Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Energi och klimat
 
 
Nya klimatmål för konsumtion och export
I Miljömålsberedningen delbetänkande "Sveriges globala klimatavtryck" föreslås bland annat att det klimatpolitiska ramverket ska kompletteras med mål om klimatpåverkan från konsumtion och klimatnytta från export. Enligt förslaget ska en upphandlande myndighet beakta klimatmålen i sin offentliga upphandling. Samtliga riksdagspartier står bakom förslagen.
 
Fjärrvärme med sänkt temperatur
Vilka nyttor uppnås genom att sänka driftstemperaturerna i fjärrvärmesystemet? Läs rapporten "Sänkt framledningstemperatur i fjärrvärmenätet" från Luleå Energi och Värmemarknad Sverige.
 
Kommuninvests gröna obligationer minskar klimatutsläppen med 600 000 ton
Enligt rapporten "Green Bonds Impact Report, december 2021" bidrar de 491 investeringsprojekt som finansierats av Kommuninvests gröna obligationer till sammanlagt ca 603 000 ton i undvikta eller reducerade CO2-utslägg årligen. Den positiva trenden för Kommuninvests gröna finansiering fortsatte under 2021. Mer information, se kommuninvest.se
 
Sök medel från Klimatklivet - även till överskottsvärme
För 2022 finns fortsatt medel att söka från Klimatklivet, med ansökningar i maj och september. Investeringar ska ha potential att minska klimatutsläppen. Det omfattar även att tillvarata överskottsvärme och producera el från biogas. Både den som levererar och den som tar emot överskottsvärme kan söka medel. Det kan handla om att tillvarata överskottsvärme från egen verksamhet och samarbeten med energibolag för återvinning till fjärrvärmeverk från serverhallar och industrins tillverkningsprocesser. Stöd kan ges till både företag, kommuner, regioner, bostadsföreningar och andra organisationer.
Exempel på stöd: Boliden Rönnskärs smältverk och Skellefteås fjärrvärmenät
 
Europeiska mobilitetsveckan 16-22 september
I fjol deltog 60 svenska kommuner med aktiviteter, jämfört med 42 året innan. Totalt deltog nära 3 200 städer/kommuner i över 50 länder. Årets tema är Bättre resande med slogan Variera dina resor. Information och kommande registrering finns på Trafikverkets webbsida: Europeiska mobilitetsveckan – för hållbara resor och transporter.
 
Hållbarhet
 
 
Ett tydligare ledarskap för hållbar utveckling - rapport Nationella samordnaren Agenda 2030
Huvudbudskapet i rapporten är att regering och riksdag måste kliva fram och ta ledarskap för genomförandet av Agenda 2030 och ta fram en handlingsplan för att öka takten i transformationen. Rapporten lyfter bland annat tydligare styrning av det nationella arbetet, en anpassning av de ekonomiska ramverken samt säkrad långsiktig finansiering av data för hållbar utveckling.
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Revidering vägledning om tillsyn av små avloppsanordningar
Havs- och vattenmyndigheten har en pågående remiss om revidering av vägledning om tillsyn av små avloppsanordningar. I förslaget ingår bland annat en riskklassningsmodell för klassning av små avloppsanordningar. Modellen tar både hänsyn till känsligheten på den plats där avloppsanläggningen är placerad och anläggningens tekniska förutsättningar och skötselbehov. Syftet med modellen är att ge tillsynsmyndigheten möjlighet att bedriva återkommande riskbaserad tillsyn på de små avloppen. Sista svarsdag för remissen är den 15 april, men förlängd svarstid kan vid särskild begäran medges till 29 april.
 
Miljöbalksdagarna 2022
Naturvårdsverket har nu öppnat anmälan till Miljöbalksdagarna för 2022. Konferensen hålls 20 - 21 september på Skansen i Stockholm. Miljöbalksdagarna syftar till att ge dig såväl en god överblick över den senaste utvecklingen på miljöbalksområdet som konkreta redskap för att kunna göra ett bra arbete – oavsett om du jobbar lokalt, regionalt eller nationellt. Konferensen har fokus på fyra frågeområden: skydd av livsmiljöer och arter, klimatfrågornas betydelse för övriga hållbarhetsutmaningar, cirkulär ekonomi och avfall samt nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken.
Mer information och anmälan
 
Konferenser och seminarier
 
 
Hållbara vattentjänster den 20 april
Ett förmiddagsseminarium där SKR:s jurister redovisar förslagen i regeringens proposition "Hållbara vattentjänster". Ett webbsänt seminarium om konsekvenser för kommuner och va-huvudmän.
Mer information och anmälan
 
Konferens om taxor och planering den 27-28 april
Konferensen riktar sig till dig som arbetar med taxor och planering inom miljöbalkens område. Konferensen hålls under två innehållsrika förmiddagar den 27:e och 28:e april.

Dag 1 har vi en spännande paneldiskussion med Naturvårdsverket, Livsmedelsverket, Falkenbergs kommun och Miljösamverkan i Stockholms län. Vi kommer fördjupa oss i tillsynsplanering och vad som egentligen behövs för att planera sin verksamhet. Vilka mått behöver du som planerar verksamheten för miljökontoren? Vilka för- och nackdelar ser panelen med nyckeltal? Vi pratar även om tanken på en Måttbok för miljökontoren.

Dag 2 presenteras SKR:s förslag på revidering av behovsstyrd taxa inom miljöbalken. Vi presenterar även våra förslag på omarbetade och förbättrade taxebilagor, uppdaterade taxebestämmelser och hur vi kommer utveckla stöd och vägledning på området framöver.
Mer information, program och anmälan
 
Digitalt kunskapsseminarium om PFAS den 3 maj
PFAS-förorenade områden finns i många kommuner. De kan hindra byggnation av bostäder och påverka dricksvattnet. Representanter från Naturvårdsverket, SGI, Försvarsinspektören för miljö och hälsa samt kommun berättar om vad PFAS är, hur man kan kartlägga och spåra källor samt vad myndigheterna arbetar med inom området just nu.
Anmälan
 
Swedish Climate Symposium den 16-18 maj, Norrköping eller digitalt
Symposiet samlar Sveriges ledande forskare och experter. Tredje dagen ägnas åt erfarenhetsutbyte mellan klimatforskare, samhällsaktörer, media och politiker. Vad vet vi kunskapsmässigt? Vad kan och bör vi göra åt klimatförändringen och dess konsekvenser? Vilka hinder finns, och hur kan vi ta oss förbi? En 3-timmars kostnadsfri webbkurs på svenska tar upp den vetenskapliga bakgrunden och frågor och myter om klimatförändringen. Andra seminarier omfattar: Insikter om klimatet ur ett svenskt forskningsperspektiv - påverkan på dricksvatten och biologisk mångfald, städernas utmaningar med översvämningar och värmeböljor; Valet och klimatet – Forskare och politiker diskuterar partiernas förslag och om de når målen; Mellan makt och maktlöshet Omsättning av kunskap till politisk handling – Debatt om Sveriges genomförandegapet med samhällsvetare.
Mer information och anmälan
 
Fira världsmiljödagen den 5 juni - Sverige är värdland 2022
Temat för Världsmiljödagen är En enda jord – leva hållbart i samklang med naturen, #onlyoneearth. Temat är inkluderande så att alla ska kunna engagera sig. Exempel på planerade aktiviteter är Kungsörs världsmiljövecka, Avfall Sveriges kampanj Osynligt avfall och aktiviteter på landets 32 naturum. Det är enkelt att delta. Synliggör de aktiviteter och initiativ på miljöområdet som sker i din kommun och knyt an till nationell och global kampanj. På sajten www.varldsmiljodagen2022.se kan alla som anordnar aktiviteter registrera sig och få tillgång till marknadsföringsmaterial.
Mer information (naturvardsverket.se)
 
Mötesplats samhällsbyggande 20-21 juni, Stockholm och digitalt
På konferensen tar vi oss an samhällsutmaningar på bredden. Vi diskuterar samordnad bebyggelse- och transportplanering, samlokalisering av verksamheter, framgångsrikt strategiskt utvecklingsarbete, infrastruktur för uppkopplade samhällen med mera. Du får del av intressanta föredrag och bidrar till erfarenhetsutbyte, dialog och nätverksskapande. Det finns även intressanta studiebesök, exempelvis vid Slussen om omvandlingen från trafikknut till mötesplats. SKR arrangerar konferensen som vänder sig med ett tvärsektoriellt innehåll till förtroendevalda och ledande tjänstepersoner i kommuner och regioner. Välkommen till Moderna Museet i Stockholm eller till att följa delar av konferensen digitalt.
Mer information och anmälan
 
Hållbara konstgräsplaner
Vill du lära dig mer om hållbara konstgräsplaner? Beställargruppen Konstgräs och Rise anordnar ett kostnadsfritt webbinarium vid flera tillfällen under våren.
Mer information och anmälan
 
KOMMEK - Sveriges viktigaste möte för offentlig sektor den 17-18 augusti
På KOMMEK möts ekonomer, ledare, politiker, forskare och leverantörer. Tillsammans skapar vi Sveriges viktigaste möte för offentlig sektor under två inspirerande och engagerande dagar i Malmö. I år erbjuds seminarier om både koldioxidbudget och klimatanpassning.
Mer information och anmälan
 
Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
 
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se