Nya byggregler kan påverka källsorteringen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Ändrade regler för trädgårdsavfall
 

Regeringen har beslutat om ändringar i lagstiftningen när det gäller hantering av trädgårdsavfall på fastighet. Bland annat klargörs att fastighetsägaren kan få elda avfallet. Även regler kring Valborgsbålet förtydligas.
 
 
Nya byggregler kan påverka källsortering
 
Boverket har beslutat om ändringar i sina byggregler. Tidigare regler, krävde förutsättningar för källsortering även inne i byggnaden, var lämpligare, kommenterar Sven Lundgren, chefsjurist på Avfall Sverige.

Läs mer
Era donationer behövs
 
I Ukraina råder akut brist på utrustning för att modernisera avfallshanteringen. För att bidra till återuppbyggnaden uppmanas svenska kommuner och privata aktörer att donera utrustning som inte används. Det kan handla om transportutrustning, avfallskärl, containrar, fordon och arbetsmaskiner. Avfall Sverige ordnar i samverkan med MSB transport till Ukraina.

Läs mer och kontakta koordinatorn
Utveckla avgiftssystem för WM4U
 
Avfall Sverige och SALAR International upphandlar nu utvecklingen av ett avgiftssystem för hantering av kommunalt avfall i Ukraina. Det görs inom ramarna för det Sida-finansierade program WM4U – Waste Management for Ukraine.

Läs mer och lämna anbud
OK att betala för lustgastuber på ÅVC
 
Kommuner får erbjuda invånare ekonomisk ersättning för inlämnade lustgastuber. Detta eftersom det är ett direkt allmänt intresse att kommunerna ta hand om lustgaspatronerna på ett korrekt sätt. Nu finns också nya rutiner för den praktiska hanteringen.

Läs mer och ladda ner
Dags att nominera till styret
 
Fram till den 1 februari 2025 kan du nominera de politiker och tjänstepersoner som du vill ska leda Avfall Sverige. Styrelseledamöter väljs på 2 år. Normalt är det fyra möten per år.
På årsstämman väljs även revisorer i Avfall Sverige på ett år.

Läs mer – bara för medlemmar
Senaste nytt från förpackningsinsamlingen
 
 
Samordnad insamling från hushåll och verksamheter 
 
I ett nytt PM finns förslag till rutiner för att fastställa andel insamlat förpackningsavfall från icke samlokaliserade verksamheter.
Ladda ner – bara för medlemmar
 
Medlemsrådgivning: FNI-system för småhus
 
Vid en digital träff delar medlemmar sina erfarenheter av olika system för fastighetsnära insamling av förpackningar från småhus. Vi inleder med en presentation av Avfall Sveriges reviderade guide #6 om FNI-system.
När: 6 februari kl 9-11:30
 
Läs mer och anmäl dig – bara för medlemmar
 
Sök bidrag till era utvecklingsprojekt 
 
Fram till den 6 februari är den första av årets ansökningsperioder till Avfall Sveriges utvecklingssatsning öppen. Alla, såväl medlemmar som icke medlemmar, kan söka finansiering för utvecklingsprojekt.

Läs mer och ansök
Testpiloter sökes
 
Med hjälp av en ny sorteringsguide separerade Nacka vatten och avfall gammalt trä impregnerat med farliga ämnen, från nyimpregnerat trä. Resultatet? Farligt trä-högen minskade till 21 procent. Avfall Sverige söker nu fler  kommuner som vill testa sorteringsguiden ytterligare. 

Kontakta Camilla Nilsson
Mycket att lära om och av plockanalyser
 
Resultat från 400 plockanalyser har sammanställts i ett PM. Det visar bland annat att fastighetsnära insamling ger bättre sortering. Ladda ner – bara för medlemmar

I ett annat PM ges vägledning för att kvalitetssäkra plockanalyser, det ska ge lika resultat oavsett utförare. Ladda ner – bara för medlemmar
Biogas som beredskap
 
Industrins biogaskommission arrangerar en hearing den 29 januari i Stockholm med temat "Hur kan svensk försörjningsberedskap stärkas av en ökad nationell biogasproduktion?" Bland andra deltar Freddy Jönsson Hanberg, som har skrivit boken ”Totalförsvar för chefer”.

Läs mer och anmäml dig
Stränga krav för PFAS
 
Havs- och vattenmyndigheten föreslår nya bedömningsgrunder för PFAS. Avfall Sverige menar att de innebär strängare krav än vad EU ställer, kort förberedelsetid och ökade kostnader för avfallsanläggningar. Desutom försvåras tillståndsprocesser.

Läs hela remissvaret
Report from WtE Conference
 
Avfall Sverige´s and Iswas conference in November showed the pivotal role of Waste-to-Energy within the circular waste management system in a global perspective. Expert discussions showed the latest directives, strategies, and technological advancements. Read the summary.
 
