|
|
På SKRs webbsida Hitta evenemang kan du söka efter fler kommande konferenser och seminarier
|
|
Vattentjänstplanen - ett nytt planeringsredskap, 7 februari Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till vårt seminarium om den nya vattentjänstplanen som varje kommun ska ha beslutat om före utgången av år 2023. På seminariet diskuterar vi bakgrunden till lagändringen och vad det är kommunen ska besluta om, hur man kan tänka kring skyfall och vilken vägledning som finns i dagsläget. Vi får också ta del av hur ett par olika kommuner hanterar planens kopplingar till både va-planering och fysisk planering enligt PBL.
Seminariet riktar sig i huvudsak till dig i kommunen som arbetar med va-frågor eller fysisk planering på chefs- eller handläggarnivå.
Välkommen! Mer information och anmälan
|
|
Seminarium om kravhantering för miljö- och byggnadsnämndernas avgifter, 15 mars
Begrepp som avgiftsbeslut, faktura, bestridanden och exekutionstitlar ger upphov till en hel del frågor. Svaren på hur avgifter kan drivas in är i flera fall beroende av vilka regelverk som ligger till grund för avgifterna, t.ex. miljöbalken, förordningen om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel m.m. eller plan- och bygglagen. Syftet med den här digitala kursen att öka kunskapen om vad som gäller för indrivning av olika fordringar inom området för att minska risken för kundförluster och undvika felaktig hantering.
Kursen riktar sig till dig som arbetar med kommunernas avgifter generellt och hanterar även miljö och byggnadsnämndernas avgifter eller för de hos miljö- och byggnadsnämnder som arbetar med avgifter och finansieringsfrågor.
Mer information och anmälan
|
|
Välkommen till seminariet Plan- och bygglagen för förtroendevalda, 17 mars
Är du ny som förtroendevald när det gäller frågor inom planering och byggande? Eller vill du få dina kunskaper om plan- och bygglagen (PBL) uppdaterade? Under detta digitala halvdagsseminarium sätter vi fokus på PBL och din roll som förtroendevald i en byggnadsnämnd eller motsvarande. Vi beskriver lagstiftningen och kommunens roll. Dessutom tar vi upp annat viktigt att känna till i rollen som förtroendevald, som exempelvis jäv, finansiering, roller och ansvar. Du får också tillfälle att kommentera och ställa frågor. Seminariet äger rum fredagen den 17 mars 2023, kl. 08.30-12.00. Mer information och anmälan
|
|
|
Nya regler om förpackningsinsamling ur ett plan- och bygglovsperspektiv, 18 april
Sveriges Kommuner och Regioner bjuder in till ett kunskapsseminarium om de kommande förändringarna gällande insamling av förpackningar med inriktning på plan- och byggområdet. Den 1 januari 2023 trädde förordningen om producentansvar för förpackningar i kraft. Förordningen innebär bland annat att kommunerna från och med nästa år tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen, vilket på sikt innebär att fastighetsnära insamling ska införas, att lättillgängliga insamlingsplatser och insamling på så kallade populära platser ska anordnas. Förändringarna kommer att få konsekvenser för den byggda miljön och påverkar inte bara kommunernas avfallshantering utan även arbetet ur ett plan- och bygglovsperspektiv.
SKR kommer under seminariet gå igenom relevanta frågeställningar som exempelvis vad man kan tänka på ur ett planeringsperspektiv för pågående och kommande detaljplaner, om man kan använda ordningslagens regler för markupplåtelse/upplåtelse av allmän plats liksom hur man kan resonera kring lovplikt och liten avvikelse. Anmälan
|
|
|
|
SKR startar upp medlemsnätverk för chefer som arbetar med detaljplanering, mark- och exploateringsfrågor Den allt mer komplexa samhällsbyggnadsprocessen ställer höga krav på kommunernas förmåga att driva detaljplaneprojekt från idé till genomförande. Höga utredningskrav och resurskrävande processer förutsätter en god dialog mellan kommunernas olika förvaltningar. Särskilt viktigt är samarbetet mellan plan och mex-verksamheten. Tillsammans ska dessa funktioner driva detaljplaner mot både höga kvalitetsmål och krav på god hushållning av skattekollektivets resurser.
