Elsäkerhetsledare/kopplingsledare
 
Kursen "Elsäkerhetsledare/kopplingsledare för kontaktledning och tågvärme" vänder sig till dig som ska tjänstgöra som elsäkerhets- och/eller kopplingsledare för kontaktlednings- och tågvärmeanläggningar. Det är är den sista kursen i ledet av de kurser som krävs för att du ska uppfylla de krav på utbildning som TDOK 2014:0994 ställer på dig för att utföra uppdraget. Kursen bygger till stora delar på att Trafikverkets föreskrifter tillämpas i övningar där du får agera som elsäkerhets- och kopplingsledare. Övningarna varvas med teoretiska genomgångar där olika elsäkerhetsaspekter tydliggörs.

Nästa kurs genomförs 8-12 oktober i Ängelholm.

Klicka här för att läsa mer och anmäl
Kurskod: BEELAK
Utforma gaturummet med VGU-guiden
 
Har du ett behov av att lära dig mer om utformningen av tätortsgator och vägar? Är du intresserad av att ta del av de nyheter som den uppdaterade utgåvan av VGU och den nya VGU-guiden innehåller? Då är kursen  "Utforma gaturummet! Lär dig använda VGU-guiden" något för dig!

Det är en tvådagarskurs där teoriavsnitt lägger grunden och där praktiska övningsuppgifter används för att skapa förståelse för olika sammanhang.

Den 22-23 oktober genomförs kursen i Göteborg och den 20-21 novmeber i Uppsala.

Klicka här för att läsa mer och anmälaKurskod: BVVGU-TO
Spårsvetsning - teori
 
För dig som är bantekniker och ska vidareutbildas till termitsvetsare och spårsvetsare erbjuder Trafikverksskolan kursen "Spårsvetsning - grundläggande teori".

Kursen ger deltagarna fördjupade teoretiska kunskaper i materiallära, oförstörande provning, klimatfaktorer vid spårsvetsning och flera andra ämnen som syftar till att bättre förstå olika orsakssamband inom området svetsning i spår.

Nästa kurstillfälle genomförs i Ängelholm den 29-31 oktober.

Klicka här för att läsa mer och anmäl Kurskod: BBSPGRT
Termitsvets
 
Kursen ”Rälsskarvning, termitsvetsning” är grunden för dig som ska utföra termitsvetsarbete i spår. Här behandlas arbetsmetodik, arbetsanvisningar och bestämmelser vid termitsvetsning av räls.
Praktik är en stor del av kurstiden och i anslutning till kursen erbjuds deltagarna att genomföra en spårsvetsarprövning.

Nästa kurstillfälle genomförs den 5-16 november på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Klicka här för att läsa mer och anmäla. Kurskod: BBSPTS
Kontaktledningsprojektering
 
Kursen "Kontaktledningsprojektering för ingenjörer" vänder sig till dig som är ingenjör och som ska projektera kontaktledningsanläggningar.
Under kursen kommer deltagarna, med hälp av handlingar som beskriver spårsystemet, kunna upprätta bygghandlingar för en kontaktledningsanläggning.

Nästa kurstillfälle genomförs 5-9 novmeber i Ängelholm.

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BEIÖKTLP
Spårsvetsinformation
 
Arbetar du hos en förvaltare, konsult eller är du entreprenörer och berörs av spårsvetsfrågor utan att utföra själva spårsvetsen? För dig erbjuder Trafikverksskolan kursen "Spårsvetsinformation". Kursen ger dig 
en bredare kunskaper inom området så att du i din yrkesroll bättre ska kunna förstå och bedöma spårsvetsfrågor.
Vi kommer att gå igenom; allmän orientering om spårsvetsning, utveckling, metoder, utbildning, spårsvetsarprövning, arbetarskydd, rälsstål, redskap och mycket annat. Ett flertal praktiska demonstrationer ingår i kursen.

Den 20-22 november genomförs kursen i Ängelholm.

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BBSPIF
Totalentreprenad
 
Kursen "Totalentreprenad - Upprättande, genomförande och uppföljande av kontrakt" vänder sig till dig som är uppdragsledare, projekteringsledare eller projektör inom konsultföretag, projektledare, projekteringsledare, kalkylatorer eller produktionschefer inom entreprenadföretag.

Syftet med kursen är att uppnå en bättre förståelse för upprättande, genomförande och uppföljning av Trafikverkets kontrakt för totalentreprenader. 

Kursen är tvådelad och genomförs närmast den 21-22 nov med fortsättning den 28 november i Solna. Fler tillfällen hittar du i länken nedan.

Klicka här för att läsa mer och anmäl
Kurskod: BATOTE
ERTMS 
 
ERTMS Projektering

Har du kunskap om projektering av de traditionella signalsystem som finns i Trafikverkets anläggning och vill kunna mer om ERTMS? Då är kursen ”ERTMS projektering” någonting för dig. Kursen som är på tre dagar varvar teori med praktiska övningsuppgifter.

Den 27-29 november planerar vi för ett kurstillfälle på World Trade Center i Stockholm.

Klicka för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BSERTMS-PR


Repetition för ERTMS Projektering

Kursen riktar sig till dig som tidigare gått ”ERTMS Projektering”. Repetitionskursen går igenom de förändringar som skett av Signalerings principer (TDOK), TrV-SRS och ETCS sedan 2013.
Under kursen som är på två dagar genomförs ett antal praktiska övningsuppgifter där den senaste styrande dokumentationen appliceras.

Under hösten planeras det för kurstillfälle 11-12 december på World Trade Center i Stockholm.

Klicka för att läsa mer oc anmäla
Kurskod: BSERTMS-PR REP
ATC, seriell markutrustning
 
Kursen "ATC, seriell markutrustning" vänder sig till dig som arbetar med installation, underhåll och felavhjälpning av ATC-system.

Efter avslutad utbildning ska deltagaren bland annat kunna:
  • Montera kodare och balis enl gällande krav.
  • Redogöra för kodarens funktioner och inkopplings fall.
  • Hantera programmeringsverktyg till seriemarkutrusningen.
  • Lokalisera och avhjälpa fel i banutrustningen.
Kursen äger rum i Ängelholm 11-12 december.

Klicka för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BSATCM
Just nu pågår uppdateringen av Trafikverksskolans kontaktregister enligt de nya dataskyddsbestämmelserna. Då vi inte är helt färdiga kan det innebära att du får mail som du avbeställt. Vi ber om överseende för det, under hösten kommer alla ändringar att genomföras .
Vill du ändra dina utskick från skolan så kan du göra det här. Du kan när som helst avregistrera dig från utskicken. Läs mer om vår behandling av personuppgifter.