Äntligen kyrkovalsår!
 

Under perioden 7 mars till 15 april ska kandidatlistor skapas, kandidater registreras och valsedelsbeställningar bekräftas i Grupp- och kandidatsystemet. Det är mycket som ska göras under en ganska kort tid. I det här nyhetsbrevet får ni hjälp och stöd i vad ni ska tänka på inför att systemet öppnar. Vi vet också att många grupper redan startat sin planering av det kommande kampanjarbetet.

Lycka till med förberedelserna inför kyrkovalet 2025!

Hälsningar från valkansliet!


Kö till vallokal i Sankt Perskyrkan, Uppsala.
Bild: Magnus Aronson/Ikon
 
Kandidatförklaring
 
Varje kandidat måste själv ge sitt medgivande till att kandidera för en viss nomineringsgrupp och ett visst val. Om kandidaten inte gett sitt tillstånd kommer den kandidaten inte att finnas med på den grupp- och kandidatförteckning som stiftsstyrelsen fastställer. Nytt för kyrkovalet 2025 är att kandidatförklaringen lämnas digitalt i Grupp- och kandidatsystemet.

Från den 7 mars kan nomineringsgruppen skapa en kandidatlista för den eller de valkretsar som gruppen ställer upp i. När detta görs skapas också en länk och qr-kod för varje kandidatlista. Nomineringsgruppen ska sedan sprida länken eller qr-koden till de personer som ska ställa upp som kandidater för gruppen, till exempel via e-post eller sms.

Säkerställ att det finns företrädare registrerade i Grupp- och kandidatsystemet för att hjälpa till med arbetet.

På kyrkovalets webbplats finns en instruktionsfilm om att skapa kandidatlista och länk till kandidatförklaring.
Inför registrering av kandidatlistor
 
Förberedelser under januari och februari innan systemet öppnar för registrering av kandidatlistor och kandidater.
 
  • Samla in e-postadresser till tänkbara kandidater
  • Se även till att dessa personer har tillgång till bank-id för att digitalt kunna bekräfta sin kandidatur. Mer information finns på Skaffa Bank-id
  • Kom överens inom nomineringsgruppen vilka kompletterande uppgifter ni vill ha med på valsedlarna förutom kandidaternas namn (ålder, yrke/titel, hemort, nomineringsgrupp).
  • 1-6 mars 2025 - säkerställ att ovanstående punkter är klara.
Som stöd finns även en e-utbildning för nomineringsgrupper vilken beskriver regelverk och viktiga datum samt arbetet med Grupp- och kandidatsystemet.
 
Status vid nyregistrering av gruppbeteckning
 
När en ny gruppbeteckning registreras i Grupp- och kandidatsystemet får gruppen status Ansökan behandlas i systemet tills vidare. Det går bra att registrera in kandidater och göra valsedelsbeställningar från 7 mars trots att status i systemet står som Ansökan behandlas.

Först när kyrkostyrelsen prövat frågor kring nya gruppbeteckningar på kyrkomötesnivå och stiftsstyrelsen prövat frågan om nya gruppbeteckningar på stiftsfullmäktige nivå kan nya gruppbeteckningar på kyrkofullmäktige nivå beslutas om (38 kap. 23 a §). Detsamma gäller vid namnbyte av en redan registrerad gruppbeteckning.
 
Valsedlar
 
I Grupp- och kandidatsystemet har varje nomineringsgrupp möjlighet att bekräfta en färdig beställning av valsedlar. Beställningen är förinställd på 0,7 valsedlar per röstberättigad i respektive valkrets som nomineringsgruppen ställer upp i. Det går inte att ändra antalet valsedlar till fler eller färre. Dessa valsedlar levereras sedan direkt till valnämnden som respektive valkrets tillhör. Nomineringsgrupper som önskar fler valsedlar – för att till exempel använda i valarbetet – får trycka upp dessa på egen hand. 

Nu finns uppdaterad information om valsedlar, bidrag och distribution på kyrkovalets webbplats.
 
På gång framöver
 

7 mars
Grupp- och kandidatsystemet öppnar för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.
 
15 mars
Sista datum för anmälan av namnändringar och registrering av nya nomineringsgrupper för val till kyrkomötet.

15 april
Sista datum för anmälan av namnändringar och registrering av nya nomineringsgrupper för val till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
 
15 april
Sista datum för registrering av kandidater samt bekräftelse av valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet.