Nyhetsbrevet för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer på området barn och familj i Svenska kyrkan Eslöv! Tipsa gärna andra du tror kan vara intresserade.
|
|
|
Det ju helt galet... Tänkte Maria, efter ängelns besök och budskapet att hon skulle få en son Det är ju helt galet, Tänkte Josef efter drömmen, med beskedet att han skulle få son. Det är ju helt galet Tänkte Josef och Maria efter födseln i stallet i Betlehem. Det är ju helt galet Tänkte de när stjärntydare steg in i stallet och hyllade deras nyfödde och överräckte gåvor.
Det är ju helt galet. Tänker jag, när jag vaknar upp till ytterligare en dag under pandemin. Blir det jul i år? Blir det julskyltning, glöggkvällar, Lucia, julmarknader, julkonserter, julavslutningar, julbord, julshopping, dans kring granen? Blir det jul i år? Kommer jag att känna glädje, förväntan, förhoppningar, spänning, längtan?
Pandemin har lagt sig som en tjock, äcklig yllefilt, över vårt land, över oss människor. Över arbeten och verksamheter. Över semesterplaner, festplaner, fritidsplaner. Över vårt sinne, vårt inre och över vårt mänskliga behov att umgås, se, röra och vara medmänniskor. Vi har fått avstå mycket detta år. Avstå från beröring, fester, semestrar, umgänge.
SKA VI NU BEHÖVA AVSTÅ FRÅN JULEN OCKSÅ? Det är ju helt galet. Tänker jag Och Maria, Josef och stjärntydarna håller nog med. Det blir aldrig som vi tänker. Det blir aldrig som vi planerar, som vi tänker och som vi drömmer Men det blir jul ändå. Maria planerade inte att bli gravid, så där genom helig ande. Josef tänkte aldrig att han skulle bli nån adoptivpappa till den där sonen. Ingen av dem drömde att sonen skulle födas i ett stall eller att stjärntydare från österns länder skulle knäfalla vid hans krubba, att gåvor skulle överräckas, att stjärnan skulle lysa. Att den nyfödde skulle bli den som förändrade allt. För dem, för alla, för dig och mig. Det är inget man planerar, drömmer eller tänker. Men det var det som hände. Det är ju helt galet, tänkte Maria.
Världen är galen, pandemin är galen. Vi behöver än mer julens budskap om frid, kärlek, gemenskap att sluta upp tillsammans kring. Vid behöver samlas kring hoppet och sprida ljuset. I år kanske än mer än andra år. Barnet i krubban bär på löftet om en annan kärleksordning i världen. Vi behöver den kärleksordningen nu mer än någonsin. Vi behöver sluta upp kring krubban, hoppet och löftet om en bättre värld och själv vara med och sprida ljuset från krubban ut i världen. ”Natten skall ge vika där ångest nu råder. Det folk som vandra i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets dal strålar ljuset fram.” Jesaja 9
Det är helt galet. Men det kommer att bli jul i år med Och pandemin kommer att gå över.
Med önskan om en välsignad adventstid till er alla. Jenny Delén, barn- & familjepräst
|
|
|
När vi delade ut pysselpåsar, under temat våren, skapelsen och växandet, till barn i åldrarna 0-12år, på olika platser i pastoratet blev det succé. Tanken med påsarna var att uppmuntra till kreativt skapande, samt ge möjlighet till olika uppdrag, kopplat till bibeltexten om Noa och hans ark. Inför advent och jul erbjuder vi bibelpåse på temat ”Jesu födelse”. Du kan hämta din påse i Eslövs kyrka dagligen kl 8-15 (de står längst ner i kyrkan) passa gärna på att sitta ner en stund och kanske tända ett ljus i ljusbäraren! Ni som bor på följande orter kan sms:a följande nummer så kör vi runt och hänger påsen på er dörr. Ange hur många påsar ni vill ha, adress och ev portkod:
Marieholm: Lottie Sköld: 072-593 20 38 Flyinge: Carina Ekberg: 072-593 20 25 Örtofta: Heléne Persson: 072-593 21 01 Stehag/Billinge: Camilla Persson: 072-593 20 37
|
|
|
Josef och Maria har inte reseförbud, vise männen arbetar inte hemifrån. Vi ställer inte in julen. Låt oss komma med advents- och julstämning till er – ända hem till er. Där just ni befinner er. Vi sänder julens budskap rakt in i din telefon, din surfplatta, din dator. Följ berättelsen i Svenska kyrkan Eslövs digitala julkrubbeberättelse. Bjud in Josef och Maria, herdarna, ängeln och den nyfödde Jesus till dig och låt oss berätta historien för dig från julkrubban i Eslöv kyrka. Du hittar den i våra digitala kanaler: webb, Facebook, YouTube. Håll utkik där!
Analog julkrubba Du är såklart också välkommen att på egen hand titta på julkrubban som står i Eslövs kyrka (längst fram till höger i kyrkan) som är öppen dagligen kl 8-15. Tänk på att 8-personersregeln gäller!
|
|
|
Följ Svenska kyrkan Eslövs spännande digitala adventskalender! Vi väver samman julens budskap och innehåll, med berättelsen i boken Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel. Vi får följa Edvin som får ett spännande paket med posten innehållande en glimmande julstjärna utan avsändare! Figurerna i julkrubban börjar få liv. Josef, Maria, herdarna, de vise männen och änglarna – alla började röra på sig! Då börjar Edvin förstå att den här julen inte kommer bli lik någon annan jul han varit med om.
|
|
|
|
Fira nytt kyrkoår och inledningen på den härliga adventstiden med oss i vår digitala adventsgudstjänst från Borlunda kyrka! Söndag kl 11 publiceras den här på vår hemsida, på Facebook och i vår YouTube-kanal. Välkommen att tillsammans med våra präster, musiker och gästande musiker och sångare sjunga med i kända adventspsalmer, be tillsammans och njuta vacker sång och musik. Observera att vi pga gällande omständigheter inte har några offentliga gudstjänster denna söndag, förutom denna digitala.
|
|
|
|
Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut. Traditioner är viktiga för oss. Det blir extra tydligt under julen, vår största kristna högtid. Traditioner är invanda seder och bruk, språk och värderingar som förs vidare från generation till generation. Ofta skapar de en trygg ram runt våra liv, oavsett var i världen vi lever. Men en del traditioner är skadliga. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp drabbar många flickor runtom i världen. Varje dag gifts fler än 30 000 flickor bort, en del inte äldre än 10 år. Var tredje flicka och kvinna utsätts för våld under sitt liv – bara för att de är flickor. Skadliga sedvänjor, strukturer och normer berövar flickor och kvinnor makten över sina liv. Det kan vi inte acceptera!
Som kyrka har vi särskilt ansvar I många länder har människor större förtroende för religiösa ledare än för politiker och myndigheter. Därför är det avgörande att religiösa företrädare tar avstånd från exempelvis tvångsgifte, könsstympning och andra övergrepp. Act Svenska kyrkan har en unik möjlighet att samarbeta med andra religiösa aktörer och förändra förtryckande strukturer, oavsett om de finns inom kyrkan eller i övriga delar av samhället. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan för mer rättvisa samhällen, där flickor och kvinnor kan göra sina egna val. Tillsammans kan vi bryta skadliga traditioner! Var med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv. Swisha din gåva till julinsamlingen: 900 1223!
|
|
|
|
Du missar väl inte våra sidor i Eslövsbladet varje vecka?
Appen Kyrkguiden (se mer nedan) kan också vara en bra hjälp för att hålla koll på vad som är på gång i en kyrka eller församingshem nära dig.
På vår webb hittar du även info om när verksamheter och grupper startar igen efter juluppehållet.
|
|
|
|
Behöver du någon att prata med om stort eller smått? Att dela sina tankar och sin oro med någon hjälper! Ring oss på 0413-34 70 90 så svarar någon av våra präster eller diakoner måndag-fredag klockan 12-14.
|
|