Analysbrev från 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
Analys
Våga hålla i och härda ut!
 
Kritiken har varit hård mot Sveriges klimatpolitik på sistone. OECD konstaterar i sin omfattande landgranskning att vi nu går åt fel håll, Klimatpolitiska Rådet varnar tredje året i rad för att Sverige håller på att missa både våra egna klimatmål och EU:s klimatkrav. Trafikverket visar att klimatpåverkan från inrikes transporter 2024 ökade hela 18% och Co2-utsläppen från bensin och diesel med 22 % – ett avgrundsdjupt gap mot lagens krav på –70% utsläpp till 2030, och en trist kontrast mot EU som helhet där transporternas klimatpåverkan nu minskar snabbt och ny stimulans påskyndar elbilsskiftet.

Kritik kan vara till hjälp, och vi konkretiserar Klimatpolitiska rådets förslag i Dagens Industri: till beslut! Vi vill också dra värdefulla lärdomar av Northvolts ledsamma konkurs och ser möjliga vägar framåt – vi är mitt i den gröna omställning, inte en bubbla. Vissa nyheter är faktiskt positiva, som rekord i punktlighet för tåget!
 
Alternativet till att klara klimatkraven är väldigt dyrt, som Irlands finans- och klimatpolitiska råd visar; 90–270 miljarder kronor, men det kan minskas till en tredjedel genom att implementera redan beslutade utsläppsminskningar. ”Det skulle vara en kolossal missad möjlighet om man i stället för att leva upp till överenskomna åtaganden att minska utsläppen, låter dessa kostnader falla på staten”, skriver Irlands råd, och vi kunde inte vara mer eniga. Övergripande framtidshopp finns trots allt! Konkret inspiration hittar vi på EU-nivå med rena industrigiven, som visar hur stärkt konkurrenskraft och minskad klimatpåverkan går hand i hand. En rad medlemsländer gör delat resande mer attraktivt, och mycket finns att lära av årets fokusland Norge som vi gästar i april. Lokalt stärks vi av Laddguldets finalister som visar prov på hur elektrifieringstaken accelereras på marknivå. Hör finalisternas främsta insikter här, och möt vinnarna i samtal med Sveriges nationella samordnare för laddinfrastruktur på eCarExpo 4 april. Alla seminarier från både eCarExpo och eComExpo sänds live för dig som inte är med oss på plats.
 
Tillsammans vinner vi!

 
Mattias Goldmann
Grundare och vd, 2030-sekretariatet

PS! 2030 söker en ny strategisk kommunikatör, sök eller sprid!
I fokus
Så ökar vi elektrifieringstakten!
 
2030-sekretariatet är stolt partner till två av Sveriges största konferenser för tunga och lätta elfordon – eComExpo och eCarExpo i Stockholm 3–6 april. Vi finns på plats med tre seminarier på scen 4 april, och tid däremellan avsatt för dig som vill bidra till transportsektorns omställning. Möt oss på plats eller följ seminarierna från distans via konferenserna webbplatser.

Missa inte!

 
Utvalda nyheter
Skrotningspremien: Ingen bryr sig
 
Med mindre än ett halvår kvar tills skrotningspremien upphör, har endast 334 personer använt den, mot regeringens mål på 50 000. 2030 vill höja premien, utvidga vilka som kan få och vad den kan användas till.
Eldrift minskar – prognosen 40% i fara
 
I mars var 34,6% av alla nya bilar eldrivna, en liten nedgång både jämfört med föregående månad och med helåret 2024. Eldrivna lätta lastbilar minskar kraftigt, tunga ellastbilar backar något – sammantaget är stimulansen för omställning för svag och otydlig, anger 2030-sekretariatet.
Höjd reduktionsplikt med laddning
 
Den 1 juli höjs reduktionsplikten till 10%, nu inkl. publik laddning som genererar elkrediter. Men vad innebär det, och vad blir effekterna? Här reder vi ut begreppen, här är STEM:s förslag till föreskrifter och här är vårt preliminära remissvar, där vi bland annat framför att reduktionsplikten stegvis bör höjas åtminstone i takt med att laddningen ökar – annars blir resultatet mer fossilt på macken.
Nationell plan
 
Nu har Trafikverket fått uppdraget att ta fram förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2026–2037. Avgörande för vardagspendlandet, godstrafiken, hela landets utveckling och inte minst klimatmålens uppfyllande. Här är tidslinjen och knäckfrågorna!
Almedalen: Var en del av omställningen!
 
2030-arenan i Almedalen samlas företagen, organisationerna, politikerna och forskarna för att nå Sveriges och EU:s klimatmål till 2030. Greppet kring transportsektorns omställning är brett, med gemensam nämnare att grön industri, minskad sårbarhet och ökad konkurrenskraft går hand i hand med en effektiv klimatomställning. Vill du arrangera en programpunkt på scenen, boka ett slutet mötesrum eller kontakta någon av våra experter och moderatorer till ditt seminarium? Kontakta Maria Stenström för mer information!
Elbilexport: Trist rekord
 
2024 ökade exporten av begagnade elbilar 75%, visar SVT. Också laddhybrider ökade, medan färre bensin- och dieselbilar lämnade Sverige. Nu varnar myndigheten Trafikanalys för att det får ”betydande påverkan” på Sveriges elektrifiering av bilparken. 2030 är kritiska till att det saknas incitament för att köra elbil i Sverige och avvisar försök att lägga skulden på bilhandeln.
Laddning: De flesta nöjda
 
