Oktober 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Världsdagen för psykisk hälsa 10 oktober
 
Den 10 oktober uppmärksammas Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. I år är temat Psykisk hälsa är en universell mänsklig rättighet. I anslutning till dagen och under hösten arrangerar ett antal kommuner och regioner temadagar och -veckor med fokus på psykisk hälsa. 

Lista över kommuner och regioners arrangemang (Uppdrag Psykisk Hälsa)
World Mental Health Day (World Health Organization, WHO)
 
Aktuellt från SKR
 
 
Depression och självskadebeteende blir vårdförlopp
Depression och självskadebeteende inkluderas som nya personcentrerade vårdförlopp. De fokuserar på snabbt omhändertagande och ökad kunskap. Vårdförloppen införs nu i vården.
Läs mer (kunskapsstyrningvard.se)
 
Implementeringsstöd för Meningsfull heldygnsvård 
Önskemål om att förenkla utvecklingsarbete i psykiatrisk heldygnsvård, till exempel att få en överblick av nuläget och enkelt presentera och förankra materialet i arbetsgrupper har varit utgångspunkten. Implementeringsstödet tillsammans med en handledning och PowerPoint-presentationer publiceras i oktober på Uppdrag Psykisk Hälsas hemsida.
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
SIP inom statlig ungdomsvård
Under vårterminen 2023 har SKR och SiS tillsammans genomfört ett samverkansprojekt för att fler ungdomar på statliga ungdomshem ska erbjudas en samordnad individuell plan, SIP. Resultatet av arbetet sammanställs för tillfället i en slutrapport vilken kommer att tillföra kommuner, regioner och SiS nyttiga erfarenheter. Projektet har under arbetets gång delat erfarenheter med den statliga utredningen Barn och unga i samhällets vård som bland annat ska ”analysera om det krävs förtydliganden i SiS hälso- och sjukvårdsuppdrag och ta ställning till om SiS bör ges möjlighet att initiera en SIP”.
SIP inom statlig ungdomsvård (Uppdrag Psykisk Hälsa)
Utredningen Barn och unga i samhällets vård (Regeringen)
 
Webbinarier och konferenser
 
 
10 oktober kl. 13-16
Ungas psykiska hälsa
NSPH uppmärksammar World Mental Health Day med en konferens med fokus på ungas psykiska hälsa. Under konferensen berättar unga vuxna om sina erfarenheter och fakta om ungas psykiska hälsa och exempel på hur vuxna kan erbjuda bättre hjälp delas. Uppdrag Psykisk Hälsas chef Kerstin Evelius inledningstalar. Evenemanget sänds digitalt och är kostnadsfritt.

Läs mer och anmäl dig (NSPH)
 
10 oktober kl. 9.30-16
Tidiga och samordnade insatser
Socialstyrelsen och Skolverket anordnar den 10 oktober en konferens där de delar fem års lärande om tidiga och samordnade insatser för barn och unga. Konferensen vänder sig till beslutsfattare och yrkesverksamma i skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård samt andra verksamheter som kan ingå i samarbete kring barn och unga.
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
12 oktober kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro: insatser på arbetsplatser 

I denna utbildning får deltagarna fördjupa kunskaperna i ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. I utbildningen ingår även praktiska övningar utifrån fallbeskrivningar.
Hur kan HR praktiskt arbeta för att hitta arbetsplatser med hög och ökande sjukfrånvaro och ge de arbetsplatserna stöd att hitta rätt åtgärder för just den arbetsplatsen?
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
16 oktober kl. 14-15.30
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
Uppdrag Psykisk Hälsa erbjuder dialoger och ger information till stöd för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik. Webbinarierna riktar sig till personal inom offentligt drivna verksamheter i regioner och kommuner eller aktörer med ett helhetsuppdrag för regionen relaterat till neuropsykiatrisk problematik, denna gång med tema tidiga insatser. Hur utformar vi insatser före en eventuell diagnos, hur ser det ut i VIP adhd och hur ser det ut i praktiken?
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
24 oktober kl. 8.30-10
Psykiatrisk tvångsvård och självvald inläggning
NSPH bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium för att presentera en ny rapport om psykiatrisk tvångsvård och självvald inläggning. Under webbinariet presenteras kunskap från rapporten tillsammans med reflektioner från en person med egen erfaren av psykiatrisk tvångsvård och självvald inläggning. Webbinariet avslutas med ett samtal med NSPH och Socialstyrelsen. 
Läs mer (NSPH)
 
