Remissvar – krav på ökad återvinning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Anmäl dig till årsmötet i Karlstad
 

Den 20–21 maj ses vi för att lyssna på experter, lära och diskutera. Det kommer att finnas ämnen att dryfta; årets tema sätter nämligen ljuset på en av våra viktigaste samhällsuppgifter – att säkra robusta och pålitliga försörjningssystem även i tider av snabba förändringar, oro och kris.

Redan den 19 maj får deltagarna möjlighet att delta i intressanta studiebesök och mingla med kollegor under kvällens för-träff. Då bjuds också in till den sedvanliga träffen för förtroendevalda.

Låt oss göra Avfall Sveriges årsmöte till en plats för samling och reflektion, och till ett avstamp för en mer hållbar framtid.
 
Kommentarer till förslag om materialåtervinning
 
Avfall Sverige ger både ris och ros till regeringens förslag om reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi.

Läs mer och ladda ner remissvaret
Nya EU-regler om förpackningar
 
Den nya Förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR 2025/40) har trätt ikraft och ska börja tillämpas inom 18 månader. Den ersätter det tidigare Direktivet och innehåller skärpta krav på förpackningars design, återbruk och återvinning.

Läs mer
Mer om ABP
 
Avfall Sverige har gjort en rejäl utökning av Frågor och svar om animaliska biprodukter (ABP) på medlemssidorna. Nu hittar du svar om klassificering av butiksavfall vid avemballering, möjligheter att söka dispens från krav på handelsdokument samt ett förtydligande kring vad som gäller för omlastningsplatser respektive mellanhanteringsanläggningar.

Läs mer – bara för medlemmar
Ukrainas miljötoppar besökte Sverige
 
I januari besökte en delegation från Ukrainas miljöministerium Sverige. Besöket var en del av tre Sida-projekt med fokus på att utveckla och stärka avfallshanteringen i Ukraina.  
Bland annat besöktes avfallsanläggningar hos Sörab, Ragn-Sells, Fortum och i Västerås. 

Läs mer
Bläddra själv i avfallsstatistiken
 
Nu är det enkelt att se hur mycket avfall som de svenska hushållen genererar, och att följa utvecklingen via Avfall Sveriges hemsida. Du kan själv bestämma vilka parametrar som ska synas. Det ska bland annat underlätta för journalister, studenter och skolelever.

Läs mer och testa
Ska kuddar lämnas som textilavfall?
 
Ska vi ta emot arbetskläder från verksamheter? och får man röta textilavfall?
Dessa frågor, och många fler, får du svar på i 
Avfall Sveriges kompletterade material om textilavfall. 

Läs juristernas svar på avfallsverige.se
Läs en enklare version på sopor.nu
Hjälp att kommunicera textilavfall
 
Många med oss blev nog tagna på sängen av det stora intresset för att lämna in textilavfall. Vi vill påminna om det material som Avfall Sverige tog fram i höstas. Där finns information till såväl allmänhet som fastighetsägare och underlag till sociala media.

Ladda ner – bara för medlemmar
Nu kan ni rapportera statistiken
 
Avfall Sveriges webbaserade statistiksystem, Avfall Web, har öppnat för inmatning av siffrorna för 2024. Fram till den 15 april går det bra för de som samlar in eller behandlar kommunalt avfall att lämna sitt underlag.

Till Avfall Web
Ansökan är öppen för CEWEP´s Award
 
CEWEP´s Award, som inrättats till minne av föreningens förre vice ordföranden Carsten Spohns, uppmärksammar doktorander, begåvade studenter och unga yrkesverksamma i Europa inom avfallshantering, särskilt förbränning med energiåtervinning. 

Ansök senast 31 mars
Ta del av planen för 2025
 
En kortversion av Avfall Sveriges verksamhetsplan för 2025 finns nu på vår hemsida. Läs bland annat om ståndpunkter, prioriterade policyfrågor och det internationella engagemanget.

Ladda ner – bara för medlemmar
Utveckla avgiftssystem för WM4U
 
 Avfall Sverige och SALAR International upphandlar nu utvecklingen av ett avgiftssystem för hantering av kommunalt avfall i Ukraina. Det görs inom ramarna för det Sida-finansierade program WM4U – Waste Management for Ukraine.

Läs mer och lämna anbud senast 21 februari
Tillgänglig avfallshantering
 
"Jag har alltid tyckt att det är viktigt att tänka på miljöfrågor som sopsortering", säger Rakel Eriksson. Den som ser hennes källsortering kan inte ana att hon nästan är blind, hon ser bara 1 procent.