Ett sätt för SKR att få en förståelse för vilka frågor som står högt upp på dagordningen hos våra medlemmar och samtidigt få möjligheten att sprida den kunskap vi har är att driva olika typer av nätverk. Därför planerar vi nu att starta upp ett nätverk där både planchefer och mark- och exploateringschefer ingår.
Om du vill veta mer eller kanske är intresserad av att vara med och bidra i ett ”PLEX-nätverk” får du gärna höra av dig till Johan Sjöstrand
Beroende på intresset för medverkan är det inte säkert att alla som vill kommer att kunna erbjudas en plats i nätverket. Vi eftersträvar en mix av både stora och små kommuner och en god geografisk spridning över landet.
|
|
Lös en hållbarhetsfråga genom EU-nätverket UrbactVill ni utveckla en hållbarhetsfråga i er kommun och hämta bra idéer från Europa? Då finns nu chansen att ingå i ett EU-nätverk om hållbara städer. Ansök om finansiering senast 31 mars. I ett deltagande ingår din kommun i ett nätverk om 8-10 europeiska städer, där alla har liknande utmaningar som man vill hitta en lösning på. Det kan handla om fler cykelbanor, grön omställning eller större gemenskap i bostadsområden. Kommunerna deltar i ett Urbact-nätverk och delar med sig av kunskap och erfarenheter de skaffar sig längs vägen. Varje nätverk har under hela perioden tillgång till en expert inom området. En av kommunerna tar på sig att leda nätverket genom att bli huvudpartner och ansvara för administrationen. Varje nätverk har cirka 9,5 miljoner kronor att använda för arbete med att utveckla sin kommun och att ingå i nätverket. För att arbetet ska fortsätta även sedan projektet är slut, ska det finnas en lokal grupp som kan ta arbetet vidare.
Är detta intressant för er kommun och funderar ni på hur ni rent konkret ska göra? Ta kontakt med Sara Palo, nationell kontaktpunkt för Urbact Sverige
|
|
IQ Samhällsbyggnads kommunnätverk den 10 februari - tema utlysning "Smart Built Environments"
IQ Samhällsbyggnad bjuder in till nätverksmöte den 10 februari. I dessa möten deltar särskilt inbjudna forskare och representanter från forskningsfinansiärer som kan bidra med information eller reflektion. Vissa möten är tematiskt orienterade och utgår ifrån en aktuell utlysning medan andra möten ägnas åt att diskutera deltagarnas egna erfarenheter av att arbeta med innovation i kommuner. Är du intresserad av nätverket, kontakta Katarina Schylberg.
På kommande möte ges bl.a. information om utlysningen "Innovationsidén i Smart Built Environment", där små eller medelstora kommuner kan söka upp till 500 000 kr för att genomföra ett mindre projekt, som separat projekt eller som del i en större innovationsresa. Mer information om Smart Built Environment - Innovationsidén - Formas
|
|
|
|
Ny ansökningsperiod för stöd till åtgärder mot naturolyckorKommuner kan ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor i områden med befintlig bebyggelse, såsom översvämning, ras, skred eller erosion. Under 2023 utökar MSB antalet ansökningstillfällen till två. Den första perioden är öppen mellan 9 januari och 1 mars och den andra är öppen mellan 1 juni och 1 september. Mer information om ansökan
|
|
Boverkets nya vägledning kring solceller och bygglov
I förra nyhetsbrevet informerade vi om EU-kommissionens tillfälliga förordning som är tänkt att påskynda utbyggnaden av förnybara energikällor. Nu har Boverket publicerat information och vägledning om vad detta innebär för bygglovhandläggningen i Sverige. Lär mer här
|
|
Boverkets uppdrag om kunskapsstöd vid samordnad tillsyn klarI mars 2022 fick Boverket i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning till stöd för byggnadsnämnder vid samordnad tillsyn. Inom ramen för detta ska även exempel på beslutsmallar och andra utbildningsinsatser ingå. Nu är Boverkets uppdrag genomfört och du kan ta del av vägledningen på myndighetens hemsida.
|
|
|
|