Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kommande konferenser och seminarier
 
 
Regionala och lokala processer för stamnät och elnätskapacitet, 13 september
Hur säkerställer vi en snabbare process för elnätsutbyggnad, som en del i energiförsörjningen för grön omställning och konkurrenskraft och hur kan en tidig dialog mellan nyckelaktörer snabba på processer och tillgodose relevanta intressen? Dessa och flera andra frågor diskuterar vi på detta digitala seminarium den 13 september.

Seminariet riktar sig till tjänstepersoner med ansvar för planering, näringsliv, miljö och energi i kommuner och regioner.
 
Anpassa fastighetssektorn till ett klimat i förändring, 12 oktober
Den 12 oktober anordnar SKR en konferens med fokus på vikten av att anpassa våra fastigheter till ett klimat i förändring och det proaktiva arbetet med att identifiera risker och sårbarheter samt vidta åtgärder för att förebygga de negativa klimateffekterna. Konferensen erbjuds både på plats på Hornsgatan i Stockholm och i digitalt format och riktar sig till dig som arbetar med frågor som rör klimatanpassning inom hela bygg- och fastighetssektorn. Mer information och anmälan på SKRs hemsida.
 
Snart dags för årets Bygglovchefskonferens, 13 oktober
I oktober är det återigen dags för SKRs bygglovchefskonferens. Konferensen riktar sig till dig som arbetar som bygglovschef eller har motsvarande roll med ansvar för bygglovsfrågor.

Under dagen kommer vi få ta del av en mängd olika intressanta ämnen och goda exempel inom bygglovsområdet. Förutom aktuella ändringar i regelverket dyker vi ned i frågor som rör effektiva arbetssätt och en nytto-driven digitalisering.

Årets bygglovchefskonferens äger rum den 13 oktober och webbsänds från SKR-huset i Stockholm.
Mer information och anmälan
 
Välkommen till årets Detaljplanekonferens, 19-20 oktober
Välkommen till årets detaljplanekonferens som i år bland annat fokuserar på mängden utredningar i detaljplanearbetet och digitala detaljplaner.

Under dagarna kommer vi få ta del intressanta och inspirerande planeringsexempel från olika kommuner och även en rad erfarenheter efter ett år med krav på digitala detaljplaner. Dessutom tittar vi på aktuella rättsfall inom detaljplanefältet.
Mer information och anmälan
 
Klimatanpassning i översiktsplanen, 9 november
SKR bjuder in till ett digitalt seminarium den 9 november kl. 13.00-16.00 om hur klimatanpassningsperspektivet kan inkluderas i översiktsplanen. Vi får höra Boverket berätta om hur kommuner kan gå tillväga för att inkludera klimatrisker i översiktsplanen, Länsstyrelsen i Hallands län om hur de stöttar kommunerna i detta arbete samt kommunala exempel på hur man har gått tillväga. SMHI kommer även föredra senaste forskningen gällande hur klimatet förväntas förändras.

Mer information kommer.
 
Seminarium om socialtjänstens roll i samhällsplaneringen, 1 december
Socialnämnden har sedan länge en skyldighet att medverka i samhällsplaneringen och bidra till att förebygga sociala problem. Det kan handla om äldreomsorg, LSS-boenden, boenden inom socialpsykiatri, hemlöshet eller socioekonomisk segregation. Detta uppdrag har dock i praktiken visat sig svårt. Under en webbsänd heldag den 1 december kommer vi att lyfta frågan, visa på exempel där socialtjänsten bidrar och reflektera kring om socialtjänsten kan arbeta annorlunda på detta område. Vi uppmuntrar också till att se dagen tillsammans med förvaltningschefer och medarbetare från både socialtjänsten och samhällsbyggnads-kontoren.

Fullständigt program och möjlighet till anmälan kommer inom kort på vår hemsida
 
Seminarium om resultatet i SKR:s markprisenkät
Markprisundersökningen för 2022 är klar och vi kan redovisa de resultat vi fått gällande kommunernas förvärv, försäljningar, markpriser och kravställningar i markanvisningsprocessen. I samband med att vi uppdaterar vår hemsida med den nya studien kommer vi erbjuda ett seminarium där vi dyker lite djupare i resultatet.

Fullständigt program och möjlighet till anmälan kommer inom kort på vår hemsida
 
På SKR:s webbsida Hitta evenemang kan du söka efter fler kommande konferenser och seminarier.
 