Läs mer i nya numret av Avfall och Miljö
Så hanterar ni utsläpp vid driftstopp
 
När direktivet för industriutsläpp infördes fick Sverige på köpet – och oavsiktligt – hårdare bedömningar vid störningar på anläggningar för energiåtervinning. Här vägleder vi till hur det kan hanteras.
2025:01 Vägledning för uppfyllande av begränsningsvärden vid störning
Ny medlem i Avfall Sverige
 
• Näringslivets Producentansvar Sverige AB  Läs mer på npa.se
Experterna: Här är cirkularitetens baksida
 
"Alla kemikalier som idag är förbjudna, är fortfarande något som personalen på återvinningscentraler behöver hantera", säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige
Läs hela artikeln i Miljö&Utveckling

Stopp för kläder i soporna – så fungerar nya lagen
 
– Målet är att öka återbruket av textilier, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.
Läs hel artikeln i Miljö&Utveckling
 
Vässa dina kunskaper








 
Nytt om trädgårds- och parkavfall
 
När: 18 februari
Var: Digitalt

Naturvårdsverket bjuder i samarbete med Avfall Sverige och SKR in till webbinarium med information om nya bestämmelser gällande trädgårds- och parkavfall som nyligen beslutats av regeringen.

Läs mer och anmäl dig
Kvalitetssäkring av plockanalyser
 
När: 4 mars kl 9–11
Vad: Digitalt

På detta spännande webbinarium presenterar vi de metoder för att garantera hög och jämförbar kvalitet på plockanalyser, oavsett utförare. Vi träffar såväl konsulterna som gjort jobbet som verksamheterna som gör jobbet.

Läs mer och anmäl sig
Avfall Web för nybörjare
 
När: 12 mars kl 9–11.30
Var: Digitalt

Bli trygg vid inmatning i Avfall Sveriges verktyg för avfallsstatistik, och lär dig använda materialet för att utveckla er egen verksamhet. Stor vikt läggs vid att gå igenom vilka uppgifter som ska matas in och hur registreringen rent konkret går till. 

Läs mer och anmäl dig
Deponikonstruktioner
 
När: 12 mars
Var: Malmö

Här får du grundläggande förståelse för deponikonstruktioner, sluttäckning och bottenkonstruktioner. Kursen behandlar bland annat lagstiftning, funktionskrav, lakvatten och deponigas, upphandlingsformer samt kontroll och kvalitetssäkring.

Läs mer
Beräkna kostnader för förpackningarna
 
När: 14 mars kl 9–11.30
Var: Digitalt

Hur mycket ska kommunen få i ersättning för sin insamling av förpackningar? Det reder vi ut under denna förmiddag, bland annat med hjälp av MoBeK-modellen.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web, fördjupning
 
När: 18 mars kl 9–11.30
Var: Digitalt

Här är webbinariet för dig som vill lära dig mer om den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Vi går igenom rapporterna inklusive de dynamiska Power BI-rapporterna, där t.ex. kartor och diagram presenteras.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 19–20 mars
Var: Helsingborg

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl intresse
Taxekonstruktion
 
När: 25–26 mars
Var: Malmö

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Avtalsuppföljning – så lyckas du
 
När: 2 april
Var: Stockholm

Jurister, konsulter och kommunala tjänstemän bjuder här på sina bästa metoder och rutiner för att säkerställa att ni verkligen får det ni avtalat om.

Läs mer och anmäl intresse
Kvalitetssäkra FNI
 
När: 3 april kl 9–12
Var: Digitalt

Vi presenterar Avfall Sveriges rapport 2024:29 med förslag på rutiner för kvalitessäkring av insamlade fraktioner och bedömningsfrunder vid felsortering. Lyssna och ställ frågor till rapportförfattarna och insatta jurister. 

Läs mer och anmäl dig
Drift energiåtervinning 
– fördjupning
 
När: 22–25 april
Var: Göteborg

Här har vi en uppdaterad kurs för redan erfarna medarbetare, som vill utöka sina kunskaper om bland annat förbränningsteknik, emissioner och rökgasrening.

Läs mer och anmäl dig
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 6–7 maj
Var: Solna

Under kursen går vi igenom tillstånds- och anmälningsplikt för verksamheter, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi tittar på förutsättningar för de flesta avfallsanläggningar.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs biogas
 
När: 6–7 maj
Var: Linköping

Kursen ger grundläggande kunskaper om biogasteknik, inklusive produktion, lagstiftning och användning av biogas och rötrester, och kräver inga biologiska eller kemiska förkunskaper.

Läs mer och anmäl dig
Nätverksträff: små avlopp i kretslopp
 
När: 7 maj
Var: Uppsala

Träffen bjuder på föredrag, diskussioner och studiebesök med visning av anläggningen i Juvansbo, där avloppet från 39 moderna bostadsrätter leds till gårdens gödselbrunn. 

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 14–15 maj
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl intresse
Avfall Sveriges årsmöte
 
När: 20–21 maj
Var: Karlstad

Välkommen till årets största konferens för avfallsbranschen. Årets tema sätter ljuset på en av våra viktigaste samhällsuppgifter – att säkra robusta och pålitliga försörjningssystem även i tider av snabba förändringar, oro och kris.

Läs mer och anmäl dig
Branschen rekryterar
 

 
Chef för Återvinningstjänster på Vatten & Avfall i Malung-Sälen AB
 
Plats: Malung-Sälens kommun
Ansök senast 3 mars  Läs mer om tjänsten