Hälsningar från valkansliet!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till kyrkovalsåret 2025
 
Efter mycket förberedelsearbete i församlingar och pastorat, på stift och valkansli under hela 2024 är vi nu inne på själva valåret och arbetet intensifieras. Närmaste tiden handlar det bland annat om att registrera vallokaler, beställa valnämndsmaterial samt att rekrytera valförrättare och röstmottagare.
 
Lycka till med förberedelserna inför kyrkovalet 2025!

Hälsningar
Valkansliet


Bild: Kön in till vallokalen i Sankt Pers kyrka, Uppsala vid förra kyrkovalet. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
 
Dags att registrera lokaler – den 25 februari öppnar vallokalssystemet
 
Registreringen av vallokaler och lokaler för förtidsröstning sker i Vallokalssystemet mellan 25 februari – 1 april. Uppgifterna i systemet ligger till grund för information på röstkortet och i röstlängden. Vallokalernas adresser trycks på röstkorten, och information om var förtidsröstning kan ske publiceras på webben.

Lokaler för förtidsröstning registreras från mitten av april till den 22 augusti. Finns beslut om lokaler för förtidsröstning redan vid registrering av vallokaler, går det bra att registrera även dem samtidigt.

Till er hjälp finns en e-utbildning att titta på innan ni börjarOch kom ihåg! När ni registrerar en lokal för förtidsröstning räcker det att lägga in den en gång och ange alla aktuella datum och öppettider – istället för att registrera samma lokal flera gånger med olika datum. Detsamma gäller för den obligatoriska lokalen för förtidsröstning. Om ni vill att denna lokal ska vara densamma både på valdagen och under valperioden, se till att kryssa i båda rutorna!

Mer information finns på valwebben.
 
Utse och utbilda röstmottagare och valförrättare
 
Nu börjar det bli dags att tänka på att utse valförrättare och röstmottagare. Precis som vid tidigare val ska valförrättare och röstmottagare ha genomgått en utbildning för att formellt kunna utses till ett uppdrag, samt ha skrivit under en tystnadspliktsförbindelse.
 
Läs mer nedan om att sprida information kring möjligheten att jobba i kyrkovalet.
 
Röstberättigade utifrån 2026 års indelning
 
I mitten av februari publiceras en rapport med antal röstberättigade den 16 januari 2025 utifrån 2026 års indelning. Den kan till exempel användas för att bedöma behovet av antal röstningslokaler. Rapporten är uppdelad per kontrakt, valområden och församlingar.
Rapporten finns på valwebben.
 
Uppgifter i Kyrksam - indelningsändrade enheter
 
Att registrera valnämnd för församling eller pastorat som indelningsändrar kräver samma handhavande i Kyrksam som om man inte indelningsändrar, men har andra datum att ta hänsyn till och kan komma att behöva registreras mer än en gång.

På valwebben finns instruktioner och lathundar för registrering.
 
Beslut om ändrat antal ledamöter till kyrkofullmäktige
 
Kyrkofullmäktige ska besluta om ändrat antal ledamöter och ersättare och meddela detta till stiftet senast 1 mars. Om interimsdelegerade beslutar om antal ledamöter i kyrkofullmäktige ska även detta beslut vara anmält till stiftsfullmäktige 1 mars. Om inte interimsdelegerade fattar ett sådant beslut ska stiftsstyrelsen fatta beslut om antal ledamöter då församlingen/pastoratet är nybildat och det inte finns några tidigare beslut om antal ledamöter.
 
Beställning av valnämndsmaterial
 
I slutet av februari skickar valkansliet via e-post ut förslag på beställning av valnämndsmaterial till samtliga valnämnders ordförande. Valkansliet har gjort en preliminär beräkning för varje valnämnds behov av material. Utifrån den preliminära beräkningen måste valnämnden göra en egen bedömning utifrån de lokala förutsättningarna. Valkansliet har i nuläget ingen uppgift om hur många lokaler för förtidsröstning som kommer att inrättas. Denna kunskap har bara ni i valnämnden. Därför är det viktigt att ni ser över och korrigerar det antal som ska beställas av respektive produkt. Uppgifter om hur valkansliet räknat fram de angivna antalen hittar ni via länken Beräkning av valnämndsmaterial. 

