 
Chefer: Våga fråga!
En av fyra kvinnor har någon gång utsatts för våld i nära relation. Det kan vara en kollega och anställd. För den som är våldsutsatt kan arbetsplatsen vara ett stort stöd. SKR har ett stödmaterial som hjälper dig som chef och arbetsgivare att göra skillnad.
Våld i nära relation – stöd för chef
 
Arbetsmiljö: Hot och otillåten påverkan
 
 
Skapa praktisk beredskap – i tre steg
Hur kan du skapa beredskap på arbetsplatsen inför hot, våld och otillåten påverkan? SKR har samlat stöd, checklistor och vägledning.
Stöd att förebygga hot och otillåten påverkan
 
Exempel från Gottsunda socialtjänst 
Ständig övning, rutiner som sitter och checklistor på toaletterna. Det är några saker som gör att medarbetarna på Gottsundas socialtjänst känner sig trygga, fast deras kontor ligger mitt i ett särskilt utsatt område.
Läs artikeln från Suntarbetsliv
 
Konferenser och seminarier 
 
 
30 november
Informationssäkerhet och dataskydd, vård och omsorg
Nästa år väntas ny lagstiftning om välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Samtidigt kommer integritetshöjande bestämmelser för behandling av personuppgifter i socialtjänsten. Vilka krav ställer det på kommunerna? Seminariet tar även upp NIS-direktivet och kommuners ansvar för trygghetslarm.
Sista dag för anmälan 28 november
 
1 december
Socialtjänstens roll i samhällsplaneringen
Socialnämnden ska bidra till samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem, något som i praktiken visat sig svårt. Kan socialtjänsten arbeta annorlunda? SKR bjuder in till en heldag för chefer, förtroendevalda och medarbetare inom socialtjänst och samhällsbyggnad.
Sista dag för anmälan 30 november
 
8 december
Hur kan socialtjänst och fritidsverksamhet samverka i utsatta områden?
Fritidsverksamheter spelar stor roll i utsatta områden, och kan vara en viktig arena att fånga upp unga som är på väg in i kriminalitet. Hur kan socialtjänst och fritidsverksamheter samverka, och hur ser vi till att verksamheten blir en frisk- och inte en riskfaktor? Dagen lyfter exempel från Danmark och Sverige.
Sista anmälningsdag 7 december
 
11 januari
Integrerad vård och omsorg vid samsjuklighet och psykisk ohälsa
Samsjuklighetsutredningen föreslår att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska ha samordnade verksamheter för dem med störst behov. Här finns fler metoder och arbetssätt. Hur implementerar man dem och startar integrerade verksamheter? SKR bjuder in till en heldag om personcentrerad integrerad vård och omsorg.
Sista dag för anmälan 10 januari 
 
Start 29 januari
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori, workshops, diskussioner och hemuppgifter. Antal platser är begränsat, först till kvarn!
Sista dag för anmälan 22 januari
 
6 februari
Vräkningsförebyggande arbete
SKR och Sveriges Allmännytta bjuder in till en heldag om hur vi tillsammans kan förebygga avhysningar. Vi belyser barnperspektivet, tar del av forskning om ungas skuldsättning och lyfter exempel från kommun och bostadsbolag. Bland annat medverkar Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten.
Sista dag för anmälan 5 februari
 
8 feb
Barnrättsperspektiv inom LSS
Vad innebär ett barnrättsperspektiv inom LSS där barn berörs direkt? Lär dig mer om barnkonventionen och få tips om arbetssätt och stödmaterial på området. Medverkar gör experter från SKR, Socialstyrelsen, Stiftelsen Allmänna Barnhuset samt Stockholms stad och Ekerö kommun.
Sista dag för anmälan 7 februari
 
Start 8 februari
Utbildning i individbaserad systematisk uppföljning
Våren 2024 ger SKR en utbildning om individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten, där du får öva på att göra en avgränsad uppföljning i din verksamhet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff.
Sista dag för anmälan 19 januari
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Åtgärder för att förhindra ungdomsbrottslighet
Regeringen har presenterat ett paket av insatser mot ungdomsbrottslighet. Bland åtgärderna finns fotboja för unga, fler platser på SiS, pilotprojekt med förstärkningsteam i socialtjänsten samt en ny samverkansstruktur på nationell, regional och lokal nivå.
Ska bryta rekryteringen till gängen
 
Utredning om samhällsvården för barn och unga
Den 6 november tog regeringen emot utredningen om barn och unga i samhällets vård. Bland annat föreslås en reform av familjehemsvården samt utredning om särskilda befogenheter på HVB och SiS, och om staten kan ta större ansvar för tillgången till institutionsvård.
För barn och unga i samhällets vård SOU 2023:66
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00