Lozova tar emot första donationen från Sverige
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Vägledning för källsortering på stan
 

Nu har Naturvårdsverket publicerat sin vägledning kring förpackningsinsamling på vissa torg och i vissa parker. Förpackningsavfall av plast ska dessutom samlas in på andra populära platser. Senast den 1 januari 2026 ska kommuner som uppfyller de särskilda kriterierna ha en lösning på plats.
 
Ett par begrepp i lagstiftningen får genom vägledningen en uttydning av Naturvårdsverket:

Betydande mängd definieras utifrån mängden restavfall; om det på ett torg eller i en park genereras omkring 150 kubikmeter restavfall per år har platsen en betydande mängd förpackningsavfall.

Populära platser omfattar bland annat gågator, naturområden, lekplatser och skolgårdar.
Läs också nya numret av Avfall och Miljö med tema Källsortering på stan. Till digitala utgåvan
 
Lozova tar emot första donationen från Sverige
 
Uppsala kommun skänker 191 avfallskärl till Lozova i Charkivregionen. Det är den första donationen inom ramarna för WM4U – Waste Management for Ukraine, och en konkret insats för att förbättra avfallshanteringen i den krigsdrabbade ukrainska kommunen.

Lozovas borgmästare kommenterar
Rättstvist kring ansvar för lustgastuber
 
Göteborgs Stad vann mot Naturvårdsverket och sex producenter av lustgastuber i Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt. Domstolen klargjorde att lustgastuber omfattas av förpackningsförordningen och att producenterna ansvarar för behandlingen av avfallet.

Läs mer
Vart ska plasten ta vägen?
 
Den ständigt ökande mängden fossil plast kommer att få dramatiska konsekvenser för samhället. Mycket plast hamnar i restavfallet med stora och kostsamma utsläpp av CO2 som följd. För att nå netto noll-utsläpp kan anläggningarna för energiåtervinning på sikt tvingas neka att ta emot plasthaltigt avfall.

Läs mer och ladda ner rapporten
Nya regler och koder för batterier
 
EU har nu beslutat om nya avfallskoder för batterier. Samtidigt omfattas nu fler batterier av reglerna för farligt gods. För kommunerna innebär detta främst att fler batterier klassas som farligt avfall. 

Se de nya koderna
Nya regler för asbest
 
Farligt gods-reglerna uppdateras vartannat år, och de nya (ADR-S 2025) började gälla från 1 januari 2025 och ska tillämpas fullt ut av alla från 1 juli 2025. Visst asbesthaltigt avfall som normalt endast får transporteras förpackat, får fortsättningsvis under vissa villkor även transporteras i bulk.

Läs mer
Jessica Roswall deltar vid årsmötet. Du också?
 
Sveriges EU-kommissionär med ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi kommer att tala vid Avfall Sveriges årsmöte i Karlstad den 20–21 maj. Ännu finns det möjlighet även för dig att delta i årets viktigaste avfallskonferens.

Läs mer och anmäl dig
Lär dig upptäcka avfallsbrott
 
Ekobrottsmyndigheten har publicerat en skrift om avfallsbrottslighet och ekonomisk brottslighet. Den vänder sig främst till tillsynen, men alla kan ha nytta av att lära sig vilka varningssignaler man ska vara uppmärksam på vid misstanke om brott.

Ladda ner
Kväveklivet bör inte hindra biogödseln
 
Regreingen föreslår stöd till åtgärder för att motverka klimatutsläpp från jordbruket. Bra, menar Avfall Sverige, men de måste utformas så att stallgödsel även framöver kan rötas och bli biogödsel.

Läs hela remissvaret
Modernare beskattning av gaser
 
Bra att beskatta gas utifrån energiinehåll istället för volym, kommenterar Avfall Sverige regeringens förslag. Det ger mer jämlika förutsättningar. Men förstör inte upparbetade varumärken genom att slå samman begreppen biogas och biogasol.

Läs hela remissvaret
Ny medlem i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkommen till:
Termisk Systemteknik i Sverige AB: utrustning för branddetektion, flygtermografering  Läs mer
Sökes: Framtidens avfallslösningar
 
Under 2025 riktar Avfall Sveriges utvecklingssatsning strålkastarljuset mot två högaktuella teman – ”Cirkulär ekonomi på riktigt” samt ”AI-utveckling inom avfallshantering”. Nu bjuds medlemmar, forskningsaktörer och samarbetspartners in att forma nästa generations projektidéer.