Leveransadressen är förifylld utifrån vad församlingen eller pastoratet har lagt in i Kyrksam. Om ni vill att valnämndsmaterialet ska levereras till någon annan adress än den förifyllda, kontakta kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Senast den 31 mars 2025 ska beställningsformuläret vara ifyllt och inskickat samt innehålla kontaktuppgifter till valnämndens ordförande samt kontaktuppgifter till den person som kommer att ta emot leveransen av valnämndsmaterialet.
 
Väst med tryck för kyrkovalet 
 
Valkansliet har tagit fram en väst som kan användas av personer som arbetar som valförrättare, röstmottagare eller värdar i kyrkovalet. Västen är beige (enligt den nya grafiska profilen) och tillverkad av återvunnen polyester i Europa. Den är försedd med dragkedja fram. Texten "Kyrkoval" är tryckt på ryggen och ena sidan fram. Svenska kyrkans logotyp tryckt på bröstet. Finns i storlekar från S till 4XL. Obs! Relativt liten i storleken.

Subventionerat pris 285 kr/st.

Västen beställs genom webbshoppen.
Webbinarium om kyrkovalstidningen
 
Nu finns en ny möjlighet att delta i ett webbinarium om kyrkovalstidningen. Info om hela processen – från framtagning av innehåll, till formgivning, tryck och distribution. Du får träffa Martina Croner och Lotta Petersson som håller i produktionen. De berättar om hur tidningen kan användas för att kommunicera kyrkoval i församlingar och pastorat.

Praktisk info: 18 februari kl.14.00–14.30. Plats: Digitalt, via länk som skickas till dig.
Kostnadsfritt!

Anmäl dig här!

Här finns mer info om kyrkovalstidningen
Arbeta i kyrkovalet
 
Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt där många personer behöver rekryteras för att genomföra valet. Använd ordinarie informationskanaler för att berätta om möjligheten att ställa upp som  valförrättare, röstmottagare eller värd. På kyrkovalets webbplats finns en nyhet om arbeta i kyrkovalet. Församlingar och pastorat som använder kyrkovalets infoblock på sin webbsida kan se en nyhetspuff redan. 
Kyrkoval i Webbestad
 
Webbestad är en webbplats för en fiktiv församling. Den visar förslag på hur en lokal webbplats kan byggas upp, hur olika funktioner kan användas, exempel på rubriker, och klarspråkade texter, med mera. Nu stundar kyrkoval även i Webbestad och den lokala redaktören har lagt upp en sida för valet med färdiga infoblock och lokala texter. 
Läs mer på valwebben!
 
På gång framöver
 
 
25 februari 1 april
Vallokalssystemet öppet för registrering av vallokaler.

1 mars
Sista dag att anmäla ändringar av antal ledamöter i kyrkofullmäktige till stiftsstyrelsen.

7 mars – 15 april
Grupp- och kandidatsystemet öppnar för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.

31 mars
Beställning av valnämndsmaterial ska ha inkommit till valkansliet.

1 april
Sista dag för valnämnd att besluta om vallokaler samt registrera uppgifterna i Vallokalssystemet.
 
Har du frågor?
 
På valwebben finns all information om kyrkovalet. Sidan uppdateras fortlöpande. Har ni i valnämnden frågor om regelverk, utbildningar med mera vänd er i första hand till valhandläggaren i ert stift. Stiften kan även svara på frågor om exempelvis valdistriktsindelning.
 
För frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma it-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Telefon 010-18 19 200, knappval 2.
E-post: kanslistod@svenskakyrkan.se 

Kyrkovalet har en egen ingång via kanslistöds serviceportal. Serviceportalen fungerar för den som är anställd inom Svenska kyrkan eller har ett användarkonto.

Nomineringsgrupper och kandiater
Information för nomineringsgrupper och kandidater finns här.

För allmänheten
www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet