|
|
Det är nomineringsgrupperna som under perioden 7 mars till 15 april registrerar kandidatlistor och kandidater samt bekräftar valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet.
Vi har redan nu fått en del frågor och förtydligar därför vad som gäller för nomineringsgrupper som vill dela ut valsedlar under pågående röstning.
Hälsningar från valkansliet!
|
|
Valkansliet har tagit fram en e-utbildning för nomineringsgrupper. Det är en e-utbildning som beskriver regelverk och viktiga datum för nomineringsgrupper samt innehåller en skärminspelad manual för Grupp- & kandidatsystemet.
|
Förberedelser under februari innan systemet öppnar för registrering av kandidatlistor och kandidater.
- Samla in e-postadresser till tänkbara kandidater
- Se även till att dessa personer har tillgång till bank-id för att digitalt kunna bekräfta sin kandidatur. Mer information finns på Skaffa Bank-id
- Kom överens inom nomineringsgruppen vilka kompletterande uppgifter ni vill ha med på valsedlarna förutom kandidaternas namn. Läs mer om kompletterande uppgifter nedan.
- Säkerställ att beslutsunderlag gällande valsedelsbidrag för val till kyrkofullmäktige från församling eller pastorat finns i pdf-format.
- Använd inga blanketter från kyrkovalet 2021!
1-6 mars 2025 - säkerställ att ovanstående punkter är klara.
När systemet öppnar den 7 mars - Registrera en kandidatlista för varje valkrets.
- Skicka länk/qr-kod till personerna på listan med insamlade e-postadresser
- Om en person ställer upp i flera val så behöver en digital kandidatförklaring fyllas i för vart och ett av valen personen ställer upp i.
- Se i god till att alla kandidatförklaringar är ifyllda och att ni lägger till kandidaterna på kandidatlistan i den ordning ni vill ha dem på valsedlarna.
Senast den 10 april- Säkerställ att ni har fått in kandidatförklaringar från alla kandidater.
- Säkerställ att alla era kandidater finns med på kandidatlistan och i rätt ordning.
- Ladda upp beslutsunderlag för valsedelsbidrag i Grupp- och kandidatsystemet.
- Om ni behöver hjälp av stiftets valhandläggare med någon del av administrationen kom ihåg att stiften har många nomineringsgrupper att hjälpa och stötta.
- Viktigt! För att kunna ställa upp i valet måste grupper och kandidater registreras i systemet i tid.
Observera att den 15 april är absolut sista datum för att slutföra alla registreringar av grupper, kandidater och bekräfta valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet. Om allt inte är färdigt i systemet detta datum, är det för sent för er nomineringsgrupp att delta i valet.
All information som riktar sig till nomineringsgrupperna finns samlad på Svenska kyrkans webbplats för kyrkoval.
|
För att hjälpa väljaren att förstå vem en kandidat är kan man, utöver själva kandidatnamnet, också ange kompletterande uppgifter (även kallat kandidatuppgifter) om kandidaten på valsedeln. De kompletterande uppgifter som enligt Svenska kyrkans bestämmelser (§ 77 SvKB 2024:2) får anges på valsedeln är:
- ålder,
- yrke eller titel,
- hemort eller kyrkobokföringsförsamling, och
- tillhörighet till nomineringsgrupp eller liknande uppgift*.
* Punkt 4 används främst om en nomineringsgrupp ställer upp som en ”samlingslista” och av den anledningen vill markera att vissa kandidater tillhör någon annan nomineringsgrupperna, som t.ex. finns på stifts- eller kyrkomötesnivå.
Obs! Det är varje nomineringsgrupp som själv bestämmer om, och i så fall vilka, kompletterande uppgifter gruppen vill ha på valsedeln. Regelverket anger bara vilka uppgifter som får finnas.
|
|
Företrädare för nomineringsgrupper får enligt tradition dela ut valsedlar utanför vallokalerna under pågående röstning. Det är viktigt att komma ihåg att följande gäller för alla som delar ut valsedlar:
- Neutralitet och respekt: Inga aktiva samtal eller försök att övertala väljarna om vilken nomineringsgrupp de ska rösta på är tillåtna. De grupper som önskar får enbart tillhandahålla valsedlar.
- Respektera avståndsregler: Det finns inga regler för hur nära vallokalen man får stå. Men det kan finnas en zon eller gräns markerad där ingen valpåverkan får ske.
- God ton och trevligt bemötande: Väljarna ska känna sig trygga och fria att rösta utan press. De som väljer att dela ut valsedlar på plats ska uppträda vänligt och respektfullt, även om någon väljer att inte ta emot en valsedel eller uttrycker stöd för ett annan nomineringsgrupp.
|
|
Inför kommande kyrkoval har det skett en del förändringar som påverkar nomineringsgrupper på alla nivåer.
Den registrerade gruppbeteckningen Sverigedemokraterna (SD) har ändrats till Sverigedemokrater i Svenska kyrkan (SDSK).
Två nya grupper kommer att ställa upp i valet till kyrkomötet 2025. Det gäller: - Borgerlig kristen samverkan (BKS) som är en sammanslagning av grupperna Borgerligt alternativ (BA) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR).
- De Gröna i Svenska kyrkan (DGSK) som är en sammanslagning av grupperna Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna (MPSK) och Gröna kristna (GK).
Det här innebär att de tidigare nomineringsgrupperna Borgerligt alternativ, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna samt Gröna kristna inte finns kvar och inte kan ställa upp i något val inför kyrkovalet 2025. De tidigare nomineringsgruppernas namn kan inte registreras för nya grupper till kommande val.
|
|
|
|
27-28 februari
Grupp- och kandidatsystemet är stängt på grund av underhåll och inläsning av den nya valorganisationen.
7 mars
Grupp- och kandidatsystemet öppnar för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar. 15 mars
Sista datum för anmälan av namnändringar och registrering av nya nomineringsgrupper för val till kyrkomötet. 15 april
Sista datum för anmälan av namnändringar och registrering av nya nomineringsgrupper för val till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
15 april
Sista datum för registrering av kandidater samt bekräftelse av valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet.
|
|
|
|