Läs mer
Projektutförare se hit
 
På avfallsverige.se finns en ny sida, som alla konsulter ska hålla koll på, där vi kommer att annonsera ut aktuella upphandlingar. Just nu söker vi någon som kan ge konkreta förslag på ett effektivare regelverk för certifierad återvinning, med fokus certifieringsreglerna för biogödsel. Lämna anbud senast 29 april.

Till den nya projektsidan
Hitta nyaste dokumenten
 
Har du svårt att hitta ett nyligen publicerat dokument på avfallsverige.se? Nu finns hjälp att på på medlemssidorna. Här listar vi de senaste filerna som har publicerats. Det gäller exempelvis nya rapporter, PM, remissvar och konferensprogram.

Till den nya tjänsten
Två reviderade guider om enskilda avlopp
 
Det tidigare begreppet "hushållsavfall" har ersatts med "avfall under kommunalt ansvar". Samtidigt har länkar och hänvisningar till lagstiftning setts över och kompletterats med ny kunskap. Auktorisation har också lagts till under avsnitt om upphandling.

Guide #13, Guide #19 Bara för medlemmar
Det här är Avfall Sverige
 
I en ny digital broschyr summerar vi på två minuter vad vi gör, hur vi gör det och berättar om några resultat. Visste ni till exempel att Avfall Sverige under 2024 anordnade 30 arrangemang med sammanlagt 2.4089 deltagare? Den här lilla skriften är perfekt att skicka till nya styrelse- eller nämndledamöter, och till alla andra som undrar vilka vi är.

Ladda ner
Nominera till vårt innovationspris!
 
Avfall Sveriges Innovationspris 2025 delas ut till kommunala medlemmar som har utvecklat en innovation med stor miljövinst och samhällsnytta, som bildrar till visionen "Det finns inget avfall". Såväl organisationer som enskilda personer kan nomineras.

Läs mer och nominera – senast den 21 april
Nytt nummer av Avfall och Miljö
 
Källsortering på stan är det högaktuella temat för nr 2 av Avfall Sveriges tidning. Läs om Naturvårdsverkets kommentarer till vägledningen kring nya kraven, hur Vara investerar för miljön och om NSR som satsar på att utveckla återvinningsstationerna.

Läs den digitala utgåvan
 
Vässa dina kunskaper








 
Avfall Sverige Play – titta när vi vill, var du vill
 
Upptäck Avfall Sverige Play – din kunskapsplattform online!
 
Med Avfall Sverige Play får du som medlem tillgång till inspelade utbildningar och medlemsrådgivning online. Missade du en livesändning? Inga problem – alla inspelningar finns tillgängliga senast två veckor efter sändning!

Registrera dig för att komma igång
Lättare att få tillstånd för avfallsverksamhet
 
När: 6–7 maj
Var: Solna

Under kursen går vi igenom tillstånds- och anmälningsplikt för verksamheter, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi tittar på förutsättningar för de flesta avfallsanläggningar.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs biogas
 
När: 6–7 maj
Var: Linköping

Kursen ger grundläggande kunskaper om biogasteknik, inklusive produktion, lagstiftning och användning av biogas och rötrester, och kräver inga biologiska eller kemiska förkunskaper.

Läs mer och anmäl dig
Nätverksträff: små avlopp i kretslopp
 
När: 7 maj
Var: Uppsala

Träffen bjuder på föredrag, diskussioner och studiebesök med visning av anläggningen i Juvansbo, där avloppet från 39 moderna bostadsrätter leds till gårdens gödselbrunn. 

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 14–15 maj
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl intresse
 
Lättillgängliga insamlingsplatser
 
När: 15 maj
Hur: Digitalt

Från 2027 ska kommunerna ordna lättillgängliga insamlingsplatser för skrymmande förpackningar av papper och plast. En rapport, och nu också ett webinarium på temat, vägleder kring juridik och strategier.

Läs mer och anmäl dig 
Avfall Sveriges årsmöte
 
När: 20–21 maj
Var: Karlstad

Välkommen till årets största konferens för avfallsbranschen. Årets tema sätter ljuset på en av våra viktigaste samhällsuppgifter – att säkra robusta och pålitliga försörjningssystem även i tider av snabba förändringar, oro och kris.

Läs mer och anmäl dig
Branschen rekryterar
 
 
 
VD Sigtuna Vatten och Renhållning
Ansök senast 23 april