|
|
Under de två veckor som Grupp- och kandidatsystemet varit öppet för registrering av kandidatlistor och kandidater har det varit stor aktivitet runt om i landet. Vi kan notera att det var många som "hängde på låset" och snabbt kom igång med registreringen.
Nu på fredag 21 mars kommer Grupp- och kandidatsystemet vara stängt från klockan 12 och ett par timmar framåt. Vi kommer bland annat åtgärda följande problem: - När signering av digitalkandidatförklaring dröjer för lång tid låser sig systemet i ett par minuter. Ett nytt felmeddelande kommer att uppmana att försöka igen efter ett par minuter.
- Uppladdning av dokument för valsedelsbidrag.
Om ett halvår är vi mitt inne i valperioden och förtidsröstningen pågår. Det uppmärksammas genom att en nedräkningsklocka visas på webben. Den visas även hos de församlingar som använder kyrkovalets infoblock på sina webbsidor.
Lycka till med registreringarna och valarbetet!
Hälsar valkansliet
|
|
Till stöd för ert arbetet med kandidatlistor och digitala kandidatförklaringar har vi tagit ett dokument med frågor och svar. Du hittar den här på kyrkovalets webbplats.
|
- Säkerställa att ni har fått in kandidatförklaringar från alla kandidater.
- Säkerställa att alla era kandidater finns med på kandidatlistan och i rätt ordning.
- Ladda upp beslutsunderlag för valsedelsbidrag i Grupp- och kandidatsystemet.
- Om ni behöver hjälp av stiftets valhandläggare med någon del av administrationen, kom ihåg att stiften har många nomineringsgrupper att hjälpa och stötta.
- Viktigt! För att kunna ställa upp i valet måste grupper och kandidater registreras i systemet i tid.
Observera att den 15 april är absolut sista datum att slutföra alla registreringar i Grupp- och kandidatsystemet. Därefter är det försent att ställa upp i valet 2025.
|
I kyrkoordningen finns bestämmelser som begränsar valbarheten för vissa anställda inom Svenska kyrkan, trots att de kan uppfylla de formella krav som ställs för att vara valbara. Enligt huvudprincipen är personer som innehar ledande befattningar inte valbara till beslutande och verkställande organ inom den verksamhet där de är anställda. Endast en kategori anställda, nämligen biskopar, är generellt sett inte valbara vid något val (se 33 kap. 5–9 §§ kyrkoordningen).
Vid utarbetandet av kyrkoordningen klargjordes innebörden av begreppet "ledande ställning bland de anställda" på följande sätt: Det innebär att fler än en anställd kan vara utesluten från val till beslutande organ. Dock ska det röra sig om en mycket begränsad grupp av de anställda. Det gäller inte alla som innehar någon form av arbetsledande befattning, utan specifikt de som har en övergripande chefstjänst, som exempelvis kanslichef, kamrer, kyrkogårdschef eller annan förvaltningschef.
|
|
Vi har samlat all information som rör valsedlar och valsedelsbidrag på hemsidan för kyrkovalet. Här hittar ni också rapporter över antal röstberättigade. Rapporten kan användas för att beräkna summan för valsedelsbidrag och antal valsedlar. Rapporten är uppdelad per kontrakt, valområden och församlingar.
|
|
 |
En nomineringsgrupp som vill beställa valsedlar ska betala valsedlarna i förskott, om inte kyrkofullmäktige har beslutat om bidrag (38 kap. 33 §). Bidrag till tryckning av valsedlar kan ges till de nomineringsgrupper som är eller genom ett val blir representerade i olika beslutande organ.
Har kyrkofullmäktige fattat ett beslut om bidrag behöver nomineringsgruppen lämna in ett intyg till stiftsstyrelsen som styrker att de har rätt till valsedelsbidrag. I intyget ska bidragsnivån framgå. Intyget behöver också vara undertecknat av en behörig företrädare. Intyget kan även vara ett protokollsutdrag där beslut om bidrag framgår.
Kyrkofullmäktiges beslut kan innebära ett större eller mindre bidrag än 0,7 valsedlar per röstberättigad.
Nomineringsgruppen laddar upp beslut om bidrag direkt i Grupp- och kandidatsystemet. För val till stiftsfullmäktige och kyrkomötet finns besluten redan hos stiften.
Nomineringsgrupper har möjlighet att få bidrag till högst 0,7 valsedlar per röstberättigad för valsedlar som trycks via kyrkostyrelsen (Grupp- och kandidatsystemet). För det fall bidrag utgår ska nämnda nomineringsgrupper behandlas lika.
|
|
Nomineringsgrupperna har ansvar för att de kandidater de anmäler är valbara.
När stiftet har gjort valbarhetskontroll på samtliga kandidater skickas ett e-postmeddelande till den person som har anmält listan för att berätta att kandidatlistan nu är behandlad. Nu kan gruppen se resultatet av valbarhetskontrollen och också kontrollera att alla kandidater finns med på listan.
Kontrollera samtliga uppgifter noga. Kanske står en kandidat som inte valbar, men nomineringsgruppen har information om att detta kommer att ändras innan den slutgiltiga valbarhetskontrollen görs på valdagen. Medlemskapet i Svenska kyrkan kan ändras, var kandidaten är folkbokförd kan ändras samt att en kandidat som inte är döpt kan döpas innan valdagen.
Om nomineringsgruppen eller kandidaten har frågor om valbarheten kontaktar man i första hand församlingen där personen är folkbokförd.
Nomineringsgruppen har 10 dagar på sig att kontrollera korrekturet. Efter det antas att samtliga uppgifter om kandidaterna är korrekta.
|
|
15 april
Grupp- och kandidatsystemet stänger för anmälan av grupper och registrering av kandidater.
2 maj
Sista dag att inkomma med komplettering eller ändring för ansökt registrering av gruppbeteckning om kyrko- eller stiftsstyrelsen har begärt in en sådan.
15 maj
Sista dag att anmäla kandidater, ansöka om ny gruppbeteckning och att göra valsedelsbeställningar i de valkretsar som har fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.
1 juni
Sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen.
1 juli
Sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de valkretsar som fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.
|
|
Om fler önskar få valkansliets nyhetsbrev till nomineringsgrupperna kan de anmäla sin e-postadress i prenumerationsformuläret på den här sidan!
|
|
|