Tre av fyra laddar hemma, en av tio på jobbet, publika laddare används mindre. Bara 8% är missnöjda med publika laddare, färre än 5% upplever att långa köer är ett vanligt problem, 80% tycker att kostnaden är låg eller varken hög eller låg. Av de som tycker laddning hemma är för dyr, pekar 32% på elnätsavgifterna, knappt 10% på elpriset, 14% på skatt och moms.
Resepolicies: Gynna grönt
 
På många håll framförs nu att faktisk klimatpåverkan bör styra resevalet. 2030 instämmer – inget färdslag ska vara uteslutet, men att t.ex. flyget kan vara grönt räcker inte; det krävs aktiva val. Regeringskansliets resepolicy är ett trist exempel; här tillåts inte inköp av hållbart flygbränsle.
Stadsbussar i EU: El dominerar
 
Fjärde kvartalet 2024 var över 50% av nya stadsbussar i EU eldrivna, högst någonsin. I sju europeiska länder såldes enbart eldrivna stadsbussar: Belgien, Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna och Rumänien. Se också 2030:s reportage från Luxemburg.
Utredningar & remisser
 
Handelskrig, el-boom och norska lärdomar
 
Hur påverkas den gröna omställningen av de politiska svängningarna i USA? Vad behöver vi ha koll på när Afrika ställer om till elektriska fordon? Hur ökar vi takten i transportsektorns omställning samtidigt som hot om höga tullar och handelskrig tornar vid horisonten? 10 april gästar 2030-sekretariatets Mattias Goldmann Nordic EV Summit i Oslo för att diskutera just detta i en expertpanel tillsammans med bl.a. Drew Kodjak, Thomas Seltzer och Jane Akumu. Norge är också årets fokusland, med löpande uppdateringar för hur Sverige kan lära av redan bevisade framgångar.
Positiva exempel från när…
 
… och fjärran
 
  • Londons luftkvalitet förbättras snabbare än resten av Englands, sedan trängselavgifterna och miljözonen Ulez infördes. Klimatpåverkan har minskat motsvarande 3 miljoner flygresor London–New York. Bilar med höga lokala utsläpp betalar £12.50 per dag i Ulez, men 97% nu uppfyller kraven för avgiftsfrihet. Storbritannien har också Europas största elbussmarknad.
     
  • Danmarks elbilsboom beror mycket på att elbilar under 430 000 DKK är befriade från registreringsskatt tom 2026, och elskatten sänkt från 0,9 DKK/kWh till 0,05 DKK/kWh för laddning.
     
  • Kalifornien har nu 178 000 laddstationer, 50% fler än bensinmackarna. Nya fossilbilar förbjuds 2035, med över 1 miljard USD som öronmärkts för att bygga ut laddningsstationer för elbilar och tankstationer för vätgas.
     
  • I Sydkorea ska 25 % av alla stadsbussar drivas med vätgas 2030. I år satsas 5 mdr kr på vätgasdrivna fordon och stimulansen för vätgas för bussoperatörer ökas.
     
  • Malaysias regering stimulerar nationella tillverkare att bygga elbilar, med målet 15% av nybilsförsäljningen 2030 mot 3% 2024, och att utmana kinesiska tillverkare på asiatiska marknader.
     
2030-indikatorer
 
Med över 90 indikatorer följer 2030 transportsektorns omställning, och har på sistone uppdaterat bl.a.
  Alla indikatorer har diagram och analys; botanisera gärna själv!
Tunga transporter – så gör vi!
 
Tunga lastbilars Co2 ska minska 90% till 2040, med eldrift, biodrivmedel men också bättre däck och sparsam körning kan snabbt ge stora vinster. Medverka på 2030:s lunchwebinarium den 8 april med Scania, Energifabriken och Michelin, använd nya lathunden för upphandlare och transportköpare, och testa Transportföretagens elektrifieringskoll för tunga transporter.
Sök projektmedel för hållbara transporter
 
Energimyndigheten utlyser 100 miljoner för projekt inom alla trafikslag som bidrar till effektivare energianvändning genom konkurrenskraftiga och resilienta lösningar. Sista dag för ansökan är 29 april.

Energimyndigheten utlyser också 400 miljoner kronor till utbyggnad av laddinfrastruktur för tunga vägtransporter. Alla projekt som uppfyller krav och villkor ges stöd. Sista dag för ansökan är 25 juni 2025.
Ses vi?
 
Vi välkomnar våra nya partners!
 
2030-sekretariatet välkomnar våra nya partners Gasum, som äger och driver 18 biogasanläggningar och ett omfattande nätverk av tankstationer för gas i de nordiska länderna. Preem, Sveriges största drivmedelsproducent som står för 80% av landets totala produktionskapacitet. Lynk & Co, en innovativ leverantör av mobilitetslösningar som vill erbjuda ett mer flexibelt sätt att ha bil.

2030-sekretariatets partnergrupp står bakom det svenska 2030-målet och tillsammans agerar vi för en effektiv och hållbar omställning av transportsektorn inom Bilen, Bränslet och Beteendet. Hör av dig till oss om din organisation också bör vara med, och läs mer om våra partners här!