 
Fler nyheter i korthet
 
 
Ny rapport om digitala detaljplaner
SKR har tagit fram rapporten "Ett år med digitala detaljplaner" där vi redovisar kommunernas erfarenheter av hur det har gått att implementera lagkraven i den kommunala detaljplaneprocessen. Underlaget bygger på resultatet från den enkät som SKR skickade till kommunerna i januari 2023 samt kompletterande djupintervjuer.
Läs mer och ladda ner rapporten
 
Utredningskrav i detaljplaneprocessen
För att dagens detaljplan ska ta sig hela vägen från idé till antagande behöver den i regel en väldigt stor uppsättning utredningar. Många kommuner vittnar om växande krav från staten på utredningar och en bristande tilltro till kommunens bedömningar i detaljplanearbetet. En växande utredningsmängd försvårar, fördyrar och förlänger ledtiderna i en redan komplex samhällsbyggnadsprocess.

SKR har därför granskat utredningsunderlaget i 133 detaljplaneprocesser som befinner sig i ett samråds- eller antagningsskede i 80 kommuner. Urvalet har en stor geografisk spridning och syftar till att representera detaljplaner i kommuner av olika typer och storlek. Undersökningen visar att kraven på utredningar är stora oavsett projekttyp samtidigt som den synliggör stora skillnader mellan länen
Läs mer och ta del av undersökningens resultat
 
Remissyttranden från SKR
Under sommaren har SKR yttrat sig över Boverkets förslag till föreskrifter för utformning av översiktsplan samt förslag på nya byggregler. På vår webbsida kommer du inom kort kunna ta del av våra yttranden.
SKR:s webbsida för planering, byggande, bostad
 
Kairos Futures stora flytt- och boendestudie
Kairos Future har med hjälp av SKR och 17 kommuner genomfört en studie om vad som händer med flyttmönster och boendepreferenser framåt.

Några av studiens slutsatser är:
  • Tillgången till stora städer och urbana miljöer är fortsatt en konkurrensfördel samtidigt som digitaliserade arbetssätt förändrat möjligheterna till distansarbete
  • Enbart arbetsmöjligheter räcker inte för att locka flyttare. Även livskvalitet, klimatsäkerhet och möjligheter kopplade till den gröna omställningen lockar
  • Trygghet och grundläggande funktionalitet är fortsatt en mycket stark faktor för att locka flyttare
 
Certifierade byggprojekteringsföretag ute på remiss
Förra året infördes en ny aktör, certifierade byggprojekteringsföretag i plan- och bygglagen. Syftet med detta är att användandet av denna typ av certifierade företag ska kunna möjliggöra ett undantag från byggnadsnämndens granskning av utformningskrav och tekniska egenskapskrav vid nybyggnad av en viss typ av bostadshus. Genomförandet av den nya lagstiftningen bygger på att det finns föreskrifter som reglerar och möjliggör för de ackrediterade certifieringsorganen att börja certifiera denna typ av byggprojekteringsföretag. Den föreskrivande myndigheten, Boverket, har nu färdigställt sitt arbete med förslag till föreskrifter och dessa ligger ute för synpunkter fram till den 31 oktober 2023.
Ta del av remissen på boverket.se
 
Tips från SKR
 
 
Boverkets utbildning om riskbedömning och kontrollplan PBL
Utbildningen vänder sig till dig som jobbar med byggprojekt och som gärna vill att det ska bli rätt från början. Utbildningen vänder sig till dig som är kontrollansvarig enligt Plan- och bygglagen, till dig som ansvarar för uppföljning i rollen som byggnadsinspektör i en kommun och även till dig som är byggherre, entreprenör, expert eller konsult i byggprojekt.

Under utbildningen får du veta hur riskbedömningen i ett byggprojekt ligger till grund för val av kontroller i kontrollplan PBL. Hur det som kontrolleras för att samhällskraven ska uppfyllas skiljer sig från kontroller av det som överenskommits i avtal. Också om olika roller och ansvar i byggprojekt.
Mer information om utbildningen, boverket.se
 
Vägledning om flyghinderanmälan
Höga byggnader, master och vindkraftverk samt tillfälligt uppsatta byggkranar och mätmaster kan genom sin höjd påverka luftfarten negativt. De kan orsaka störningar som slår ut tekniska system men kan också utgöra en flygsäkerhetsrisk. Luftfartsverket kan idag konstatera att det finns brister i efterlevnaden av kraven på flyghinderanmälan och flyghinderanalys. Myndigheten har därför tagit fram en ny vägledning för att motivera den som utför byggnadsarbeten att anmäla högre byggnadsverk
Läs mer om flyghinderanmälan, lfv.se
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se