25 oktober kl. 13–15.15
Personcentrering vid psykiatriska tillstånd och samsjuklighet
I samarbete mellan Socialstyrelsen och SKR anordnas webbinarier som fokuserar på möjligheter när vård och omsorg ställer om till ett personcentrerat arbetssätt. Denna gång får vi bland annat höra Anders Printz beskriva samsjuklighetsutredningens förslag, erfarenheter från ett ACT-team i Malmö och hur nya arbetssätt i ett LSS-boende i Göteborg gett goda resultat.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
25-26 oktober
Med samlad kraft för livet!

Den nationella suicidpreventiva konferensen arrangeras den 25-26 oktober i Östersund av Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP). Konferensen har i år temat Med samlad kraft för livet!
Läs mer (Suicidprevention2023.se)
 
31 oktober kl. 13-16
Samtal om livsfrågor i grundskolan – praktisk tillämpning
SKR följer upp förra årets seminarium om livsfrågor i grundskolan. I webbinariet presenteras verktyg för praktiskt tillämpning för att ge skolpersonal verktyg för att arbeta med frågorna.

Läs mer och anmäl dig och ditt arbetslag (SKR)
 
1 november kl. 10-16
Socialtjänstens roll i arbetet med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har lanserats i arbetet med unga kriminella. Hur kan det komma att förändra socialtjänstens arbete? SKR bjuder in till en kunskapshöjande webbsänd dag om vad som är på gång, och vilken roll socialtjänsten förväntas ha och kan ta i en ny verklighet.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
9 november kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro: insatser för medarbetare 
En utbildning där vi går igenom en process för hur man kan arbeta för att tidigt hitta medarbetare i risk för sjukskrivning och tillsammans med chefen ge dessa medarbetare ett anpassat stöd. I utbildningen ingår även praktiska tips kring hur man kan lägga upp arbetet i praktiken.
Läs mer och anmäl dig (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
15 november kl 11-11.30
Informationsträff om Traumastödet
Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Vid det här tillfället får du mer information om Traumastödet.
 
16 november kl. 9-16
Riskorienterat arbetssätt – analysutbildning för controller och projektledare
En fördjupningsutbildning i riskorienterat arbetssätt för HR-controllers, HR-analytiker samt projektledare med övergripande ansvar för att införa, organisera och följa upp ett riskorienterat arbetssätt inom organisationen.
Läs mer och anmäl dig (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
24 november kl. 9-16
Kunskap och evidens i förebyggande socialt arbete med barn och unga
Förslaget till ny socialtjänstlag ställer krav på mer av förebyggande arbete, en tillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst samt ett stärkt arbete för barnets bästa. Detta seminarie är det första i en serie som syftar till att ge exempel på kunskap som är av betydelse vid utveckling av ett förebyggande perspektiv inom socialtjänstens arbete med barn och unga.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
28 november kl. 13-14.45
Utmattningssyndrom – vilka är signalerna och vad kan man göra?
Utmattningssyndrom uppkommer efter en långvarig stressbelastning utan tillräcklig återhämtning. Ta del av den senaste kunskapssammanställningen om vad som kan och bör göras av sjukvården och arbetsgivare.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
30 november kl. 15-16.45
Utmattningssyndrom – senaste kunskapen
Seminariet syftar till att bidra till att göra resultat om utmattningssyndrom lättillgängligt för vårdpersonal och tar bland annat upp hur man kan arbeta med utmattningssyndrom i primärvården.

Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
Övriga nyheter
 
 
Digital kunskapsguide för vuxna anhöriga
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har lanserat en kunskapsguide som vänder sig till den som står nära en vuxen person med psykisk ohälsa. På webbplatsen finns bland annat föreläsningar av anhöriga, personer med egen psykisk ohälsa samt forskare och yrkesverksamma.
Läs mer (Nka)
 
Lägesrapport Följa, utvärdera och stödja insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention
Staten och SKR har sedan 2012 årligen ingått överenskommelser om insatser inom området psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Socialstyrelsen i uppdrag att följa utvecklingen, utvärdera resultaten och stödja de insatser som kommuner och regioner genomför 2020–2023 inom ramen för överenskommelsen. Myndigheterna har nu lämnat årets lägesrapport till Socialdepartementet inom uppdraget. Liksom förra året har myndigheterna skrivit varsin lägesrapport utifrån respektive myndighets huvudsakliga ansvarsområden. Därutöver består lägesrapporteringen av en myndighetsgemensam promemoria.
Myndighetsgemensam promemoria (Folkhälsomyndigheten)
Läs mer om uppdraget och Folkhälsomyndighetens lägesrapport (Folkhälsomyndigheten)
Läs mer om uppdraget och Socialstyrelsens lägesrapport (Socialstyrelsen)
 
Högre risk för suicid när ekonomin kraschar
Det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och en förhöjd risk för suicid. Det visar en ny studie från Socialstyrelsen, som presenteras idag. Sambanden är viktiga att känna till för yrkesutövare inom såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten, för att personer i riskzonen lättare ska kunna identifieras och få hjälp. 
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Gängsnacket - en guide för viktiga vuxna
Länsstyrelserna och polisen har tagit fram foldern Gängsnacket som riktar sig till föräldrar och andra vuxna om hur kriminella gäng rekryterar barn. Foldern lyfter bland annat vilka varningstecken man bör vara vaksam på och vilket stöd som finns i samhället om man känner oro för ett barn. Foldern finns tillgänglig från den 11 oktober på svenska, engelska, turkiska, tigrinska, spanska, somaliska, persiska (farsi), franska, centralkurdiska (sorani) och arabiska.
Ladda ner foldern (Polismuseet)
 
Behandling av barn och unga med mild till måttlig psykisk ohälsa
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) har kartlagt 
insatser eller psykologisk behandling av barn och unga 6 till 18 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa inom första linjen. Syftet med kartläggningen är att identifiera systematiska översikter som bedöms ha låg eller måttlig risk för snedvridning (bias) på övergripande nivå. 
Läs rapporten (SBU)
 
Tema Socialtjänst
Insatser och stöd inom socialtjänsten spelar en avgörande roll för att skydda och förbättra människors liv. SBU har på webbsidan Tema Socialtjänst sammanställt och utvärderat det vetenskapliga stödet för metoder och insatser inom flera av socialtjänstens områden.
Läs mer (SBU)
 
Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård – Kartläggning och utvecklingsförslag
Det är stora skillnader mellan regionerna när det gäller hur många personer som får psykiatrisk tvångsvård. Även hur regionerna arbetar för att undvika att behöva använda tvångsvård skiljer sig. Patienter som tvångsvårdats får heller inte tillräckligt stöd efter utskrivning, vilket kan öka risken för återinläggning, självskador och suicid. Det konstaterar Socialstyrelsen i en aktuell kartläggning.

Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Kartläggning och analys av familjecentraler
En ny kartläggning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen visar att landets familjecentraler som erbjuder stöd och samordnad kontakt med olika aktörer, i stor utsträckning fungerar väl. Samtidigt finns det ett behov av en mer enhetlig styrning och stöd till verksamheterna för att de ska kunna utvecklas långsiktigt.
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Det samhällsekonomiska värdet av hälsofrämjande och förebyggande ANDTS-arbete
Folkhälsomyndigheten har i ett faktablad sammanfattat resultat från ett antal hälsoekonomiska analyser inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS).
Läs mer (Folkhälsomyndigheten)
 
Det vi inte ser – om att möta patienter som mår psykiskt dåligt
Lärpaketet "Det vi inte ser" ökar din trygghet i svåra samtal med patienter som mår dåligt psykiskt och eventuellt har suicidala tankar. Utbildningen vänder sig till dig inom hälso- och sjukvården, men även till dig inom till exempel socialtjänst och äldreomsorg. 
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Nya nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor
Socialstyrelsen ger rekommendationer till hälso- och sjukvården om stöd till personer med ett riskbruk av alkohol, och har tagit fram uppdaterade gränsvärden för riskbruk. Gränsvärdena är ett första steg i uppdateringen av nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor, och vänder sig till hälso- och sjukvården. 

Läs mer (Socialstyrelsen)
 
 
Redaktör
Sofie Johansson
sofie.johansson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se