Download PDF
Här återvinns oljan – och förpackningen
 
Att återvinna använd matolja till drivmedel är häftigt i sig. Men att i samma process även få ut rena förpackningsmaterial har väckt frågor om vad som faktiskt händer i Quatras anläggning nere i Belgien. Avfall och Miljö har fått en specialguidning.

Läs hela artikeln
Undvik en textilkollaps
 
"Från och med 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall. Det låter som ett stort steg framåt för den cirkulära ekonomin, men verkligheten är mer komplex och full av utmaningar", skriver  Avfall Sveriges ordförande Lasse Stjernkvist (S), vice ordförande Robin Holmberg (M) och vd Tony Clark.
Läs hela debattartikeln i Dagens Industri
 
Politiken måste ta ansvar för insamlat textilavfall – satsa på forskning om uppskalning nu
 
"Det är inte logiskt att införa krav på insamling utan ett producentansvar. Nu måste politiken ta ansvar för att det skapas lösningar för de stora mängder insamlat textilavfall som kommer uppstå", skriver Avfall Sverige tillsammans med Myrorna, Svensk Handel och Teko.
Läs hela debattartikeln i Aktuell Hållbarhet
Många media har kontaktat Avfall Sverige med anledning av kravet från 1 januari på separat insamling av textilavfall. Här är några axplock:
 
Det händer med ditt textilavfall – efter nya lagen
 
"Man behöver se på hela kedjan. Insamlingen ökar, vi har sortering, sedan har vi också en materialåtervinning som saknas", säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.
Se hela inslaget på TV (4:12 in i Nyhetsmorgon)
 
Snart förbjudet att slänga kläder i soptunnan
 
"Vi behöver bli bättre på att återvinna fiber till fiber", säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.
Se hela inslaget på TV4

Textilier ska sopsorteras – riskerar hamna på hög
 
"Alla kommuner kommer erbjuda insamling av textilier på exempelvis återvinningscentraler, men varken kommunerna eller producenterna vill bygga upp system för återvinning av materialet innan man vet hur ansvaret ska fördelas", säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet
 
Stopp för kläder i soporna
 
"Vi hoppas att detta krav får samma positiva effekt som insamlingen av matavfall", säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i Miljö & Utveckling
 
Vässa dina kunskaper








 
Boka in Avfall Sveriges årsmöte 2025 i Karlstad
 
Den 20–21 maj bjuder Avfall Sverige och årsmötesvärden Karlstads Energi in till årets största konferens för avfallsbranschen. Som vanligt inleds årsmötet med studiebesök, politikerträff och mingel redan dagen innan, dvs den 19 maj.
Lär dig relgerna kring certifierad återvinning
 
När: 5 februari kl 10–11:30
Var: Digitalt

Det här är ett webbinarium för alla som producerar certifierad biogödsel eller kompost, men också för de som jobbar med insamling av bioavfall, för att få koll på de nya regler som började gälla 1 januari 2025.

Läs mer och anmäl dig
Medlemsrådgivning: FNI-system för småhus
 
När: 6 februari kl 9-11:30
Var: Digitalt
Här delar medlemmar sina erfarenheter av olika system för fastighetsnära insamling av förpackningar från småhus. Vi inleder med en presentation av Avfall Sveriges reviderade guide #6 om FNI-system.

Läs mer och anmäl dig – bara för medlemmar
Avfall Web för nybörjare
 
När: 12 mars kl 9–11:30
Var: Digitalt

Bli trygg vid inmatning i Avfall Sveriges verktyg för avfallsstatistik, och lär dig använda materialet för att utveckla er egen verksamhet. Stor vikt läggs vid att gå igenom vilka uppgifter som ska matas in och hur registreringen rent konkret går till. 

Läs mer och anmäl dig
Deponikonstruktioner
 
När: 12 mars
Var: Malmö

Här får du grundläggande förståelse för deponikonstruktioner, sluttäckning och bottenkonstruktioner. Kursen behandlar bland annat lagstiftning, funktionskrav, lakvatten och deponigas, upphandlingsformer samt kontroll och kvalitetssäkring.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web, fördjupning
 
När: 18 mars kl 9–11:30
Var: Digitalt

Här är webbinariet för dig som vill lära dig mer om den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Vi går igenom rapporterna inklusive de dynamiska Power BI-rapporterna, där t.ex. kartor och diagram presenteras.

Läs mer och anmäl intresse
 
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 19–20 mars
Var: Helsingborg

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl intresse
 
Taxekonstruktion
 
När: 25–26 mars
Var: Malmö

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl intresse
Drift energiåtervinning 
– fördjupning
 
När: 22–25 april
Var: Göteborg

Här har vi en uppdaterad kurs för redan erfarna medarbetare, som vill utöka sina kunskaper om bland annat förbränningsteknik, emissioner och rökgasrening.

Läs mer och anmäl intresse
Branschen rekryterar
 

 
Vi söker dig som brinner för HR och utveckling!
 
Plats: Lysekil
Ansök senast 26 januari  Läs mer om tjänsten