Vårtermin i pandemitid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer på området barn och familj i Svenska kyrkan Eslöv! Tipsa gärna andra du tror kan vara intresserade.
 
"Även om jorden går under i morgon, planterar jag i dag mitt äppelträd"
 
I min trädgård är det fullt av namn och minnen, här står äppelträdet Agnes och Signe. Klematisen Jenny klättrar sig upp i sommaräppelträdet. Det är roligt att fylla trädgården med växter som kopplas till minnen, dopdagar, födelsedagar och bröllopsdagar. Äppelträden växer, de ger frukt och av frukten blir det mos, äpplepajer och sylt. En glädje som växer. Trädgårdens blommor, växter och äppelträd är inget som kanske ger skörd och fägring på direkten. Men även när vi planterar det minsta frö ser vi för vårt inre den prunkande blomningen, planteringen i all dess storhet.

När jag nu under pandemin, sitter i mitt hemmakontor, den nyrenoverande glasverandan, känns den tom och kal, pelargonierna som brukar pryda fönsterbänkarna är sedan länge undanstoppade i källaren för sin vintervila. Trädgården är öde och stilla. Väntande på det liv som kommer med vårens löften om sol och värme. Men för mitt inre målar jag upp bilden: prunkande träd, hängande rosor, pelargonier i mängder. Tomat, koriander. Trädgården i hela dess majestät. Det ger mig tröst. I en orolig värld. Mitt i pandemin.

"Även om jorden går under i morgon, planterar jag i dag mitt äppelträd."
Orden tillskrivs ofta Martin Luther. Vi planerar och förbereder och ändå blir inget som vi tänkt. Så är livet mest just nu.

De dopuppföljningar i samband med Gudstjänst för Små och Stora runt om i vårt pastorat vi hade planerat för under våren blir nu framskjutna till hösten.
Nu får ni ett uppdrag!
Ett växtuppdrag
Ett dopuppdrag!

 
Fira dopdagarna hemma!
 
Ta fram dopljuset, dopbeviset. Titta på bilderna från dopdagen.
Fixa en dopfika. Minns tillbaka vem som var på dopet, vädret, vem höll och ta fram dopklänningen. Vilka presenter gavs och av vem? Kanske finns en gästbok där alla skrev. Vi behöver berättelserna om vårt dop. De är för värdefulla att glömmas bort. Barnen behöver höra berättelserna. Fråga runt. Ring mormor och morfar, farmor och farfar. Hållet minnet av dopet levande. Tillsammans.

Så planterar vi vårt eget äppelträd med dopminnen mitt under pandemin. Som växer och ger frukt och utvecklas vad som än händer runt omkring oss.
 
Moa döps i Eslövs kyrka 2019 av Präst Kristina Alveteg. Foto: Sabina Pettersson
Angelica och Moa på öppna barnverksamheten i Eslövs församlingsgård. Foto: Theodora Stenson
Tradition med viktig innebörd
 
Angelica, 33 år gammal, bor i Eslöv med sina barn Moa och Ida. Hon döptes i Burlövs gamla kyrka och hade två faddrar vid dopet. Angelica döptes i samma dopklänning som sin bror och syster tidigare blivit döpta i. Senare, har hon även låtit sina egna barn döpas i samma klänning. Ida döptes i Bosarps kyrka, 2014, av prästen Niklas Thor och Moa av Kristina Alveteg, 2019, i Eslövs kyrka. De firar sina dopdagar med att tända sina respektive dopljus.

För Angelica är dopet dels en vacker tradition, som hon tycker är värd att upprätthålla, men anser också att den religiösa innebörden är viktig. Detta tycker hon gäller även för andra högtider såsom bröllop, konfirmation och begravningar. För att ge sina barn möjligheten till att konfirmeras, såväl som för att introducera dem för de kristna värderingarna, lägger Angelica vikt vid dopets betydelse.
 
Dopdräkt, dopklänning – varför har man det?
 
När små bebisar döps har de ofta en lång vit dopdräkt. Men varför är den vit och varför så väldigt lång? Och om man döps som vuxen, behöver man några särskilda kläder då? Läs mer om detta och se vilka olika dopdräkter vi lånar ut!
 
Fira fastlagssöndag med oss
 
Den 14/2 är det fastlagssöndagen och då skulle vi haft gudstjänst med små och stora i Eslövs kyrka som vi velat bjuda in er allihop till. Nu får vi istället fira tillsammans hemifrån och digitalt.
Följ oss där så missar du inget!
 
Omställd barnverksamhet
 
I nuläget har vi inga fysiska träffar med våra olika verksamheter för barn pga pandemiläget och vi vet inte när vi kan öppna upp igen. Vi ställer om på olika sätt under tiden och vill hålla kontakten med er på andra sätt. Förutom digitala saker som t ex gudstjänsten med små och stora som vi länkar till här ovan, blir det bland annat olika former av tipspromenader.
 
Just nu befinner sig världen i en unik och skrämmande situation. Den kräver globala lösningar, men den kräver också att vi hjälper varandra. Under de månader som coronapandemin har pågått har Act Svenska kyrkans partner över hela världen rapporterat om att åtgärder som stängda gränser och utegångsförbud gör att människor förlorar arbeten, mattransporter inte når fram till flyktingläger och att våld i hemmen ökar.

De människor som drabbas hårdast av katastrofer är de som har minst möjlighet
att skydda sig. Att hålla distans till varandra kräver utrymme. Utrymme som inte finns när åtta personer delar ett rum utan kök. Distansarbete är omöjligt när överlevnaden beror på tillfälliga dagarbeten eller att sälja frukt och juice vid en vägkant. Tillgång till vatten, tvål och handsprit för att hålla en god handhygien är omöjligt för människor som bor i fattiga områden eller i flyktingläger.

De som är extra sårbara och utsatta måste få stöd. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av coronapandemin. När samhällen slagits sönder både socialt och ekonomiskt fortsätter Act Svenska kyrkan tillsammans med partner att arbeta långsiktigt och rättighetsbaserat.

De samhällen vi vill vara en del av att bygga upp ska vara mer hållbara, demokratiska,
inkluderande och bättre rustade än tidigare. Tillsammans kan vi göra skillnad. Låt oss göra det. Din gåva räddar liv!

 
Gåvor som förändrar
 
Prisexempel:
• 100 kr räcker till 17 kg näringsersättning till barn.
• 200 kr räcker till en skoltermin för ett barn på flykt.
• 305 kr räcker till en veckas lön för en mentormamma.
• 330 kr räcker till att starta en självhjälpsgrupp.
• 500 kr räcker till en latrin i ett flyktingläger.
• 920 kr räcker till två lastbilar med vatten för handtvätt.
• 1 445 kr kan stödja en hushållerska som förlorat sitt arbete under
coronapandemin.

 
 
Du missar väl inte våra sidor i Eslövsbladet varje vecka?

Appen Kyrkguiden (se mer nedan) kan också vara en bra hjälp för att hålla koll på vad som är på gång i en kyrka eller församingshem nära dig.

vår webb hittar du även info om när verksamheter och grupper startar igen efter juluppehållet.
 
Behöver du någon att prata med?
 
Behöver du någon att prata med om stort eller smått? Att dela sina tankar och sin oro med någon hjälper! Ring oss på 0413-34 70 90 så svarar någon av våra präster eller diakoner måndag-fredag klockan 12-14.